Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjoner sieciowy, który robi różnicę.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do kolegów. Jaki kondycjoner sieciowy możecie polecić do systemu audio, który oprócz  właściwości  ochronno-stabilizacyjnych może wnieść do systemu poprawę brzmienia. Najbardziej zależy mi na doświadczeniach własnych. Coś możecie polecić? Dzięki za merytoryczne sugestie.  

@admiral dawaj na PW, nie mam zamiaru rozpisywać się publicznie, bo to temat grząski, a założę się, że za chwilę pojawią się uczestnicy audio mitów.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Temat dotyczy kondycjonera, jaki polecacie, a nie czy polecacie. Na tym bym się skupił. Więc najlepiej przedstawić swoje spostrzeżenia kto posiadał takie urządzenie w systemie, bo opowiadanie o czym czego nigdy nie miał to chyba nie o to chodzi.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

9 godzin temu, iro III napisał:

W haj endzie (temat jest w tej zakładce) już sam zasilacz urządzenia powinien być hi tech, a kondycjoner zbędny.

A już do POPRAWY brzmienia?! W hiend?

Kondycjoner to audio mit.

Nikt raczej nie mieszka na terenie czynnej stoczni czy huty, lub w bieszczadach lat 40-50 ubiegłego wieku.

Czasem wystarczy fotowoltaika u sąsiadów, żebyś miał problemy ze stabilnością zasilania w domu.

23 godziny temu, admiral napisał:

Jaki kondycjoner sieciowy możecie polecić do systemu audio, który oprócz  właściwości  ochronno-stabilizacyjnych może wnieść do systemu poprawę brzmienia.

Co masz na myśli pisząc "właściwości ochronno-stabilizujące" ?  Czy chodzi o ochronę przed dużymi skokami napięcia powodowanymi na przykład przez fotowoltaikę ?  Bo jeżeli tak,  to kondycjoner nie załatwi problemu, tylko potrzebny jest regenerator napięcia dedykowany do sprzętu audio. 

I druga uwaga . Wszelkie urządzenia i akcesoria ( np. kable ) związane z zasilaniem muszą być testowane w docelowym systemie. Dlatego nie można dać jakieś konkretnej rekomendacji.  Ogólna rekomendacja to wypożyczyć kilka kondycjonerów, kabli czy regeneratorów napięcia i sprawdzić u siebie .  Może być tak, że nawet najdroższe urządzenia i kable nie dadzą żadnych słyszanych efektów. Ale może też tak być, że efekt działania kondycjonera może zaskoczyć ... 

pozdrawiam

Arkadix

17 godzin temu, kivlov napisał:

jaki polecacie, a nie czy polecacie.

kondycjonery zmieniają brzmienie, więc tutaj także jest kwestia doboru do konkretnego systemu. Dla przykładu z naszej oferty; Isotek dźwięk lekko rozjaśnia, napowietrza, za to Audioquest dociąża. Nie ma tak łatwo, trzeba testować w swoim systemie 😉

Nasza oferta poniżej (można wypożyczyć na testy):

https://www.tophifi.pl/przewody/listwy-i-kondycjonery.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

kondycjonery zmieniają brzmienie

Ja się bardziej spotykam z opinią, że kastrują brzmienie,stępiają atak i dynamikę. To tylko opinie zasłyszane, bo żadnego kondycjonera u siebie nie testowałem. Chętnie poczytam jakie macie doświadczenia w tym temacie.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Jeśli źle dobierzesz kondycjoner z transformatorami separującymi o zbyt niskiej mocy to faktycznie mogą być problemy.

Godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Ja się bardziej spotykam z opinią, że kastrują brzmienie,stępiają atak i dynamikę. To tylko opinie zasłyszane, bo żadnego kondycjonera u siebie nie testowałem. Chętnie poczytam jakie macie doświadczenia w tym temacie.

zależy. Sporo modeli ma osobne podłączenie dla wysokiego poboru i niskiego. Często jest tak, że mimo wszystko końcówki mocy, czy wielkie piece podłączamy bezpośrednio do ściany, bo tak faktycznie gra lepiej, jednak to już kwestia danego systemu. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ważna rzecz mieszkasz w domu czy mieszkaniu. W mieszkaniu raczej kondycjoner niepotrzebny. Aż takich skoków nie masz -chyba. Do domu tak. Osobna linia itd.

Polecają ludzie puritana 156. Ale to ciężko na naszym rynku trafić. Ja nie miałem okazji.

1 godzinę temu, Kuniu napisał:

W mieszkaniu raczej kondycjoner niepotrzebny. Aż takich skoków nie masz -chyba. Do domu tak. Osobna linia itd.

Polecają ludzie puritana 156. Ale to ciężko na naszym rynku trafić. Ja nie miałem okazji.

W mieszkaniu raczej niepotrzebny? 

Ja w domu niepotrzebuje, mam osobna linie i jest bardzo ok.

To chyba w mieszkaniu gdzie obok masz 100 sasiadow i kazdy cos zalacza, taki kondycjoner ma sens.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Myślę o zakupie kondycjonera Accuphase PS-550 . Tylko  nie wiem czy jest wart  wydania takiej kaski , reklamowany jest  ,  jako sprzęt  znacząco poprawiający  brzmienie. Zastanawiam się  tyko  czy ma sens  kupno kondycjonera  2  x droższego niż posiadane monitory?? W najbliższym  czasie  zmieniam kable zasilające i dodaję listwę  filtrującą  zobaczę  czy  cokolwiek  to zmieni . Kondycjoner  chialbym  podpiąć  za SACD . W linii analogowej mam  zasilacz  PS 100 do preampa Gold Note  PH10 .  Gramofon  chociaż nie jest hiendowy ( Reloop trunX)  gra  bajecznie  w porównaniu ze źródłem  SACD  Accucphase DP 550 i  to na  interkonekcie XLR Melodiki . 

2 minuty temu, admiral napisał:

Zastanawiam się  tyko  czy ma sens  kupno kondycjonera  2  x droższego niż posiadane monitory??

Nie ma, to totalna głupota 🙂

Zmień za tą kasę Monitory o klasę lepsze. 

10 godzin temu, admiral napisał:

Myślę o zakupie kondycjonera Accuphase PS-550 . Tylko  nie wiem czy jest wart  wydania takiej kaski , reklamowany jest  ,  jako sprzęt  znacząco poprawiający  brzmienie. Zastanawiam się  tyko  czy ma sens  kupno kondycjonera  2  x droższego niż posiadane monitory?? W najbliższym  czasie  zmieniam kable zasilające i dodaję listwę  filtrującą  zobaczę  czy  cokolwiek  to zmieni . Kondycjoner  chialbym  podpiąć  za SACD . W linii analogowej mam  zasilacz  PS 100 do preampa Gold Note  PH10 .  Gramofon  chociaż nie jest hiendowy ( Reloop trunX)  gra  bajecznie  w porównaniu ze źródłem  SACD  Accucphase DP 550 i  to na  interkonekcie XLR Melodiki . 

Do transportu, źródła i przedwzmacniacza kup dobry UPS on-line jeżeli masz możliwość umieszczenia go w osobnym pomieszczeniu skąd nie będziesz go słyszał.

6 godzin temu, Mikha'el napisał:

Do transportu, źródła i przedwzmacniacza kup dobry UPS on-line jeżeli masz możliwość umieszczenia go w osobnym pomieszczeniu skąd nie będziesz go słyszał.

Byly tu juz na forum manewry z UPSami, chyba nie bardzo to wyszlo. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

17 minut temu, Mikha'el napisał:

Ale co ma nie wyjść... czysty prąd? O to to bym się nie obawiał.

Jak sobie kupisz zwykłą silnikową prądnicę napędzaną prądem, siłą wody, parą etc. to może będzie i czysty a nie z" kwadratowymi" sinusoidami z UPS-ów i o tym @Mikelas76 napomknął

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bo trzeba kupić taki bardziej hiendowy z True Sine Wave.

Edytowane przez Mikha'el

Nikt nie ma we własnym systemie kondycjoner? Może to faktycznie voo doo? 

Edytowane przez admiral
Czasem wystarczy fotowoltaika u sąsiadów, żebyś miał problemy ze stabilnością zasilania w domu.
Ja założyłem magazyn energii bo w słoneczne mocno dni to nawet routery od wifi przestały działać. Tid w kuchence mikrofalowej wysiadł, odzyskał sprawność po roku akurat jął były korki wyłączone jak zakładali Magazyn. Tv nie włączał się domofon i inne. Napięcie było 252 v w sieci. Teraz mam 228 -235

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

No a majstry żeby foto działała ustawiają po kryjomu w sterownikach max 270, to dopiero choinka świeci 😄

Akurat 253 jest fabrycznie nastawiony falownik i mi nie wyłączało, ale u rodziców często wywala, co oznacza że jest powyżej 254. Jak sprzęty i nie tylko audio dostają w kość to nikt o tym nie mówi. O zwiększonym zużyciu energii nikt w mediach nie informuje, że kest o 20 większe niż przewiduje producent. Kondycjoner faktycznie ma sens, może coś odizolować od tego bałaganu

Miałem bardzo podobne problemy. TV szlag trafił, mikrofala wydawała odgłosy startującej w kosmos,  jedna listwa do której był podpięty PC szlag trafił, nagminnie leciały tuby LED w oświetleniu itp. Natomiast 252V w sieci jest dopuszczalne i mieści się w mak. progu ich widełek. Ponarzekałem trochę w PGE ( nie byłem osamotniony, inni mieszkańcy również zgłaszali usterki) i chyba zmniejszyli napięcie na stacji trafa teraz latem mam 233-235 zimą około 220V. Ale to co mogłem pozabezpieczałem ups-ami lub automatycznym regulatorem napięcia.

Czy kondycjoner daje poprawę w dźwięku? Mam IsoTek EVO3. Powiem tak: działa, ale ogromnego wpływu na dźwięk to nie ma. Może, może...... może bardzo delikatnie wszystko łagodnieje. Ale to tylko moje odczucie i nie napalam się, że coś ma mi poprawić w dźwięku. Raczej jest po to aby zabezpieczać sprzęt przed uszkodzeniem.

@venom200 rozważyłbym na twoim miejscu użycie stabilizatora napięcia. Ponad 250V to może być ostatnią chwila twojego kosztownego zestawu audio. Lepiej wydać nawet 1000 PLN na stabilizator niż usmażyć wzmacniacz za 30000 PLN. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdjęcie przykładowe 

Ukryta Zawartość

[mention=54815]venom200[/mention] rozważyłbym na twoim miejscu użycie stabilizatora napięcia. Ponad 250V to może być ostatnią chwila twojego kosztownego zestawu audio. Lepiej wydać nawet 1000 PLN na stabilizator niż usmażyć wzmacniacz za 30000 PLN. 

Ukryta Zawartość

Zdjęcie przykładowe 

Ale nie czytasz ze zrozumieniem, ja mam teraz magazyn energii 20 KW/h i teraz mam napięcie w całym domu około 230 v przez całą dobę
O urządzeniu które podałeś kiedyś też się zastanawiałem, Ale finalnie poszedł magazyn energii. Swoją drogą Victron mocno polecam. Auto konsupmcja ponad 90%

Ukryta Zawartość

OK. Ja tylko podaję rozwiązanie alternatywne.
Pewnie, to jest zawsze rozwiązanie. Mało tego dodajesz 100ah aku z samochodu i możesz zrobić system podtrzymania energii na same żarówki w domu wystarczy na 1-2 dni. To naprawdę nie jest głupie co zaproponowałeś

12 godzin temu, Mikha'el napisał:

Bo trzeba kupić taki bardziej hiendowy z True Sine Wave.

No niestety ale nawet tej klasy wynalazki mają wpływ na brzmienie i czysty drut z czystym napięciem w sieci jest lepszy

Jednak jak sieć daje koszmarnej jakości prąd to jest to jedna z metod protezowania.

Dalej upieram się przy silnikowej prądnicy. Akurat mam dobry prąd ale patrzyłem jest taka opcja coś w domku jednorodzinnym do zrealizowania w postaci prądnicy 1-1.5KW napędzanej turbiną wodną z zbiornika umiejscowionego na poddaszu coś jak elektrownia szczytowo pompowa. 

Przy fotowoltanice na dachu w dzień jak jesteśmy w pracy pompa może pompować w tani sposób wodę z dolnego zbiornika na ten na poddaszu

A po przyjściu do domu słuchanko 😁

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi