Skocz do zawartości
IGNORED

separacja mas pcwzmacniacz

fv

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Postanowiłem wykonać urządzenie, które odseparuje masy urządzeń grających wpiętych do wzmacniacza od masy wzmacniacza. Innymi słowy chcę

a) przerwać pętlę masy

b) odseparować masę wzmacniacza od zasilacza impulsowego pc

Urządzenie powinno mieć dwa wejścia (mogą być mono): na komputer i telewizor. Nie musi mieć potencjometrów, ale najlepiej gdyby było

1. proste (co oznacza zero elementow SMD i możliwość montażu "na pajączka")

2. pasywne (wzmocnienie

https://www.audiostereo.pl/topic/16834-separacja-mas-pcwzmacniacz/

hmm.. ciekawe. chesz cos od czegos oddzielic stosujac dodatkowe uradzenie zapewne dodatkowo majace te dwa, niby-separowane urzadzenia polaczyc.... transoptor?

a) by przerwac petle masy nie potrzeba ci ZADNYCH dodatkowych urzadzen itp

b) masa (goraca) zasialcza impulsowego w kompie czy jakim koliwek uradzeniu zawierajacym pzretwornice JEST ODSEPAROWANA od masy (zimnej) zasilanego urzadzenia poprzez transrormator w zasilaczu...

dioda? nie. dioda to do czego innego.

pozdrawiam!

fv napisał " innymi słowy problem pętli masy nie istnieje, tak? A co z telewizorem w takim razie?"

a kto pisze ze problem petli masy nie istnieje? a z telewizorem to nie wm co masz. popsul sie?

kup nowy albo mi spzredaj za 100zl to naprawie za 10zl i pchne za 300..

Moim zdaniem niczego w ten sposób nie osiągniesz, a już na pewno nic efektywngo. Jeżeli nawet będziesz chciał odseparować masy to niczego nie zmieni. Zasilacz sieje nie tylko w "zasilanie", ale również w powietrze w postaci pola elektromagnetycznego. Ewentualny problem mógłby się pojawić gdybyś używał np. wzmacniacza mikrofonowego. Sam wspomniałeś, że stosujesz sprzęt taki sobie, więc tym bardziej, moim zdaniem , jest to bezcelowe. Sam mam komputer w pokoju i mam podłączony do niego wzmacniacz i nie ma absolutnie żadnych problemów z zakłóceniami, nawet z tymi najmniejszymi. Raz jeszcze odradzam Tobie ten pomysł. Nie ma co wyrzucać pieniędzy w błoto. POZDRAWIAM:)

1. Reszta sprzętu nie jest "taka sobie"

2. Zakłócenia elektromagnetyczne słyszę, bo z włączonym pecetem tracę wogóle niektóre stacje radiowe

3. Urządzenie i tak wykonam, bo zabrakło mi wejść we wzmacniaczu ;-)

4. Skoro masa nie ma znaczenia, rozumiem, że potencjometr powinien być na "sygnale"?

To Problemy z ekranowaniem, zlym podłaczeniem masy i sygnałów, ogólnie EMC. Sieje nie tylko zasilacz, ale chyba głównie procek (MHz, GHz), GFX, chipset... proponuję wszytsko posprawdzać dobrze, zwłaszcza kable (zmienic), luty, gniazda i styki.

Chyba źle łączysz masę!

Aha, PC tak sieje, że zakłoca odbiór stacji radiowyh, podobnie jak i CD. Wyłączyć! Klasa sprzętu nie ma nic do rzeczy. Górny oedczep potencjometru (1) - sygnał wejściowy, Srodek (2) - suwak - wyjście, dół (3) masa. Tak i tylko tak.

Zacznij od wymiany zasilacza na jakiś lepszy bo mi to wygląda na Codegena.

Mechaniczne odseparowanie masy też Ci tych zakłóceń za bardzo nie usunie jak nawet radio Ci nie łapie niektórych stacji.(przy odłączonym od reszty urządzeń komputerze też??) Ja długi czas zwracałem uwagę na wpływ komputera na radio (zwykła antena.Radio stoi z niecały metr od komputera) i nie zauważyłem większego wpływu. (zasilacz mam Mode Com'a)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Molibden:

> Górny oedczep potencjometru (1) - sygnał wejściowy, Srodek (2) - suwak - wyjście,

> dół (3) masa. Tak i tylko tak.

Do tego przydało by się zdjęcie/rysunek ;-)

Jeśli chodzi o zasilacz: Enlight 300W, specjalnie kupowany do Radeona. Problem wydawał mi się leżeć w samej zasadzie działania. Teraz sobie myślę, że najpierw oddzielę masę zasilacza od obudowy, zrobię grubą klatkę Faradaya (a przy okazji potężny radiator) zamiast obudowy a potem będę walczył z resztą ;-)

fv, ekran ma tylko sens kiedy jest uziemiony czyli polaczony z obudowa kompa... wtedy tylko zaklocenia beda milay gdzie splywac...

a co do zasialczy i zaklocen to tu cos ciekwaego jest:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mało w sieci fot potencjometrów :/ oto rys.

[obrazekLUKASZ-283593_1.gif]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam podobny problem, którego nie udało mi się rozwiązać. Podłączenie kompa do wzmacniacza wywołuje solidny przydźwięk 50Hz. Komp jest uziemiony (listwa przeciwzakłóceniowa podłączona do gniaza sieciowego "zerowanego"), ale wzmacniacz nie (producent nie przewidywał takiego rozwiązania - wtyk sieciowy z dwoma bolcami). Próba prawdziwego uziemienia (kran, kaloryfer itp) niczego nie porawiła. Wszystkie podłączenia, wtyki, gniazda, sprawdzone i prawidłowo wykonane. Wzmacniacz od kompa oddalony o około 3 metry.

Schemat z potencjometrami nic nie da, poza regulacja sygnału, bo nia tu żadnej separacji.

Oczywiście jestem ciapa i nie przyszło mi do głowy, że potencjometr powinien/może być być stereo ;-) Dziękuję za rysuneczki.

Co do podanego linka: Enlight 300W ma dwa duże kondensatory filtrujące gdzie trzeba. Są mniej-więcej rozmiarów takich jak w moim wzmacniaczu Luxman ;-) Natomiast co do samej obudowy: szajs, Codegen robi lepsze. Cienkie ścianki, wpadające w silne rezeonanse; badziewna farba, idiotyczne mocowania napędów 5,25". Jeśli Enlight to tylko zasilacz! Taka blaszka nie ma szans być żadnym ekranem ani filtrować tego czym sieje normalny pecet.

Jeśli obudowa to tylko taka jak w serwerach IBM - gruba anodowana blacha - nie rezonuje nawet po kopnięciu z glana!

Byc może "zera" w instalacji / gniazdkach do których podłączony jest wzmacniacz i komputer czy tv są na różnych potencjałach i przez to płynie między nimi prąd powodujący przydźwięk na masie? I czy sama "masa" w PC jest czysta, tzn. tak jak wyżej kol. napisał nie słychać tego na słuchawkach podłaczonych pod wyjście karty dźwiękowej?

W typowych komputerowych głośniczkach aktywnych podłączonych do karty dźwiękowej nie ma przydźwięku, tak samo w słuchawkach. Tylko połączenie wyjścia liniowego karty dźwiękowej ze wzmacniaczem zewnętrznym (NAD 302) wywołuje przydźwięk. Uprzedzając pytania: przewód ekranowany, gniazda, wtyki, wszystko prawidłowo. Likwidacja przydźwieku następowała po odłączeniu uziemienia listwy przeciwzakłóceniowej komputera (w prosty sposób: przez dodatkowy przedłużacz bez bolca uziemiającego). Ale wtedy obudowa komputera "kopała" prądem (nie mierzyłem wartości).

Różnic potencjałów być nie powinno bo wzmacniacz ma wtyczkę sieciową bez bolca uziemiajacego, a komputer jest "zerowany". Jeśli się mylę, to poprawcie mnie, proszę. Podejrzewam zasilacz komputera, ale nie wiem gdzie szukać.

PS. Przepraszam ale do sieci mam dostep od czasu do czasu, stąd opóźnione reakcje na Wasze posty.

U mnie też połączenie komp - kablówka - ziemia (kaloryfer) "kopie" aż lecą iskry! Masa w kablówce teraz bywa często "przerywana" przez kondensator separujący - tak jest to pokazane na puszkach rozdzielaczy, które mają wyjścia izolowane od dobudowy. Jedyne skuteczne rozwiązanie w tym przypadku to tak jak pisze kol. wyżej zasilanie tych wszytkich urządzeń ze wspólnej linii/ listwy/gniazdka.

jar1

>Może masz wpięta kablówkę do wzmacniacza (tuner)?

Mam! Na to nie wpadłem! A wcześniej, kiedy jeszcze nie miałem kablówki nie było problemu. Nie skojarzyłem i myślałem, że mi się komputer rozsypuje. Jutro wszystko sprawdzę i o wynikach powiadomię. Dzięki.

>jar1

>>Może masz wpięta kablówkę do wzmacniacza (tuner)?

Wątek już zamarł. Na zakończenie mam prostą odpowiedź na tego typu problemy i zapisuję ją ku potomnym. Jakby ktoś szukał rozwiązania, to niech wpisze w googlach "separator galwaniczny".

- Memory.

- Find.

- Siara.

- I wszystko jasne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.