Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB a ifi defender przy DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Pomyślałem, że spróbuję jeszcze coś namieszać w moim systemie i kupić lepszy kabel USB a b z pc'ta do RME adi-2 dac. Mam obecnie firmowy kabel USB dostarczony wraz z urządzeniem + ifi defender. Po zastosowaniu ifi Defendera dzwiek uległ zmianie na lepsze pytanie czy jak kupie kabelek Audioquest Forest USB A-B 0,75m to czy konstrukcja tego kabla uniemożliwi zastosowanie ifi defendera. Niby banalne pytanie ale czytalem recenzje tego dac rme adi gdzie koles zastosowal kabel USB fidata i napisał w tej recenzji, że wyklucza on zastosowanie wszelkich defender czy purifier od ifi

https://www.audiostereo.pl/topic/168252-kabel-usb-a-ifi-defender-przy-dac/

Przecież ten "defender" to jakieś placebo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak nie masz na co przepalać kasy, to kupuj sobie kabelki USB, z których każdy tak samo przewodzi dane.

Ukryta Zawartość

16 minut temu, Piniu2906 napisał:

Nie, u mnie jest różnica ale mówię u mnie

Chcesz lepiej to kup izolację galwaniczną USB zamiast drogiego kabelka USB. Każdy kabelek USB służy tylko do przesyłania danych i nie ma na nic wpływu. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Chcesz lepiej to kup izolację galwaniczną USB zamiast drogiego kabelka USB. Każdy kabelek USB służy tylko do przesyłania danych i nie ma na nic wpływu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )    czyżby sponsoring? 🙂 hi hi

Ukryta Zawartość

Nie ma co proponować, zachęcać itp. Najlepiej wypożycz kabel i przetestuj w Twoim systemie i sam się przekonasz, czy jest różnica. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 15.10.2024 o 09:31, Piniu2906 napisał:

Nie, u mnie jest różnica ale mówię u mnie

Sam sprawdz, nie pytaj. Aczkolwiek moze niekoniecznie AQ Forest.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 15.10.2024 o 12:35, Piniu2906 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )    czyżby sponsoring? 🙂 hi hi

Ten blog jest bardzo specyficzny. Znaczna część wszystkich "recenzji" to historia firmy, skopiowane parametry sprzętu ze strony producenta i i ochy i achy nad niemal każdym sprzętem. Aha, kluczowe jest zawsze stwierdzenie, że dźwięk jest eufoniczny.

Ukryta Zawartość

Ja nie znam tego produktu nie będę go osobiście testował ale na pewno nie będę ci go odradzał z racji że go po prostu nie przetestowałem. 

A akurat dziedzina audio nauczyła mnie tego żeby nie niwelować nawet małych drobnostek. 

Natomiast co do samego kabla zrób dokładnie to samo czyli po prostu go przetestuj.

Wypożycz i najwyżej odeślesz będziesz 20 zł w plecy co w tym momencie no powiedzmy sobie szczerze nie wystarcza nawet na dobrego burgera w maku

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A akurat dziedzina audio nauczyła mnie tego żeby nie niwelować nawet małych drobnostek. 

A jak coś jest kompletnie niemożliwe technicznie ? 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 godzin temu, Piopio napisał:

Twórcy i dystrybutorzy tych kabli są aktywni na rynku audio... coś musi być na rzeczy, że są ludzie którzy są w stanie wydać 1.5 k zł na taki kabel USB. Woodoo? Pewnie tak... możesz mi wierzyć ten iFi defender spowodował zmianę w dźwięku a głuchy nie jestem... 

3 minuty temu, Piniu2906 napisał:

Twórcy i dystrybutorzy tych kabli są aktywni na rynku audio... coś musi być na rzeczy, że są ludzie którzy są w stanie wydać 1.5 k zł na taki kabel USB.

Ignorancja techniczna. Brak wiedzy po prostu. 

2 minuty temu, Piniu2906 napisał:

hmm pewnie tak.. nabijanie jeleni.

Zastanów się jak kable mogłyby wpływać na dźwięk skoro dane w DAC są buforowane i taktowane zegarem odbiornika ?

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

Zastanów się jak kable mogłyby wpływać na dźwięk skoro dane w DAC są buforowane i taktowane zegarem odbiornika ?

Nie wiem, nie znam się od strony technicznej.. swoją drogą dziwi mnie ten recenzent kabla USB fidata, czy jak mu tam.. koleś przy recenzji RME ADI 2 fs rozpływał się w pochwałach mówiąc że ten kabel USB fidata powinien w cenie 1.5 kzł być sprzedawany razem z RME.. cholera ludziska nie mają mózgu

Wierzę w grające analogowe interkonekty i kable głośnikowe. Różnica jest bezdyskusyjna między kablem A i B.

Raz w życiu słyszałem różnicę na sieciówce do wzmacniacza.

Natomiast kable cyfrowe... teoretycznie różnica nie powinna istnieć na kablu USB i Digital Coax. I dlatego mam jakieś USB chińskie (ale wcale nie najgorsze ani najtańsze - kupowałem w sklepie komputerowym) a nie Audioquesta.

Ale korci mnie, żeby wypróbować jakiś lepszy kabel USB. Z tym, że myślę raczej o wydaniu kilku € na jakiś wynalazek z Aliexpress niż o Siltechu. 😄 Nie jest to drogi eksperyment więc czemu nie spróbować?

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

10 godzin temu, il Dottore napisał:

Ale korci mnie, żeby wypróbować jakiś lepszy kabel USB. Z tym, że myślę raczej o wydaniu kilku € na jakiś wynalazek z Aliexpress niż o Siltechu. 😄 Nie jest to drogi eksperyment więc czemu nie spróbować?

W sumie nie zaszkodziłoby. Gdybym mógł coś zaproponować to właśnie tego iFi defendera.. naprawdę nie kłamie jest różnica.. także polecam.. co do kabla to jak mówię nie znam się od strony technicznej ale jak pisał kolega @Piopio teoretycznie nie powinno to wpływać na jaość dźwięku.. mówię nie znam się od strony technicznej.. Ja osobiście chciałem coś namieszać w dźwięku, ale z tego co widzę ten kabel (lepszy) USB nic nie wniesie..

16 godzin temu, Piniu2906 napisał:

Pewnie tak... możesz mi wierzyć ten iFi defender spowodował zmianę w dźwięku a głuchy nie jestem..

Każdy inny też, możesz mi wierzyć 😉

Mam AQ Carbon, obecnie leży w szufladzie od jakiegoś czasu, ale wcześniej przed nim miałem AQ Cinnamona i między tymi kablami była różnica.  Też wtedy używałem iFi Silencer i iFi Defender.

Pożycz z Topów jakiś USB AQ wyższy niż ten Forest i porównasz, iFi Defender nadal używaj, bo warto.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Ehhh kable same z siebie dźwięków nie dodają. A jedyną różnicą to....

W Analogu, czyli głośniki, interkonekty etc...kable co najwyżej zniekształcają dzwiek poprzez filtrację jego składowych. Czyli dobry kabel analogowy po prostu nie tłumi dźwięku w pasmach słyszalnych. Słaby kabel o dużej pojemności, czy indukcyjności, czy też za dużym oporze będzie tłumił dźwięk. W interkonektach z racji małego poziomu sygnału dochodzą jeszcze przesłuchy i zakłócenia. Natomiast jeśli dany kabel cokolwiek zmienia na minus to jest to zły kabel, chyba, że stosujemy go właśnie po to, że mamy za dużo sopranow, czy coś, ale to jest wbrew całej audio filozofii bo nikt na ucho nie sprawdzi liniowości tego kabla i tego tłumienia. Producent gdzieś tam daje charakterystyki głośników, charakterystyki kolumn, charakterystyki wzmacniaczy, ale kable, szczególnie robione na różne długości ? Także kable analogowe nic z siebie nie dodają, za to mogą coś wytłumić, albo mogą powstać zakłócenia. To dość trywialny opis, ale to jest forum, więc nie ma sensu pisać książki o elektrotechnice. 

