Skocz do zawartości
IGNORED

Gryphon diablo 300

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

chciałbym zmienić obecny wzmacniacz Gryphon Atilla na coś lepszego. I padło na Gryphon diablo 300. Jakie macie doświadczenia z tym wzmacniaczem? Czy warto, a może jest jakaś dobrą alternatywa 

Zależy mi na rozdzielczości, punktowym basie, przestrzeni, dobrych wokalach. 

https://www.audiostereo.pl/topic/168244-gryphon-diablo-300/
2 godziny temu, PiotrA1 napisał:

Cześć, 

chciałbym zmienić obecny wzmacniacz Gryphon Atilla na coś lepszego. I padło na Gryphon diablo 300. Jakie macie doświadczenia z tym wzmacniaczem? Czy warto, a może jest jakaś dobrą alternatywa 

Jeśli leży Ci granie Gryphona to jak najbardziej. Jednak może warto coś z innej stajni spróbować posłuchać? Z naszej oferty polecam Pass Labs i tutaj zacząłbym od modelu INT-250 : https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/pass-labs-int-485.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Jeśli leży Ci granie Gryphona to jak najbardziej. Jednak może warto coś z innej stajni spróbować posłuchać? Z naszej oferty polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tutaj zacząłbym od modelu INT-250 : 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dużo dobrego słyszałem o Pass.

Top HFi miało u siebie Gryphony.

Na czym polega różnica w dźwięku?

Pass ma równie dobra kontrolę basu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, PiotrA1 napisał:

Dużo dobrego słyszałem o Pass.

Top HFi miało u siebie Gryphony.

Na czym polega różnica w dźwięku?

Pass ma równie dobra kontrolę basu?

mieliśmy Gryphona długo. Ten starszy Diablo (będę nawiązywał do tych które sprzedawałem) był chłodniejszy od Passa. To już jest taka półka, że wszystko ma znaczenie i zmienia dźwięk, więc kwestia w jakim systemie ma to zagrać, no i zostają preferencje własne. W Pass są też piece typowo A-klasowe jakby co 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

18 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

mieliśmy Gryphona długo. Ten starszy Diablo (będę nawiązywał do tych które sprzedawałem) był chłodniejszy od Passa. To już jest taka półka, że wszystko ma znaczenie i zmienia dźwięk, więc kwestia w jakim systemie ma to zagrać, no i zostają preferencje własne. W Pass są też piece typowo A-klasowe jakby co 😉

Czy pomiędzy int250 a x250.8 + pre amp jest spora różnica. Co się głównie zmienia?

1 minutę temu, PiotrA1 napisał:

Czy pomiędzy int250 a x250.8 + pre amp jest spora różnica. Co się głównie zmienia?

Spora 😉 Odseparowanie pre od końcówki na tym poziome już ma sens zdecydowanie 😉 

Oddech, scena, stereofonia, głębia... i wiele więcej 😉

www.tophifi.pl

Polecam X250 sam miałem u siebie tą końcówkę mocy i bardzo dobrze ją wspominam. Chętnie bym posłuchał jej w aktualnym systemie.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

6 minut temu, kivlov napisał:

Polecam X250 sam miałem u siebie tą końcówkę mocy i bardzo dobrze ją wspominam. Chętnie bym posłuchał jej w aktualnym systemie.

zapraszam na priv w takim razie. Da się zrobić 😉

www.tophifi.pl

Diablo 300 to brutalna moc bez finezji, jeżeli słuchasz rocka to ok - się sprawdzi, jeżeli jazzu, klasyki to poleciłbym bardziej Gryphona A klasowego np. Essence

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

Top HI-Fi dziękuję za propozycję, ale na chwile obecną lampy to mój kierunek 🙂

Co do tematu to dla mnie Pass to naprawdę świetne brzmienie. Takie do słuchania i nie szukania w nim złego.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Nowa integra Brystona,nie tak „okrzyczana” jak Gryphony,Passy czy inne Maki,moim zdaniem znacznie ciekawsza.Słuchałem już kilka razy z różnymi kolumnami,świetnie to gra,gładko,naturalnie,swobodnie,bez napinki,i jak to u Brystona z znakomitą kontrolą basu.

Cena ok.38000 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 15.10.2024 o 01:36, MPB napisał:

Diablo 300 to brutalna moc bez finezji, jeżeli słuchasz rocka to ok - się sprawdzi, jeżeli jazzu, klasyki to poleciłbym bardziej Gryphona A klasowego np. Essence

Od wzmacniacza oczekuję uniwersalności. Akurat rocka słucham najmniej. Ze wszystkich testów wynika, że Diablo 300 jest neutralny a na stronie Gryphon mozna przeczytać, że wzmacniacz ma być neutralny i ewentualne korekty powinno się wprowadzać dac em i stremerem. Essence +preamp to już inny pułap cenowy, ale dziękuję za sugestie.

W dniu 16.10.2024 o 09:05, Bartollini napisał:

Nowa integra Brystona,nie tak „okrzyczana” jak Gryphony,Passy czy inne Maki,moim zdaniem znacznie ciekawsza.Słuchałem już kilka razy z różnymi kolumnami,świetnie to gra,gładko,naturalnie,swobodnie,bez napinki,i jak to u Brystona z znakomitą kontrolą basu.

Cena ok.38000 zł.

Ukryta Zawartość

Katastrofa wizualna.

Ukryta Zawartość

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Godzinę temu, PiotrA1 napisał:

Od wzmacniacza oczekuję uniwersalności. Akurat rocka słucham najmniej. Ze wszystkich testów wynika, że Diablo 300 jest neutralny a na stronie Gryphon mozna przeczytać, że wzmacniacz ma być neutralny i ewentualne korekty powinno się wprowadzać dac em i stremerem. Essence +preamp to już inny pułap cenowy, ale dziękuję za sugestie.

Miałem go (300) u siebie przez tydzień. Nie mogłem się przyzwyczaić do brzmienia. Gdybym kompletował system do kina domowego, to Diablo wyłoby wyśmienite. W moim systemie do słuchania muzyki mam raczej neutralne komponenty dobrej klasy, stawiające na tzw muzykalność. Z Diablo tą muzykalność diabli wzięli 😉 Nie wiem z czym trzeba by połączyć  D.300 żeby był efekt o który mi chodzi. Warto sprawdzić u siebie ten wzmacniacz. 

1 minutę temu, MPB napisał:

Gdybym kompletował system do kina domowego, to Diablo wyłoby wyśmienite

No ciekawe spostrzeżenie😂

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, ASURA napisał:

No ciekawe spostrzeżenie😂

Wiem, że to nie jest urządzenie do kina domowego 🙂

Edytowane przez MPB

2 godziny temu, MPB napisał:

Miałem go (300) u siebie przez tydzień. Nie mogłem się przyzwyczaić do brzmienia. Gdybym kompletował system do kina domowego, to Diablo wyłoby wyśmienite. W moim systemie do słuchania muzyki mam raczej neutralne komponenty dobrej klasy, stawiające na tzw muzykalność. Z Diablo tą muzykalność diabli wzięli 😉 Nie wiem z czym trzeba by połączyć  D.300 żeby był efekt o który mi chodzi. Warto sprawdzić u siebie ten wzmacniacz. 

A jakie masz kolumny, dac? Może to kwestia układanki audio:).

1 godzinę temu, MPB napisał:

Wiem, że to nie jest urządzenie do kina domowego 🙂

Gryphon ma fajna opcje na wyjściu nr 3 że może robić jako końcówka mocy właśnie np do kina domowego i tak też wykorzystuje Atille.

7 godzin temu, PiotrA1 napisał:

A jakie masz kolumny, dac? Może to kwestia układanki audio:).

Ellipticor A50 MK2, Pre Extraudio XP5, DAC / transport CD Aqua Acoustic Formula / La Diva, Streamer ( jako transport plików) Eversolo DMP 6 Master upgradowany zasilaczem liniowym.

8 godzin temu, MPB napisał:

Ellipticor A50 MK2, Pre Extraudio XP5, DAC / transport CD Aqua Acoustic Formula / La Diva, Streamer ( jako transport plików) Eversolo DMP 6 Master upgradowany zasilaczem liniowym.

Zacny zestaw:).

Z Aqua A. diablo nie był wystarczająco muzykalny?

A próbowałeś wykorzystać swój przedwzmacniacz A Diablo jako końcówka mocy?

Oczywiście, że było lepiej. Extraudio XP5 to znakomity lampowy przedwzmacniacz w klasie A. Ale końcówka tak zaznacza swój charakter, że niewystarczająco to pomogło. 

Alternatywa dla Gryphona:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

W dniu 14.10.2024 o 12:59, PiotrA1 napisał:

Cześć, 

Umów sie na odsłuch Musical Fidelity 800.2 to własnie takie granie jakiego oczekujesz z naciskiem na uniwersalność, może nie jest tak neutralny jak Diablo ale napewno dzwięk jest bardziej dociążony ale też szybki ze swietnym basem no i NU-Vistory robia robote, naprawde polecam odsłuch MF mówi ci to były uzytkownik Diablo 🙂

Nie bazuj na opiniach a idź i posłuchaj Gryphona. Masz też nowy model 333. Co człowiek to będzie inna opinia. Np. miałem okazje słuchać Nu Vista i byłem rozczarowany. 

W dniu 14.10.2024 o 12:59, PiotrA1 napisał:

Myślę, że integra Maca MA9500 może się wstrzelić w w/w założenia... Moim zdaniem dość uniwersalny piec.

Edytowane przez cortes

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

To niest tak do końca... Elli A50 mają efektywność 92 db, ale to nie znaczy żeby uzyskać dobre wysterowanie 38WE nie potrzeba wydajności prądowej końcówki mocy. Moje M5 to zacne wzmaki- 70W w klasie A potem przechodzą płynnie w AB i oddają 350 W rzy 8 Ohm, ale jak przechodzę w tryb hybrydowy w A50 i steruję WE 38 Hypexem 500W to kontrola na najniższych częstotliwościach jest lepsza. Energia porównywalna z Diablo 300. Niestety cierpi spójność całego przekazu, jak dla mnie nie do przyjęcia. Dlatego korzystam tylko z opcji stricte pasywnej. 

Edytowane przez MPB

W dniu 26.10.2024 o 15:37, Amores999 napisał:

Umów sie na odsłuch Musical Fidelity 800.2 to własnie takie granie jakiego oczekujesz z naciskiem na uniwersalność, może nie jest tak neutralny jak Diablo ale napewno dzwięk jest bardziej dociążony ale też szybki ze swietnym basem no i NU-Vistory robia robote, naprawde polecam odsłuch MF mówi ci to były uzytkownik Diablo 🙂

Miałem przed ostatnia  wersję 800 dociążenie to ona ma faktycznie.z dedykowanym cd brzmi najlepiej ale szybką to według mnie nie jest przynajmniej na tle ml585. zależy to też od głośników u mnie grała z tannoy .

5 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

zależy to też od głośników u mnie grała z tannoy

Tanoye rozbujać tzn. zmusić do szybkiego dźwięku to raczej mało prawdopodobne oczywiście mz. Już bym nic w tym kierunku nie szukał i jak pasuje to słuchał 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi