Skocz do zawartości
IGNORED

Następca dla denona PMA-1600NE (nie było miłości) do 3000 co wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie tak jak w temacie poszukuje wzmacniacza do kolumn magnat 1005. Sprzedałem właśnie denona 1600. Był to ciężki związek . Doł ok ale góra mi się nie podobała . Oczywiście ja nie jestem audiofilem , mam w biurze lubianego lub znienawidzonego Sabaja A30 i grał on oczywiście według moich preferencji 3 x lepiej niż denon . Drugiego sabaja nie kupię ponieważ ma podłączony ma być w domu gramofon . Nadmieniam że w denonie odkręcam gałkę sopranów do końca i jeszcze mi czegoś brakowało . Kolumn nie zmienię , nie ma takiej możliwości . Proszę o propozycję nowych i używanych

4 godziny temu, Michał Stecek napisał:

końca

Może wobec tego Yamaha albo Primare dadzą koledze więcej sopranów.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Ale jeśli już Yamaha, to raczej z podstawowej linii - nawet "darmowy" A S 201 😉 

Im drożej, tym bardziej gładko i nie ma już tego "fun" 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wiem doskonale o czym mówisz. Też kiedyś sprzedałem Denona dokładnie z tych samych powodów. Eksponuje dobrze dół, przyzwoicie średnicę, ale ogólnie mdło i za ciemno. Idź w kierunku charakterystyki siostrzanego Marantza, ewent. jeszcze ostrzejszej Yamahy. To powinno stanowić remedium na Twoje dolegliwości. Osobiście w tym budżecie z nowych wybrałbym Marantza PM6007 lub Yamahę A-S701.

Edytowane przez Mark75X

Może jednak warto byłoby posłuchać czegoś? Nowe modele firmy Arcam z serii A25, za chwilę pojawią się nowe modele wzmacniaczy firmy Cambridge EXA100 być może one Pana zaczarują?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No to wiemy przynajmniej czego szukasz i faktycznie twój kierunek powinien iść w 

Primare,

Arcam

Yamaha

Cambridge 

Może Hegel 

za 3 tys to używanej Yamahy szukaj 😉 A-S1000 np 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Modelina rynku wtórnym będzie dużo najważniejsze to żeby wybrać taki którego stan i walory techniczne będą pozwalać na jeszcze długie użytkowanie. 

Ale jest wybór. 

Rynek sprzętów używanych też powoli wraca do normy

• 2 tygodnie później...
W dniu 14.10.2024 o 15:31, Q21 napisał:

Może jednak warto byłoby posłuchać czegoś? Nowe modele firmy Arcam z serii A25, za chwilę pojawią się nowe modele wzmacniaczy firmy Cambridge EXA100 być może one Pana zaczarują?

Niestety mam daleko do was ale chyba się wybiorę na wycieczkę .

Zapraszamy 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Może mi ktoś napisać różnicę miedzy CXA80 a 81 . Wiem ze regulacja tonów jest w 80 a 81 ma bluetooth ale czy dźwiękowo jest różnica . Słuchałem wstępnie u kolegi CXA80 i mi się nawet podobał ale bym chciał chyba pójść w model wyżej tylko czy warto ?

Cxa81 to nie jest model wyzej. Poczytaj troche o jakosci CA i wydajnosci prądowej. Ja jak porównywałem z moim Roskanem K3 to szybko zrezygnowałem z CA, oczywiscie tobie moze sie podobac itd poprostu lepiej zawsze na chlodno podejsc do sprawy.

Między CXA80, a CXA81 jakościowo nie ma wielkiego przeskoku. Wszystko zależy od ceny CXA80 oraz tego, czy zależy Ci na gwarancji 🙂 

Nie nie to zdecydowanie nie jest model wyżej to jest model nowszy w którym poprawiono tor audio. 

Audiofile narzekali na wydłużony tor który przechodził właśnie przez potencjometry więc firma zrezygnowała z tego typu udoskonalenia manualnego dźwięku. 

Czy różnica jest spektakularna no szczerze to nie powiedziałbym. 

Jeśli lubisz kręcić potencjometrami to zdecydowanie uważam że powinieneś szukać modelu 80 na rynku wtórnym. 

A jeżeli nie jest to dla ciebie konieczne to model 81 dostaniesz w lepszej cenie bo wyszedł już w wersji MK2.

Teraz dopiero zobaczylem ten temat.Denon 1600 i malo góry....U mnie jest wysokich bardzo duzo i w bardzo dobrej jakosci bez krecenia czymkolwiek.Ale kolumny to MA Silver 500.Wiec moze u kolegi te Magnaty nie spasowaly sie z Denonem....

Jesli slysze ze ktos pozbywa sie Denona 1600 z powodu braku wysokich tonow hmm ..zgadzam sie z TZ6. Pma 1600 jest fenomenalnym wzmacniaczem. Szybkie Toshiby potrafia wysterować bez problemu w zasadzie kazde kolumny. Sam unikam kolumn o impedancji wiekszej niz  6 ohm i efektywnosci nizszej niz 86-87 dB. Porownanie pma 1600 z As 501(tez go posiadam) jest nie fair..to nie ta liga. Ale jesli trzeba to As 501 posiada jeden Sanken 160 W As701 2 Sankeny 80 watowe na kanal. Prady maxymalne 15 A. Toshiby w stanie pracy normalnej 25C 30A max ...120A..wzmacniacze ktore kosztuja po kilkadziesiat tysiecy sa czasami slabsze. Teraz do odsluchu pma 1600 gram Vela(doskonala trojwymiarowosc) zensor 7 a nawet malymi Elacami 5.2(graja niesamowicie przestrzennnie oczywiscie bez dolu... nie wierzyłem what-hifi nagroda do momentu podlaczenia Denona tak dla zabawy). Robilem sesje nawet z Dali Epicon 6(fenomenalne).Wazna uwaga Denon Pma 1600 jest niemal stworzony do grania source direct ON. Przepiekny plastyczny nasycony dzwiek. Jesli ma byc do 3000 nowka i solidna to yamaha as 501 byc moze 701( nie mam) beda swietnie do cieplch kolumn. Z Dali Zensor 7 graja fajnie muzykalnie. Jesli chodzi o Magnaty unikalbym ich ze wzgledu na brak rownowagi tonalnej. Niskie sa podkrecone,co moze powodowac wyciszenie wyzszych tonow przy niektorych wzmacniaczach. Trzeba pojechac do specow np. Q21...i. koniecznie posluchac ...Wlasny sluch jest najlepszym sedzia.

Próbowałeś podłączyć inny odtwarzacz? 

Kolumny na pewno są sprawne i dobrze podłączone?

Próbowałeś użyć podwójnego okablowania?

20 godzin temu, Pawel.Sztam napisał:

Jesli slysze ze ktos pozbywa sie Denona 1600 z powodu braku wysokich tonow hmm ..zgadzam sie z TZ6. Pma 1600 jest fenomenalnym wzmacniaczem. Szybkie Toshiby potrafia wysterować bez problemu w zasadzie kazde kolumny. Sam unikam kolumn o impedancji wiekszej niz  6 ohm i efektywnosci nizszej niz 86-87 dB. Porownanie pma 1600 z As 501(tez go posiadam) jest nie fair..to nie ta liga. Ale jesli trzeba to As 501 posiada jeden Sanken 160 W As701 2 Sankeny 80 watowe na kanal. Prady maxymalne 15 A. Toshiby w stanie pracy normalnej 25C 30A max ...120A..wzmacniacze ktore kosztuja po kilkadziesiat tysiecy sa czasami slabsze. Teraz do odsluchu pma 1600 gram Vela(doskonala trojwymiarowosc) zensor 7 a nawet malymi Elacami 5.2(graja niesamowicie przestrzennnie oczywiscie bez dolu... nie wierzyłem what-hifi nagroda do momentu podlaczenia Denona tak dla zabawy). Robilem sesje nawet z Dali Epicon 6(fenomenalne).Wazna uwaga Denon Pma 1600 jest niemal stworzony do grania source direct ON. Przepiekny plastyczny nasycony dzwiek. Jesli ma byc do 3000 nowka i solidna to yamaha as 501 byc moze 701( nie mam) beda swietnie do cieplch kolumn. Z Dali Zensor 7 graja fajnie muzykalnie. Jesli chodzi o Magnaty unikalbym ich ze wzgledu na brak rownowagi tonalnej. Niskie sa podkrecone,co moze powodowac wyciszenie wyzszych tonow przy niektorych wzmacniaczach. Trzeba pojechac do specow np. Q21...i. koniecznie posluchac ...Wlasny sluch jest najlepszym sedzia.

Pewnie masz racje , ja tego nie neguje , tylko może to nie jest wzmacniacz dla mnie , co do magnatów chciałbym je zmienić na coś mniejszego , moze one są problemem . Mam w tej chwili CXA80 i góra jest ala coś o co mi chodzi . Może napiszę coś co cieżko wytłumaczyć . CXA mi się bardziej podoba ale w denonie czuć że ten dźwięk jest wyższej jakości tylko bez tego co ja lubię  , Ja cały czas podkreślam że nie jestem audiofilem . Chce żeby mi się fajnie słuchało i tyle .

8 godzin temu, Gargan napisał:

Próbowałeś podłączyć inny odtwarzacz? 

Kolumny na pewno są sprawne i dobrze podłączone?

Próbowałeś użyć podwójnego okablowania?

Tak próbowałem .

Jeszcze bym spróbował PIONEER A-40AE nie ma dynamiki jak Denon ale od dwoch osob uslyszalem bezpośrednio ( po tym jak im 30 tki odmowily posluszenstwa) ze fajnie gra detaliczna gora.  Male monitorki typu Indiana np.261 nie bija basami a brzmia fajnie. Mily budzetowy zestaw. Mozna kupic podstawowe nawet NAdy i Rotele do 3 tys, ale nie beda bic sopranami po uszach a "banan" na ustach zostanie.

Z tym fenomenalnym wzmacniaczem to bym nie przesadzał. 

To jest po prostu dobry wzmacniacz. 

Mówię o Denonie. Pasuje do szerokiego zakresu kolumn i jest stosunkowo uniwersalny. Ale akurat to nie jest wzmacniacz grający jasno więc jeżeli ktoś pisze o braku góry w nim po czym stwierdza że połączenie z tymi samymi kolumnami przy cxa mu odpowiada no to powiedzmy sobie szczerze jest to kwestia indywidualnych preferencji. 

A40 to jednak zdecydowanie niższy model zarówno od Denona jak i od Cambridge.

W tej chwili pozostanę przy CXA , a powoli będę szukał coś droższego, docelowego . Ale to już pojadę na odsłuchy itd . Wiem że sam się oszukuję ale nie chce tak zmieniać sprzętu co chwile . Kiedyś tak robiłem z komputerami a teraz audio. Tylko tracę na odsprzedażach itd . Możecie mi zrobić listę jasno grających wzmacniaczy w okolicach 5 koła (mogą być używki których warto posłuchać ?

Nowe Cambridge EXA, Arcamy Radia, Primare i15. Jest trochę opcji 😉

Godzinę temu, Q21 napisał:

Nowe Cambridge EXA, Arcamy Radia, Primare i15. Jest trochę opcji 😉

Same brytolskie hajendy

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

No fakt. Zapomniałem, a sam lata temu się do tego przymierzałem. Nie ze względu na jakieś walory dźwiękowe, tylko podobało mi się połączenie gałek z resztą wyglądu wzmacniacza.

Obecnie nie planuję wyjścia ze sprzętem poza japońskie produkty. A już na pewno nie kupię niczego bez choćby podstawowych regulacji.

W dniu 5.11.2024 o 21:27, Michał Stecek napisał:

Możecie mi zrobić listę jasno grających wzmacniaczy w okolicach 5 koła (mogą być używki których warto posłuchać ?

Na pewno nie kupiłbym niczego co nie ma regulacji tonów.

W dniu 31.10.2024 o 01:44, TZ6 napisał:

Teraz dopiero zobaczylem ten temat.Denon 1600 i malo góry....U mnie jest wysokich bardzo duzo i w bardzo dobrej jakosci bez krecenia czymkolwiek.Ale kolumny to MA Silver 500.Wiec moze u kolegi te Magnaty nie spasowaly sie z Denonem....

Też uważam, że kolega podszedł do problemu od dupy strony i wymienił nie to urządzenie, które było winne jego niezadowolenia.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W japońskim sprzęcie (czytaj Yamaha) regulacja tonu to anata wa sore o motte iru hazudesu 😁

Ale nie tylko jedna firma japońska (Yamaha) ma bardzo rozjaśnione brzmienie. To chyba taki trend, żeby męczyć uszy (Yamaha). Niestety mój Rotel też ma coś takiego w brzmieniu wokali, że mimo, iż nie jest aż tak trudny do słuchania jak inne japońskie marki (Yamaha) to wciąż rozglądam się za czymś innym. Ale już nie japońskim (Yamaha).

Tak. Trzeba było zmienić kolumny. 1600NE jest b. Ok.

Wzmacniacz jasno grający to Magnat MA 1000.

Kolumny ZMIEŃ. Jeden raz .

PMA-1600 jest na pewno lepszy od PMA-1700, tak że chyba zostałbym przy starej wersji. 

Albo kupił starą Yamaha A-S2000. Ta to mi dała popalić wysokimi tonami 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi