Skocz do zawartości
IGNORED

Cembridge Cxa 81+Cxc V2 kontra Yamaha As701+Cd S 700

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie tak jak w temacie mianowicie myślę nad zakupem Setu Stereo. Pierwszym to set Yamaha drugi to Cembridge co byście wybrali i czy jest znacząca różnica między tymi dwoma Setami. Dziękuję z góry za podpowiedzi 

Cześć 🙂 Pod jakie kolumny szukasz elektroniki? Ogółem oba zestawy tutaj są jaśniej grające, z szybkim i względnie chudym dołem. Zestaw od Cambridge Audio zagra moim zdaniem lepiej pod kątem detali, sceny, czy dynamiki. Niemniej warto też rozważyć cieplejsze połączenie od Audiolaba składające się z 7000A oraz 7000CDT 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pewnie mniejsze marże na Yamaszce 😉 bo o brak basu bym jej nie posądzał ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

19 godzin temu, OsatoR napisał:

Witam serdecznie tak jak w temacie mianowicie myślę nad zakupem Setu Stereo. Pierwszym to set Yamaha drugi to Cembridge co byście wybrali i czy jest znacząca różnica między tymi dwoma Setami. Dziękuję z góry za podpowiedzi 

z jakimi kolumnami ma to współpracować?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

21 godzin temu, OsatoR napisał:

Pytanie, jakiego brzmienia szukasz i jakie kolumny posiadasz? Ogółem CXA81 to wzmacniacz odbierany jako liga wyżej, a CXC to świetny transport z kapitalnym dociążeniem z dołu pasma. Kiedyś porównywałem te dwa CD i CXC jako transport wypadł lepiej na odsłuchu, również w opinii klienta. Największa zmiana w nisko schodzącym basie.

Godzinę temu, OsatoR napisał:

Będzie grać to z Klipsch RP 8000f Mark 2 przyszłościowo Vestia N4 lub Pylonki D30 MK2 lub 28 Salon 30m2. 

Jeśli ma być to wzmacniacz do Klipscha, polecałbym coś cieplejszego w brzmieniu jak np: Magnat MA900. Do dwóch pozostałych opcji czyi do Focala i Pylona myślę, że Cambridge będzie uniwersalną bazą.

Kolumny wybierasz ciekawe, nie myślałeś zakupić trochę lepszy wzmacniacz do nich? Atoll IN200 Signature, Vincent SV-228, Roksan K3. Pomyślał nad tym 🙂

7 godzin temu, OsatoR napisał:

Będzie grać to z Klipsch RP 8000f Mark 2 przyszłościowo Vestia N4 lub Pylonki D30 MK2 lub 28 Salon 30m2. 

Do Pylonów Cambridge jest fajną parą. Do Klipscha lub Vestii już osobiście szukałbym cieplejszego grania. Wyżej zaproponowane opcje są w porządku, choć z K3 też bym uważał. Dopisałbym za to Regę Elicit Mk5, tańszą Elex Mk4, Musical Fidelity M5si lub M6si. Masz sporo możliwości, dobrze byłoby ich posłuchać 😉 Zapraszam do kontaktu i na odsłuch 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Oba grają po jaśniejszej stronie ale przewaga Cambridge jest jednak tutaj znaczącą. Pod każdym aspektem ten wzmacniacz gra lepiej.

20 godzin temu, OsatoR napisał:

Ale jeśli to ma teraz grać z klipsch to będzie to wyjątkowo jasne połączenie. W przypadku obu wyborów. Czy tak lubisz?

Vestia to samo. Tu wymiana na te focale z rp8000 mkII nie przyniesie korzyści. Pylon diamond tak. Ale to z kolei kompletnie inne brzmienie, schowane, mniej detaliczne.

Może określ się co lubisz a czego nie. Bo zdaje się że twoje propozycje pochodzą z filmów YT albo testów branżowych. Ale pojedynczych produktów a nie kompletu. 

Panowie wybrany został Cembridge Cxa 81 mieliście rację. Niebo ziemia z Yamaha As 701. Aktualnie Set Cembridge zostaję jest powiem tak bardzo przyjemnie wkoncu został zdjęty koc z tych Klipsch bo myślałem,że to wina kolumn ale One teraz naprawdę,serio zaczęły ładnie czysto grać o to Mi chodziło a już zmiana miała być jednak zostają super grają teraz. Tylko tak na przyszłość myślę już i jeszcze jedno pytanko do Was bo widzę wiecie co piszecie🙂. Mianowicie czy np: zmiana w przyszłości z Cxa81 np na Musical Fidelity M6Si lub Vincent 237mk2 jeszcze wyciągnęła by więcej z Klipsch RP-8000f mark2 czy wejście na poziom wyżej we wzmacniaczu już nie ożywi bardziej tych kolumn i trzeba zmienić kolumny+wzmacniacz.Moje granie jakie oczekuję to szczerze mówiąc jasne ogólnie "cykajace" z dobrym dołem średnica dla Mnie by była wyrazista nie przytłumiona jak miało to miejsce z Yamahą Cembridge dużo rozjaśnił kolumny ale czy jeszcze wzmacniacze z wyższej półki zdobią to mocniej? Dziękuję za podpowiedzi. Naprawdę znacie się na branży. Ja dopiero wkraczam w ten świat i coraz bardziej Mi się podoba dodam że posiadam już 2 Svs sb2000pro także z basem nie ma problemu. 

I dodam co najlepsze,że niby Cembridge 80w a lepiej trzyma w ryzach i kontroluję te kolumny niż teoretycznie Yamaha ktora na papierze ma 100wat😀 szok!!! A tak broniłem Yamahy 

Mianowicie czy np: zmiana w przyszłości z Cxa81 np na Musical Fidelity M6Si lub Vincent 237mk2 jeszcze wyciągnęła by więcej z Klipsch RP-8000f mark2 czy wejście na poziom wyżej we wzmacniaczu już nie ożywi bardziej tych kolumn i trzeba zmienić kolumny+wzmacniacz.

Przy takiej zmianie przeskoczysz na wyższy poziom, więc na pewno to odczujesz. Ja sądzę, że jak kupisz lepszy wzmacniacz, to kolumny też wymienisz. Może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? :)

Moje granie jakie oczekuję to szczerze mówiąc jasne ogólnie "cykajace" z dobrym dołem średnica dla Mnie by była wyrazista nie przytłumiona jak miało to miejsce z Yamahą Cembridge dużo rozjaśnił kolumny ale czy jeszcze wzmacniacze z wyższej półki zdobią to mocniej? Dziękuję za podpowiedzi. Naprawdę znacie się na branży.

Dla Ciebie Vincent będzie perełeczką, a oprócz tego polecałbym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który również wpasuje się w gusta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, OsatoR napisał:

Panowie wybrany został Cembridge Cxa 81 mieliście rację. Niebo ziemia z Yamaha As 701. Aktualnie Set Cembridge zostaję jest powiem tak bardzo przyjemnie wkoncu został zdjęty koc z tych Klipsch bo myślałem,że to wina kolumn ale One teraz naprawdę,serio zaczęły ładnie czysto grać o to Mi chodziło a już zmiana miała być jednak zostają super grają teraz. Tylko tak na przyszłość myślę już i jeszcze jedno pytanko do Was bo widzę wiecie co piszecie🙂. Mianowicie czy np: zmiana w przyszłości z Cxa81 np na Musical Fidelity M6Si lub Vincent 237mk2 jeszcze wyciągnęła by więcej z Klipsch RP-8000f mark2 czy wejście na poziom wyżej we wzmacniaczu już nie ożywi bardziej tych kolumn i trzeba zmienić kolumny+wzmacniacz.Moje granie jakie oczekuję to szczerze mówiąc jasne ogólnie "cykajace" z dobrym dołem średnica dla Mnie by była wyrazista nie przytłumiona jak miało to miejsce z Yamahą Cembridge dużo rozjaśnił kolumny ale czy jeszcze wzmacniacze z wyższej półki zdobią to mocniej? Dziękuję za podpowiedzi. Naprawdę znacie się na branży. Ja dopiero wkraczam w ten świat i coraz bardziej Mi się podoba dodam że posiadam już 2 Svs sb2000pro także z basem nie ma problemu. 

I dodam co najlepsze,że niby Cembridge 80w a lepiej trzyma w ryzach i kontroluję te kolumny niż teoretycznie Yamaha ktora na papierze ma 100wat😀 szok!!! A tak broniłem Yamahy 

Powiem ci tak jeżeli autentycznie na tych kolumnach przy tym wzmacniaczu dopiero teraz słyszysz że został z nich zdjęty koc to jeżeli kiedykolwiek zdecydujesz się na wybór musicala to by oznaczało że wyłączyłeś kompletnie Soprany:p

6 godzin temu, OsatoR napisał:

Mianowicie czy np: zmiana w przyszłości z Cxa81 np na Musical Fidelity M6Si lub Vincent 237mk2 jeszcze wyciągnęła by więcej z Klipsch RP-8000f mark2 czy wejście na poziom wyżej we wzmacniaczu już nie ożywi bardziej tych kolumn i trzeba zmienić kolumny+wzmacniacz.

To sporo cieplejsze opcje, ze znacznie łagodniejszą górą. Tu cykania nie będzie w takim stopniu. Możesz za to spojrzeć np. na Primare i25 Prisma 😉 Z kolumn może też spodobać Ci się Monitor Audio. 

5 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Przy takiej zmianie przeskoczysz na wyższy poziom, więc na pewno to odczujesz. Ja sądzę, że jak kupisz lepszy wzmacniacz, to kolumny też wymienisz. Może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? 🙂

Dla Ciebie Vincent będzie perełeczką, a oprócz tego polecałbym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który również wpasuje się w gusta.

Będzie przełęczka? Będzie jeszcze wyraźniej Średnica jeszcze bardziej będzie z przodu?  Szczerze Musical Fidelity podoba Mi się bardziej wizualnie ale z tego co piszecie to tam jasności nie będzie i średnicy? A co do RF 7 nieeee zbyt wielkie paczki szczerze. A podobają Mi się wizualnie Audiovektor QR 7 co sądzicie? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez OsatoR

I jeszcze jedno został Mi jeszcze CD Yamaha s700 i chce go zmienić na CD Cembridge Cxc V2 tylko nasuwa Mi się pytanie jak podłączyć ten odtwarzacz CD bardziej to jest transport chyba od Cembridge bo nie wiem można go będzie podłączyć normalne kablami RCA tak jak mam Yamahe podpięta czy Optykiem lub Coaxial tylko będzie można jak to wygląda? Jest sens zmiany Cd-ka? 

Jeśli chodzi o kolumny to monitor audio ale znowu seria Silver bo wyższe już tak nie grają wysokimi. Faktycznie audiovector, dali ale też model opticon bo wyżej już spokojniej no albo RF 7. Ale przez większą ilość basu góra jest mniej odczuwalna.

Musical absolutnie odpada.

Nowe nady, primare, lyngdorf to jest twoje brzmienie.

A co powiesz na temat CD Yamaha oraz Cembridge to prawda że Cxc V2 można podpiąć tylko cyfrowo tzn Optykiem albo Coaxial? Nie można normalnie podpiąć go przez klasyczne RCA? Bo chce również zakupić ten transport do Wzmama by mieć komplecik bo aktualnie mam Yamaha CD s700. Cembridge będzie lepszy? 

1 minutę temu, OsatoR napisał:

A co powiesz na temat CD Yamaha oraz Cembridge to prawda że Cxc V2 można podpiąć tylko cyfrowo tzn Optykiem albo Coaxial? Nie można normalnie podpiąć go przez klasyczne RCA? Bo chce również zakupić ten transport do Wzmama by mieć komplecik bo aktualnie mam Yamaha CD s700. Cembridge będzie lepszy? 

Tak jeżeli chodzi o model cxc to było on zrobiony specjalnie pod współpracę z ich wzmacniaczem co oczywiście nie oznacza że nie możesz go stosować z innym ale właśnie takim wyposażonym w przetwornik

Firma wyszła z bardzo prostego podsumowania że skoro w komplecie dają już przetwornik we wzmacniacz to nie jest on potrzebny w odtwarza CD i można go sprzedawać taniej. 

Cxc oceniam wyżej.

16 godzin temu, OsatoR napisał:

A podobają Mi się wizualnie Audiovektor QR 7 co sądzicie? 

Dobry kierunek moim zdaniem 🙂 

3 godziny temu, OsatoR napisał:

Cembridge będzie lepszy? 

Będzie, ale brzmieniowo może bardziej pasować Ci Yamaha na wbudowanym DACu niż CXC na tym z CXA 🙂 

Szczerze Musical Fidelity podoba Mi się bardziej wizualnie ale z tego co piszecie to tam jasności nie będzie i średnicy?

Analizując to co piszesz nieco powątpiewam, że Musical Ci się spodoba. To nie ten charakter brzmienia.

Dobrze byłoby podkreślić, że jak zmienisz wzmacniacz na takiego Vincenta czy Naima, o którym wspominałem to zmiana będzie ogromna.

A co do RF 7 nieeee zbyt wielkie paczki szczerze.

No to fakt są ogromne i wizualnie robią wrażenie, aczkolwiek nie mam wątpliwości, że jeśli aktualne Klipsche Ci się podobają to RF-7 przekonałyby Cię do siebie :)

17 godzin temu, OsatoR napisał:

A podobają Mi się wizualnie Audiovektor QR 7 co sądzicie? 

