Skocz do zawartości
IGNORED

Tradycyjny Strimer z Tidal Connect

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś może wie czy istnieje jeszcze jakiś strimer tradycjny tj. z normalnym wyświetlaczem nawet i jedno wersowym i klasycznym pilotem? 

Potrzebuje coś taniego na transport. Wymagania jak zaznaczyłem wyżej. 

1. Ekran

2. Pilot 

3. Wyjście Coax 

4. Tidal Connect 

Z tego co zauważyłem to chyba mam za wysokie wymagania, bo większość co teraz jest produkowana to pudełka, które obsługuje się tylko z telefonu. Ewentualnie jakieś drogie urządzenia, które mnie nie interesuja. 

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/168392-tradycyjny-strimer-z-tidal-connect/
Godzinę temu, rafal735r napisał:

obsługuje się tylko z telefonu.

Żeby uruchomić Tidal Connect potrzebujesz urządzenia z platformą Tidal ,a tu najlepiej sprawdza się tablet na androidzie ,ew. laptop z Windows lub smartfon z Androidem .jak by nie patrzeć potrzebujesz urządzenie do sterowania.

Z tego co pamiętam Eversolo na Androidzie ma aplikację Tidal (natywną) i tu sterowanie z pilotem jakieś jest,w stylu play,stop,next .

A jak podoba ci się Wiim Ultra ?

2 godziny temu, baltfan napisał:

Żeby uruchomić Tidal Connect potrzebujesz urządzenia z platformą Tidal ,a tu najlepiej sprawdza się tablet na androidzie ,ew. laptop z Windows lub smartfon z Androidem .jak by nie patrzeć potrzebujesz urządzenie do sterowania.

Z tego co pamiętam Eversolo na Androidzie ma aplikację Tidal (natywną) i tu sterowanie z pilotem jakieś jest,w stylu play,stop,next .

A jak podoba ci się Wiim Ultra ?

Wiem że żeby uruchomić Tidal potrzeba telefon ale często słucham np samego radia czy plików z nasa i nie potrzebuje wtedy telefonu. 

2 godziny temu, max720 napisał:

Squeezebox Touch ? Jeszcze działa ?

Mam mniej stary odtwarzacz obecnie. 

Może napisze że mój Obecny Onkyo NS-6130 spełnia wszystkie wymagania, bo Tidal słucham po Chromecast, ale coś ostatnio lubi się rwać połączenie. 

?👈

że napisze że mój Obecny Onkyo NS-6130 spełnia wszystkie wymagania, bo Tidal słucham po Chromecast, ale coś ostatnio lubi się rwać połączenie. 

Rwanie połączenia w Tidal występuje ostatnio we wszystkich odtwarzaczach i jest o tym osobny temat na forum. Ostatnio ktoś wrzucił odpowiedż od serwisnu Bluesounda wskazującej na rozwiązanie. Problem dotyczy autoryzacji, rozwiązanie to wylogowanie z Tidala, restart i ponowne logowanie, a jak nie pomoże to restart routera (mogłem troszke pomylić, szczegóły w wątku o rwaniu Tidala). U mnie na razie pomogło dziś grał idealnie, ale czas pokaże.

2 godziny temu, x666 napisał:

Rwanie połączenia w Tidal występuje ostatnio we wszystkich odtwarzaczach

W Eversolo, Hifi Rose, Quad Vena Play II - nie wystepuje.

Co do pytania do wypozycz eversolo, pilot do niego tez mozna dokupic 

W DE uzywane na gwarancji za 450€ mozna juz kupic.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Facet prosi o tanie rozwiązanie a wy mu Eversolo polecacie. Ja wiem, że pojęcie tanie jest subiektywne ale nie może chyba tak być by streamer był kilkukrotnie droższy od całego zestawu (a przynajmniej od wzmacniacza). To się mija z celem.

Tani to jest Wiim, czy Cambridge audio MXN10, choć one w większości nie pasują to wymagań autora, chociażby z powodu braku ekranu (tylko wiim ultra go ma ale nie jest "klasyczny").

Ale też nie rozumiem autora co mu przeszkadza w sterowaniu na ekranie telefonu czy tableta...

Edytowane przez Miłosz1

Do node możesz zaprogramować każdego pilota, ale on nie ma wyświetlacza. Ale tak jak już wcześniej ktoś wspomniał, prawdopodobnie jest to wina tidal, że ci tnie.

.

12 godzin temu, x666 napisał:

Rwanie połączenia w Tidal występuje ostatnio we wszystkich odtwarzaczach i jest o tym osobny temat na forum. Ostatnio ktoś wrzucił odpowiedż od serwisnu Bluesounda wskazującej na rozwiązanie. Problem dotyczy autoryzacji, rozwiązanie to wylogowanie z Tidala, restart i ponowne logowanie, a jak nie pomoże to restart routera (mogłem troszke pomylić, szczegóły w wątku o rwaniu Tidala). U mnie na razie pomogło dziś grał idealnie, ale czas pokaże.

Tylko ze ja słucham po Chromecast. 

?👈

27 minut temu, Miłosz1 napisał:

Ale też nie rozumiem autora co mu przeszkadza w sterowaniu na ekranie telefonu czy tableta

Często słucham samego radia czy muzyki z NAS. Włączam odtwarzacz jak zwykły tuner fm. Więcej mi nie potrzeba do zmiany stacji czy przerzucenia utworu. Nie chce być uzależniony ciągle od aplikacji. 

Strimer chce stosunkowo tani, bo ma być tylko transportem więc nie widzę sensu wydawania dużej kwoty. 

Teraz, J4Z napisał:

A ja po Blueos i Connect. I tnie.

Fakt że przedwczoraj jakoś nawet grało w miarę. W sensie nie przerywało. 

?👈

Bez sensu sam siebie ograniczasz poprzez "nie chcę być uzależniony od aplikacji". Przecież w aplikacji też wybierasz np. stację radiową i zapominasz o niej. To samo z playlistą. MXN10 mają 4 predefiniowane fizyczne przyciski. Mam na nich ulubioną muzę, którą słucham bez udziału aplikacji. 

4 minuty temu, Miłosz1 napisał:

Bez sensu sam siebie ograniczasz poprzez "nie chcę być uzależniony od aplikacji". Przecież w aplikacji też wybierasz np. stację radiową i zapominasz o niej. To samo z playlistą. MXN10 mają 4 predefiniowane fizyczne przyciski. Mam na nich ulubioną muzę, którą słucham bez udziału aplikacji. 

Nie chcę mi się tłumaczyc. Używam po prostu strimera jak klasycznego tunera FM. Ograniczanie się to chyba jest w przypadku obsługi tylko i wyłącznie z aplikacji na telefon. Nie chce za każdym razem uruchamiać aplikacji żeby zmienić stacje czy utwór jak zawsze mam pod ręką Harmony i nim steruje wszystkimi urządzeniami. 

Ale wychodzi na to że będę skazany na ten telefon, bo dziś wszystkie odtwarzacze są małymi pudełkami nawet bez jakiegoś guzika. 

?👈

Panowie, świat się zmienia, czas ruszyć do przodu...😉 Wzięcie do ręki pilota i naciśnięcie przycisku to tyle samo ruchów i energii co wzięcie telefonu i naciśnięcie przycisku na ekranie 😁 I żeby nie było mam ponad 50 zim na karku, nie jestem dzieciakiem, który urodził się ze smartfonem w ręku.

A tak na marginesie, wiim pro plus ma pilota, chyba do niższych wersji można go dokupić (do pro na pewno, do mini chyba)

Widzę że ma jakiś korektor. Działa on też po wyjściach cyfrowych czy tylko na analogu? Zastanawiam się czy po wpięciu do niego odtwarzacza BD po HDMI i wyjściu po Coax na Pre da radę puścić dźwięk po korekcji EQ. Pomyślałem że może się przydać przy gorszych realizacjach koncertów, które czasem oglądam na BD. 

?👈

Zamówiłem już. Zobaczmy co to jest. W sumie nawet nie zwracałem uwagi na ten korektor. Dla mnie to w sumie nie jest niezbędne. I tak nie używam niczego poza upsamplingiem do DSD w Pre. 

?👈

Telefon służy jako mikrofon pomiarowy, streamer emituje tony testowe i w ten sposób koryguje charakterystykę. Pytanie na ile to dobrze działa bo przecież każdy telefon ma inny mikrofon.

Jakiś czas temu śledziłem temat i przede wszystkim wskazywano, że albo nie ma albo słabo działa z telefonem na androidzie. Za to nieźle ta korekcja wygląda przy współudziale sprzętów appla na ios.

8 minut temu, przmor napisał:

Telefonów z Androidem jest mnóstwo a co za tym idzie mnóstwo różnych mikrofonów. Telefonów Apple jest kilka czy kilkanaście modeli.

dokładnie, o to chodzi. 😉

12 minut temu, przmor napisał:

Telefonów z Androidem jest mnóstwo a co za tym idzie mnóstwo różnych mikrofonów. Telefonów Apple jest kilka czy kilkanaście modeli.

Chodzi o to że chyba od modelu 6s montują do dziś ten sam mikrofon. 

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi