Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy gramofon i przebudowa systemu.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 
Chce się poradzić.  Nie miałem wcześniej gramofonu , będzie to mój pierwszy.  Słuchałem w sklepie fajnego gramofonu Dual CS 618 Q z wkładką Otofon 2M blue. Bardzo mi się podobał dźwięk i sam gramofon , jednak muszę znaleźć coś tańszego ponieważ kupiłem niedawno trochę sprzętu i moje pytanie brzmi następująco. Jeśli kupię tańszy gramofon bez wkładki i do tego osobno Ortofona 2M blue to czy osiągnę bardzo podobny efekt dźwiękowy ? Gramofon musi mieć wbudowany przedwzmacniacz. 

Dziękuję za odpowiedzi i cenne rady. 

Edytowane przez adamskowksi

W kwestii brzmienia, zazwyczaj tak, ale wkładka to nie wszystko. Jest ona z tych uniwersalnych, do ramion przeciętnie ciężkich, więc pod tym względem będzie pasować do większości gramofonów. Od bazy jednak zależą inne czynniki: odstęp od zakłóceń związanych z separacja zakłóceń od silnika i napędu (w tym z zasilania), przenoszenie drgań z podłoża, tzw "mikrofonowanie", itp. Nikt Ci nie jest w stanie powiedzieć, czy będzie to dokładnie tak samo, jak w przypadku słuchanego wcześniej urządzenia. Zwłaszcza w całkiem innych warunkach. 

Wybór gramofonu z przedwzmacniaczem może być pozytywny- odpadnie Ci poszukiwanie dedykowanego przewodu o niskiej pojemności własnej i walka z zakłóceniami słabego sygnału na odcinku gramofon-pre.

• Moderatorzy
Godzinę temu, adamskowksi napisał:

Gramofon musi mieć wbudowany przedwzmacniacz. 

Tego odradzam. Przedwzmacniacze wbudowane na ogół są bardzo kiepskiej jakości.

Niekoniecznie będzie lepiej. Ktoś tu na forum kupił zewnętrzny przedwzmacniacz chyba nawet ten o którym napisałeś i względem wbudowanego nie odczuł różnicy. Podobno przedwzmacniacze w gramofonach AT są całkiem przyzwoite.

• Moderatorzy
24 minuty temu, przmor napisał:

Niekoniecznie będzie lepiej. Ktoś tu na forum kupił zewnętrzny przedwzmacniacz chyba nawet ten o którym napisałeś i względem wbudowanego nie odczuł różnicy. Podobno przedwzmacniacze w gramofonach AT są całkiem przyzwoite.

To, że ktoś nie odczuł różnicy, to nie znaczy, iż jej nie ma.

W każdym razie ja stanowczo odradzam zabawę z analogiem opartą na wbudowanych w gramofon przedwzmacniaczach. Szkoda pieniędzy.

• Moderatorzy
3 minuty temu, Elbing napisał:

Czym Ci podpadły konkretnie przedwzmacniacze wbudowane w gramofony @Marcinus ?

Są marnej jakości i do tego niektóre potrafią wprowadzać zakłócenia do dźwięku nawet gdy są wyłączone i używamy wyjścia liniowego.

Analog ma wiele wad, ale używamy czarnych placków dla przyjemności, a słuchając przez taki przedwzmacniacz możemy się tylko zniechęcić.

To jest moja opinia, być może są osoby, którym taka jakość nie przeszkadza.

2 godziny temu, przmor napisał:

Podobno przedwzmacniacze w gramofonach AT są całkiem przyzwoite.

Jeśli wkładka ma typowe parametry, okazuje się, że np w AT 120 USB preamp działa całkiem przyzwoicie, a krótka ścieżka sygnału też dokłada się do uzyskania bardzo zadowalających rezultatów. Jeśli ktoś chce w spokoju używać sprzętu, by słuchać muzyki, a nie żonglować przewodami, preampami i cudować, to rozwiązanie będzie dla niego.

4 godziny temu, przmor napisał:

Kolega szuka budżetowego rozwiązania więc nie sądzę by chciał wydać minimum 1000zl na przedwzmacniacz.

5 k to budżetowy gramofon ? 

4 godziny temu, Marcinus napisał:

Tego odradzam. Przedwzmacniacze wbudowane na ogół są bardzo kiepskiej jakości.

Słuchałem tego gramofonu z wbudowanym przedwzmacniaczem na moim wzmaku i zrobił bardzo dobre wrażenie 

Napisałeś że chcesz coś tańszego niż ten Dual a do tego jeszcze 2M Blue ma się zmieścić w budżecie. To ile tak naprawdę chcesz na całość przeznaczyć?

57 minut temu, przmor napisał:

Napisałeś że chcesz coś tańszego niż ten Dual a do tego jeszcze 2M Blue ma się zmieścić w budżecie. To ile tak naprawdę chcesz na całość przeznaczyć?

4 k. 

10 minut temu, Marcinus napisał:

To weź Technola 100C, jak koniecznie musi być nowy i  z pre

No właśnie rozważam jeszcze technicsa sl1200 mk VII , z rabatem w sklepie kupię za 4 k, ale z wkładką red , można za jakiś czas dokupić blue.  Tak myślę. 
Technics bardziej mi się podoba, jest dla mnie ładniejszy i robi lepsze wrażenie.  Na AVS przyjrzałem się kilku modelom i naprawdę miłość od pierwszego wejrzenia.  

• Moderatorzy
Teraz, adamskowksi napisał:

No właśnie rozważam jeszcze technicsa sl1200 mk VII , z rabatem w sklepie kupię za 4 k, ale z wkładką red , można za jakiś czas dokupić blue.  Tak myślę. 

mk 7 nie ma przedwzmacniacza.

3 minuty temu, przmor napisał:

To może Audio Technica AT140 jako kopia Technicsa 1200 za połowę jego ceny?

No właśnie jakbym ja to wiedział to byłoby łatwiej 😀.  Może i tak. 

Klonów Technicsa 1200 jest dużo firmowanych przez Audio Technica, Pioneer czy Reloop. Te ostatnie natansze bo model RP2000 kosztuje około tysiąca złotych a śmiem twierdzić, że zagra identycznie jak Audio Technica 120 bo to niemal identyczne gramofony wychodzace prawdopodobnie z tej samej chińskiej fabryki. AT140 ma dodatkowo regulację wysokości ramienia.

3 minuty temu, przmor napisał:

Klonów Technicsa 1200 jest dużo firmowanych przez Audio Technica, Pioneer czy Reloop. Te ostatnie natansze bo model RP2000 kosztuje około tysiąca złotych a śmiem twierdzić, że zagra identycznie jak Audio Technica 120 bo to niemal identyczne gramofony wychodzace prawdopodobnie z tej samej chińskiej fabryki. AT140 ma dodatkowo regulację wysokości ramienia.

No właśnie.  Kopie i repliki, zakładam że gramofon będzie  mi służył kilka lat zatem chcę żeby był porządny. Powinien to być chyba Dual lub Technics. Pro Ject nie podoba mi się, Rega też nie. Są jakieś takie chude jak na nie patrzę 😉

Literówka

Od pięciu lat gram na paskowym Reloop RP1000 kupionym jako uzywany za 450zl. Gra jak grał na początku bo i co miałoby się w nim zużyć poza igłą? Nie namawiam a jedynie przedstawiam inne, tańsze opcje.

9 minut temu, przmor napisał:

Od pięciu lat gram na paskowym Reloop RP1000 kupionym jako uzywany za 450zl. Gra jak grał na początku bo i co miałoby się w nim zużyć poza igłą? Nie namawiam a jedynie przedstawiam inne, tańsze opcje.

Zaryzykowałbym i kupił jakiś fajny używany plus wkładkę ortofona 2m blue , ale czy to będzie to samo ? Czy tylko wkładka robi robotę ? To jak grał tamten Dual jest nie do opisania , nie tylko na tych audiofilskich płytach master edition , na zwykłych dobrej jakości rownież. W szoku byłem bo mój CD za prawie 10 k nawet się nie zbliżył do gramofonu.  

To dozbieraj brakującą kwotę i kup Duala bo inaczej za każdym razem sluchajac innego gramofonu będziesz wspominał ten dźwięk i nie zaznasz spokoju. Piszę serio.

• Moderatorzy
2 minuty temu, adamskowksi napisał:

Zaryzykowałbym i kupił jakiś fajny używany plus wkładkę ortofona 2m blue , ale czy to będzie to samo ? Czy tylko wkładka robi robotę ? To jak grał tamten Dual jest nie do opisania , nie tylko na tych audiofilskich płytach master edition , na zwykłych dobrej jakości rownież. W szoku byłem bo mój CD za prawie 10 k nawet się nie zbliżył do gramofonu.  

Gra cały system. Wkładka musi być spasowana z pre i ramieniem. W pewnych zestawieniach można się przekonać, że napęd a szczególnie jego rodzaj również potrafi sporo wprowadzić do dźwięku.

5 minut temu, Marcinus napisał:

Gra cały system. Wkładka musi być spasowana z pre i ramieniem. W pewnych zestawieniach można się przekonać, że napęd a szczególnie jego rodzaj również potrafi sporo wprowadzić do dźwięku.

Dzięki. Cenie sobie bardzo takie rady, ja laik w tym temacie. Pozdrawiam. 

• Moderatorzy
7 minut temu, adamskowksi napisał:

Dzięki. Cenie sobie bardzo takie rady, ja laik w tym temacie. Pozdrawiam. 

Ogólnie kupić jest łatwo, szczególnie nowy sprzęt, tylko później jak się znudzi, to na ogół odsprzedaż za 50%.

Ja rozumiem, że się chce kupić nowy, bo to jest jakaś gwarancja. Ja również na ogół kupuję nowy sprzęt, ale gramofony kupuję używki z gwarancją od zaufanej osoby.

3 minuty temu, Marcinus napisał:

Ogólnie kupić jest łatwo, szczególnie nowy sprzęt, tylko później jak się znudzi, to na ogół odsprzedaż za 50%.

Ja rozumiem, że się chce kupić nowy, bo to jest jakaś gwarancja. Ja również na ogół kupuję nowy sprzęt, ale gramofony kupuję używki z gwarancją od zaufanej osoby.

Wiesz ja zatargałem nie lekki i nie mały swój wzmacniacz do sklepu na odsłuchy i to co grał ten Dual to szok.  Serio już się trochę osłuchałem i CD i streamingu i parę gramofonów też słuchałem , napewno ta wkładka mi przypadła do gustu , lubię detal i rozdzielczość w nagraniach. Jakbym wiedział, że powiedzmy tańszy i używany gramofon da mi to samo to pewnie bym kupił. Z drugiej strony kupić wkładkę za prawie 1k osobno plus pewnie preamp gramofony za (nie wiem ile trzeba wydać ) zakładam 2 k to zostaje mi 1k na gramofon, Duala może uda mi się startować do 4,5 i wtedy szukanie używki nie ma sensu. Chyba że preamp tańszy za 1k też zrobi robotę to wtedy można się zastanawiać. 

• Moderatorzy
2 minuty temu, adamskowksi napisał:

Wiesz ja zatargałem nie lekki i nie mały swój wzmacniacz do sklepu na odsłuchy i to co grał ten Dual to szok.  Serio już się trochę osłuchałem i CD i streamingu i parę gramofonów też słuchałem , napewno ta wkładka mi przypadła do gustu , lubię detal i rozdzielczość w nagraniach. Jakbym wiedział, że powiedzmy tańszy i używany gramofon da mi to samo to pewnie bym kupił. Z drugiej strony kupić wkładkę za prawie 1k osobno plus pewnie preamp gramofony za (nie wiem ile trzeba wydać ) zakładam 2 k to zostaje mi 1k na gramofon, Duala może uda mi się startować do 4,5 i wtedy szukanie używki nie ma sensu. Chyba że preamp tańszy za 1k też zrobi robotę to wtedy można się zastanawiać. 

Jeśli na prawdę Ci się podobał i miałby to być docelowy gramofon, to bierz. Choć z drugiej strony wiem, że u osób na tym forum rzadko coś jest docelowe 🙂 . A w taki przypadku, to trzeba myśleć rozwojowo.

12 minut temu, Marcinus napisał:

Jeśli na prawdę Ci się podobał i miałby to być docelowy gramofon, to bierz. Choć z drugiej strony wiem, że u osób na tym forum rzadko coś jest docelowe 🙂 . A w taki przypadku, to trzeba myśleć rozwojowo.

Napewno można w przyszłości 

1 dokupić preamp 

2 kilka wkładek 

Ten wczesno dziecięcy czas w audio kiedy się zachwycałem wszystkim co było kolorowe i robiło na ulotkach reklamowych wodotryski już mam za sobą. Nie kupuję odrazu, zawsze chodzę na odsłuch kilka razy i jeśli jest możliwość wypożyczam do domu na kilka dni. Już jestem osłuchany, wymieniłem sporo wzmacniaczy i kolumn zanim zrozumiałem jaki dźwięk lubię. Wydałem sporo na te próby, ale to chyba jedyna dobra metoda, metodą prób i błędów. Tylko na spokojnie bez emocji czyli po jakimś czasie od zakupu można powiedzieć że to jest to lub nie. Czy byłby ze mną wiele lat ? Nie wiem, myślę natomiast że dużo łatwiej o upgrade takie gramofonu niż odtwarzacza CD, przerobiłem również kilka Dac-ów i nie każdy potrafi z podstawowego CD-ka zrobić dobry transport. Tak jak napisałem postanowiłem przebudować cały system. CD idzie w odstawkę, zastępuje go eversolo, a gramofon będzie jak celebracja ważnych płyt i chwil, takie wyjątkowe źródło do wyjątkowych odsłuchów. 

• Pokaż nowe odpowiedzi