Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana źródła muzyki - na co?

Rekomendowane odpowiedzi

cześć, 

posiadam obecnie Naim UnitiLite + kolumny podłogowe Monitor Audio Silver 6.

W naimie przestał działać ekran, przyciski też nierówno sie podświetlają, chcę wymienić, zostając przy aktualnych kolumnach.

Zależy mi na:

1. funkcjonalności (wygoda z obsługą spotify, odtwarzaniem FLACów z dysku NAS, obsługa z telefonu etc)

2. kompaktowości - jedno urządzenie

3. jakości - Naim UnitiLite spełniał moje oczekiwania przez poprzednie ponad 10 lat

nie jestem audiofilem, libię posłuchać dobrej muzyki na dobrym (ale pewno nie jakimś specjalnie audiofilskim) i wygodnym w użytkowaniu sprzęcie

Budżet - nie mam jakiejś ceny maksymalnej, pewno czuję że do 10 tysPLN (a może i 5-10 tys) mogę kupić przyzwoite i wygodne żródło dźwięku do moich kolumn.

Z góry dziękuję za Wasze sugestie,

Robert

Naturalnym następcą byłby Naim Uniti Atom HDMI bądź jego wyższe serie Star i Nova. W niższej kwocie trudno będzie zastąpić Naima bez utraty jakości, ale można spróbować Cambridga Evo150 często porównywanego z Naim.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

17 godzin temu, draszor01 napisał:

cześć, 

posiadam obecnie Naim UnitiLite + kolumny podłogowe Monitor Audio Silver 6.

W naimie przestał działać ekran, przyciski też nierówno sie podświetlają, chcę wymienić, zostając przy aktualnych kolumnach.

Zależy mi na:

1. funkcjonalności (wygoda z obsługą spotify, odtwarzaniem FLACów z dysku NAS, obsługa z telefonu etc)

2. kompaktowości - jedno urządzenie

3. jakości - Naim UnitiLite spełniał moje oczekiwania przez poprzednie ponad 10 lat

nie jestem audiofilem, libię posłuchać dobrej muzyki na dobrym (ale pewno nie jakimś specjalnie audiofilskim) i wygodnym w użytkowaniu sprzęcie

Budżet - nie mam jakiejś ceny maksymalnej, pewno czuję że do 10 tysPLN (a może i 5-10 tys) mogę kupić przyzwoite i wygodne żródło dźwięku do moich kolumn.

Z góry dziękuję za Wasze sugestie,

Robert

Popytaj w sklepie o ciepło grający wzmacniacz np ROKSAN K3

Co do źródła wybór jest ogromny, jak Ci wystarczy 10 lat użytkowania to słuchaj tak jak kolega wyżej radzi .

9 godzin temu, Q21 napisał:

Naturalnym następcą byłby Naim Uniti Atom HDMI bądź jego wyższe serie Star i Nova. W niższej kwocie trudno będzie zastąpić Naima bez utraty jakości, ale można spróbować Cambridga Evo150 często porównywanego z Naim.

dzięki, analizuję te dwa modele. poza nimi sprawdzam też NAD C700 (lub M10 v2) i Rose RS520 czy słabszą wersję Evo - 75. 

Rozumiem że C700 to inna klasa niż Naim Uniti Atom, ale nie jestem pewien czy będę w stanie jakoś specjalnie odczuć różnicę, poza tym problem z wyświetlaczem w Naimie ktory posiadam i który użytkowałem dość żadko, jakoś zraził mnie do marki. 

czy to dobre kierunki poszukiwań?

Poczekaj trochę z zakupem, bo już są preordery na nowego Caspian. Pewnie do końca roku będzie w sprzedaży. Może się okazać, że to najlepsza opcja.

Sądząc po specyfikacji jest dość mocny i nowoczesny. Na pewno bardzo elegancki z wyglądu. Przypomina mi Sony LISSA sprzed lat. Tamta konstrukcja była dość futurystyczna 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 12.10.2024 o 22:30, draszor01 napisał:

poza tym problem z wyświetlaczem w Naimie ktory posiadam i który użytkowałem dość żadko, jakoś zraził mnie do marki

Brytyjska jakość. Po jakim czasie ci to padło, jeśli można wiedzieć?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Albo idziesz po prostu w nowego najma i w zasadzie masz to co miałeś albo próbujesz Cambridge Evo 150.

Jest wtedy bardziej liniowo przy w jej nieco bardziej energiczny przekaz. 

Albo Roksan ze swoimi dwoma modelami obecny attessa osobiście bardzo go sobie chwalę to dość ciepło grający model któremu jednak nie brakuje dynamiki. Albo nowy Caspian ale o nim oprócz tego że będzie inny niż poprzednik niewiele teraz wiadomo