Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Gustard R26 - opcje połączenia i alternatywy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

Rozważam zakup ww. DACa, ewentualnie Pontusa 12/15th, by wymienić obecnego SMSL VMV D1SE2. Natomiast źródłem u mnie jest PC, a czytałem, że implementacja USB nie jest szczególnie mocną stroną R26ki. Czy dodanie DDC do toru i połączenie poprzez I2S załatwi sprawę? Posiadam Matrix Audio XSPDIF-3, mogę rozważyć Gustarda U-18. Raczej nie planuję używania wbudowanego streamera przez LAN. 

Reszta sprzętu - wzmak Flux Lab Acoustics M-Field, w przyszłym roku wymiana na ich nowy flagowiec w produkcji. Słuchawki głównie HE1000se, zaraz wymiana na HE1000 Unveiled lub Susvary OG. 

Edytowane przez SmartCheetah
  • SmartCheetah zmienił(a) tytuł na DAC Gustard R26 - opcje połączenia i alternatywy
5 minut temu, SmartCheetah napisał:

a czytałem, że implementacja USB nie jest szczególnie mocną stroną R26ki.

A gdzie wyczytałeś te bzdury ?

Zamiast DDC użyj izolacji galwanicznej USB. W przypadku korzystania z PC to właściwie konieczność. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

A gdzie wyczytałeś te bzdury ?

W sumie z paru już źródeł, m.in. na tym forum. Że w porównaniu z LAN i innymi połączeniami, USB brzmi gorzej. Chociaż ja i tak raczej będę miał DDC w torze, takie czy inne, więc interesuje mnie głównie I2S. A to jak rozumiem jest w porządku. 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Zamiast DDC użyj izolacji galwanicznej USB. W przypadku korzystania z PC to właściwie konieczność.

Mój Matrix XSPDIF-3 ma pełną izolację złącza i2S jak się go podłączy z zewnętrznym zasilaniem, a mam do niego zasilacz liniowy Nostromo. 

Dodatkowo, z ciekawości, czekam aż przyjdzie mi takie ustrojstwo na ADUM 3160.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I rozważam iDefendera dla porównania. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SmartCheetah
38 minut temu, SmartCheetah napisał:

I rozważam iDefendera dla porównania. 

Daruj sobie. 

39 minut temu, SmartCheetah napisał:

Dodatkowo, z ciekawości, czekam aż przyjdzie mi takie ustrojstwo na ADUM 3160.

Ma ograniczenie do 24/96. 

40 minut temu, SmartCheetah napisał:

Mój Matrix XSPDIF-3 ma pełną izolację złącza i2S jak się go podłączy z zewnętrznym zasilaniem, a mam do niego zasilacz liniowy Nostromo. 

Mówimy o izolacji galwanicznej USB. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 minut temu, Piopio napisał:

Mówimy o izolacji galwanicznej USB. 

też mówię o tym mówię. Przy I2S i zewnętrznym zasilaniu, złącze USB jest izolowane galwanicznie. 

17 minut temu, Piopio napisał:

Daruj sobie. 

Dlaczego?

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, SmartCheetah napisał:

Rozważam zakup ww. DACa, ewentualnie Pontusa 12/15th, by wymienić obecnego SMSL VMV D1SE2. Natomiast źródłem u mnie jest PC, a czytałem, że implementacja USB nie jest szczególnie mocną stroną R26ki. Czy dodanie DDC do toru i połączenie poprzez I2S załatwi sprawę? Posiadam Matrix Audio XSPDIF-3, mogę rozważyć Gustarda U-18.

Cześć, oprócz R26 weź pod uwagę Holo Cyan 2, szczególnie jak stosujesz upsampling w górę np. z Hq playera.

Ddc u 18 wnosi spory progres w stosunku do wejścia usb daców Gustarda (może oprócz x30). Do tego dobry zegar zewnętrzny podłączony do u18 którego taktowanie jest przesyłane po i2s do daca.

Słychać wyraźnie poprawę w obrazowaniu przestrzeni, stabilności i namacalności sceny, mikrodetalach i jeszcze sporo innych (ddc+zegar ocxo).

Mam, używam, polecam🙂

Edytowane przez Cezary_58669
dopisek
4 godziny temu, SmartCheetah napisał:

Dlaczego?

Bo to nie działa. 

4 godziny temu, SmartCheetah napisał:

też mówię o tym mówię. Przy I2S i zewnętrznym zasilaniu, złącze USB jest izolowane galwanicznie. 

Niby jak ? Do tego potrzebny jest specjalny układ. 

2 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

Cześć, oprócz R26 weź pod uwagę Holo Cyan 2, szczególnie jak stosujesz upsampling w górę np. z Hq playera.

Nie stosuję, używam Qobuza w Exclusive mode bez resamplingów. Choć czytam, że chyba można uruchomić Qobuz przez HQ Player w razie czego

Ogólnie brałem pod uwagę Cyan 2, tylko wydawało mi się, że jednak Pontus 15th czy Gustard R26 to jednak klasa wyżej. Gustard przy okazji ma potencjometr, co też bardzo mi się przydaje, bo stopnie głośności w moim wzmaku są znaczne. 

Gość

(Konto usunięte)

Pontus 15th wydaje się być bardzo ciekawym przetwornikiem, R26 niebawem ma zastąpić nowy R30, Holo Cyan2 jest dość specyficzny w swojej prostocie użytkowej, ale gra ponoć zjawiskowo, szczególnie przy nadpróbkowaniu w trybie NOS. Wybór nie jest łatwy, tym bardziej jak oczekujemy dodatkowo subiektywnych cech.

Zawsze można kupić na testy i zwrócić, trochę czasu i środków to zajmie, ale doświadczenia bezcenne i bardziej świadomy wybór.

dop
33 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

Pontus 15th wydaje się być bardzo ciekawym przetwornikiem

Tak, dlatego to jeden z typów, natomiast Gustarda mogę mieć o 30% taniej. Z tego, co czytam, Gustard to trochę taki rozkrok między d/s, a R2R, co mogłoby mi odpowiadać. Bo gra czyściutko i transparentnie, ale nadal ma tę magię. Pontus to chyba nieco bardziej tradycyjne podejście do R2R, czyli będzie miodzik i nóżka tupie.

Dzieki @Cezary_58669 za pomoc ogólnie 🙂 

Godzinę temu, SmartCheetah napisał:

Pontus to chyba nieco bardziej tradycyjne podejście do R2R, czyli będzie miodzik

Raczej z tego co piszą R26 gra grubiej. Z Denafrips słuchałem Pontusa II i Aresa 12th - moim zdaniem oba grają dość jadowicie, w porównaniu do DS lepsza głębia i ładniejsze wokale/dęciaki/strunowe/perkusja. Ale na pewno nie typowy miodzik... 15th idzie ponoć dalej w szczegóły i detale

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 minut temu, marcinmarcin napisał:

Z Denafrips słuchałem Pontusa II i Aresa 12th - moim zdaniem oba grają dość jadowicie, w porównaniu do DS lepsza głębia i ładniejsze wokale/dęciaki/strunowe/perkusja. Ale na pewno nie typowy miodzik...

Ok, dzięki. Ja właśnie staram się odsunąć od jadowitego grania. Obecny SMSL D1SE2 jest bardzo dobry, ale są utwory, gdzie z HEKse potrafią grać momentami sucho, ostro, z twardym basem, szczególnie na filtrze Linear Fast. I to na muskularnym M-Fieldzie. X-SPDIF 3 nieco poprawia sytuację, ale nadal czuję, że mogłoby być muzykalniej. Dlatego pójście w R2R wydaje mi się dość naturalnym wyborem, tym bardziej, że mam zamiar zostać przy słuchawkach Hifimana, co najwyżej zmienić na HEK Unveiled lub Sus.

13 godzin temu, SmartCheetah napisał:

Słuchawki głównie HE1000se, zaraz wymiana na HE1000 Unveiled lub Susvary OG. 

Lepsza od w/w jest Arya Organic.

4 godziny temu, quatross napisał:

Bayerdydamic.

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) .

eot.   

Tu się nie zgodzę. Ta trzecia generacja to jest moim zdanieem kompletny szajs niesłuchalny.

7 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

Pontus 15th wydaje się być bardzo ciekawym przetwornikiem, R26 niebawem ma zastąpić nowy R30, Holo Cyan2

Skąd wy takie jakieś egzoty wyciągacie? Pontus, Holo?

Ukryta Zawartość

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, SmartCheetah napisał:

Ja właśnie staram się odsunąć od jadowitego grania. Obecny SMSL D1SE2 jest bardzo dobry, ale są utwory, gdzie z HEKse potrafią grać momentami sucho, ostro, z twardym basem, szczególnie na filtrze Linear Fast. I to na muskularnym M-Fieldzie. X-SPDIF 3 nieco poprawia sytuację, ale nadal czuję, że mogłoby być muzykalniej. Dlatego pójście w R2R wydaje mi się dość naturalnym wyborem,

Sprobuj na początek u18, raz, że źródłem jest komp, dwa, że sygnatura tego ddc przypomina r2r. Brzmienie płynne, przyjemne, muzykalne, a do tego szczegółowe i wyrafinowane. Na pewno doda trochę barwy, sprężystości dołu, aksamitnej, łagodnej ale dźwięcznej góry, dobrego obrazowania głębii i przestrzeni (z zegarem jeszcze lepiej).

U18 jest również uaktualnieniem dla r26, to bardzo udany i niedrogi ddc.

Na anglojęzycznych forach znajdziesz wiele ciekawych informacji o różnych konfiguracjach, opiniie osób prywatnych, itd., np.

https://www.head-fi.org/threads/gustard-u18.960682/

https://www.head-fi.org/threads/holo-audio-cyan-2-dac.970886/

https://www.head-fi.org/threads/master-clock-talk.228428/page-6

8 godzin temu, SmartCheetah napisał:

do myślenia z tym Cyanem 2 z HQ Playerem. Gdyby tylko miał potencjometr...

W hq playerze masz dokładną regulację głośności (ja korzystam), to nie jest problem, poczytaj wątek cyan2 który Ci wrzuciłem😉

10 godzin temu, SmartCheetah napisał:

Ok, dzięki. Ja właśnie staram się odsunąć od jadowitego grania

Jadowicie - chodziło mi raczej że nie jest to zmulone granie jak sporo ludzi odbiera R2R. Ares 12th zastąpił mi Qutesta i nie brakuje mi energii,  szybkości,  kontroli basu. A wybrzmienia, wokale, smyczkowe są na innym poziomie niż DS. Nie ma takiej szklistości i odbieram dźwięk jako bardzo naturalny.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

Sprobuj na początek u18, raz, że źródłem jest komp, dwa, że sygnatura tego ddc przypomina r2r. Brzmienie płynne, przyjemne, muzykalne, a do tego szczegółowe i wyrafinowane. Na pewno doda trochę barwy, sprężystości dołu, aksamitnej, łagodnej ale dźwięcznej góry, dobrego obrazowania głębii i przestrzeni (z zegarem jeszcze lepiej).

U18 jest również uaktualnieniem dla r26, to bardzo udany i niedrogi ddc.

Na anglojęzycznych forach znajdziesz wiele ciekawych informacji o różnych konfiguracjach, opiniie osób prywatnych, itd., np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W hq playerze masz dokładną regulację głośności (ja korzystam), to nie jest problem, poczytaj wątek cyan2 który Ci wrzuciłem😉

Nie chcę tutaj zmieniać kierunku rozmowy ale bardzo mnie zaciekawiłeś z tą kontrolą głośności. Jeśli dobrze myślę, to by rozwiązało totalnie mój "problem".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 8.11.2024 o 14:44, SmartCheetah napisał:

Raczej nie planuję używania wbudowanego streamera przez LAN. 

W takim razie czysty dac, bez zbędnych dodatków..

W dniu 8.11.2024 o 14:44, SmartCheetah napisał:

Czy dodanie DDC do toru i połączenie poprzez I2S załatwi sprawę?

Nie wiem czy załatwi, ale znacząco poprawi..

18 godzin temu, SmartCheetah napisał:

Gustard R26 to jednak klasa wyżej.

No nie wiem, raczej nie, Cyan 2 wydaje się być lepszą alternatywą niż r26 ( pomijając funkcjonalność, budowę czy też wygląd..).

Myślę, że sam niedługo się przekonam, co do wartości brzmienia cyan 2..

... Może jeszcze poczekać do wydania R30, ale Gustard dokłada niepotrzebne streamery..