Na żywo to one nie są jakoś spor mniejsze od RF-7 III, około 10cm na wysokość. Co do brzmienia, QR7 w stosunku do reszty modeli mają solidną podstawę basową, góry też jest sporo. Myślę, że dobry trop i kolumny warte uwagi.

4 godziny temu, OsatoR napisał:

CXC to transport więc posiada tylko wyjścia cyfrowe. Bardzo dobry odtwarzacz! Poprzez analogowe RCA go nie podłączysz. Ogółem jest to odtwarzacz CD, którego podpinasz do zewnętrznego DAC, który może być osobnym urządzeniem, bądź wbudowanym we wzmacniacz.

Panowie bardzo dużo pomogliscie. Dobrze,że założyłem konto tutaj napewno jeszcze skorzystam z fachowego doradztwa tym czasem cieszę się z Klipsch RP 8000 f Mark 2+ Cembridge Cxa 81 transport zakupię jednak Cxc niebawem by mieć fajny komplet a Yamahę sprzedam myślę,że nie będę żałować. A i jeszcze jedno pytanko czy zakupując również stremer Cxn V2 tam będę mógł połączyć się po przez Wi-Fi czy tylko kabel Ethernet bo chodzi o to że router mam w innym pokoju a kabla Ethernet nie mam w salonie czy ten stremer połączy się ładnie Mi przez Wi-Fi? I co o nim sądzicie? 

IEEE 802.11 b/g lub n (2,4 GHz) - to z opisu, więc powinno działać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak bez problemu ci to pociągnie ja też tak miałem router miałem w innym pomieszczeniu oddzielały go dwie ściany. 

Nie miał co prawda maksymalnego zasięgu  ale nic nie rwało i nie przerywało. Jeśli telefon ci łapie to on też  będzie. 

Cxn V2 plik szybko. Ma rewelacyjne ceny bo wszedł cxn 100

No to myślę że tutaj nie będzie problemy router mam obok a CXN obsługuje Wi-Fi 5GHz? Czy tylko 2,4GHz czy to nie będzie miało różnicy czy 5 czy 2,4 hmmm?

Nie będzie miało. Na pewno nie pod kątem jakości dźwięku. 

Kwestia ile.masz u siebie aktualnie sieci 2.4? Bardzo jest nimi każde pasmo wypchane?

Cxn V2 ma tylko 2.4 pasmo. 

No mogę mieć podłączane albo 2.4 lub 5 GHz aktualnie router podłączony mam do 5GHz ale jak będzie stremer to będę musiał go połączyć w 2.4GHz czy będę mógł mieć połączony 5GHz a CXN Sam sobie zastosuje 2.4? 

Zależy od routera, niektóre robią dwie oddzielne sieci, inne w ramach jednej sieci działają na dwóch częstotliwościach, a jeszcze inne (zazwyczaj starsze) działają tylko w jednej z dwóch częstotliwości. 

5 godzin temu, OsatoR napisał:

No mogę mieć podłączane albo 2.4 lub 5 GHz aktualnie router podłączony mam do 5GHz ale jak będzie stremer to będę musiał go połączyć w 2.4GHz czy będę mógł mieć połączony 5GHz a CXN Sam sobie zastosuje 2.4? 

Są rutery które w tym samym czasie emitują dwa pasma. Więc telefon i kompa będziesz mial do 5g a ewentualnie cxn do 2.4

O to pytasz?

Dokładnie o to kurczę i ciekawego jam jest u Mnie może opiszę po krotce. Teraz na telefonie i komputerze mam 5GHz na pewno bo gdy wplącze wyszukiwanie sieci Wi-Fi to wyskakują Mi dwie gdzie każda częstotliwość ma inne hasło więc wybieram na telefonie ta 5GHz a czy wtedy też jest dostępna ta 2,4Ghz to nie wiem ale na chłopski rozum jeżeli wyszukujesz i masz 2 pokazane że możesz sobie wybrać jedną z nich to myślę że komp z telefonem zostanie Mi na 5GHz a Stremer CXN połączy się z tą 2.4GHz dobrze myślę? 

Wyszukuje aż dwie sieci z różnymi hasłami. 

To są twoje sieci?

No to na pewno nie puszcza ci dwóch 5g więc zdaje się że to by było to.

Masz też darmowa apke na telefon do sprawdzania tego.na przykład analizator wifi. Pokażę ci pasma zasięg i kanał. 

Kolejna sprawa to wejść na router i sprawdzić ustawienia. Nie musisz nic zmieniać to będą jedne z łatwiejszych i prostszych informacji 

• Pokaż nowe odpowiedzi