Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RB-1070 vs RB-1552 mk2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Panowie, czy ktoś z Was ma doświadczenie z tymi dwoma końcówkami mocy? Patrząc na schematy ideowe w Service Manual, wyglądają one bardzo podobnie. Czy jest różnica w graniu?

Wdzięczny będę za wskazówki. 

https://www.audiostereo.pl/topic/168397-rotel-rb-1070-vs-rb-1552-mk2/

nowszy model, czyli RB-1552 gra trochę inaczej; spokojniej z większym nasyceniem, starsze miały więcej pazura i tzw drive 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

9 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

nowszy model, czyli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  gra trochę inaczej; spokojniej z większym nasyceniem, starsze miały więcej pazura i tzw drive 😉

Fajnie @Top Hi-Fi, że się odezwałeś. Pisałem do Was kilka @ i bez odzewu. Chciałem kupić RB-1552 mk2, ale czarną, a takich u Was brak. Zaznaczam nową, nie z półki sklepowej. Mam złe doświadczenia z takimi zakupami😉

RB-1582 mk2 w ciągu dnia podrożało o 500pln😪

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel
7 minut temu, NRK napisał:

Czarna pod Eversolo, dobrze kombinujesz👌

Nie wiem co masz na myśli. Mam czarny preap Rotela RC-1570, dlatego piszę o czarnej. 

10 minut temu, StachMuszel napisał:

Fajnie @Top Hi-Fi, że się odezwałeś. Pisałem do Was kilka @ i bez odzewu. Chciałem kupić RB-1552 mk2, ale czarną, a takich u Was brak. Zaznaczam nową, nie z półki sklepowej. Mam złe doświadczenia z takimi zakupami😉

RB-1582 mk2 w ciągu dnia podrożało o 500pln😪

pisz na priv co trzeba i będę organizował 😉 RB1552 może się da załatwić nówkę. Działać?

Z resztą 1582 też z rabatem forumowym dostaniesz taniej 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

14 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

pisz na priv co trzeba i będę organizował 😉 RB1552 może się da załatwić nówkę. Działać?

Działać z RB-1582, reszta na priv. Dziękuję. 

Edytowane przez StachMuszel

Widzę, że idziesz moją ścieżką. Ja skończyłem na RC1592 i RB 1590 i to bym polecał jeśli finanse pozwalają.

Jakby co to mam na zbyciu, ale komplet RC1572 i RB 1582mk2.

co ciekawe, 1552 i 1582 mają w papierach takie same wzmocnienie, różnice w czułości wejścia (no i mocy dla odpowiedniego THD) 😉 - zadowolny posiadacz 1582mk2 (bo jak kupować to raz a dobrze)

Edytowane przez ro35
1 godzinę temu, ro35 napisał:

co ciekawe, 1552 i 1582 mają w papierach takie same wzmocnienie, różnice w czułości wejścia (no i mocy dla odpowiedniego THD) 😉 - zadowolny posiadacz 1582mk2 (bo jak kupować to raz a dobrze)

Bo to te same wzmacniacze, odsyłam do service manual. Różnicę są tylko w wydajności zasilacza i ilości par tranzystorów mocy (3 vs 5 par).

ok, projekt podobny, no ta różnica w wydajności zasilania robi różnicę.

to co wyżej napisałem, to dla zobrazowania, że główny parametr na jaki potencjalny użyszkodnik patrzy czyli moc to nie wszystko. cytat: "po co 400W, hangar nagłaśniasz?".

takie pytanie do tophifi bo nie dysponuje dwoma końcówkami. dla tego samego położenia potencjometru w przedwzmacniaczu (zakładając że pre nie posiada wzmocnienia, jest tylko tłumikiem sygnału wejściowego), czy 1552 zagra głośniej od 1582? (kwestia mniejszej czułości 1582 w stosunku do 1552).

to się wiąże z pytaniem zadanym w klubie rotela. czy to normalne, że w integrze 1592 muszę wysoko kręcić potencjometrem? 😉

Edytowane przez ro35