@marcinmarcin @Cezary_58669 dzięki panowie. 

Tyle że ja ledwie kupiłem X-SPDIF 3, który ma podobny efekt. Fakt, że za całe 450zł się trafił, ale szkoda dublować podobne urządzenia. Chociaż nie wątpię, że U18 jest lepszy i go rozważam. 

Forum headfi oczywiście znam, jestem tam dość aktywny i wątki przeglądałem od dawna 🙂

Domyślam się, ale zawsze wychodziłem z założenia, że sprzętowy potencjometr > software'owy. Chyba, że to nie ma takiego znaczenia w związku z upsamplingiem HQplayera. 

Pytanie - czy można poprzez HQP odtwarzać Qobuza (bez Roon)? Jeżeli tak, to czy jest tylko kwestia wybrania Qobuza jako źródła w playerze, czy więcej trzeba tam kombinować?

Co do DACów, jest jeszcze Gustard A26, który też zbiera świetne opinie 🙂 Nie R2R wprawdzie, ale też ponoć jest muzykalnie, z dociążeniem. 

Moje obecne opcje, które głównie biorę pod uwagę:

1. Gustard R26 + DDC - I2s. Fakt, że dopłacam za streamer, którego pewnie nie będę używał.

2. Cyan 2. Ponoć rewelacyjna implementacja USB, wbudowana izolacja galwaniczna, więc aż się prosi do PC. Opinie są podzielone, ale dla wielu brzmi lepiej niż R26, szczególnie poprzez HQP z upsamplingiem.

3. Gustard A26 + DDC - I2s. Podobna historia, co R26, tylko trochę inaczej przyprawiony. D/S done right. Sporo naczytałem się porównań z R26 i oba DACi to świetny wybór, kwestia indywidualnych preferencji. Chyba nawet skłaniam się bardziej niż do R26.

4. Wstrzymać się z DACiem, zamiast tego od razu kupić HE1000 Unveiled w ramach "trade-up" Hifimana. Fakt, że kupowałem HEKse w lipcu, czyli ledwo co, ale według wszystkich porównań, HEKU są bardziej "muzykalne". W porównaniu mają spokojniejsza górę, nieco mocniejszy sub-bas, słabszy mid-bas (tak jak lubię, jestem wyczulony na zbyt mocny "punch"). Mniej wycofana średnica, ale spokojniejsza górna średnica. I pomiary to potwierdzają.

Gość

(Konto usunięte)

To co lubisz ma u18..

Hq playera mam w wersji desktopowej, nie korzystam ze streamingu itp.

Potencjometr w aplikacji hq player jest precyzyjny i bezstratny, w odróżnieniu od cyfrowej regulacji w dac.

Dałbym sobie spokój z A26 i spróbowałbym u18 + hq player + cyan 2 + ocxo.

Punktu 4 nie znam, moje stare słuchawki (hd 555 sennheiser) używam tylko we wstępnym odsłuchu lub relaksacyjnym..😉.

Ewentualnie posłuchać Laiv Harmony dac.

4 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

Hq playera mam w wersji desktopowej, nie korzystam ze streamingu itp.

Ja z kolei nie używam lokalnych plików, więc to jest pierwsza i podstawowa rzecz dla mnie - sensowna integracja z Qobuzem, jeżeli faktycznie wzrost jakości dźwięku po upsamplingu jest tego wart. Roona nie posiadam i raczej nie planuję. 

Ok, poszperam, popytam może w wątku na head-fi. 

Pewnie tak, natomiast dla mnie podstawową funkcją serwisów streamingowych jest "audio discovery" i słuchanie spersonalizowanych mixów. Zdarza się, że przesłuchuję całe albumy, ale rzadko, zwykle eksploruję. 

Gdybym miał słuchać tylko własnej muzy, rozważyłbym inne rozwiązania lub transport CD. 

Gość

(Konto usunięte)

Są tacy, co uważają, że suma wszystkich dodatków, czyli reclockery, izolacje galwaniczne, zegary zewnętrze, niskoszumowe zasilacze liniowe, jakościowe kable, itp. są istotniejsze od samych dac-ów.

Używasz Fidelizera w swoim pc?

• Pokaż nowe odpowiedzi