Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Ostatnimi czasy gniecie mnie trochę moneta i zastanawiam się nad wymianą kolumn lub wzmacniacza.

Posiadam NAD c375bee, Dynaudio X34 i BS Node 2i. Oddzielnie, z każdego z w/w elementów jestem bardzo, bardzo zadowolony ale w komplecie już mi się trochę ograło.

Powiedzmy, że mógłbym narazie położyć +/- 10000zł na jeden element. Wymienić wzmacniacz czy jednak kolumny? Czy iść w stronę średniej/wyższej klasy monitorów czy pozostać przy podłogówce? Może 3 way? Sprzęt może być używany ale niewiele lub od pedanta.

Pomieszczenie 20m2, jest możliwość prawidłowego ustawienia kolumn, repertuar to rock i szerokopojęte jego odmiany oraz blues, soul, jazz, ambitniejszy pop.

Chciałbym aby zmiana była słyszalna od razu, bez większych analiz i cmokania. Mile widziany, a w zasadzie słyszany dźwięk to: oderwany od głośników, przestrzenny. Bas, który nie dudni, nie ciagnie się, wyraźny wokal, może być wysunięty na pierwszy plan, góra mocno akcentowana ale nie zmuszająca do przedwczesnego zakończenia odsłuchu. Ogólnie muzykalność i przyjemność ponad detale i niuanse. 

Rotel 1592, Denon 2500ne, Marantz pm11, NAD M3?

Z góry dziękuję za luźną i merytoryczną dyskusję. Pozdrawiam 

Edytowane przez captainprice
  • captainprice zmienił(a) tytuł na Kolumny lub wzmacniacz w budżecie do 10 000zł

W takim metrażu sugeruję monitory. Masz fajny wzmacniacz, ja bym zainwestował w kolumny. Pytanie na ile moga być odsunięte od ściany (czy w grę wchodzi tylni czy przedni tunel bass-reflex). Sprawdź coś z Xaviana, Sonus Faber Sonetto I, Elac Vela 403 (choć to trochę bardziej efektowne granie niż klasycznie muzykalne), ewentualnie z polskich: S16 Cantro Grand (ale mogą łupnąć basem).

I ja bym się nie sugerował 3-way. Lepiej kupić porządną kolumnę 2 / 2,5 niż słabą 3x.

3 godziny temu, captainprice napisał:

Ogólnie muzykalność i przyjemność ponad detale i niuanse.

Tylko Ty wiesz jak to obecnie gra u Ciebie i w jakim kierunku chciałbyś pójść co po części określiłeś w autorskim poście. Mając więc te informacje namawiam Cię również na monitory, bo do 20m² spokojnie wystarczą i skoro bardziej stawiasz na muzykalność i przyjemność to moim zdaniem powinieneś szczególnie zwrócić uwagę i się zainteresować Chario Constellation Delphinus MkII, które pod tymi względami są wybitne. Z pewnością gdybyś się zdecydował na te monitory to Twój wzmacniacz musiałbyś wymienić w drugiej kolejności, bo po prostu niepotrzebnie dublowałby pewne cechy brzmienia, ale kolumny miałbyś naprawdę wysokiej próby w oparciu których spokojnie można budować swój wymarzony zestaw 😉 

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Do 20 metrów szukaj dobrych monitorów. Ja mam 22 metry i też chciałem podłogówki,  ale po roku poszukiwań stanęło na monitorach i jestem bardzo zadowolony. Bierz wzmak pod pachę   umów się na wstępny odsłuch w sklepach i koniecznie przed zakupem odsłuchaj wybrane kolumny w domu

Kolumny Pylon Jade 20.

końcówka mocy w klasie A:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

DAC FiiO K11 R2R + zasilanie liniowe Tomanek/Nostromo/ PD Creative

WiiM Ultra lub Node Nano + izolacja galwaniczna USB. 

Do tego chińskie kable zasilające (150 zł sztuka) i listwa Taga Harmony PF-600

Okablowanie posrebrzamy QED. 

Bardzo wciągające analogowe brzmienie we współczesnym wydaniu. Polecam !

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pozostając przy dotychczasowej firmie choćby Evoke 20 albo Elac Solano.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 godzin temu, artur 1984 waw napisał:

Sonus Faber Sonetto I

Dobry trop.

Może nawet zainteresować się tańszą serią Lumina? Słuchałem podłogówek Lumina III i byłem po prostu zaskoczony jakością. Żaden tam wyczyn, ale cudna średnica naprawdę. I szło to z gównianego amplitunera KD.

Bardzo urokliwe granie i 10 tys cebulionów powinno wystarczyć na nówki sztuki nieśmigane. IMO warto posłuchać, bo chyba niesłusznie niższe serie SF są lekceważone.

Poza tym - jest to bardzo ładny mebelek. 😉

I grają jak monitory, nie powinny się udusić na 20 metrach.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

To ja trochę w poprzek poprzednich sugestii. Na pierwszy rzut oka, ze swojego doświadczenia: do 20 m2 w życiu bym nie rozważał podstawkowych... ale, może metraż jest mylący! Bo tu nie powinno się brać pod uwagę metrażu, ale kubaturę pomieszczenia. I dla przykładu u mnie są 3 m wysokości. I przy tej wysokości niektóre podstawkowe na powierzchni 18 m2 nie grają, niskich nie ma wcale, za to super sprawdzają się podłogowe np. B&W 603 S3.

Pewnie rachityczny wzmacniacz 😉 

Też mam 3m i 15m2. Monitory. Ale jak włączę "W Cafe Sułtan" to ściany wywala 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 godzin temu, captainprice napisał:

Dynaudio X34

Fajne głośniki. Jeśli zapewni się odpowiedni wzmacniacz i źródło. Upoluj Hegla 190 a z czasem pomyśl o dobrym źródle bo ten element jest tak samo istotny jak głośniki, wzmacniacz czy akustyka 

Ja bym również sugerował  zacząć od wymiany wzmaka, mając taki budżet i takie kolumny w tym aspekcie nie zaszalejesz- do 10 tyś kupisz np dobre  Dali opticon MK II, lub Pylony, ale nie będzie rewolucji w porównaniu do Dynaudio. Z budżetem 10 tyś można już kupić zacne wzmaki. 

22 minuty temu, piotrek7 napisał:

z czasem pomyśl o dobrym źródle bo ten element jest tak samo istotny jak głośniki, wzmacniacz czy akustyka 

A oczywiście! Shit in = shit out. 😄 

I najlepszy wzmak czy głośniki nie pomogą.

Ale z mojego doświadczenia to najwięcej jednak spieprzyć/poprawić można głośnikami.

Edytowane przez il Dottore

14 minut temu, il Dottore napisał:

I najlepszy wzmak czy głośniki nie pomogą

No tak. Bardzo głęboki i treściwy przekaz. Nie zostaje nic innego tylko sprzedać sprzęt audio i zainwestować w coś takiego

fujarka-z-drewna-duza.jpg

1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Nie zostaje nic innego tylko sprzedać sprzęt audio i zainwestować w coś takiego

Ja bym wolał zainwestować w coś takiego.

kij-baseball-46cm-fox-1.jpg

I rozwalić złe źródło. Bo zły sygnał załatwia całą resztę. Im lepsze będą kolumny i wzmacniacz, tym bardziej uwidocznią WADY złego źródła. Ale wcale bym od jak nalepszego źródła nie zaczynał.

Ja bym zaczął od jak najlepszych kolumn. Potem szukał pasującego do nich wzmacniacza (kompatybilnego a więc podkreślającego zalety kolumn i niwelującego ich wady), potem żródło już docelowej jakości  i na końcu zabawa kabelkami.

2 godziny temu, audioburak napisał:

Też mam 3m i 15m2. Monitory. Ale jak włączę "W Cafe Sułtan" to ściany wywala 😉 

Ta płyta jest tak zmasterowana na maksa, że chyba w każdym systemie ściany rozwali 😉

@jurek1

Masz trochę racji, ale pozostałe utwory są "wyprodukowane" inaczej.

Jeden z winyli - Ela Adamiak też tak daje na dole.

A wracając do tematu - entree wątku świadczyło by że X34 mają:

dudniący i ciągnący się bas, schowany wokal, męczącą z czasem górę itp.

A chyba tak nie jest i lekarstwem ( gdyby nawet 🙂 ) będą właśnie monitory.

I pewnie inaczej ustawione, bo ww. zalety 😉 mogą być z tym powiązane. 

Godzinę temu, audioburak napisał:

entree wątku świadczyło by że X34 mają:

Czyli pokazują cechy brzmienia wzmacniacza a zapewne akustyka pomieszczenia potęguje efekt. Czy słuchałeś kiedykolwiek Dynaudio?

Tak - i nie spotkałem żadnego modelu z męczącą górą czy schowanym wokalem.

Ale co do basu - nie był skromny nawet w monitorach i tu zadecyduje posadowienie.

W tym wpisie oparłem się o zeznania 😉 autora wątku, a wymienił te czynniki 

które mają dla niego decydujące znaczenie w poszukiwaniach następcy ...

Stąd popieram monitory; szybsze i może nie będą przeładowane basem.

Fakt, że powinienem zakończyć cytat buźką ...

8 minut temu, audioburak napisał:

Ale co do basu - nie był skromny nawet w monitorach i tu zadecyduje posadowienie.

I dlatego potrzebują wzmacniacza, który dobrze kontroluje ten zakres. NAD jest tego przeciwieństwem. Podbity, poluzowany bas i "mało finezyjne" wysokie tony. Bardzo dobre głośniki i elektronika, która jest dla nich ewidentnym ograniczeniem 

Zainteresuj się wzmacniaczem Parasound, który ożywi Twoje kolumny. Mam podobny zestaw tylko x18 z Parasoundem właśnie i jest moc. 

6 godzin temu, audioburak napisał:

Pudło, podłogówki 3 drożne B&W napędza aż miło.

17 godzin temu, Piopio napisał:

Kolumny Pylon Jade 20.

Ukryta Zawartość

Bardzo wciągające analogowe brzmienie we współczesnym wydaniu. Polecam !

O kurczaki, a co to za wzmacniacz z aliexpresss?

Ukryta Zawartość

35 minut temu, D4ncer napisał:

Jakiś chińska podróba z napisem Krell

@MagneticFields

Jakbyś poczytał na forum jakiej mocy, wagi, ceny i wydajności trzeba, żeby naprawdę

uruchomić niektóre monitory, to byś zwątpił ... 😉 Wtedy dopiero zagrają !

51 minut temu, D4ncer napisał:

Klon końcówki mocy z Musical Fidelity A1. Jak to cudnie gra za 850 zł ! 😉 

Jest test na YT:

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dziękuję bardzo serdecznie Panowie za aktywność w dyskusji.

23 godziny temu, artur 1984 waw napisał:

Pytanie na ile moga być odsunięte od ściany

Spokojnie te 50-55cm, a jak trzeba to i troszkę więcej.

22 godziny temu, costa brava napisał:

Tez sugeruję dobre monitory,  no chyba że  chcesz burzyć ściany dźwiękiem 

absolutnie nie mam takiego zamiaru.

20 godzin temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

To zupełnie nie moja bajka.

20 godzin temu, audioburak napisał:

Pozostając przy dotychczasowej firmie choćby Evoke 20 albo Elac Solano.

Z obecnej stajni celowałbym w używane Contour 20. Z Elaca wziąłbym z chęcią Vela 407 w olejowosku. 

9 godzin temu, piotrek7 napisał:

Fajne głośniki. Jeśli zapewni się odpowiedni wzmacniacz i źródło.

No właśnie, czy w dyszce się taki znajdzie? Ze źródła jestem zadowolony, nie chcę zmieniać.

8 godzin temu, chick napisał:

do 10 tyś kupisz np dobre  Dali opticon MK II

Z Dali celowałbym minimum w Robicon 6 z racji 'tandemu' wysokotonowego. Niestety monitory z tej serii nie mają wstęgi. Opticon fajnie gra ale wykonanie jest trochę przaśne jak dla mnie, odbiega od Mentor, Rubicon czy posiadanych przeze mnie Excite.

9 godzin temu, chick napisał:

Z budżetem 10 tyś można już kupić zacne wzmaki.

też tak uważam, to już sporo grosza. Wymień śmiało propozycje.

7 godzin temu, audioburak napisał:

entree wątku świadczyło by że X34 mają:

A chyba tak nie jest

Oczywiście, że tak nie jest 🙂 Opisałem czego bym sobie życzył w dźwięku, nie był to opis w jaki sposób gra obecny zestaw 🙂 X34 i schowany wokal, zdecydowanie nie. Męcząca z czasem góra, to także nie ten adres. Ciągnący się bas, raczej krótki, zwarty. Czy dudniący? Hmm. Podbity, przy większym poziomie głośności potrafi czasem przydudnić, zależy jeszcze w jakim repertuarze.

6 godzin temu, piotrek7 napisał:

I dlatego potrzebują wzmacniacza, który dobrze kontroluje ten zakres. NAD jest tego przeciwieństwem. Podbity, poluzowany bas i "mało finezyjne" wysokie tony. Bardzo dobre głośniki i elektronika, która jest dla nich ewidentnym ograniczeniem 

Podaj proszę jakąś propozycję ze swojej strony.

6 godzin temu, aiki napisał:

Zainteresuj się wzmacniaczem Parasound

W moim guście jest wzornictwo tych urządzeń. Niestety nie miałem okazji ich używać, nie wiem też ile są warte. Mało opinii użytkowników.

Ukryta Zawartość

W dniu 5.10.2024 o 17:30, captainprice napisał:

Dzień dobry. Ostatnimi czasy gniecie mnie trochę moneta i zastanawiam się nad wymianą kolumn lub wzmacniacza.

Posiadam NAD c375bee, Dynaudio X34 i BS Node 2i. Oddzielnie, z każdego z w/w elementów jestem bardzo, bardzo zadowolony ale w komplecie już mi się trochę ograło.

Powiedzmy, że mógłbym narazie położyć +/- 10000zł na jeden element. Wymienić wzmacniacz czy jednak kolumny? Czy iść w stronę średniej/wyższej klasy monitorów czy pozostać przy podłogówce? Może 3 way? Sprzęt może być używany ale niewiele lub od pedanta.

Pomieszczenie 20m2, jest możliwość prawidłowego ustawienia kolumn, repertuar to rock i szerokopojęte jego odmiany oraz blues, soul, jazz, ambitniejszy pop.

Chciałbym aby zmiana była słyszalna od razu, bez większych analiz i cmokania. Mile widziany, a w zasadzie słyszany dźwięk to: oderwany od głośników, przestrzenny. Bas, który nie dudni, nie ciagnie się, wyraźny wokal, może być wysunięty na pierwszy plan, góra mocno akcentowana ale nie zmuszająca do przedwczesnego zakończenia odsłuchu. Ogólnie muzykalność i przyjemność ponad detale i niuanse. 

Rotel 1592, Denon 2500ne, Marantz pm11, NAD M3?

Z góry dziękuję za luźną i merytoryczną dyskusję. Pozdrawiam 

Proponuję przesłuchać końcówkę mocy Roksan Caspian z przedwzmacniaczem(odtwarzaczem sieciowym) PRIMARE SC15 w wersji z korekcją akustyki pomieszczenia, albo przynajmniej z samym wzmacniaczem Caspian. Usłyszysz od razu różnicę, miałem tego Nada ale pracował tylko jako końcówka mocy (sekcja przedwzmacniacza jest w nim słaba).

24 minuty temu, captainprice napisał:

Podaj proszę jakąś propozycję ze swojej strony

Hegel 190 pierwszej serii to będzie dobre rozwiązanie i chyba do wyrwania w założonym budżecie. Primare I35 droższy niż założyłeś, choć mniej więcej w takich pieniądzach pojawia się czasem na wyprzedażach w różnych salonach. Bladelius Tyr to też więcej niż założyłeś (14 tys) ale może udałoby się zbić cenę do akceptowalnego poziomu. Pozostaje oczywiście niemal nieograniczony rynek wtórny. Tu można by poszukać czegoś od Moona. 

32 minuty temu, captainprice napisał:

nie wiem też ile są warte. Mało opinii użytkowników.

Mało znane u nas, cenione na zachodzie. Grają typowo po amerykańsku. Z rozmachem. Nie przebiły się chyba z uwagi na mało "udzielającego się" dystrybutora. Bezpośrednio u niego można wypożyczyć i chyba nadal wyrwać z bardzo dużym rabatem.  

• Pokaż nowe odpowiedzi