W kablach cyfrowych typu USB, kable Ethernet, kable SATA i inne cuda na sam dźwięk cyfrowy to wpływu nie ma i mieć nie może. Kabel nie zmienia bitów w transmisji, a jeśli to robi to jest to zazwyczaj uszkodzenie mechaniczne, a nie złej jakości kabel. Jedynie co to może robić to działać jako antena i w tory analogowe dodawać zakłócenia które nazbiera z otoczenia. Niestety te zakłócenia są zazwyczaj słyszalne jeśli producent jakiegoś sprzętu zazwyczaj nie odseparuje toru cyfrowego od analogowego. Jednakże wracając do meritum. Żaden kabel cyfrowy nie zmienia dźwięku, który jest przez niego transmitowany i nie ma na to wpływu. W takim ethernecie jest z kilka algorytmów które sprawdzają integralność danych i wychwytują błędy. Jeśli tylko coś jest nie tak to leci sygnał do drugiej strony żeby powtórzyć transmisje. W USB algorytmów jest mniej, ale to nadal transmisja cyfrowa i jakąkolwiek zmiana "payloadu" jest równoznaczna z błędem transmisji czego obie strony sprzętowe są świadome i muszą to zasygnalizować użytkownikowi.  To gdyby ktoś nie wierzył....to zapytam tak, a czy słyszeliście żeby ktoś miał słaby kabel USB, czy Ethernet i dzięki temu miał pozmieniane zdjęcia na pendrive? Albo może pobierał pocztę i mu coś zły kabel w wiadomościach zmienił? Albo może na klawiaturze USB, pisząc litery 'abc', dostawał inne znaki? Klawiatura jest dobrym przykładem, bo kable USB w klawiaturach są dość marnej jakości jednak transmisji nie zmieniają. A już przykładem są dyski po USB - te NVMe, gdzie transmisja  leci w miliardach bitów w każdej sekundzie i kable do dysków za pół dolara za metr nic tam nie zmieniają. 

Edytowane przez Lukas82
Brak tekstu
Godzinę temu, Lukas82 napisał:

W USB algorytmów jest mniej, ale to nadal transmisja cyfrowa i jakąkolwiek zmiana "payloadu" jest równoznaczna z błędem transmisji czego obie strony sprzętowe są świadome i muszą to zasygnalizować użytkownikowi. 

Doczytaj o protokole USB Audio (UAC). Się zdziwisz jak to wygląda. Podpowiem tylko że troszeczkie inaczej niż w przypadku transferu danych... co chwila ktoś tu wpada i robi referat o 0 i 1 nie mając głębszej wiedzy w temacie... a jak coś to największy przeciwnik tzw voodoo udowodnił niechcący wpływ kabla USB na dźwięk...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, Lukas82 napisał:

W kablach cyfrowych

..tak tak, sa zera i jedynki 😆

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

No dokładnie jest to co napisałem powyżej. Transmisja bitowa nie została zakłócona. Przeczytałem z 15 stron z tego tematu i jedynie co to dyskutują o tym jak te kable mają słaba izolacje i co wnoszą do toru audio = słaba separacja toru cyfrowego od analogowego, wiec kabel zbiera zakłócenia i przenosi to na tor analogowy. Tyle i aż tyle. Co do UAC to działa w trybie izochronicznym i bez potwierdzeń (po prostu jest to tańsze, bo tam szybkość transmisji jest dość niska), czyli coś może się zgubić, ale....dobrze zaekreanowany kabel nie zbiera nic z otoczenia wiec nie nie przenosi nic z toru cyfrowego na analogowy. Nadal....sądzisz, ze jeśli w UAC dzielimy każdą sekundę transmisji na kilka tysięcy paczek to kabel ma wpływ na konkretne bity i potrafi konkretnie wylosować tylko te paczki, w których lecą powiedzmy informacje o wysokich częstotliwościach ? W Ethernecie jest coś takiego jak protokół UDP - to jest dość podobna sytuacja - tez nie masz potwierdzeni i strona nadawcza transmituje w kabel ile popadnie w nadziei, ze strona odbiorcza ogarnie sobie temat i....jednak informacje się nie zmieniają - co najwyżej mogą się zgubić. Gdyby transmisje cyfrowe zmieniały tam często i wybiorczo "payload" to taki internet nie mógłby istnieć. Jak pobierasz cokolwiek ze Tidala to by znaczyło, ze w zależności od tego jakie kable ma dostawca internetu to dźwięk byłby inny. A jednak tak nie jest 😉 

Więc dalej podtrzymuje, że sprawny dobrze zaekranowany kabel USB za 10E niczym nie ustępuje kablowi za 10.000E/mb nawet w transmisji audio, chyba, że ktoś zrobi z niego interkonekt i próbuje pchać nim sygnały analogowe, no ale tego się raczej nie spotyka. 

10 minut temu, rafa napisał:

..tak tak, sa zera i jedynki 😆

Chodziło o kable dedykowane do transmisji cyfrowej. Czepiasz się słówek 🙂 Przecież nikt po kablu USB nie przesyła analogowego audio, ani po ethernecie, bo te kable sie do tego kompletnie nie nadają.

W dniu 16.10.2024 o 21:25, Piopio napisał:

Najpierw słucham a potem analizuję pod kątem technicznym tego. 

Z tym że osobiście przyznam że jeszcze nikt mnie nie zaprosił na testowanie bezpieczników w audio. 

Ale już na przykład na dwa wzmacniacze atola gdzie jeden miał wymieniony kondensatory tak. 

Bo zwróć uwagę co Sam piszesz. Polecasz wymianę kabla zasilającego do sabaja, a wszystkie pomiary techniczne pokazują że nie ma kompletnie żadnej różnicy w przypadku wymiany kabla zasilającego. 

Akurat w tej kwestii się z tobą zgodzę bo też brałem udział w ślepych testach i na niektórych sprzętach wyłapałem kabel no ale dobra to nie dyskusja o tym. Mam nadzieję że jasno przedstawiłem swój pogląd

Co dotego iFi defendera

iFi Audio iDefender+

Ochrona przed brzęczeniem i szumem we dźwięku.

iFi Audio iDefender+ jest dla tych, którzy zmagają się z hałaśliwym dźwiękiem z powodu niechcianych pętli masy w ich łańcuchu audio.

Pozwala na pozbycie się szumu.

Jeśli dźwięk wciąż jest nękany przez brzęk i szum.

Używanie wielu wtyczek w łańcuchu audio oznacza oddzielne punkty uziemienia/masy. Te liczne punkty uziemienia lub masy powodują problem z tzw. pętlę uziemienia. Tworzy ona niepożądany łańcuch brzęczeń, szumów i zniekształceń.

iFi Audio iDefender+ zapewnia proste a jednocześnie skuteczne rozwiązanie dla każdego użytkownika.

iDefender+ przerywa pętlę

Po podłączeniu iDefender+ do gniazda USB w urządzeniu źródłowym (np. komputer, laptop itd.), urządzenie automatycznie wykrywa problem z pętlą uziemienia.

iDefender+ przerywa pętlę masy poprzez „inteligentne” odłączenie masy w komputerze, a także eliminujesłyszalny szum pętli masy, w wyniku czego, zostaje obniżony ogólny poziom szumu w systemie Hi-Fi, poprawiając rozdzielczość i kontrast dynamiczny.

Idealny dla użytkowników zewnętrznych przetworników cyfrowo-analogowych

Niektórzy użytkownicy zewnętrznych przetworników cyfrowo-analogowych, zasilają je przez USB z komputera.

19 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Bo zwróć uwagę co Sam piszesz. Polecasz wymianę kabla zasilającego do sabaja, a wszystkie pomiary techniczne pokazują że nie ma kompletnie żadnej różnicy w przypadku wymiany kabla zasilającego. 

Ale jest to transmisja "analogowa" więc teoretycznie może mieć wpływ na brzmienie 😉

W przypadku transmisji cyfrowej technicznie absolutnie nie może. 

Godzinę temu, Piniu2906 napisał:

Co dotego iFi defendera

iFi Audio iDefender+

Ochrona przed brzęczeniem i szumem we dźwięku.

iFi Audio iDefender+ jest dla tych, którzy zmagają się z hałaśliwym dźwiękiem z powodu niechcianych pętli masy w ich łańcuchu audio.

Pozwala na pozbycie się szumu.

Jeśli dźwięk wciąż jest nękany przez brzęk i szum.

Używanie wielu wtyczek w łańcuchu audio oznacza oddzielne punkty uziemienia/masy. Te liczne punkty uziemienia lub masy powodują problem z tzw. pętlę uziemienia. Tworzy ona niepożądany łańcuch brzęczeń, szumów i zniekształceń.

iFi Audio iDefender+ zapewnia proste a jednocześnie skuteczne rozwiązanie dla każdego użytkownika.

iDefender+ przerywa pętlę

Po podłączeniu iDefender+ do gniazda USB w urządzeniu źródłowym (np. komputer, laptop itd.), urządzenie automatycznie wykrywa problem z pętlą uziemienia.

iDefender+ przerywa pętlę masy poprzez „inteligentne” odłączenie masy w komputerze, a także eliminujesłyszalny szum pętli masy, w wyniku czego, zostaje obniżony ogólny poziom szumu w systemie Hi-Fi, poprawiając rozdzielczość i kontrast dynamiczny.

Idealny dla użytkowników zewnętrznych przetworników cyfrowo-analogowych

Niektórzy użytkownicy zewnętrznych przetworników cyfrowo-analogowych, zasilają je przez USB z komputera.

Rozumiem że to jest opis marketingowy? 

24 minuty temu, Piopio napisał:

Ale jest to transmisja "analogowa" więc teoretycznie może mieć wpływ na brzmienie 😉

W przypadku transmisji cyfrowej technicznie absolutnie nie może. 

Teoretycznie może?

No sam to polecasz do sabaya czyli jednak ma tak? 

A ten test co Marcin zamieścił w ASR o kablach USB?

Nie będę tego szukał od razu mówię!

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Teoretycznie może?

Praktycznie słychać wpływ i teoria temu nie zaprzecza.

W przypadku kabli cyfrowych technicznie nie jest możliwe by wnosiły zmiany.

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A ten test co Marcin zamieścił w ASR o kablach USB?

To kwestia zakłóceń. Nie ma to wpływu na cyfrową transmisję danych. 

O ile we wtyczce nie ma jakichś filtrów, a w większości nie ma to kabel zasilający ma raczej małe znaczenie. Czy tam mogą się pojawiać zakłócenia? No teoretycznie mogą jak ktoś ma jakiś komputer blisko zasilany z tej samej listwy. Tyle, że żeby taki kabel zadziałał to potrzeba ok promo gniazdka z prawdziwym uziemieniem, a po drugie ile to amplitunerów ma uziemienie? 😉 większość ma dwa bolce i wtyczkę full plastic

Zdziwił byś się ale nawet sam kabel zasilający może być filtrem….

10 minut temu, Lukas82 napisał:

Tyle, że żeby taki kabel zadziałał to potrzeba ok promo gniazdka z prawdziwym uziemieniem

Ja tam wolę fałszywe ale co by działało… 😜

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

13 minut temu, Piopio napisał:

Praktycznie słychać wpływ i teoria temu nie zaprzecza.

W przypadku kabli cyfrowych technicznie nie jest możliwe by wnosiły zmiany.

No badania jednak tak podobno ja nie wiem wiesz ja się z tobą nie kłócę bo ja też słyszę różnicę Ale jak ja zamieściłem akurat wykres to powiedzieli że to jest niemożliwe bo są to różnice na granicy percepcji laboratoryjnej. No dobra nie ważne. 

• Pokaż nowe odpowiedzi