Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam SA30 - dobór głośników

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 🙂

temat jak każdy inny, których jest tu dużo 😉 zamieniłem Caspiana M2 na Arcama sa 30 bo ... używam głośników też do filmów i wygodniej mi używać all in one z hdmi po prostu 🙂używam powiedzmy 70% do tv, 30% do muzyki może i nawet mniej do muzyki ... (jak sobie kiedyś urządzę pokój audio na pietrze to zmienię preferencje 😄

Z muzyki Queen, Beatles, Sting, Red Hot Chilli Peppers, Linkin Park, O.S.T.R, Pezet to tak głownie rozstrzał spory zależy od nastroju 😉 

O preferencjach muzyki ciężko mi mówić jakoś sie nie zaraziłem jeszcze audiofilią 😄 lubie fajny czysty wokal, krótki kontrolowany bas i efekt przestrzeni (tak na laicki rozum)

Zrobiłem rozeznanie na forum arcama gdzie były takie wątki, ale w związku z Dirac rozstrzał spory

Taka lista z forum Arcama:

B&W 704 S2
Spendor A4
MartinLogan Motion 40i
KEF R7
Q Acoustics Concept 500
audiovector sr3 avantgarde
Sonus Faber Sonetto III / VII
paradigm founder 80f
Monitor Audio Gold 200
Focal 926
Audio Physic Classic 15
Dynaudio Evoke 30
Pylon Audio

Ktoś coś jeszcze by polecił? Może słuchał urządzenia z jakimiś fajnymi głośnikami?

Mogę też dokupić dodatkowy sub pewnie dałoby to lepszy efekt przy oglądaniu TV

Nie zamykam się na używki obecne Elac mam 15 lat i poza tym iż padły 4x zawieszenia pewnie ze starości to są ok 😉 ale wolałbym posłuchać głośników gdzieś w sklepie i potem w domu, aby się nie rozczarować 🙂 

Tak wiem iż Dirac potrafi wiele zmienić, ale nawet się nim nie bawiłem dobrze 😄 bo chciałbym zmienić Elac 😉 

Podaj jeszcze budżet i wielkość pokoju. Nowe czy używane. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Właśnie edytowałem post 🙂 budżet 25k ~~ mogą być i używki nie zamykam się na to kompletnie 🙂 problem tutaj z odsłuchem tylko by był.

Pokój całościowo ma 45m2 ~~ salon z kuchnią a powiedzmy sam salon ma 25m2

Nie musi być 25 😉 może być i 10 🙂 arcama mogę kiedyś zmienić. Jak wyjdzie sa 35 i 45 z możliwościa odsłuchu z chęcią potestuje. Kolumny chce już bardziej docelowe.

Edytowane przez Ghotti

używane Focal Kanta 2/3

Fyne Audio F502SP

używane  Tannoy DC10T

Qualio IQ/Quantum

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Cześć 🙂 Przede wszystkim, jakie kolumny miałeś z Caspianem? Jak podobało Ci się tamto granie? Opcji tu może być bardzo dużo, bo jak sam zauważyłeś, na forum Arcama padło dużo propozycji, tu na pewno też pojawią się kolejne. Sam też dorzucę film, gdzie przedstawiamy kilka możliwości, ale ogółem myślę, że najlepiej byłoby wybrać się na odsłuch. Przerzucisz na szybko wiele opcji i będziesz wiedział, co Ci się podoba, a potem można iść dalej i dokładniej dobierać pozostałe opcje 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i umówienia się na odsłuch, podziałamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Moim zdaniem przy 70 procentach do TV to i tak nie mam znaczenia. 

Chyba nikt nie zauważył tak kluczowego punktu. 

Na liście masz kolumny o tak skrajnym brzmieniu że jestem ciekaw co było motywatorem tej listy. Budżet? Inne forum?

No szczerze to lista może być tylko większą. Sklepy będą wchodzić i dawać propozycje z budżetu ze swojej oferty. 

Chcesz eliminować i skracać listę to tylko słuchając. 

Chcesz coś kupić dobrego teraz? 

Monitor audio gold starszej serii

Quadral, fyne, audiophysic 

To są firmy które warto kupować bo są dużo tańsze obecnie 

Ja osobiście bardzo lubię też brzmienie PMC czy amphion, equilibrum, elac. To tak poza tą lista która masz.

Ale zdaje się że 70 procent tv to nie mam sensu.

A czemu nie kino domowe?

Po prostu TV gra codziennie 😄 a muzyka nie, głownie w weekend temu taki "rozstrzał" ale fakt iz kino jest opcją tyle ze nie chce mi sie kuć sciań żeby kable dać pod 5.1 chociażby 🙂 a jakbym miał puszczać kable po wierzchu to by mnie mój wewnetrzny esteta zabił 

No to i tak widzę że masz budżet więc w grę wchodzi całkiem przyjemna Yamaha z ich tyłami musiccast. 

Bo rozumiem że na fronty na kolumnę centralną i na subwoofer z racji że to wszystko stoi z przodu no to problemów z kablami nie będzie. 

Chodź uważam że tego sa30 mógłbyś wymienić na avr11. I mieć i kino i muzykę. Ale tu z kablami 

tak z przodu jest ok 🙂 problem to surroundy i tutaj tez byłby problem bo z jednej strony mam okno 2,8m długie i nad nim do sufitu 45cm wolnej przestrzeni i to w sumie jedyne miejsce gdzie moglbym dać surroundy bo zaraz mi sie kanapa kończy chyba że dać za kanapą tak aby waliły w tył głowy ale to chyba gorzej wypadnie 😉 

No to dlatego pojawia się pytanie czy nie lepiej iść w Yamahy z bezprzewodowymi tyłami.

A tyle że musisz je podłączyć do zasilania. 

Mówię nie wiem bo to jest twój sposób użytkowania pewnie nikt z nas nie będzie ani z tobą słuchał muzyki ani tym bardziej oglądał seansu filmowego.

Sam sobie odpowiedz na pytanie co tak naprawdę jest ci potrzebne

• 5 miesięcy później...

Hej, 

Podpinam sie do tematu. Arcam sa30 pokoj 17m2. Potrzebuje kolumn podlogowych, gdzie przy niskich poziomach glosnosci bd slychac bas. Teraz mam dynaudio focus 160, wszystko jest ok, lecz dwa razy juz lezaly na podlodze dlatego nie chce ryzykowac kolejnego upadku. Muzyka 80% film 20%.Kolumny beda staly okolo 70cm od tylniej sciany, tyle samo od bocznych. 

Rodzaj muzyki? Duzo rozbierznosci jest u mnie. Lubie hip hop, muzyke taneczna ale tez czesto slucham rocka. Coldplay i Sanah tez 😊 takze w moim przypadku chyba cos uniwersalnego trzeba szukac. Czytalem troszke i polecaja do tego wzmacniacza:

Kef R5

Pylon audio diamond 25

Monitor audio silver 200.

Budzet £1000, wiec poluje na uzywki. 

Moze macie inne ciekawsze propozycje? A i wspolczynnik akceptacji zony jest bardzo wymagany 🤣 Pozdrawiam

Edytowane przez Filip89

Coś ze "stajni" Spendora; np A4 powinien spełnić dźwiękowo i wysoki WAF 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, audioburak napisał:

Coś ze "stajni" Spendora; np A4 powinien spełnić dźwiękowo i wysoki WAF 😉 

Kolumny spoko, tylko ta cena poza moim budzetem niestety. 

Te masz nieco bliżej budżetu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A nie skreślał bym bardziej modernistycznych - nawet nowych kolumn np. QAcoustics

czy Polk Audio serii Signature. Jednak design całkiem odmienny ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 godzin temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

A nie skreślał bym bardziej modernistycznych - nawet nowych kolumn np. QAcoustics

Mozesz powiedziec dlaczego akurat Spendor? Nie spotkalem laczenia tego wzmacniacza z tymi kolumnami wczesniej. 

Ukryta Zawartość

Są trzy powody - jak słuchałem paru innych tej firmy nigdy nie byłem zawiedziony;

no może kiedyś konstrukcją zamkniętą - bez BR. Drugi powód to może błędne 😉 

założenie, że SA30 to wzmacniacz, który niczego nie popsuje. Podobnie, jak jego

słabsi poprzednicy. A jeśli jeszcze spełnia WAF to chyba można go wpisać na listę.

Oczywiście jak każdy sprzęt może Ci odpowiadać lub nie, ale na pewno nie będę tu

lansował Paradigma czy Klipscha, bo nie przepadam za tym brzmieniem.

Każda rada będzie tu obarczona subiektywną oceną i od tego nie uciekniesz.

Stąd najczęściej się bierze nawoływanie do odsłuchania, co i tak często do niczego

nie prowadzi, bo szybkie zakupy kończą się jeszcze szybszą odsprzedażą .. 😉 

Dobrze byłoby wiedzieć GDZIE masz zamiar szukać - najlepiej gdzieś w pobliżu,

bo i stan można szybko ocenić i sposób grania.

9 godzin temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Mozesz powiedziec dlaczego akurat Spendor? Nie spotkalem laczenia tego wzmacniacza z tymi kolumnami wczesniej. 

36 minut temu, audioburak napisał:

Są trzy powody - jak słuchałem paru innych tej firmy nigdy nie byłem zawiedziony;

no może kiedyś konstrukcją zamkniętą - bez BR. Drugi powód to może błędne 😉 

założenie, że SA30 to wzmacniacz, który niczego nie popsuje. Podobnie, jak jego

słabsi poprzednicy. A jeśli jeszcze spełnia WAF to chyba można go wpisać na listę.

Oczywiście jak każdy sprzęt może Ci odpowiadać lub nie, ale na pewno nie będę tu

lansował Paradigma czy Klipscha, bo nie przepadam za tym brzmieniem.

Każda rada będzie tu obarczona subiektywną oceną i od tego nie uciekniesz.

Stąd najczęściej się bierze nawoływanie do odsłuchania, co i tak często do niczego

nie prowadzi, bo szybkie zakupy kończą się jeszcze szybszą odsprzedażą .. 😉 

Dobrze byłoby wiedzieć GDZIE masz zamiar szukać - najlepiej gdzieś w pobliżu,

bo i stan można szybko ocenić i sposób grania.

Marketplace i ebay, moje propozycje maja po dwa przetworniki srednio- niskotonowe. Nie bedzie latwiej uzyskac basu przy cichszym sluchaniu, jak w tych spendorach? 

Ukryta Zawartość

Nie zawsze ilość głośników przekłada się na bas, bo był tu już przypadek, że zmiana

na Reserve R200 z podłogowych z dwoma wooferami dała więcej ... nie tylko basu 😉 

Jeśli bas jest priorytetem, to oczywiście trzeba się zainteresować choćby:

Ukryta Zawartość

A masz też kilka Dali do wyboru i nawet najmniejsze i tanie Zensory 5 zapewnią

przyzwoity poziom basu; Polk Audio ES 50 czy 55 też go raczej nie żałuje.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, audioburak napisał:

Nie zawsze ilość głośników przekłada się na bas, bo był tu już przypadek, że zmiana

na Reserve R200 z podłogowych z dwoma wooferami dała więcej ... nie tylko basu 😉 

Jeśli bas jest priorytetem, to oczywiście trzeba się zainteresować choćby:

Ukryta Zawartość

A masz też kilka Dali do wyboru i nawet najmniejsze i tanie Zensory 5 zapewnią

przyzwoity poziom basu; Polk Audio ES 50 czy 55 też go raczej nie żałuje.

A jesli porownac którąś z moich propozycji do Spendor A2 to jak to wyglada? Mial ktos kontakt  z wybranymi modelami kolumn? 

Ukryta Zawartość

KEF R5 z wymienionych mimo dwóch wooferów mają pasmo basu o 10 Hz gorsze

niż Focus 160 więc nie wiem, czy choćby je zastąpią. Charakter też nieco inny.

Materiał kopułki o tym decyduje. Trudno czasem porównywać, bo jeśli kiedyś

dany model słyszałem, to zarówno napęd jak akustyka wnętrza mają bardzo

dużo do powiedzenia.

Natomiast gdybyś był zadowolony z Dynaudio, to podobny charakter brzmienia

i przy tym dość komfortowy ma Diamond 25, a przy tym przyzwoity bas.

Można też zapewne wybrać rodzaj wykończenia co też ma znaczenie ( WAF 😉 )

1 godzinę temu, audioburak napisał:

KEF R5 z wymienionych mimo dwóch wooferów mają pasmo basu o 10 Hz gorsze

niż Focus 160 więc nie wiem, czy choćby je zastąpią. Charakter też nieco inny.

Materiał kopułki o tym decyduje. Trudno czasem porównywać, bo jeśli kiedyś

dany model słyszałem, to zarówno napęd jak akustyka wnętrza mają bardzo

dużo do powiedzenia.

Natomiast gdybyś był zadowolony z Dynaudio, to podobny charakter brzmienia

i przy tym dość komfortowy ma Diamond 25, a przy tym przyzwoity bas.

Można też zapewne wybrać rodzaj wykończenia co też ma znaczenie ( WAF 😉 )

A propos diamondow to mogę je kupic w Belgii na promocji maja za £1000 teraz. 

Ukryta Zawartość

a co myslisz o takich polk'ach? Polubia sie z arcam'em? Bardzo dobra oferta i na miejscu 😊

Ukryta Zawartość

Jeśli mowa o tych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )       😉 bo też działa ...

Nowocześniejsza kopułka, są szybsze od Diamondów a ustawienie tego modelu będzie

podobne, bo BR z tyłu. Wyższy model - 600 ma go już w "podłodze" i może być mniej wrażliwy

na odległość od ściany, ale do Twojego metrażu może już być zwyczajnie za duży.

Jeśli WAF jest OK, to nie ma co kombinować, chociaż zawsze lepiej byłoby posłuchać,

bo nie znam prawa do zwrotu w UK. A oferta rzeczywiście okazyjna ...

Ukryta Zawartość

39 minut temu, audioburak napisał:

Jeśli mowa o tych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )       😉 bo też działa ...

Nowocześniejsza kopułka, są szybsze od Diamondów a ustawienie tego modelu będzie

podobne, bo BR z tyłu. Wyższy model - 600 ma go już w "podłodze" i może być mniej wrażliwy

na odległość od ściany, ale do Twojego metrażu może już być zwyczajnie za duży.

Jeśli WAF jest OK, to nie ma co kombinować, chociaż zawsze lepiej byłoby posłuchać,

bo nie znam prawa do zwrotu w UK. A oferta rzeczywiście okazyjna ...

A czy to nie bedzie downgrade w stosunku do dynaudio? Ze zwrotami tutaj nie ma problemu. Kupilbym diamondy ale boje sie wysylki z Belgii, za ktora chcą £230. 

Ukryta Zawartość

Prestiżowo może to być downgrade 😉 ale o dźwięk to bym się nie obawiał.

Fakt, że trzeba by je porównywać rzeczywiście w tym samym wnętrzu i systemie,

ale dlatego wspomniałem o prawie do zwrotu.

Może też wolałbyś coś zdecydowanie bardziej "wyrazistego" od Dynaudio,

a wtedy trzeba by szukać wśród B&W czy podobnych ...

Edytowane przez audioburak

2 minuty temu, audioburak napisał:

Prestiżowo może to być downgrade 😉 ale o dźwięk to bym się nie obawiał.

Fakt, że trzeba by je porównywać rzeczywiście w tym samym wnętrzu i systemie,

ale dlatego wspomniałem o prawie do zwrotu.

Może też wolałbyś coś zdecydowanie bardziej "wyrazistego" od Dynaudio,

a wtedy trzeba by szukać wśród B&W czy podobnych ...

Mialem B&W i oddalem, metalowe kopulki wysokotonowego sa nie dla mnie, nie lubię tego rodzaju dźwięku. 

Ukryta Zawartość

Mysle, ze to dobra okazja, mialem kiedys casle knight  i bas byl bardzo fajny, tylko czy te kolumny PMC nadążają z basem w muzyce elektronicznej? 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi