Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo, multiroom + kino domowe - proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

z góry zaznaczę że jestem laikiem. Kończę budowę domu i wymarzyłem sobie dobry system stereo z podziałem na strefy. Rozprowadziłem kable głośnikowe i zainstalowałem głośniki sufitowe w wybranych pomieszczeniach. Chciałbym dom podzielić na strefy:

1. Sypialnia - 2 głośniki sufitowe B&W CCM362

2. Łazienka - 1 głośnik sufitowy B&W CCM362

3. kuchnia/jadalnia - 2 głośniki sufitowe B&W CCM362

4. Taras - 2 głośniki B&W AM-1

5. Salon - 2 głośniki sufitowe B&W CCM362; 2 kolumny B&W 702 S3; 2 głośniki tylne B&W 607 S3; głośnik centralny HTM 72S3 + subwoofer

(to ma być Dolby Atmos 7+1 z kinem domowym)

źródło dziweku to streaming oraz gramofon i TV

Pytanie brzmi…co ja mam do tego podłączyć żeby wszystko działało sprawnie w systemie multiroom. 

Salon może być osobnym zestawem do odsłuchu z winyli oraz kino domowe

bardzo proszę o pomoc i propozycje w doborze sprzętu.

Dziękuję i pozdrawiam

Tomasz

Panie Tomaszu do salonu z kinem musi Pan zakupić jakiś przyzwoitej jakości amplituner, których jest spory wybór np. Onkyo TX-RZ50,  Marantz Cinema 50, czy Denon AVC-X4800H. Amplitunerów jeszcze wyższej klasy jest jeszcze kilka, ale od tych warto zacząć poszukiwania. Do multiroom zaproponowałbym wzmacniacz Denon Heos Drive HS2, do którego podłączy Pan pozostałe cztery strefy i za pomocą, którego może Pan również odtwarzać muzykę z serwisów takich jak Tidal, czy Spotify.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Fajny temat, ja też tak chcę z takim Heos'em ;-d

żart żartem ale oftopik też nie jest poważny tylko na bocznicy, zwłaszcza na temacik bez Japonek i samurajów.

Bajt branży? Co to?

Nie naglosnisz tego jednym urządzeniem.

Dużo tych stref. 

Rozwiązaniem mógłby być amplituner Denona do salonu w systemie 7.2.2 na przykład x3800 s potem do reszty wzmacniacz heos. 

Albo amplituner Onkyo pokroju modelu rz50 i do tego wzmacniacz sonos. Ale tu o ile dobrze pamiętam jest jedynie model dwukanałowy więc musiałby być ich kilka a w przypadku urządzenia heos mają wzmacniacz do wielu pomieszczeń jednocześnie. 

Inna sprawa gdzie masz wypuszczone kable z tych wszystkich głośników

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Bajt branży? Co to?

Bajt - bait - przynęta 

No że 1 post na forum, same Bowersy, wszystko obcykane, ale co podłączyć do tego - nie wiadomo. 

Oczywiście mogę się mylić, więc z góry najmocniej przepraszam. xD

.

W dniu 15.10.2024 o 16:11, J4Z napisał:

Bajt - bait - przynęta 

No że 1 post na forum, same Bowersy, wszystko obcykane, ale co podłączyć do tego - nie wiadomo. 

Oczywiście mogę się mylić, więc z góry najmocniej przepraszam. xD

O widzisz dziękuję nie znałem tego. 

Ale powiem ci szczerze że też zwróciłem uwagę na to że wszędzie są bowersy.

Więc albo 

- masz rację i to faktycznie wtedy słabo wygląda 

- ktoś jest miłośnikiem tej marki co akurat jestem w stanie uwierzyć bo osobiście też spotkałem takie osoby. Ale akurat w tym przypadku faktycznie dziwne że nie wie co dalej.