Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki dobry budżetowy kondycjoner?

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić kondycjoner z ochroną przeciwprzeięciową. Nie wierzę, że jakoś poprawi dźwięk. Chcę zwyczajnie zamienić sdandartową listwę z marketu czymś lepszym.

Rozważam w tej chwili 2 listwy:

1. Taga Harmony PC-7000,

2. AudioQuest Niagara 1200.

Orientuje się ktoś, która jest kepsza? Czy warto dopłacić 1000 do Audioquesta względem Tagi? Ktoś może posiada któryś z tych klocków i widzi jakiś pozytywny wpływ na dźwięk? Listwa będzie zasilać dzielonkę Rotela i Blusound Node

https://www.audiostereo.pl/topic/168411-jaki-dobry-bud%C5%BCetowy-kondycjoner/
13 minut temu, Rancor_pl napisał:

Orientuje się ktoś, która jest kepsza?

Ty weź wypożycz i sam oceń, bo możesz się sparzyć na opiniach innych.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

39 minut temu, Rancor_pl napisał:

Chcę kupić kondycjoner z ochroną przeciwprzeięciową. Nie wierzę, że jakoś poprawi dźwięk. Chcę zwyczajnie zamienić sdandartową listwę z marketu czymś lepszym.

1. Taga Harmony PC-7000,

Orientuje się ktoś, która jest kepsza? Czy warto dopłacić 1000 do Audioquesta względem Tagi? Ktoś może posiada któryś z tych klocków i widzi jakiś pozytywny wpływ na dźwięk? Listwa będzie zasilać dzielonkę Rotela i Blusound Node

Jeżeli priorytem jest ochrona przeciwprzepięciowa, to rzuć okiem na Black Lion PG-1 type F mkII i PG-2 type F

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lub podstawowy/przenośny model

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

46 minut temu, Rancor_pl napisał:

Czy warto dopłacić 1000 do Audioquesta względem Tagi?

Poszukaj dobrze na Ali. Znajdziesz tą "Tagę" jeszcze taniej. Pierwotna cena Audioquesta to 5,6 tys tak więc chcesz porównywać urządzenia z zupełnie innych półek cenowych i segmentów jakościowych. O wielu produktach Tagi można usłyszeć, że zakup niesie w sobie duży element przypadkowości. Albo dostanie się wartościowy produkt, albo g...... Zapewne za sprawą bardzo słabej kontroli jakości u chińskiego dostawcy . 

52 minuty temu, Rancor_pl napisał:

Nie wierzę, że jakoś poprawi dźwięk.

52 minuty temu, Rancor_pl napisał:

Ktoś może posiada któryś z tych klocków i widzi jakiś pozytywny wpływ na dźwięk?

To w końcu jak to jest? Nie wierzysz, czy może jednak nieśmiało masz nadzieję?

A poza tym nie ma dobrych, tanich kondycjonerów. Dobre są drogie lub cholernie drogie. Jak ma być względnie tanio i dobrze, kupuje się dobrą listwę a nie imitację kondycjonera  

9 minut temu, piotrek7 napisał:

Poszukaj dobrze na Ali. Znajdziesz tą "Tagę" jeszcze taniej. Pierwotna cena Audioquesta to 5,6 tys tak więc chcesz porównywać urządzenia z zupełnie innych półek cenowych i segmentów jakościowych. O wielu produktach Tagi można usłyszeć, że zakup niesie w sobie duży element przypadkowości. Albo dostanie się wartościowy produkt, albo g...... Zapewne za sprawą bardzo słabej kontroli jakości u chińskiego dostawcy . 

To w końcu jak to jest? Nie wierzysz, czy może jednak nieśmiało masz nadzieję?

A poza tym nie ma dobrych, tanich kondycjonerów. Dobre są drogie lub cholernie drogie. Jak ma być względnie tanio i dobrze, kupuje się dobrą listwę a nie imitację kondycjonera  

Osobiście nie wierzę ale może jednak ktoś usłyszał poprawę/pogorszenie na kondycjonerze?

19 minut temu, Rancor_pl napisał:

nie wierzę

To kup jakąś markową listwę w sklepie komputerowym.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

To kup jakąś markową listwę w sklepie komputerowym.

To że nie wierzę nie oznacza, że wpływu nie ma. Pytam czy ktoś taki zauważył. Wiara a rzeczywistość to 2 różne sprawy. Ponieważ sam nie testowałem i dopiero chcę kupić kondycjoner to mam prawo pozostawać w sferze wiary dopóki sam nie sprawdzę. Pytałem tych co już przerabiali temat jak oceniają wpływ kondycjonera na dźwięk. Forum jest do dzielenia się wiedzą i doświadczeniami więc jak ktoś nie chce się nimi dzielić to po co się odzywa?

3 minuty temu, Rancor_pl napisał:

To że nie wierzę nie oznacza, że wpływu nie ma. Pytam czy ktoś taki zauważył. Wiara a rzeczywistość to 2 różne sprawy. Ponieważ sam nie testowałem i dopiero chcę kupić kondycjoner to mam prawo pozostawać w sferze wiary dopóki sam nie sprawdzę. Pytałem tych co już przerabiali temat jak oceniają wpływ kondycjonera na dźwięk. Forum jest do dzielenia się wiedzą i doświadczeniami więc jak ktoś nie chce się nimi dzielić to po co się odzywa?

Ja do tych słyszących wszystkie zmiany nie należę, ale kondycjoner Tagi PC 7000 wniósł minimalną poprawę. Masz w nim różne możliwości wpięcia kabli zasilających. Te do wzmaków , nawet gdy odłączysz od zasilania przyciskiem z przodu to wzmaki pozostają w stanie stand-by, a pozostałe streamery ,dekodery czy tv są całkowicie wyłączone.

U kolegi porównywaliśmy z listwą black_lion_audio_pg2 i ta zdecydowanie na plus w stosunku do tagi.

Różnica w cenie nie duża a korzyści spore. Mnie tylko za bardzo pod względem samego wyglądu nie pasuje do innych klocków, a wszystko mam na wierzchu i dlatego jeszcze Tagi nie zastąpiłem.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

2 godziny temu, Rancor_pl napisał:

1. Taga Harmony PC-7000,

Z Tagi rozważyłbym model PC-8000DC.

Ukryta Zawartość

albo poczekałbym na model PC-9000, który miał premierę na tegorocznym AVS.

Taga pc-9000.jpg

Czy warto dopłacić 1000 do Audioquesta względem Tagi? 

Moim zdaniem nie warto. Pomijając Tagę, to zdecydowanie postawiłbym np. NuPrime Pure AC-4. Z marką Audioquest mam nieciekawe doświadczenia. Miałem u siebie PowerQuest 2 i dwa razy lądował w serwisie, a po gwarancji wylądował na śmietniku. Kumpel miał drugi taki sam w swoim systemie i też mu się zepsuł. Ale Niagara 1200 jak się nie mylę nie jest produkowana Chinach, tylko w USA, to może jakość jej będzie lepsza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maraudio

Cześć 🙂 Nie omieszkałbym również sprawdzić iFi Audio Powerstation. Bardzo solidny sprzęt, często wybierany już od lat 😉 

Jeśli nie chcesz jednak wchodzić w ten pułap cenowy, to Taga jest bdb rozwiązaniem 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mam Niagarę 1200 i jest to kawał urządzenia. Nie dość że szerokie ( nie weszła mi w miejsce w szafce audio gdzie każdy wzmak jaki miałem i jaki mam aktualnie wchodzi bez problemu i ma jeszcze miejsce na prawidłową wentylację ) to jeszcze dosyć ciężkie. Kupiłem ją głównie dla zabezpieczenia klocków audio i nie spodziewałem się jakiś różnic w brzmieniu po podłączeniu. No i tutaj zostałem mile zaskoczony gdyż owe różnice wystąpiły. Nie są spektakularne wywołujące niekontrolowany napad euforii ale są co jest dla mnie kolejnym argumentem że gdybym miał ją kupić jeszcze raz zrobiłbym to bez namysłu 😀👍

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

23 godziny temu, Rancor_pl napisał:

1. Taga Harmony PC-7000,

Dziś (i to na forum ktoś kupował) dostałem feedback odnośnie przesiadki z Tagi co prawda 5000 na AQ Niagara 1200

cyt "Niagara od Taga Harmony PC 5000 jest wyraźnie lepsza , super mi gra , nawet zwykły Eversolo lepiej się czuje w jej towarzystwie, bardzo dobry kompany do mojego CD , wreszcie mogę myśleć o rozbudowie sprzętu dalej"

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Czy ktoś już testował nowe AQ PowerQuest 505 lub 707 ? 

Sam zastanawiam się nad kondycjonerem dla ochrony sprzętu , jak wyżej interesuje mnie Taga pc 7000 , Niagara 1200 lub ww. powerquesty. O tych ostatnich jest bardzo mało informacji w sieci. 

Jestem ciekawy opinii. 

Każdy kondycjoner, listwa, rozgałęźnik mniej lub bardziej będzie wpływać na brzmienie.

Chcąc w rozsądnej cenie zabezpieczyć kino domowe kupiłem listwę SUPRA MD06-EU/SP MK3.1 SWITCH a do niej kabel Wireworld Stratus.

Ma bardzo dobre zabezpieczenia przed przepięciem a co dla mnie równie ważne wyłącznik przenoszące duże obciążenia. Sprzęt nieużywany zawsze wyłączam bo żadna listwa, kondycjoner i inne cuda wianki nie pomogą jak piorun pierdyknie w pobliżu.

• 2 tygodnie później...

Dokładnie też jak ty muda44 myślę. Najlepiej podłączać sprzęt tylko na odsłuch. Zrobiłem taką samoróbkę na bazie podstawowego kondycjonera TAGA, który był dawcą obudowy. Wrzuciłem do niego gniazda złocone Furutecha, wszystkie połączenia wewnątrz w gwiazdę, tulejki złocone. Do tego spory przekaźnik 230V odłączający sekcje gniazd sterowany HomeAssistantem. Tak się skończyło coś co miałem zamiar rozbudować o filtry Schaffnera. Okazało się że te filtry mi wpływały negatywnie na przestrzeń i scenę. Mam też listwę rack z dobrymi zabezpieczeniami i filtrem i również lipa. Dźwięk był zmieniony na niekorzyść. Nie są to jakieś duże różnice ale jednak u mnie było słychać. Z tymi listwami trzeba działać ostrożnie. A zacząłem przyglądać się temu zjawisku wpływu na dźwięk listew zasilających, jak podłączyłem klasyczny przedłużacz za przysłowiowe 5 PLN bez niczego w miejsce listwy z filtrem. 

40 minut temu, treborm napisał:

A zacząłem przyglądać się temu zjawisku wpływu na dźwięk listew zasilających, jak podłączyłem klasyczny przedłużacz za przysłowiowe 5 PLN bez niczego w miejsce listwy z filtrem. 

Czyli zwykły przedłużacz najlepszy, tylko gniazda wymienić na złocone? 

