Skocz do zawartości
IGNORED

Cyrus i Rega - który odtwarzacz CD mniej awaryjny?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, jak sądzicie, gdzie można spodziewać się mniejszej awaryjności - w CD Cyrusa czy CD Regi? Pytanie raczej do byłych i obecnych użytkowników sprzętu tych marek (branża mile widziana).

Na uwadze mam tylko najnowsze modele, czyli Cyrus CDi-XR oraz Rega Saturn MK3. 

Pytanie dodatkowe: który z nich jest bardziej "analogowy" dźwiękowo i lepiej czyta płyty porysowane oraz nagrane...?

Cześć 🙂 Nie wypowiem się co do awaryjności Cyrusa, ale mogę w kwestii Regi 😉 Odkąd mamy u siebie tę markę, to ani jednego Saturna nie musieliśmy serwisować. 

Rega zagra moim zdaniem bardziej analogowo, ma lepszy, mocniejszy bas z fajnym wypełnieniem oraz gęstszy środek pasma. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

5 godzin temu, burz napisał:

jak sądzicie

Oba urządzenia są zbyt świeże,żeby móc powiedzieć coś o awaryjności .Cyrus ,z napędem szczelinowym nie będzie budził zapewne zaufania,ale trzeba mieć na uwadze,że firma opanowała tą technologię na tyle,że nie wydaje to się być problemem.

Firma Rega oferuje napęd typu top loader ,oparty na bliżej nie znanym napędzie (brak Info).Być może ,jest to popularny Asatech. 

Tak poza tym,Stare Cyrusy działają doskonale po naście i więcej lat. W cd z epoki cdm Philpsa ,korekcja jest bardzo dobra i w zasadzie nie ma się do czego przyczepić.

Mam Cyrusa CD-t od 2 lat i wszystko w porządku, nie liczyłbym na odtwarzanie porysowanych płyt, ba nawet jak masz palucha odbitego na płycie to może nie pójść, podobnie jak płytą przepuszczającą światło może być problem z włożenie (mechanizm jest na diodę i pociągnie gdy jest przerwane światło) a tak to szczelinka w nim jest super. Drugi mój transport Audiolab 6000 CDT, szczelinka dużo gorsza ale czyta  wszystko.

Edytowane przez Renia239

Ja mam DAD 1.5 i działa bez problemu.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Z Cyrusa wystrzegamy się z CD-6/SE(SE2)   ,CD-8/SE(SE2). Problemy z transportem,czytaniem płyt i firmware a czasem mix tych 3 rzeczy.

Oczywiście najważniejszy jest odsłuch (zapewne dzięki uprzejmości Q21 do niego dojdzie), ale na razie badam temat "na sucho".
Mam preamp i gramofon Regi (świetny!), może w przyszłym roku uda mi się kupić wzmak Elicit MK5, więc naturalną konsekwencją jest też CD Regi.
Cyrus jako drugi wybór wpadł mi w oko przy okazji (w zagranicznych recenzjach wyczytałem o jego wspólnym z Regą brytyjskim ciepełku), no i jest taki przyjemnie... kompaktowy 😉 Ten mój obecny Ayon 1sx to jednak kloc.
Pytam o niezawodność, bo nie chcę wtopy.

Edytowane przez burz

Cyrusy ostatnich lat są kapryśne co do jakości czy uszkodzeń nawet drobnych płyt.

Zanim podejmiesz decyzję posłuchaj gdzieś a najlepiej porównaj z powyższymi nowego Denona DCD-1700NE.

Chwile wczytuje płyty bo to SACD ale jakość odczytu, korekcji to dzisiejszy top. Wykonaniem to też bardzo dobrze zrobiony odtwarzacz a brzmienie sam sobie oceń. Moim zdaniem okazja do 10k i więcej.

Albo za naście tysięcy jakiś Accuphase ale dobre z serii 5XX to pod 20k bardziej.

15 godzin temu, Renia239 napisał:

Mam Cyrusa CD-t od 2 lat i wszystko w porządku, nie liczyłbym na odtwarzanie porysowanych płyt, ba nawet jak masz palucha odbitego na płycie to może nie pójść, podobnie jak płytą przepuszczającą światło może być problem z włożenie (mechanizm jest na diodę i pociągnie gdy jest przerwane światło) a tak to szczelinka w nim jest super. Drugi mój transport Audiolab 6000 CDT, szczelinka dużo gorsza ale czyta  wszystko.

Próbowałeś w roli transportu Pioneera PD30AE?

Nie ma problemu z odczytem płyt i o niebo lepsza rozdzielczość, selektywność itp od 6000 CDT

Edytowane przez muda44
4 godziny temu, muda44 napisał:

Cyrusy ostatnich lat są kapryśne co do jakości czy uszkodzeń nawet drobnych płyt.

To ważna informacja, dzięki.

posłuchaj gdzieś a najlepiej porównaj z powyższymi nowego Denona DCD-1700NE

Też o nim pomyślałem, jako najtańszym nr 3 😉 

Ale... Na 90 proc. podejrzewam, że jednak następcą Ayona będzie Rega.

Edytowane przez burz
13 minut temu, burz napisał:

Też o nim pomyślałem, jako najtańszym nr 3 😉

Trzeba być świadomym że prawie nikt już dzisiaj nie inwestuje w dobre napędy. Denona napęd jest stosowany od jakiegoś czasu w Marantzach i nie słychać o jego awaryjności. Moją płytę testową przeszedł całą a z nią nawet stare Accuphase z najlepszymi napędami sprzed lat miały problemy. Tu wygląda na to że jest bufor bo w trakcie odczytu możesz nim telepać a on gra bez zająknięcia. Elektronika w środku jest wysokiej jakości, bardzo dobre brzmienie z wyjść analogowych i cyfrowych.

Dla mnie jego wady to mały i mało przejrzysty wyświetlacz, brak OPEN/CLOSE na pilocie oraz to, że nowy przez dłuższy czas śmierdzi podczas grania co mija z czasem.

Miałem kiedyś regę apollo i niektórych płyt nie chciała czytać. Może płyta rysę miała może paluch odbity, tego nie powiem...

Odbite paluch na płytach są gorsze od mechanicznych rys.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

2 minuty temu, burz napisał:

moja płyta testowa

Tak się nie testuje korekcji błędów .To błąd,czy też błędne przekonanie :)

Możesz kupić nową płytę,idealnie czystą i po włożeniu do odtwarzacza zobaczysz komunikat : No Disc .

W wypadku mocnego uszkodzenia mechanicznego płyty pozostaje :

zgrać płytę cd-rom i wypalić od nowa :)

zrobić polerkę (regeneracja) 

wyrzucić i kupić nowy egzemplarz :)

9 minut temu, baltfan napisał:

Tak się nie testuje korekcji błędów .

Ja testuję.
Gdy kupowałem poprzedni odtwarzacz, dopiero trzeci egzemplarz CD 6007 odczytał ją poprawnie. Również mój obecny czyta bez zająknięcia.

14 minut temu, baltfan napisał:

wyrzucić i kupić nowy egzemplarz 🙂

Na pewno 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zadałeś chyba to samo pytanie na forum obok. 

Więc w skrócie powiem Cyrus. Te odtwarzacze dobrze sobie radzą od lat. 

Rega oo prostu nie wiem.

W dniu 25.10.2024 o 09:07, muda44 napisał:

Zanim podejmiesz decyzję posłuchaj gdzieś a najlepiej porównaj z powyższymi nowego Denona DCD-1700NE.

Chwile wczytuje płyty bo to SACD ale jakość odczytu, korekcji to dzisiejszy top. Wykonaniem to też bardzo dobrze zrobiony odtwarzacz a brzmienie sam sobie oceń. Moim zdaniem okazja do 10k i więcej.

10K i więcej to owszem się kupuje DENONA, ale DCD-A110, a nie 1700NE. 😉

W dniu 25.10.2024 o 13:28, muda44 napisał:

Trzeba być świadomym że prawie nikt już dzisiaj nie inwestuje w dobre napędy. Denona napęd jest stosowany od jakiegoś czasu w Marantzach i nie słychać o jego awaryjności.

Wydaje mi się, że jest odwrotnie, to z Marantza DENON przejął napęd.

W dniu 25.10.2024 o 13:28, muda44 napisał:

Dla mnie jego wady to mały i mało przejrzysty wyświetlacz, brak OPEN/CLOSE na pilocie oraz to, że nowy przez dłuższy czas śmierdzi podczas grania co mija z czasem.

Nie wiem o co chodzi z tymi mało przejrzystymi wyświetlaczami. Zarówno w 1700NE jak i A110 mam normalne, przejrzyste.
Brak open/close z pilota się zgadza, to praktycznie jedyna wada tych sprzętów, bo smród po prostu przechodzi. 🙂

5 godzin temu, MagneticFields napisał:

10K i więcej to owszem się kupuje DENONA, ale DCD-A110, a nie 1700NE. 😉

O ile według mnie DCD-1700NE w swojej cenie jest okazją to już A110 niekoniecznie bo to juz prawie ceny za używane odtwarzacze Accuphase.

Wydaje mi się, że jest odwrotnie, to z Marantza DENON przejął napęd.

Chodziło mi o napęd w tym Denonie jest napęd stosowany od jakiegoś czasu w Marantzach SACD

Nie wiem o co chodzi z tymi mało przejrzystymi wyświetlaczami. Zarówno w 1700NE jak i A110 mam normalne, przejrzyste.

Kwestia punktu odniesienia. Przejrzyste to miały np odtwarzacze Sony z początku lat 90tych jak np CDP-X505ES

Jeżeli chodzi o czystą mechanikę dobrze pamiętać że Teac jeszcze robi napędy, a w swoim topowym transporcie ma coś o nazwie VRDS.

Jest też mniej znana (z dobrej jakości transportów) firma, kiedyś to się nazywało Streamunlimited a teraz chyba SUOS HiFi. Te napędy pojawiają się w bardziej egzotycznych konfiguracjach. Chyba pro-ject CD DS3 to ma (blue Tiger).

Edytowane przez ro35
52 minuty temu, ro35 napisał:

Jeżeli chodzi o czystą mechanikę dobrze pamiętać że Teac jeszcze robi napędy, a w swoim topowym transporcie ma coś o nazwie VRDS.

Ten VRDS nie ma nic wspólnego z tymi świetnymi VRDSami sprzed lat. Ot taki bajer, krążek z góry.

52 minuty temu, ro35 napisał:

Jest też mniej znana (z dobrej jakości transportów) firma, kiedyś to się nazywało Streamunlimited a teraz chyba SUOS HiFi. Te napędy pojawiają się w bardziej egzotycznych konfiguracjach. Chyba pro-ject CD DS3 to ma (blue Tiger).

CD Box RS2 T ma taki topowy napęd i niestety potrafi się uszkodzić już w samej przesyłce. Ogólnie bardzo dobry napęd ale podróż mu szkodzi. 

Może na chwilę obecną to poprawili. 

Godzinę temu, ro35 napisał:

Te napędy pojawiają się w bardziej egzotycznych konfiguracjach

Jeśli za egzotyke uznamy hi-end. Odtwarzacze Jajona, Gryphona. No i szaraczek na tym tle czyli Pro-Ject 

Niestety, trudno w rozsądnym pieniądzu kupić CD z gwarancja dobrego mechanizmu. Wspominałem o egzotyce, bo swego czasu myślałem o transporcie Schiit Urd, ma to mechanikę od streama, europejską dystrybucję, 5 lat gwarancji a jeszcze nie hajend. I teraz bym to kupił ale zachciało mi się przy oszczędzić i mam toploadera Shanlinga.

O ile według mnie DCD-1700NE w swojej cenie jest okazją to już A110 niekoniecznie bo to juz prawie ceny za używane odtwarzacze Accuphase.

Rozumiem, że dobrze znasz A110?

Chodziło mi o napęd w tym Denonie jest napęd stosowany od jakiegoś czasu w Marantzach SACD

Tak, ale to DENON przejął od Marantza, a nie odwrotnie.

Godzinę temu, ro35 napisał:

Niestety, trudno w rozsądnym pieniądzu kupić CD z gwarancja dobrego mechanizmu. Wspominałem o egzotyce, bo swego czasu myślałem o transporcie Schiit Urd, ma to mechanikę od streama, europejską dystrybucję, 5 lat gwarancji a jeszcze nie hajend. I teraz bym to kupił ale zachciało mi się przy oszczędzić i mam toploadera Shanlinga.

Nie ma i nie będzie już takich laserów czy mechanizmów jak te najlepsze kiedyś bo to rynek upadający i nikt za to nie zapłaci w sensie klientów. 

Dlatego polecam tanie i bardzo dobre w roli transportów odtwarzacze Pioneera PD-30AE. A że padnie za naście lat to przy tej kasie żalu wielkiego nie będzie.

Godzinę temu, MagneticFields napisał:

Rozumiem, że dobrze znasz A110?

Kilka dni miałem. Kolor dla mnie nieporozumienie jak i ten wyświetlacz. Tona metalu i porządnej elektroniki, niestety przekombinowanej. 

Godzinę temu, MagneticFields napisał:

Tak, ale to DENON przejął od Marantza, a nie odwrotnie.

A co za różnica. A tak naprawdę nie wiesz który dział zaprojektował i jak to tam u  nich wewnętrznie było. Dla odbiorców ważny jest fakt że nie słychać o awaryjności tych napędów jak u innych producentów.

Godzinę temu, muda44 napisał:

Kilka dni miałem. Kolor dla mnie nieporozumienie jak i ten wyświetlacz. Tona metalu i porządnej elektroniki, niestety przekombinowanej. 

Tak myślałem, że raczej incydentalnie, a kolor jest wyjątkowy jak na wersję jubileuszową przystało i bardzo dobrze, że taki jest.

Godzinę temu, muda44 napisał:

A co za różnica. A tak naprawdę nie wiesz który dział zaprojektował i jak to tam u  nich wewnętrznie było. Dla odbiorców ważny jest fakt że nie słychać o awaryjności tych napędów jak u innych producentów.

Nie no, żadna różnica, że się podaje na publicznym forum info jako fakt, taki tam mały niuansik, że jednak jest odwrotnie.
A, żeby się zorientować kto co i od kogo, to wystarczy popatrzeć po modelach, który, kiedy co miał w środku, a kiedy to samo się pojawiło u drugiego producenta, że już o historii marek nie wspomnę.
🙂

16 godzin temu, MagneticFields napisał:

Tak myślałem, że raczej incydentalnie, a kolor jest wyjątkowy jak na wersję jubileuszową przystało i bardzo dobrze, że taki jest.

Czasu było wystarczająco żebym wyrobił sobie opinie o brzmieniu a kolor dla mnie jest po prostu brzydki.

16 godzin temu, MagneticFields napisał:

Nie no, żadna różnica, że się podaje na publicznym forum info jako fakt, taki tam mały niuansik, że jednak jest odwrotnie.
A, żeby się zorientować kto co i od kogo, to wystarczy popatrzeć po modelach, który, kiedy co miał w środku, a kiedy to samo się pojawiło u drugiego producenta, że już o historii marek nie wspomnę.
🙂

Coś się tego tak uczepił?

Ani ja ani Ty nie wiesz kto opracował ten napęd a najważniejszy jest fakt że od kiedy jest na rynku nie słychać o jego awaryjności. To bardzo ważna informacja, zwłaszcza przy napędach SACD

• Pokaż nowe odpowiedzi