Skocz do zawartości
IGNORED

Podpięcie kolumn pod TV

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jak to zrobić aby było jak najbardziej wygodne 🙂 

Roksan Caspian m2

TV oled lg c3

Przystawka Apple TV 4k

Chciałbym sobie oglądać filmy z przystawki i sterować wszystkim najlepiej jednym pilotem od Apple TV po hdmi earc tak aby pilot wszystko uruchamiał przystawkę, tv, głośniki. Da się to ogarnąć jednym pilotem? 

https://www.audiostereo.pl/topic/168298-podpi%C4%99cie-kolumn-pod-tv/

Cześć 🙂 Niestety w Twoim setupie będzie to dość trudne do zrealizowania, bo Caspian nie ma możliwości wybudzania się zewnętrznie. Jedynymi opcjami byłoby zostawienie go odpalonego na stałe, włączanie oddzielnie lub zmiana wzmacniacza. Ostatnie rozwiązanie o tyle trudne, że nie kojarzę wzmacniacza zbliżonego brzmieniem do Caspiana, ale z chociażby trigger-in. 

Które z tych rozwiązań byłoby dla Ciebie najwygodniejsze?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z racji tego że i tak prawie nie słucham muzyki to chyba wezmę all in one … arcam sa30 ogarnąłby Apple TV? Dla testów może wezmę wii amp żeby zobaczyć jak to działa.

Cos innego poza sa30 lub sa35 (trochę drogi)? Zależy mi aby był to slim bo szafka ma 15cm wysokości, tutaj caspian spoko bo ma 8cm wysokości, szerokość nie problem.

Cos innego?

Edytowane przez Ghotti

Reasumując pewnie bym sprzedał wszystko muzyki słucham mniej 😉 łącznie z kolumnami mam je z 10? Lat (elac fs217) i pewnie zbuduje coś od 0. Slim ampli / wzmacniacz i 2.0/2.1 przy budowie domu nie wpadłem na genialny pomysł żeby położyć głupie kable pod 5.1 więc jest jak jest zostaje mi 2.1 bo w 3.1 nie ma co się pchać 

2 godziny temu, Ghotti napisał:

muzyki słucham mniej

pewnie zbuduje coś od 0.

przy budowie domu nie wpadłem na genialny pomysł żeby położyć głupie kable pod 5.1 więc jest jak jest

Skoro kino jest priorytetem to nie ograniczaj się do stereo. To nie ma sensu. Owszem, mozna obejrzec film w stereo, nawet w mono jesli ciekawy ale kino to minimum 5.1. ...i to takie podstawowe kino 😉 przeciez kabli nie trzeba kłasc w betonie. Mozna poprowadzić listwą przypodłogową, sufitem itp. Nawet bezprzewodowo mozna... ☺

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Dom ma rok zbudowany od 0 jakbym miał dawać jakieś listwy to by nie mógł patrzeć na ściany 😂 z jednej strony mam duże okno musiałbym się zmieścić nad nim (0,4m wolnego do sufitu). No jedynie jakieś bezprzewodowe wchodzi w grę 

Mie jestem ekspertem od kina, ale jesli fokus jest na kino, to nie przejmowal bym sie brakiem pociagnietych kabli. Z czssem pojawi sie (i sa juz takie) rozwiazan umozliwiajacych bezprzewodowe polaczenie z (aktywnymi) surroundami.

Wiec myslal bym bardziej „przyszlosciowo“ i zestawial system w takim kierunku

BTW.
Kable do surroundow mieszcza sie w szczelinie miedzy parkietem/panelami a sciana pod posisdanymi listwami podlogowxmi. To żaden problem

Żeby pokazać „problem” … 

Jedynie gdzie mogę powiesić surroundy to nad oknem (47cm do sufitu) i to tyle 🙂 musiałbym kuć w ścianie bo inaczej tego nie zrobie żeby nie kuło w oczy (a mogłem położyć zasrany kabel …) na podłodze terakota sufit jest surowy i taki musi być 😉 problem też że nawet jakbym dał nad oknem to nawet nie wiem czy by dźwięk trafiał na kanapę bo to nie jest duża odległość, a powiesić głośnik pod kątem 45/60 stopnii w dół też byłoby ciężko 

link do lepszej jakości foto -> 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_6847.jpeg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ghotti

Coś gdzieś o tym czytałem ale nie mają slim wersji 😕 max wysokość 15cm wnęki ale żeby był obieg powietrza to te 10cm max pewnie tutaj chyba marantz i magnat mają wersje slim 

powiedzmy budżet 6-7 k na ampli 

Edytowane przez Ghotti