Nie do końca. Zauważ, że przedłużacze w większości mają gniazda umieszczone w szereg a nie gwiazdę. Moje porównanie odnosiło się do klasycznej listwy rack za jakieś 200 PLN i przedłużacza. Trzeba pamiętać o zabezpieczeniach. Jeśli ich nie ma w listwie, to warto ją odłączać od zasilania. Ja tak robię przekaźnikiem, ponieważ mam wokoło fotowoltaikę sąsiadów, niedaleko zakłady przemysłowe, rozdzielnię i linie średniego napięcia. Do tego przywalił mi kiedyś piorun w działkę i spaliło mi sterownik siłownika od bramy. Odsłuch w południe latem ma się nijak do wieczornej sesji 😉

Ale wracając do tematu. Wszystko zależy od tego, jakie klocki posiadasz. Ja już na średniej jakości DAC delta-sigma (SMSL M500MKII) słyszałem wpływ filtrów w listwie i wolałem połączenie bez nich. Przygotowywałem się do budowy dużego kondycjonera, gdzie miałem mieć dla każdego z pięciu gniazd po jednym filtrze. I już tu zrobił się problem ze sceną, która się mi zwęziła. Oprócz kondycjonera warto też przyjrzeć się kablom zasilającym. Mam samoróbki w postaci wtyków ze złoconej miedzi Viborg i kabla Taga podwójnie ekranowanego. Tu też trzeba pamiętać o tym, żeby ekranami nie płyną prąd (podłączenie ekranów do uziemienia tylko od strony źródła). 

W dniu 8.11.2024 o 13:11, muda44 napisał:

Każdy kondycjoner, listwa, rozgałęźnik mniej lub bardziej będzie wpływać na brzmienie.

Chcąc w rozsądnej cenie zabezpieczyć kino domowe kupiłem listwę SUPRA MD06-EU/SP MK3.1 SWITCH a do niej kabel Wireworld Stratus.

Ma bardzo dobre zabezpieczenia przed przepięciem a co dla mnie równie ważne wyłącznik przenoszące duże obciążenia. Sprzęt nieużywany zawsze wyłączam bo żadna listwa, kondycjoner i inne cuda wianki nie pomogą jak piorun pierdyknie w pobliżu.

zrobiłem podobnie jednak u mnie padło na furutecha e-TP60E...całkiem przyzwoity terminal

18 minut temu, mztv napisał:

zrobiłem podobnie jednak u mnie padło na furutecha e-TP60E...całkiem przyzwoity terminal

Miałem wersję R i przerobiłem na E. Dobra listwa ale przed niczym nie zabezpiecza. A od niej lepsze są gniazda w ścianie SWS-G połączone między sobą drutem Neotecha w teflonie.

W dniu 8.11.2024 o 13:11, muda44 napisał:

Każdy fachowiec od voodoo wam to potwierdzi.

Im więcej ludzi w to uwierzy tym lepiej.

😄

• 1 miesiąc później...

Dostałem AQ Niagare 1200 pod choinkę + sieciówkę AQ. To prawda ciężki i wielki kawał sprzętu. Robi solidne wrażenie. Jest wpływ na dźwięk. Tutaj podejrzewam, że pozytywnie wpłynął na zasilenie Blusound Node (chyba na niego miał największy wpływ) jak i Pre i Amp. Poprawił się bas jest teraz bardziej mięsisty. Mam też wrażenie, że scena ciut się pogłębiła. Także spoko klocek. Mikołaj mi mówił, że ci z top hi-fi nie chcieli już spuścić z ceny mimo ngocjacji.

26 minut temu, Rancor_pl napisał:

Dostałem AQ Niagare 1200 pod choinkę + sieciówkę AQ. To prawda ciężki i wielki kawał sprzętu. Robi solidne wrażenie. Jest wpływ na dźwięk. Tutaj podejrzewam, że pozytywnie wpłynął na zasilenie Blusound Node (chyba na niego miał największy wpływ) jak i Pre i Amp. Poprawił się bas jest teraz bardziej mięsisty. Mam też wrażenie, że scena ciut się pogłębiła. Także spoko klocek. Mikołaj mi mówił, że ci z top hi-fi nie chcieli już spuścić z ceny mimo ngocjacji.

Wszystko się zgadza 😉

No nie mogli już spuścić, dobrze gadał. Cena i tak jest świetna na to urządzenie. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl