Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer jako transport do DACa || Apple Music

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Pytanko. 
Czy jeżeli streamer ma być używany jako transport, bo DACa już mam, to ma to jakieś duże znaczenie jakie to będzie urządzenie, jeśli będzie używany przez airplay? 

Aktualnie używam Apple Airport połączone przewodem optycznym z DACiem. 

Dzięki za podpowiedzi 🙂

ps. Uprzedzając komentarze. Tak, wiem, że airplay ma spore ograniczenia. Tak wiem, że Apple to szajs i lepszy jest android. 
na codzień słucham muzyki z płyt CD, albo łączę się przewodem z iPada do DACa i steruje nim iPhonem.
Ze streamu ma być plumkanie w tle przy pracy, bez spinki na jakość. 

3 godziny temu, Mieciu napisał:

Ok, czyli teoretycznie nie ma znaczenia czy kupie WiiM Mini za 300 pln czy Eversolo za 5 tyś jeśli używać będę tego do Airplaya? 

Jeśli ma pracować jako transport do dac-a to nie ma to znaczenia 🤘

Edytowane przez Aprox
1 minutę temu, Aprox napisał:

Jeśli ma pracować jako transport do dac-a to nie ma to znaczenia 🤘

🤦

Dzień bez muzyki dniem straconym.

28 minut temu, Aprox napisał:

Że niby co ??

Uważasz, że każdy transport gra tak samo i nie ma znaczenia, co podłączy? Wszystko gra tak samo?

Jeszcze kolegę od izolacji dokoptować i będziecie sobie mogli porozmawiać jak równy z równym. 😜

Edytowane przez staropolanka2000

Ja już dawno się nauczyłem, by nie brać odpowiedzi "obojętnie" na poważnie. Zwłaszcza w wątkach kablowych jest spora grupa takich "fachowców" . Po prostu ignorować i rozmawiać z poważnymi.

6 godzin temu, Mieciu napisał:

Czy jeżeli streamer ma być używany jako transport, bo DACa już mam, to ma to jakieś duże znaczenie jakie to będzie urządzenie, jeśli będzie używany przez airplay? 

Napisz jaki masz budżet, jaki masz dac i wejścia w nim? 

22 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Uważasz, że każdy transport gra tak samo i nie m znaczenia, co podłączy? Wszystko gra tak samo?

Testowałem u siebie kilka streamerów w przedziale cenowym od 700 zł do 10 tysi. Każdy "robił" tylko i wyłącznie jako transport i nie widziałem żadnych różnic w brzmieniu pomiędzy nimi. Chociaż i owszem ...jeden zrobił różnicę - LUMIN U1 Mini tylko że owa różnica była tak marginalna że trzeba było naprawdę mocno się wsłuchiwać by ją wyłapać. Jest jeszcze jedno "małe" ...za tą marginalną różnicę trzeba było zapłacić ok 10 tysi. To co napisałem wcześniej to moje zdanie na podstawie swoich doznań słuchowych ...ale ja nie mam słuchu absolutnego

Edytowane przez Aprox

Czyli odpowiedzi tak jak wszędzie nie są jednoznaczne! :D

11 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Napisz jaki masz budżet, jaki masz dac i wejścia w nim? 

Budżet na streamer to około 1000 - 1500 pln. 

Aktualnie na stanie z okolic streamingowych:

• Topping E30 mk2

• Apple Airport (wyjście analogowe jak i optyczne)

• iPad Pro (z przejsciówką USB Audio out)

Słuch mam dosyć dobry, ale zdaje sobie sprawę, że to i tak "tylko" Airplay, więc pasmo jest okrojone. 

22 minuty temu, Mieciu napisał:

Czyli odpowiedzi tak jak wszędzie nie są jednoznaczne! 😄

Budżet na streamer to około 1000 - 1500 pln. 

Aktualnie na stanie z okolic streamingowych:

• Topping E30 mk2

• Apple Airport (wyjście analogowe jak i optyczne)

• iPad Pro (z przejsciówką USB Audio out)

Słuch mam dosyć dobry, ale zdaje sobie sprawę, że to i tak "tylko" Airplay, więc pasmo jest okrojone. 

Ze swojej strony mogę polecić Wiim pro w którym warto wymienić zasilacz na liniowy. Spokojnie budżetu starczy i jeszcze zostanie. Możesz obsługiwać z iPada bezprzewodowo z aplikacji Wiim Home lub z aplikacji serwisów streamingowych, ma Tidal i  Spotify Connect. Ma też airplay. Możesz zamiast optyka użyć wyjścia coax(RCA) bo masz takie wejście w dacu.

Edytowane przez staropolanka2000

Dzięki wielkie! To słuszna droga chyba będzie.

Słyszałem, że te zasilacze liniowe potrafią zrobić robotę. To się kupuje tak normalnie na alledrogo itp czy trzeba jakoś je specjalnie dopasowywać? Firma Tomanek to dobra firma? 

Czy do DACa też warto się zaopatrzyć w taki zasilacz? 

25 minut temu, Mieciu napisał:

Jedyna słuszna droga to obecnie:

WiiM Ultra 

Bluesound Nano.

A jak chcesz mieć jakość absolutną to dokupujesz izolację galwaniczną USB. Oczywiście łączysz streamer z DAC przez USB. 

😉

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minut temu, Mieciu napisał:

Słyszałem, że te zasilacze liniowe potrafią zrobić robotę. To się kupuje tak normalnie na alledrogo itp czy trzeba jakoś je specjalnie dopasowywać? Firma Tomanek to dobra firma? 

Czy do DACa też warto się zaopatrzyć w taki zasilacz? 

Tak, przeważnie warto wymienić zasilanie na liniowe wszędzie gdzie się da. Do tego Wiima potrzebujesz zasilacz 5v 2A i takiego szukać. Na zasilaczu od urządzeń powinny być parametry, albo w specyfikacji urządzenia. 

16 minut temu, Piopio napisał:

Jedyna słuszna droga to obecnie:

WiiM Ultra 

Bluesound Nano.

A jak chcesz mieć jakość absolutną to dokupujesz izolację galwaniczną USB. Oczywiście łączysz streamer z DAC przez USB. 

😉

Nie wykorzystam Wiima ultra nawet w 20%. Chyba bez sensu. Ten wyświetlacz dodatkowo jest tak mały, że z odległości 5 metrów i tak nic tam nie zobacze. 

Tak jak pisałem, potrzebuje urządzenie do Airplay. I tu już o jakości wiemy to, że nie ma co szaleć, bo sugnał i tak będzie niepełny. 

16 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Tak, przeważnie warto wymienić zasilanie na liniowe wszędzie gdzie się da. Do tego Wiima potrzebujesz zasilacz 5v 2A i takiego szukać. Na zasilaczu od urządzeń powinny być parametry, albo w specyfikacji urządzenia. 

Dzięki wielkie, zatem kupię najpierw do DACa taki zasilacz, a potem jak już będzie decyzja co do streamera to kupie do niego drugi taki. 

Nie bardzo rozumiem jakie różnice w transporcie plików i co zmienia zasilacz takowego. 

Może ktoś wytłumaczyć?Technicznie?

Edytowane przez miętowy
8 minut temu, miętowy napisał:

Nie bardzo rozumiem jakie różnice w transporcie plików i co zmienia zasilacz takowego. 

Nic nie zmienia, zwykłe audio voodoo jak cyfrowe kable za miliony i inne tego typu głupoty. Jak już zasilanie liniowe to wyłącznie do DAC-a, choć różnica pewnie i tak będzie kosmetyczna.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Ostatnie zdanie wyraźnie sugeruje, że piszący nie bardzo wie, ale pisze by pisać. Naprawdę grzecznie zwracam uwagę, skoro nie wiesz czy zasilacz coś daje, no być może do DACa, ale nie sprawdzałeś, więc po co taka rada z sufitu?

17 minut temu, miętowy napisał:

Może ktoś wytłumaczyć?Technicznie?

Dobre zasilanie redukuje zakłócenia elektryczne. To ma wpływ na pracę DAC. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, Wito76 napisał:

Ostatnie zdanie wyraźnie sugeruje, że piszący nie bardzo wie, ale pisze by pisać. Naprawdę grzecznie zwracam uwagę, skoro nie wiesz czy zasilacz coś daje, no być może do DACa, ale nie sprawdzałeś, więc po co taka rada z sufitu?

A ty piszesz po co drogi kolego? Bo mam  wrażenie, że też nie wiesz po co, dodatkowo wprowadzasz w błąd i naciągasz na zbędne koszty. Jeśli uważasz, że zasilanie liniowe do czystego transportu coś daje, to czekamy na techniczne wyjaśnienie tego fenomenu.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

3 minuty temu, qbakos napisał:

Jeśli uważasz, że zasilanie liniowe do czystego transportu coś daje, to czekamy na techniczne wyjaśnienie tego fenomenu.

Redukuje szumy zasilania. 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Redukuje szumy zasilania. 

A one są w stanie wpłynąć na wysyłany strumień danych? W jaki sposób? To jest czysta cyfrówka...

Ja proponuję nawet zasilanie z akumulatora, jeszcze niższe szumy i brak pulsacji. A fenomen był już wałkowany tyle razy że szkoda czasu kolejną gównoburzę, bo znowu autor wątku gdzieś zniknie a pozostaną na ringu kłócący się. Zamiast spekulować po prostu podłącz i zobacz. Tak formalnie to mam nawet 3 streamery (transporty) i w każdym zmiana zasilania jest słyszalna. O DACu to już nawet nie mówię. W jednym z DACów, tym lampowym, mam zasilanie na jego pokładzie (oczywiście liniowe) , więc tutaj nie poeksperymentuję, ale mam jeszcze dwa DACi delta sigma, chińczyki i tam różnice są mega słyszalne.

1 minutę temu, qbakos napisał:

A one są w stanie wpłynąć na wysyłany strumień danych? W jaki sposób? To jest czysta cyfrówka...

Nie  wpływają na strumień danych ale na to co z tym strumieniem dodatkowo płynie. 

Jaka czysta cyfrówka? Oczywiście wiem co masz na myśli, ale to duże uproszczenie. Ta "cyfrówka " działa przecież w domenie analogowej. To są normalne sygnały elektryczne podatne na zakłócenia i ich transportowanie. A zegar, logika ? A ten magiczny jitter?

U mnie obecnie za streamer robi telefon lub tablet, bo tak mi najwygodniej, więc zasilanie z musu jest z baterii, ale streamer klasyczny też miałem na próbę z zasilaniem fabrycznym i zero różnic w dźwięku, więc wychodzi ponownie, że kto chce słyszeć to słyszy...

• Pokaż nowe odpowiedzi