Skocz do zawartości
IGNORED

Jamo SUB210 niedomaga?

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem ostatnio, że niestety chyba mój subwoofer lekko nie domaga w filmach. Słychać przesterowanie tak jak by niskie zejścia to było dla niego za dużo przy wyższej głośności. Chociaż jest to trochę dziwne bo w muzyce gra dobrze nawet przy dużej głośności i nie ma takich problemów. W każdym bądź razie zastanawiam się nad czymś większym i biorę pod uwagę Subwoofer TAGA HARMONY TSW-21, TAGA HARMONY TSW-212 SE lub MAGNAT Alpha RS 8/RS12. Mój salon to około 18m2, ale jest on pół otwarty tak jak by połączony z jadalnią oraz kuchnią więc w sumie dźwięk się rozchodzi tak jak by pomieszczenie było większe.

Edytowane przez Milo
https://www.audiostereo.pl/topic/168386-jamo-sub210-niedomaga/

W muzyce zwykle nie masz zejść w okolice 25hz i niżej, na filmach często są te efektyi trzeba przepchnąć dużo powietrza. Głośnik 20cm to za mało. Z drugiej strony - tani sub na 30cm głośniku może nie grać dobrze w muzyce. Jaki masz budżet na suba, nowy czy używane też wchodzą w grę? 

17 godzin temu, MarcinRejek napisał:

To jest słaby subwooferek który nie nadaje się do dużych tąpnięć. Szukaj Klipsch R-110/112SW używanego lub kupuj Nowego

Niby ma 200 Wat, ale wiadome kolos to nie jest chociaż jak na swoje wymiary i tak gra całkiem przyzwoicie

15 godzin temu, don111 napisał:

W muzyce zwykle nie masz zejść w okolice 25hz i niżej, na filmach często są te efektyi trzeba przepchnąć dużo powietrza. Głośnik 20cm to za mało. Z drugiej strony - tani sub na 30cm głośniku może nie grać dobrze w muzyce. Jaki masz budżet na suba, nowy czy używane też wchodzą w grę? 

Raczej chciałbym pozostać przy budżecie w którym znajdują się te subwoofery nad, którymi się zastanawiam ewentualnie mogę troszku dodać i do tego zestawu dodać jeszcze TAGA Harmony Platinum SW-10 v.3 bo widziałem można go wyhaczyć za 1799 gdzieniegdzie. Na pewno będę chciał nowy subwoofer ponieważ kiedyś kupiłem używany i pochodził mi pół roku i się sparzyłem do używanych.

Update: Zmieniłem w opcjach amplitunera Filtr dolnoprzepustowy z 120Hz na 80Hz i jest dużo lepiej. Subwoofer się tak nie męczy i bas jest nawet fajniejszy głębszy. Więcej na siebie chyba przejęły teraz fronty

• 4 tygodnie później...

Oglądałem dzisiaj horror "Mów do mnie" i tam gdzie powinny się ściany część to było charczenie.Z racji tego, że jest Black Friday postanowiłem, że jednak kupie na razie nowy lepszy subwoofer ponieważ denerwuje mnie to charczenie zamiast ładnego zejścia w filmach. Główne przeznaczenie filmy i gry, ale nie raz lubię sobie posłuchać trochę muzyki. Na placu boju mam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Z tego co wyczytałem całkiem nieźle radzi sobie zarówno w kinie jak i w muzyce i nie ukrywam, że wymiarowo mi dość odpowiada ponieważ mam mało miejsca między kolumną, a stolikiem rtv.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Widziałem, że był tutaj chwalony. Do filmów bardzo ok, ale podejrzewam, że z muzyką już będzie gorzej i nie ukrywam gabarytowo to już będzie ciężki temat u mnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jak już ktoś wspominał wyżej dość solidny subwoofer chociaż wydaje się, że ma najmniejszą moc ze wszystkich i boję się trochę, że będzie za słaby. Wymiary ma jeszcze nawet ok

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ta Taga podobno do kina się lepiej nadaje niż Platinum, ale gabarytowo też już ciężki zawodnik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Daje go rzutem ponieważ widzę, że ma też dobre opinie i jest teraz w dobrej cenie, ale wymiarowo też ciężko to widzę

Jak widać wszystkie suby są w bardzo podobnej cenie, ale szczerze mówiąc sam nie wiem co wybrać z jednej strony chciał bym, żeby wszystko się trzęsło jak np startuje samolot, ale z drugiej strony też chciał bym suba, która jakoś zagra nie raz w muzyce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Milo
Gość

(Konto usunięte)
50 minut temu, Milo napisał:

ak widać wszystkie suby są w bardzo podobnej cenie, ale szczerze mówiąc sam nie wiem co wybrać z jednej strony chciał bym, żeby wszystko się trzęsło jak np startuje samolot, ale z drugiej strony też chciał bym suba, która jakoś zagra nie raz w muzyce.

Nie ma subów idealnych do wszystkiego, zwiększając budżet możesz już coś znaleść co zagra i tu i tam... 

Proponuję ustawić suba głośnikiem i otworem do przodu i zobacz czy coś zmieni to bo te nóżki może są za niskie by swobodnie powietrze się wydostało, przy okazji se zobacz jak głośnik pracuje, być może ma już przestery i dlatego słyszysz charczenie... 

Aha i jeszcze jedno, jeżeli moc wzmacniacza jest podana jako 200 watt to nie oznacza że głośnik też jest tej mocy, może być słabszy. Widziałem już nie jeden głośnik car audio co miał duże zawieszenie górne a cewka była krótka i kończyło się to przeważnie śmiercią głośnika

3 godziny temu, Milo napisał:

chciał bym, żeby wszystko się trzęsło jak np startuje samolot, ale z drugiej strony też chciał bym suba, która jakoś zagra nie raz w muzyce.

Nie szukaj więc jak najniższego zejścia, bo to może świadczyć o tym, że konstruktor zaniedbał impuls. Taki sub może i "zatrzęsie ścianą", ale "szybkiego kopa" w muzyce z nim nie uświadczysz. Nie na darmo powszechne są opinie, że do muzyki najlepsze są subwoofery i budowie zamkniętej, bo takie mają opóźnienia grupowe w granicach dziesiątek ms, bass- reflex ma je 2-3 razy większe. A im konstruktor mocniej ciśnie na zejście, tym group delay gwałtowniej rośnie. Fizyki nie zmienisz.

Nie przykladaj też zbyt dużej uwagi na moc, bo to stosunkowo mało istotny parametr. Jeśli zastosowany głośnik ma wysoką skuteczność, ze znacznie niższej mocy może głośniej zagrać. Swego czasu Magnat robił suba z mocą 60W i głośnikiem 30cm, który poziomem natężenia dźwięku bił na głowę i nie konstrukcje z mocą o wiele wyższą. Piszę o takich 2-3razy "mocniejszych".

9 godzin temu, MarcinRejek napisał:

Nie ma subów idealnych do wszystkiego, zwiększając budżet możesz już coś znaleść co zagra i tu i tam... 

Proponuję ustawić suba głośnikiem i otworem do przodu i zobacz czy coś zmieni to bo te nóżki może są za niskie by swobodnie powietrze się wydostało, przy okazji se zobacz jak głośnik pracuje, być może ma już przestery i dlatego słyszysz charczenie... 

Aha i jeszcze jedno, jeżeli moc wzmacniacza jest podana jako 200 watt to nie oznacza że głośnik też jest tej mocy, może być słabszy. Widziałem już nie jeden głośnik car audio co miał duże zawieszenie górne a cewka była krótka i kończyło się to przeważnie śmiercią głośnika

Ten subwoofer Jamo ma może z pół roku jest jeszcze na gwarancji. W sumie to takie coś zaczęło się jak wymieniłem amplituner na Denona AVR-S970H w poprzednim X2400H tego nie miałem, ale tam znowu wgl miałem problem z subwooferem ponieważ nie raz się wyłączał i myślałem, że to była wina subwoofera, a to była wina amplitunera dlatego go zmieniłem. Teraz to wygląda tak jak by sobie nie radził z najniższymi dźwiękami i charczy.

6 godzin temu, porlick napisał:

Nie szukaj więc jak najniższego zejścia, bo to może świadczyć o tym, że konstruktor zaniedbał impuls. Taki sub może i "zatrzęsie ścianą", ale "szybkiego kopa" w muzyce z nim nie uświadczysz. Nie na darmo powszechne są opinie, że do muzyki najlepsze są subwoofery i budowie zamkniętej, bo takie mają opóźnienia grupowe w granicach dziesiątek ms, bass- reflex ma je 2-3 razy większe. A im konstruktor mocniej ciśnie na zejście, tym group delay gwałtowniej rośnie. Fizyki nie zmienisz.

Nie przykladaj też zbyt dużej uwagi na moc, bo to stosunkowo mało istotny parametr. Jeśli zastosowany głośnik ma wysoką skuteczność, ze znacznie niższej mocy może głośniej zagrać. Swego czasu Magnat robił suba z mocą 60W i głośnikiem 30cm, który poziomem natężenia dźwięku bił na głowę i nie konstrukcje z mocą o wiele wyższą. Piszę o takich 2-3razy "mocniejszych".

Idąc twoim tokiem to w sumie ta Taga Harmony Platinum SW-10 V.3 chyba nie była by złym wyborem

Gość

(Konto usunięte)

A co to zmienia? Skoro głośnik nie wyrabia? Chcesz coś osiągnąć nie wydając większej kasy ale zajeździć to co masz na maksa... masz zbyt wysokie wymagania względem tego subwooferka 

Proponuję kupić głośnik 38 cm Dayton Ultimax i go odpowiednio zaadaptować 

10 minut temu, MarcinRejek napisał:

A co to zmienia? Skoro głośnik nie wyrabia? Chcesz coś osiągnąć nie wydając większej kasy ale zajeździć to co masz na maksa... masz zbyt wysokie wymagania względem tego subwooferka 

Proponuję kupić głośnik 38 cm Dayton Ultimax i go odpowiednio zaadaptować 

Dlatego właśnie chce zmienić subwoofer na jakiś lepszy, większy. Spoko, ale jednak wole kupić cały subwoofer

PS. Widzę, że masz SVS SB12NSD jak on Ci się sprawuje w kinie? Teraz na promocji jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 1990 zł, ale czytałem opinie, że w kinie sobie radzi tak sobie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Milo
Gość

(Konto usunięte)

Ja kupiłem 3 lata temu 4xSB12NSD używane za 300€ sztuka gdy miałem SBA, sprzedałem trzy i jednego zostawiłem. Ja nie oczekuję 10hz, dla mnie ma być szybko w kinie i zejście do 30 hz na więcej nie oczekuję bo mi to nie potrzebne

Jednego SB12NSD kupisz dziś za 200-250€ co daje 1000 zł 

18 minut temu, MarcinRejek napisał:

Ja kupiłem 3 lata temu 4xSB12NSD używane za 300€ sztuka gdy miałem SBA, sprzedałem trzy i jednego zostawiłem. Ja nie oczekuję 10hz, dla mnie ma być szybko w kinie i zejście do 30 hz na więcej nie oczekuję bo mi to nie potrzebne

Niby ten SVS SB-1000 schodzi nawet do 23hz. Twój SB12NSD potrafi nie raz zatrząść pokojem?.  Coraz bardziej rozważam dodania trochę kasy i zakupu jednak tego SVS SB-1000 ponieważ odpowiada mi on również wymiarami

Edytowane przez Milo
Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Milo napisał:

potrafi nie raz zatrząść pokojem

Takie pytanie powinieneś zadać koledze @T 

U mnie subwoofer nie gra pierwszych skrzypiec, dopełnia zestaw kinowy a nie przejmuje kontrolę

1 godzinę temu, MarcinRejek napisał:

30Hz nikomu nie wystarczy. Te suby SVS które miałeś schodziły ciut poniżej 20hz, przy czym cicho. Ale jak miałeś 4 sztuki to i te 20hz było mocno odczuwalne. 

1 godzinę temu, Milo napisał:

Niby ten SVS SB-1000 schodzi nawet do 23hz. Twój SB12NSD potrafi nie raz zatrząść pokojem?. 

Zejdzie o 10hz niżej od Jamo i zagra dużo głośniej. Od innych dużych subwooferów wymienionych tutaj może zagra ciut głośniej i niżej tylko w okolicy 20-25hz, wyżej nie będzie takiego masywnego tąpnięcia jak w tych dużo większych modelach (z głośnikiem 30cm i z bas refleksem)

Edytowane przez don111
31 minut temu, don111 napisał:

30Hz nikomu nie wystarczy. Te suby SVS które miałeś schodziły ciut poniżej 20hz, przy czym cicho. Ale jak miałeś 4 sztuki to i te 20hz było mocno odczuwalne. 

Zejdzie o 10hz niżej od Jamo i zagra dużo głośniej. Od innych dużych subwooferów wymienionych tutaj może zagra ciut głośniej i niżej tylko w okolicy 20-25hz, wyżej nie będzie takiego masywnego tąpnięcia jak w tych dużo większych modelach (z głośnikiem 30cm i z bas refleksem)

Czyli SVS SB-1000 i tak wychodzi najlepiej z nich wszystkich?

Ja sięgnąłem do rynku pro i kupiłem sobie taki: 

Ukryta Zawartość

Ale nie używam go do wyburzania ścian (a tego chyba oczekujesz) tylko jako uzupełnienie do monitorów haj fi.

Mam też ze starych czasów Jamo 200 - nie ma tu co nawet porównywać. Z resztą możesz zawsze odesłać do 14 dni.

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Allmr napisał:

Ja sięgnąłem do rynku pro i kupiłem sobie taki: 

Ukryta Zawartość

Ale nie używam go do wyburzania ścian (a tego chyba oczekujesz) tylko jako uzupełnienie do monitorów haj fi.

Mam też ze starych czasów Jamo 200 - nie ma tu co nawet porównywać. Z resztą możesz zawsze odesłać do 14 dni.

Ten sub to raczej już typowo pod muzykę. Ja jednak na pierwszym miejscu stawiam kino. No nic chyba zamówię tego SVS SB-1000 najwyżej zwrócę jak mi nie będzie odpowiadał.

Ukryta Zawartość

Przyszedł dzisiaj SVS SB-1000 i po pierwszych testach w sumie tak. Subwoofer jest naprawdę kompaktowy jak na gabaryty głośnika i mieści mi się idealnie między stolikiem rtv, a kolumną to na pewno na plus, ale w sumie jest dość lekki jak na deklarowaną moc, co trochę w sumie dziwi. Odcięcie na full ponieważ i tak ustawiam je w amplitunerze, poziom mocy na początku na połowę i po pierwszych testach, na pewno bas jest większy, twardszy przy odcięciu ustawionym do 120hz na początku wydaje się, że nie można tego suba wyprowadzić z równowagi, myślę sobie niezły kozak. Od razu sprawdziłem film "Mów do mnie" ponieważ tam Jamo nie domagał totalnie wgl polecam ten film do sprawdzania subwooferów bas tam jest masakryczny. I oczywiście tutaj ten sub nie wymięka schodzi naprawdę nisko i wszystko było ok. Muzyka spoko, ale już tutaj gdzie nigdzie jednak trochę brakowało mi tego przysłowiowego dupnięcia więc podkręciłem trochę poziom mocy i to już było to, więc włączyłem jeszcze raz film "Mów do mnie" i to już niestety było dla niego za dużo ponieważ słychać było lekkie przesterowania. Szczerze mówiąc spodziewałem się troszku więcej po nim, ale w sumie jak na te gabaryty to chyba więcej wycisnąć się nie da, a w sumie nic już większego za bardzo by mi się nie zmieściło więc podejrzewam, że inne suby, które miałem na celowniku też szału by nie zrobiły ponieważ mocowo wszystkie są podobne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety ale fizyki oszukać się nie da 😉 

Z drugiej strony ciekawy jestem czy faktycznie sub się przesterowuje czy np coś gdzieś wpada w rezonans. 

W AVR masz podbite basy equalizerem? Bo może masz podkręcone najniższe częstotlowosci, których już głosnik nie przetwarza ale membrana pracuje na dużych wychyleniach. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

31 minut temu, brewka87 napisał:

Niestety ale fizyki oszukać się nie da 😉 

Z drugiej strony ciekawy jestem czy faktycznie sub się przesterowuje czy np coś gdzieś wpada w rezonans. 

W AVR masz podbite basy equalizerem? Bo może masz podkręcone najniższe częstotlowosci, których już głosnik nie przetwarza ale membrana pracuje na dużych wychyleniach. 

Nie, nie. W rezonans nie raz mi wpada szafka RTV ponieważ co by o nim nie mówić to ciśnienie potrafi wytworzyć na prawdę konkretne nie raz🙂. Jak jest ustawiony na połowę to wszystko jest ok, ale już ponad lekko nie wyrabia, specjalnie podchodziłem i nasłuchiwałem i lekkie przestery były. Chyba, że się jeszcze dogrzeje😉. Nie mam nic podbite tylko subwoofer mam ustawiony na 0 bo tak to Denon go strasznie ścisza

Edytowane przez Milo
31 minut temu, MarcinRejek napisał:

Czyżby za chwilę kolejny sub był uszkodzony🤣

Oczekujesz zbyt wiele kolego, chcesz bas z piekła rodem to zainwestuj w odpowiedniego suba a nie po taniości 

Nie no może tak źle nie będzie😛
Możliwe, chociaż ten SVS SB-1000 jest chyba dość mocnym subem jak by nie patrzeć i cenowo przecież to też nie jest jeden z tańszych subów. Oczywiście wiadomo, że to nie jest jakieś monstrum ponieważ same wymiary jego nie są jakieś wielkie więc cudów też nie ma co oczekiwać, po za tym jak widzisz za wiele nie mam miejsca na coś większego😏. Zresztą zobaczymy jeszcze jak zagra po kalibracji ponieważ jeszcze jej nie robiłem pod nowego suba i nowe głośniki surround ponieważ są w trakcie zmiany

Edytowane przez Milo
Godzinę temu, Milo napisał:

Możliwe, chociaż ten SVS SB-1000 jest chyba dość mocnym subem jak by nie patrzeć i cenowo przecież to też nie jest jeden z tańszych subów.

Tu nie chodzi o cenę. Sb1000 to najmniejszy z tej serii subów od svs. Przecież "powyżej" jest model sb2000, sb3000 oraz sb4000. Chyba faktycznie masz zbyt wielkie oczekiwania na ten budżet. Do kina to lepiej było coś z otwartych. Tylko że Ty się uparłeś na coś małego. Nie można oczekiwać z niewielkiego zamkniętego subwoofera trzęsienia ziemi tylko dlatego, że nie jest to najtańszy subwoofer na rynku 😁

I jeszcze jedno. Nie sugeruj się skalą głosności na subwooferze. To nie jest tak, że skoro jest regulacja to przy ustawieniu na full powinno czysto grać. Jest zapas regulacji np na wypadek jakby amplituner dawał niższy poziom na wyjściu. To tak jak z pokrętłem na wzmacniaczu. To że można gałką pokręcic do oporu nie znaczy że do samego końca skali ma to grać bez zniekształceń. Większość wzmacniaczy dostanie zadyszki już na "godzinie" dwunastej 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

9 godzin temu, brewka87 napisał:

Tu nie chodzi o cenę. Sb1000 to najmniejszy z tej serii subów od svs. Przecież "powyżej" jest model sb2000, sb3000 oraz sb4000. Chyba faktycznie masz zbyt wielkie oczekiwania na ten budżet. Do kina to lepiej było coś z otwartych. Tylko że Ty się uparłeś na coś małego. Nie można oczekiwać z niewielkiego zamkniętego subwoofera trzęsienia ziemi tylko dlatego, że nie jest to najtańszy subwoofer na rynku 😁

I jeszcze jedno. Nie sugeruj się skalą głosności na subwooferze. To nie jest tak, że skoro jest regulacja to przy ustawieniu na full powinno czysto grać. Jest zapas regulacji np na wypadek jakby amplituner dawał niższy poziom na wyjściu. To tak jak z pokrętłem na wzmacniaczu. To że można gałką pokręcic do oporu nie znaczy że do samego końca skali ma to grać bez zniekształceń. Większość wzmacniaczy dostanie zadyszki już na "godzinie" dwunastej 😉

Jasne rozumiem to w sumie poniekąd napisałem to w swoim poprzednim poście. Nie uparłem się na coś małego tylko jak widać u mnie jest dość ciasno więc w sumie nic dużo większego już by nie weszło😏

PS. Jeszcze takie pytanko czy jak moje fronty Jamo według specyfikacji schodzą do 37Hz to w sumie najlepiej tego w tym SVS ustawić low pass filter na 50Hz najlepiej? Czy jak będę robić kalibracje dać na full i zostawić to samo zrobi odcięcie audyssey?

Edytowane przez Milo
Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Milo napisał:

Jasne rozumiem to w sumie poniekąd napisałem to w swoim poprzednim poście. Nie uparłem się na coś małego tylko jak widać u mnie jest dość ciasno więc w sumie nic dużo większego już by nie weszło😏

A kto powiedział że subwoofer musi tam akurat stać? Sprawdzałeś czy to jest jego najlepsze miejsce? Bo wydaje mi się że nie. A nawet jeśli to ja tam widzę jeszcze dużo miejsca... do regału daleko, fronty bardziej wysunąć lub bliżej regału i miejsca na PB 16 ultra by się znalazło. Po drugie powieś TV na ścianie, wywal tą szafkę lub zmień na mniejszą i masz miejsca od chu... i nie pisz mi że wynajmowane to nie będziesz wiercił, dla mnie to jest lenistwo i tyle... 

Masz fajne pomieszczenie, przemaluj na ciemniejsze i ciesz się kinem ale podejdź do tego profesjonalnie a nie olewająco

2 godziny temu, RAF77 napisał:

I jeszcze SB 16 ultra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jest na szczycie tej serii.

Już nie, 17-tka wchodzi 🙂

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, don111 napisał:

Już nie, 17-tka wchodzi 🙂

No właśnie. @kivlov jakiś czas temu pisał że zakupił i będzie robić testy i od tamtej pory cisza, a byłem ciekawy jakie wrażenia 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi