Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon ze stajni AT albo ... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zbudowałem już zestaw stereo (Marantz PM7000N + Trangle Borea BR10), a teraz chiałbym rozbudowac go o jakiś gramofon.

Na horyzoncie jest kilka pomysłów:

- Audiotechnica AT-LP120

- Audiotechnica AT-LP140

- Audiotechnica AT-LP5X

- Audiotechnica AT-LP50

I teraz mam pewien dylemat, bo o ile 120 i 140 to serie typowo DJskie, to wg producenta 5X i 50 to już serie audiofilskie.

Pytanko w takim razie do znawców.....czy w brzmieniu te gramofony tak na prawdę mają jakąś rożnicę, czy różnią się w zasadzie tylko designem? Z tego co pamietam to kazdy z nich ma tą samą wkładkę 95E. Ceny są i tak podobne bo w granicach 1200-1800PLN, więc to w granicach mojego budżetu (2000PLN)

Co do samego wbudowanego preampa to raczej nie będę go używał, ale.....być może AT kalibruje preampy pod swoje wkładki i to może mieć sens.

Czy ten LP5X wygląda na prawdę tak plastikowo jak piszą czasem recenzenci ? Ciezko znaleźć jakieś sensowne zdjecie z bliska, a mam wrazenie, ze wszyscy wykorzystują zdjecia marketingowe z materiałów AT.

Chyba, że jednak nie AT i za tą cenę warto kupić PRO-JECT, albo jakiegoś Denona ? ....albo jednak zmienić strategię i kupić jakąś używkę ?

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/168259-gramofon-ze-stajni-at-albo/

AUDIO-TECHNICA AT-LPW50BTRW już tak plastikowo nie wygląda 😉 

A decyduje w dużej części wkładka którą ( jak w innych VM ) można od razu

poprawić igłą ze swoim ulubionym szlifem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Poprawę dźwięku można uzyskać poprzez zastosowanie lepszego, zewnętrznego przedwzmacniacza oraz poprzez wymianę wkładki na lepszą. Moim zdaniem te gramofony są bardzo podobne i grać będą podobnie, chociaż z niewiadomych mi powodów niektóre mają poziom szumów z silnika na poziomie-50dB a inne -60dB. Sugerowałbym wybrać ten najcichszy.

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka

9 godzin temu, Lukas82 napisał:

bo o ile 120 i 140 to serie typowo DJskie

Czy raczej stylizowane na Technicsa, bo pewnie szybko poległyby po konfrontacji z takim zastosowaniem. AT robi wspaniałe wkładki. Ich gramofony to....... namiastka grmofonu. Jak chcesz coś porządnego, to skieruj uwagę ku innym markom chyba, że jakość jest czynnikiem marginalnym a kierujesz się tylko wyglądem a gramofon będzie służył do stania na stoliku 

9 godzin temu, Lukas82 napisał:

albo jakiegoś Denona ?

???? To nawet "nie wygląda". 

Jak szukasz czegoś w niższym budżecie, sugeruję rynek wtórny. Tam za stosunkowo nieduże pieniądze znajdziesz naprawdę wartościowe gramofony 

10 godzin temu, Lukas82 napisał:

rozbudowac go o jakiś gramofon.

Na horyzoncie jest kilka pomysłów:

- Audiotechnica AT-LP120

Zawsze mówiłem, że dla początkujących - tylko ten model. Niedrogi, łatwy do podłączenia, szpetny nie jest; za niewielkie pieniądze - mający cenne regulacje.

I pachnie nowością, a nie jak niektóre (z wykopalisk) - kozim sikiem. Bo i takie przerabiałem 🤕.

Owszem - wkładkę, oryginalnie zainstalowaną - najlepiej od razu wyrzucić na śmietnik.

7 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Zawsze mówiłem, że dla początkujących - tylko ten model.

A jeszcze lepiej zacząć od gramofonu takiego, który nie jest dla początkujących i takiego, którego nie trzeba będzie zmieniać po kilku miesiącach grania. Prosty ale nie prostacki. 

7 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

pachnie nowością, a nie jak niektóre (z wykopalisk)

A kto tu mówi o kupowaniu sprzętów z wystawę smietnikowych lub takich, które zostały odkopane w piwnicy po 20-30 latach? Kilku, kilkunastoletnie Thorens, Pro-Ject. W pełni sprawne, z pełną bazą części zamiennych lub możliwością rozbudowy. 

Przejrzyj oferty z rynku wtórnego. Jest tego od groma a jak coś wpadnie w oko, przedyskutujemy. Rega P3/RP3 to prosty jak cep i bardzo fajnie grający sprzęt. Albo odpowiedniki z tej półki cenowej od Pro-Jecta 

Thorens TD160 prawdziwy ever green i w zależności od stanu, można trafic za około 2-2,5 tys. Ma ta zaletę, że można go w zależności od potrzeb i możliwości finansowych  tuningować. 

Aktualnie jest w promce Thorens TD204 z genialnym jak na ten budżet ramieniem. Nie do przebicia w takiej kasie 😉

https://www.tophifi.pl/gramofony/gramofony/thorens-td-204.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 minuty temu, Lukas82 napisał:

A jak się ma ten Thorens 204 do AT LPW50 ? Wkładka jest dużo starsza, ale preamp czy jest lepszy ? I napęd ?

powiem tak: gra lepiej 😉 Konstrukcyjnie to lepszy gramofon. Wkładka starszy wypust tego samego modelu. Aby usłyszeć potencjał gramofonu to i tak będzie potem do wymiany 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

@Lukas82 Jeśli ma być nowy, to w budżecie do max 2000 kup dowolny, czyli ten, który Ci się najbardziej podoba, ale za max 1500 zł. Resztę dołóż na wymianę wkładki. Albo ponegocjuj ze sprzedawcą, niech Ci od razu wymieni na lepszą wkładkę, żeby się zamknąć w budżecie.

Posłuchaj licznych głosów rozsądku: w tym budżecie wszystkie są takie same. Rzecz gustów, Twojego, Twojej partnerki/żony itd.

GRA WKŁADKA.

Tu dołóż uwagi i cierpliwości - koniecznie poproś o demonstrację kilku wkładek. Gramofon kup oczami, a wkładkę - uszami.

[edit]

Marantz PM7000N ma wbudowany preamp gramofonowy. Olej zatem ten podany w gramofonie. Porównasz w domu który gra lepiej. Coś podejrzewam, że ten w Marantzu...

Edytowane przez pavlos
W dniu 17.10.2024 o 07:30, piotrek7 napisał:

kto tu mówi o kupowaniu sprzętów z wystawę smietnikowych lub takich, które zostały odkopane w piwnicy po 20-30 latach?

Chyba nikt!😀 Nie ma się o co kłócić, ni spierać zanadto.

Mnie raczej chodziło o to, że "początkujący gramofonoman" - (z całym szacunkiem i sympatią) - może się zwyczajnie nie znać i jakiś "chandlowiec" wciśnie takiemu nieszczęśnikowi rupiecia do strugania płyt winylowych. Czego, niestety - masa w sklepach.

......

Łażę czasem po różnistych jarmarkach, targach... I takie kiedyś mi się trafiło:

35 euro 🤪.

Obadwa🤣 my ludziki były ucieszone - Pani, że sprzedała klamota po mężu, ja - że na ów jarmarek przyjechałem w odpowiednim momencie.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dniu 17.10.2024 o 07:30, piotrek7 napisał:

kto tu mówi o kupowaniu sprzętów z wystawę smietnikowych lub takich, które zostały odkopane w piwnicy po 20-30 latach?

Chyba nikt!😀

35 euro 🤪.

Obadwa🤣

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bezlitosna Niusia
Tykotek był głodny.
Cytat

...ludziki były ucieszone - Pani, że sprzedała klamota po mężu,...

To się biedak aż w grobie przewrócił... A Pani pewnie się coś tej nocy przyśniło...

🫣

Podejmując jakąs decyzję, bo czekać też nie ma sensu, poczyniłem zakup Audio Techniki AT-LPW50PB.

Ładny. Ma nie najgorsze parametry jak na entry level. Trochę szkoda, że to nie półautomat, ale....od czegoś trzeba zacząć 🙂

A teraz konsensus, czyli małe podsumowanie moich obserwacji.

- Budowa: Całkiem ładny, wiem, że to kwestia gustu, ale tutaj mamy dość prosty, a jednocześnie klasyczny design. Czerń fortepianowa jest bardzo ładna, a z minusów: po 2-3 dniach widać pierwsze oznaki kurzu na plincie. Osłona jest z dość miękkiego materiału - podatna na mikro zarysowania. Ogólnie całkiem dobrze.

- Silnik i napęd: Napęd jest paskowy. Silnik jest praktycznie niesłyszalny, za to słychać oś od talerza, a w zasadzie nie sama oś tylko enkoder od obrotów umieszczony pod płytą. Tak jakby coś tam lekko ocierało - nie wiem czy to kwestia gwarancji, czy zostawić jak jest. Sam talerz i oś....no i tutaj druga zagwostka....bo wydaje mi się, że przy obrotach w pewnych pozycjach jakby talerz podnosił się do góry o jakiś milimetr, może dwa. Nie wiem czy to ma wpływ na dźwięk, teoretycznie nie słychać różnicy, ale może ja jeszcze nie mam na tyle sprawnego ucha.

- Wbudowany preamp - nie jest najgorszy, ale ten w Marantzu PM7000N jest dużo lepszy.

- Akcesoria - Dołączone kable RCA - sztuka się zgadza - nadają się tylko do tego, żeby rozróżnić czy dźwięk jest czy go nie ma. Wymiana na tani kabel (nieco grubszy) kupiony w Castoramie za 25zł powoduje znaczącą poprawę dźwięku. Bardziej sensowne RCA jest już w drodze 🙂

- Ramie - Jest to ramię proste. Dość stabilna konstrukcja. Nie ugina się. Daje się w łatwy sposób wyważyć. Wyważenie wg opisu i dołączonej skali na przeciwwadze daje równo 2.01 grama nacisku po całej operacji (zweryfikowałem wagą jubilerską)

- Creme de la creme - czyli wkładka + reszta toru audio - Nie mam za dużo winyli do weryfikacji, ale sprawdziłem na:

- Melanie Martinez - Portals

- Męskie Granie 2021 (mastering tej płyty pozostawia wiele do życzenia)

- Daria Zawiałow - Helsinki

W brzemieniu jest dość dużo basu. Średnica i wysokie na dość dobrym poziomie. Scena nie jest za szeroka, ale jak na podstawową wkładkę jest ok. Niestety tutaj nie wiem czy przestawienia przełącznika na Preampie na Line Out faktycznie wyłącza go, czy tak jak w 120 nadal jest obecny i coś tam miesza w dźwięku. Na pewno dołączone kable wycinają skutecznie górę, więc jak już napisałem - bardziej nadają się do stwierdzenia, czy jakikolwiek dźwięk się wydobywa z głośników, czy tez nie, po czym można je od razu wymienić na cokolwiek innego.

I teraz bardzo podstawowe pytanko - Na co najlepiej tą wkładkę wymienić? Na micro-line z tej samej serii, czyli 95ML, czy pójść nieco wyżej i jakieś 540ML?

Czy między 95ML, a 540ML jest jakaś znacząca różnica w brzmieniu ?

Na pewno chciałbym poszerzyć scenę i trochę obniżyć bas albo podbić średnie+wysokie, żeby dźwięk był nieco lżejszy. Jeśli to się da uzyskać już na 95ML, to być może nie ma sensu przepłacać za 540. Chyba, że polecacie jeszcze jakąś fajną wkładkę ?

No i muszę jeszcze jedno zapytać...czy powinno się weryfikować ustawienie wkładki na Headshellu, czy możemy ufać AT, że zrobili to dobrze?

I jeszcze jedno pytanie z serii dość laickiej, bo niektórzy piszą, że wymieniając 95E na 95ML można dokupić samą igłę (choć nie jest to duża różnica 40-50zł, w porównaniu z wymianą wkładki+igły). Czy wkładki w serii 95 są identyczne, a różnią się tylko igłami, czy są jakieś różnice, a po prostu tak czy inaczej igły są ze sobą kompatybilne?

BTW, żeby nie było to zakup dokonany w @TOP Hi-Fi Wrocław za co dziękuję bardzo 🙂

Edytowane przez Lukas82

Gratulacje! Rozumiem radość i podniecenie 😀

Że się kurzy po 3 dniach? Człowieku, mieszkasz w normalnym domu. Kurzy się WSZĘDZIE. No chyba poza halami produkcyjnymi wafli krzemowych TSMC. Zauważasz DOPIERO po 3 dniach? To u Ciebie jest na prawdę czysto...

Że preamp w Marantzu lepszy - było do przewidzenia.

Cytat

I teraz bardzo podstawowe pytanko - Na co najlepiej tą wkładkę wymienić? Na micro-line z tej samej serii, czyli 95ML, czy pójść nieco wyżej i jakieś 540ML?

Czy między 95ML, a 540ML jest jakaś znacząca różnica w brzmieniu ?

POSŁUCHAĆ!!! Jeszcze dodatkowo te z końcówką SH, są nieznacznie tańsze od ML, ale nie są żadną miarą gorsze, są nieco inne. Sam dokonaj wyboru. Ta nauka rozpoznawania i nazywania różnic, a potem podejmowania decyzji to sama przyjemność.

Jeśli musisz się wysilać, albo autosugerować, że ta droższa brzmi lepiej, to ...odpuść. A zaoszczędzoną kasę wydaj na winyle. Będzie większa radość.

2 minuty temu, pavlos napisał:

Gratulacje! Rozumiem radość i podniecenie 😀

Że się kurzy po 3 dniach? Człowieku, mieszkasz w normalnym domu. Kurzy się WSZĘDZIE. No chyba poza halami produkcyjnymi wafli krzemowych TSMC. Zauważasz DOPIERO po 3 dniach? To u Ciebie jest na prawdę czysto...

Że preamp w Marantzu lepszy - było do przewidzenia.

POSŁUCHAĆ!!! Jeszcze dodatkowo te z końcówką SH, są nieznacznie tańsze od ML, ale nie są żadną miarą gorsze, są nieco inne. Sam dokonaj wyboru. Ta nauka rozpoznawania i nazywania różnic, a potem podejmowania decyzji to sama przyjemność.

Jeśli musisz się wysilać, albo autosugerować, że ta droższa brzmi lepiej, to ...odpuść. A zaoszczędzoną kasę wydaj na winyle. Będzie większa radość.

nie no kurzy się jak się kurzy - po prostu bardziej to miało być stwierdzenie, że na tej czerni to mimo wszystko widać. Czerń czerni nie równa. Im głębsza tym kurz bardziej dostrzegalny 🙂

Co do igły to mi wystarczy, że poszerzy bazę i wyrówna pasmo. Jak nie będzie odpowiadała to i tak wieczna nie jest, więc jak już dojdzie jej żywot zakupię inną.

Pytanko...w sklepach na odsłuchu są w stanie zmieniać igły/wkładki, czy podmienia sie gramofony, a odsłuch u kogoś kto "inną" igłę/wkładkę posiada ?

5 godzin temu, Lukas82 napisał:

czy powinno się weryfikować ustawienie wkładki na Headshellu

zobacz załącznik 😉

szablon gramofon schemat wkładka.pdf

www.tophifi.pl

Prosta metoda: testowane wkładki zamontowane są wcześniej w headshellach, najlepiej takich samych, o takiej samej masie, odpowiednio geometrycznie ustawione. Potem podmienia się całe uzbrojone headshelle, to operacja kilkusekundowa, na jednym gramofonie, no chyba że masa samych wkładek będzie wymagała każdorazowo regulacji nacisku. Te też tylko chwila.

Zaniepokoiło mnie to, co piszesz o nadmiarze basu. Tak jakby działała podwójna korekcja RIAA.

Ukryta Zawartość

Masz dwa możliwe schematy poprawnego połączenia Twojego gramofonu z Marantzem:

1. Przełącznik wyjścia gramofonu ustawiasz w pozycji "LINE" i kabelki podłączasz do wzmacniacza pod wejście inne niż PHONO, czyli CD lub AUX. Wtedy działa preamp wbudowany w gramofon i na nim odbywa się korekcja RIAA.
  2. Przełącznik wyjścia gramofonu ustawiasz na "PHONO" i kabelki podłączasz do wzmacniacza pod wejście PHONO. Wtedy działa preamp wbudowany we wzmacniacz i na nim jest korekcja RIAA.

Inaczej masz albo brak korekcji (cichy dźwięk, samo bzyczenie średnich i wysokich tonów), albo nałożenie korekcji dwukrotnie, czyli dudnienie basób i mocny brak góry.

Ukryta Zawartość

To trochę abecadło ... Ale powiem tak - mam na jednym headshellu ML, a na drugim E.

Dźwięk po przekładce jest bardziej basowy, analogowy na E,

a z kolei lżejszy na ML, lecz w innych aspektach absolutnie porównywalny barwą z CD.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mam obydwie wkładki tzn. VM95E i VM95ML. Na wkładce ML jest napis Made in Japan a na E Made In China. Nie wiem czy to ma jakikolwiek wpływ na dźwięk ale na pewno wpływ na dźwięk ma szlif igły. Słuchanie na ML to zupełnie inne doznania. Najważniejsza rzecz dla mnie to ogromne wręcz zmniejszenie zniekształceń na końcowych utworach każdej ze stron płyty tzw. IGD. Za chwilę pojawią się wpisy, że IGD to kwestia kalibracji wkładki a nie szifu z czym absolutnie się nie zgadzam. Wysokie tony na ML są łagodniejsze ale jednocześnie bardziej szczegółowe. Mogę zgrać jakiś utwór za pomocą dwóch igieł dla porównania choć odnośnie różnicy w IGD już na forum wstawiałem linki do zgranego utworu Norah Jones na którym bardzo wyraźnie słychać różnicę.

• 1 miesiąc później...
W dniu 17.10.2024 o 11:39, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Aktualnie jest w promce Thorens TD204 z genialnym jak na ten budżet ramieniem. Nie do przebicia w takiej kasie 😉

Ukryta Zawartość

Te wasze kombinacje a w zasadzie oszustwo cenami 

1 949 zł z niby 3 499 zł i

/ sztuka

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 1999 zł czyli defacto zadna promocja

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, VIOLATOR napisał:

/ sztuka

Nie chcę tu nikogo bronić, ale jeszcze kilka miesięcy temu nie było szans kupić tego gramofonu taniej niż  za 3 tys zł.

Wygląda zresztą na to, że jest to wyprzedaż polskich  "resztek" magazynowych.

W sklepach Thomann czy Muziker ten gramofon dalej kosztuje ponad 3 tys zł.

W dniu 21.10.2024 o 09:51, Lukas82 napisał:

Sam talerz i oś....no i tutaj druga zagwostka....bo wydaje mi się, że przy obrotach w pewnych pozycjach jakby talerz podnosił się do góry o jakiś milimetr, może dwa.

Coś takiego kwalifikuje talerz (gramofon) do kategorii szrotów i natychmiastowego zwrotu. 

Edytowane przez burz
19 godzin temu, VIOLATOR napisał:

/ sztuka

jest od jakiegoś czasu w tej cenie. Wcześniej był za 2999 PLN. W czym jest problem? Cena SRP wynosi dokładnie 3499

www.tophifi.pl