Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz mocy do Yamaha RX V6A

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry z Irlandii 

Naczytałem się dużo , ale proszę Was Przyjaciele o podanie konkretnych modeli wzmacniacza mocy do Yamaha RX V6A 

Pytanie :  jaki model polecacie , maksymalnie do 400€ , bo chcę odciążyć wzmacniacz Yamaha i dać wzmocnienie sygnału na fronty.

I jeżeli się da to jak zrobić i podłaczyc 4 atmosy.

O głośnikch poźniej.

Najpierw wzmacniacz mocy .

Przepraszam za chaos w pytaniach  , bo jestem laikiem , całość informacji pobieram od Was koledzy .

Pozdrawiam 

Darek

https://www.audiostereo.pl/topic/168440-wzmacniacz-mocy-do-yamaha-rx-v6a/

Trzeba by znać Twój rynek itp, ale poszukaj w tym wątku albo w podobnych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 godzin temu, dad66 napisał:

I jeżeli się da to jak zrobić i podłaczyc 4 atmosy.

Nie podłączysz 4 atmosów, V6A obsługuje 7 kanałów. Co do końcówki, to najlepiej spytać na lokalnych forach/grupach. Rynek tam może znacznie różnić się od naszego, zwłaszcza używany. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Obecnie to jest raczej rynek globalny a już na pewno w skali uni europejskiej. Polscy sprzedwcy ci nie doradzą, bo nie mają w tym interesu .
Ja bym do Yamahy, kupił wzmacniacz stereo Yamaha, albo końcówkę mocy Yamaha. Zależy co chcesz osiągnąć.

Cześć Raf.

Końcówki mocy, wzmacniacze mocy , gubię się w tym.

Czytałem że lepiej kupić wzmacniacz mocy.

Co chcę osiągnąć? Czytałem że mogę odciążyć mój amplituner - u mnie to Yamaha RX V6A i dodać mocy na frontowe głośniki.

Głównie kino , muzyka sporadycznie. Od muzyki mam wieże audio Denona , taki Vintage.

Co jeszcze? Jeżeli wzmocnie fronty to mogę dodać jakieś dodatkowe głośniki?

Chciałbym więcej atmosowych głośników do tej mojej Yamahy. Wymieniam głośniki i jestem przed kupnem .

Ponoć do mojej Yamahy to : Heco aurora 700 lub 1000 . Dali Oberon, Kef - myślę o q750 i może Audio monitor bronze ( na silver nie mam kasy? . Te bronze to też są jakieś różne. Są bronze 200 , 500 , 6g i bądź tu mądry.

Ten wzmacniacz mocy to widziałem używke Cambridge -  nazwę podam później.

Wiem że tekst o wszystkim , ale może ktoś ogarnie oco mi chodzi i wytłumaczy mi łopatologicznie co mogę, czego nie i coś o tych głośnikach .

To tyle

Do usłyszenia , Pozdrawiam serdecznie - Darek 

3 godziny temu, dad66 napisał:

Ponoć do mojej Yamahy to : Heco aurora 700 lub 1000 . Dali Oberon, Kef - myślę o q750 i może Audio monitor bronze ( na silver nie mam kasy? . Te bronze to też są jakieś różne. Są bronze 200 , 500 , 6g i bądź tu mądry.

Dali Oberon 7 to ciekawa opcja pod tą Yamahę podobnie jak Pylon Audio Sapphire 31.

Cześć Raf.

Wzmacniacz mocny można podpiąć o ile będzie miał tryb końcówki mocy dla pracy z amplitunerem kina. W przypadku wzmacniacza będziesz potrzebował osobnego źródła. Nie chesz sporo inwestować pomyśl o samej końcówce mocy, Atoll AM100 lub AM200.

O ile może pracowć w trybie końcówki mocy to okej, ale wątpię że Cambridge ma taką opcję.

Dziękuję bardzo, wiem już ciut więcej. Ta moja Yamaha ma wyjście pre out - co tam podłączyć i co mi to da w kinie domowym? 

Czytałem że mogę podpiąć przez pre out wzmacniacz mocy od Denona .

Takie pytanie  :  Miałem Denona x2700h , sprzedałem bo choć miał wyjścia na 7 głośników, ale nie miał pre out. Yamaha RX V6A ma też wyjścia na 7 głośników ale ma pre out . Czy podłączając wzmacniacz mocy i wzmacniając fronty , uzyskam dodatkowe 2 głośniki? . Pytam bo wolę 100razy spytać niż wydać pieniądze i nie mieć efektów lepszych.

A co myślicie o głosnikach , o których wspomniałem wcześniej?

Wasza opinia jest dla mnie ważna.

Dziękuję bardzo 

Darek 

Cześć Raf.
Czytałem że lepiej kupić wzmacniacz mocy.
Co chcę osiągnąć? Czytałem że mogę odciążyć mój amplituner - u mnie to Yamaha RX V6A i dodać mocy na frontowe głośniki.
Głównie kino , muzyka sporadycznie. Od muzyki mam wieże audio Denona , taki Vintage.
Co jeszcze? Jeżeli wzmocnie fronty to mogę dodać jakieś dodatkowe głośniki?
Chciałbym więcej atmosowych głośników do tej mojej Yamahy. Wymieniam głośniki i jestem przed kupnem .
Wiem że tekst o wszystkim , ale może ktoś ogarnie oco mi chodzi i wytłumaczy mi łopatologicznie co mogę, czego nie i coś o tych głośnikach .
To tyle
Do usłyszenia , Pozdrawiam serdecznie - Darek 
Jeśli chodzi tylko o wzmocnienie frontów, to lepiej końcówkę mocy. Jaką, to już zależy od ciebie.

Jeśli AVR obsługuje 7 głośników i masz założone 7, to już więcej nie dołożysz.
Zapewne może to być system 7.1 lub 5.1.2 (z dwoma atmosami).
Dziękuję bardzo, wiem już ciut więcej. Ta moja Yamaha ma wyjście pre out - co tam podłączyć i co mi to da w kinie domowym? 
Czytałem że mogę podpiąć przez pre out wzmacniacz mocy od Denona .
Takie pytanie  :  Miałem Denona x2700h , sprzedałem bo choć miał wyjścia na 7 głośników, ale nie miał pre out. Yamaha RX V6A ma też wyjścia na 7 głośników ale ma pre out . Czy podłączając wzmacniacz mocy i wzmacniając fronty , uzyskam dodatkowe 2 głośniki? . Pytam bo wolę 100razy spytać niż wydać pieniądze i nie mieć efektów lepszych.
Wasza opinia jest dla mnie ważna.
Dziękuję bardzo 
Darek 

Tak jak napisałem, więcej niż 7 nie podłączysz w twoim przypadku.

Dając końcówkę mocy zyskasz lepszy dźwięk ma frontach.

Głośniki to już kwestia, "co kto lubi".
Wszystkie wymienione są dobre.

Chcesz dodać głośniki to musisz zmienić amplituner. Dodatkowa moc moze (ale nie musi) poprawić odbiór. Dużo zależy od glosnikow ktore masz podpięte. Im mniej skuteczne i z niższa impedancja tym szansa na wieksza poprawę. Zamiast kombinować z V6A zmień to na Denona x3800 albo RZ50. Dostaniesz troche więcej mocy, Diraca (w Denonie trzeba dopłacić i kupić mikrofon ale da się go kupić za ok 4k na Amazona), komplet pre out, wyjścia na więcej subow (w Denonie 4 niezalezne). Dokładanie końcówki mocy do taniego amplitunera ma bardzo ograniczony sens.

Gość

(Konto usunięte)

Powiem tak, mając amplituner i podłączając wzmacniacz pod pre out odciążasz amplituner ale nie zyskujesz dodatkowych kanałów pod tym względem. Ten amplituner nie wypuści nic więcej jak 7 kanałów czy to będzie po pre out czy po terminalach głośnikowych.

Jeżeli chcesz mieć więcej kanałów to niestety ale musisz kupić wyższy model amplitunera który będzie mógł je obsłużyć 

Edytowane przez MarcinRejek
W dniu 9.11.2024 o 10:36, Chloru napisał:

Chcesz dodać głośniki to musisz zmienić amplituner. Dodatkowa moc moze (ale nie musi) poprawić odbiór. Dużo zależy od glosnikow ktore masz podpięte. Im mniej skuteczne i z niższa impedancja tym szansa na wieksza poprawę. Zamiast kombinować z V6A zmień to na Denona x3800 albo RZ50. Dostaniesz troche więcej mocy, Diraca (w Denonie trzeba dopłacić i kupić mikrofon ale da się go kupić za ok 4k na Amazona), komplet pre out, wyjścia na więcej subow (w Denonie 4 niezalezne). Dokładanie końcówki mocy do taniego amplitunera ma bardzo ograniczony sens.

Dziękuję bardzo, już wiem o co chodzi.

Kłaniam się nisko - Darek 

W dniu 9.11.2024 o 11:39, MarcinRejek napisał:

Powiem tak, mając amplituner i podłączając wzmacniacz pod pre out odciążasz amplituner ale nie zyskujesz dodatkowych kanałów pod tym względem.

W tym konkretnym przypadku dołozenie dodatkowej końcówki faktycznie nie zwiększy ilości kanałow ale jest wiele amplitunerów np z 9 końcówkami mocy, które potrafią przetwarzać 11 albo więcej kanałów. W takim przypadku, zeby wykorzystać wszystkie mozliwe kanały dołozenie dodatkowej końcówki albo wzmacniacza jest niezbędne. 

Yamaha RX-V6A ma 7 kanałów i nic więcej się nie uzyska, poza ewentualną poprawą jakości brzmienia.

Dla porównania Yamaha RX-A6A dysponuje 9 końcówkami mocy ale przetwarza 11 kanałów i w tym przypadku dołozenie końcówki umozliwia pełne wykorzystanie procesora audio. 

Napisałem to, zeby zwrócic uwagę, ze wszystko zalezy ok konkretnej konfiguracji. Sam posiadam instalację 7.2.4 gdzie kanały frontowe obsługuje zewnętrzny wzmacniacz Yamahy w trybie końcówki mocy.

W dniu 9.11.2024 o 11:39, MarcinRejek napisał:

Jeżeli chcesz mieć więcej kanałów to niestety ale musisz kupić wyższy model amplitunera który będzie mógł je obsłużyć 

Popieram.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

10 minut temu, brewka87 napisał:

W tym konkretnym przypadku dołozenie dodatkowej końcówki faktycznie nie zwiększy ilości kanałow ale jest wiele amplitunerów np z 9 końcówkami mocy, które potrafią przetwarzać 11 albo więcej kanałów. W takim przypadku, zeby wykorzystać wszystkie mozliwe kanały dołozenie dodatkowej końcówki albo wzmacniacza jest niezbędne. 

Yamaha RX-V6A ma 7 kanałów i nic więcej się nie uzyska, poza ewentualną poprawą jakości brzmienia.

Dla porównania Yamaha RX-A6A dysponuje 9 końcówkami mocy ale przetwarza 11 kanałów i w tym przypadku dołozenie końcówki umozliwia pełne wykorzystanie procesora audio. 

Napisałem to, zeby zwrócic uwagę, ze wszystko zalezy ok konkretnej konfiguracji. Sam posiadam instalację 7.2.4 gdzie kanały frontowe obsługuje zewnętrzny wzmacniacz Yamahy w trybie końcówki mocy.

Popieram.

Dobrze wiedzieć a co teraz patrzeć. 

Dziękuję bardzo 

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, brewka87 napisał:

kanałow ale jest wiele amplitunerów np z 9 końcówkami mocy, które potrafią przetwarzać 11 albo więcej kanałów.

Zgadzam się, z tym że moja odpowiedź tyczyła się konkretnie modelu którego posiada założyciel tematu😉

10 godzin temu, brewka87 napisał:

Napisałem to, zeby zwrócic uwagę, ze wszystko zalezy ok konkretnej konfiguracji

Dokładnie💪

Tylko czy na pewno do filmów potrzebujesz tej końcówki mocy? Jesteś pewien czy nie wiesz co zrobić z kasą po prostu?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

2 godziny temu, Misio38 napisał:

Tylko czy na pewno do filmów potrzebujesz tej końcówki mocy? Jesteś pewien czy nie wiesz co zrobić z kasą po prostu?

Podejrzewam, że główną motywacją było dołożenie 2 atmosów ale skoro ten pomysł upadł, to pewnie zamiast dodatkowej końcówki będzie inny AVR. No chyba, że pytający nie ma aż takiego ciśnienia na zmiany i zostanie przy tym co ma teraz. Jednak wszyscy wiemy, że jak już zakiełkuje w naszej głowie myśl o wymianie jakiegoś komponentu audio, to później i tak dokonamy tej wymiany prędzej czy później. Jeśli tego nie zrobimy to będzie nas ta myśl nawiedzać nocami 😁😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 8.11.2024 o 21:28, dad66 napisał:

Poprawi jakość dźwięku kolumn frontowych.

Czy podłączając wzmacniacz mocy i wzmacniając fronty , uzyskam dodatkowe 2 głośniki? . Pytam bo wolę 100razy spytać niż wydać pieniądze i nie mieć efektów lepszych.

Uzyskasz lepsze wzmocnienie dla kolumn frontowych. Niestety poprzez dołożenie końcówki mocy/wzmacniacza zintegrowanego nie podepniesz do tej Yamahy dodatkowych dwóch kolumn.

Jak tanio i dobrze to ta Aruora 700 wiem, że sprawdza się wśród klientów, aczkolwiek ponownie odsyłam do kolumn, które podałem wyżej czyli Dali Oberon 7 i Pylon Audio Sapphire 31.

W razie jakichś pytań pisz smiało pw :)