Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM 8004 z USA jako następca Marantz PM-75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Szukam następcy Marantz PM-75.

Z racji wieku te sprzęty są dość wyslużone. 

Chciał zapytac o opinię na temat wzmacniacza Marantz PM 8004. 

Jak ma się ten wzmacniacz w odniesieniu do PM-75?

Mógłbym mieć ten wzmacniacz za około 900 razem z konwerterem napięcia. 

Czy opłaca się iść w tą strone? 

Załączam zdjęcie zestawu. 

Co polecacie ewentualnie jako następcę o podobnym profilu grania powiedzmy do 3k zł. 

Moje kolumny to Canton Ergo RC-L

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przy cenie NOWEJ Yamahy A S-701 ( z DAC ) poniżej 3 tys i kolor do wyboru ?

Poczekaj, posypią się zaraz poważniejsze propozycje, niż ta ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, bodziocool napisał:

Witam. 

Szukam następcy Marantz PM-75.

Z racji wieku te sprzęty są dość wyslużone. 

Chciał zapytac o opinię na temat wzmacniacza Marantz PM 8004. 

Jak ma się ten wzmacniacz w odniesieniu do PM-75?

Mógłbym mieć ten wzmacniacz za około 900 razem z konwerterem napięcia. 

Czy opłaca się iść w tą strone? 

Załączam zdjęcie zestawu. 

Co polecacie ewentualnie jako następcę o podobnym profilu grania powiedzmy do 3k zł. 

Moje kolumny to Canton Ergo RC-L

Ukryta Zawartość

Jak lubisz brzmienie tego staruszka to każde przejście na nowy model będzie szokiem. Pytanie czy pozytywnym czy negatywnym. To już od ciebie zależy. Niektórzy do dziś uważają Winyl bez dynamiki za referencję. 

Ukryta Zawartość

?👈

Tego Marantza Pm 75 dzisiaj można już oceniać tylko po grubym przeglądzie, nowe Marantz z tych serii ludzie kupują zmieniają i zadowolenia dalej nie widać bywają opinie, że to lepiej wygląda niż gra u znajomego słuchałem Pm7004 z kolumnami podstawkowymi Monitor Audio grało to zbyt lekko i trochę sucho na moje.

@Dune

Był tu kiedyś lepszy zawodnik, co zjechał kilka niezłych wzmacniaczy a to za brak

niskiego basu, niedomagania środka pasma czy ostrość na wysokich.

Przyciśnięty do muru przyznał, że wszystkie testował na starych Klipschach ...

Tak, że tego ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 minut temu, audioburak napisał:

@Dune

Był tu kiedyś lepszy zawodnik, co zjechał kilka niezłych wzmacniaczy a to za brak

niskiego basu, niedomagania środka pasma czy ostrość na wysokich.

Przyciśnięty do muru przyznał, że wszystkie testował na starych Klipschach ...

Tak, że tego ... 😉 

Kolumny mają największy wpływ to chybaa oczywiste, te same Ma z Roksanem K3 grały już zupełnie inaczej dźwięk był gęsty jakby podbity na średnicy w porównaniu do Marantza.

@bodziocool nie baw się w serie czterocyfrowe od Marantz. Jak już to idź w serie dwucyfrowe.

Zawsze polecam Marantz PM-15S1/S2 ale 14, 17KI, 14S1-SE też są fajne. W takie celuj 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za podpowiedzi. 

Niestety Cantów używam bez 'Black boxa'. Ale i bez niego na bass w tych kolumnach nie ma co narzekać. Zaraz po Unitrach i Technicsach moim entry level był Marantz PM-50. PM-80mk1 był ok, ale taki bez polotu. Sony TA-F505ES góra w miare basu jeszcze mniej niż PM-80. Potem PM-75,miałem 3 sztuki. 1 z nich nie dotykany lutownicą od nowości. Niestety wszystkie potrzebowały gruntównego SPA. Testowane na różnych kolumnach. Zawszwe dźwięk mi sie podobał. Potem były Sony. TA-F555ES i TA-F555ESII. Kilka sztuk. Najbardziej z nich podobała mi sie TA-F555ES z czarnym frontem. Co ciekwe miała podobn budowe do brazowej, ale niektore tranzystory były innej firmy. Coś chciałem zmienić i poszedłem w Rotel. RC-980BX oraz RB-980BX. Niestety przedwzmacniacz jest bardzo 'audiofilski' i nie ma regulacji tonu. Poluje obecnie też na jakiś preamp z regulacją. Czy ktoś ma doświadczenie i może napisać jak 'daleko' albo 'blisko' są w/w Rotel i Pm-75?

P.s. Pojawił sie właśnie NAD Stereo Power Amplifier 2155 + NAD Stereo Preamplifier 1130. Komplet za około 1500 zł. Jak by to się miało do PM-75?

Rocznikowo bardzo podobnie 😉 więc dla miłośników vintage i z poważnym zapleczem

naprawczym plus skłonnością do poważnego ryzyka będzie OK.

Natomiast wzmiankowana Yamaha to:

2 x 160W,  regulacja barwy, regulowany loudness do cichego słuchania,  

DAC, phono i zdalne sterowanie plus gwarancja ... pewności działania też 😉 

Ale jak ktoś lubi i musi dzielonki z pełnym manualem ... trudno.

@audioburak kolega @bodziocool chyba lubi starocie, więc na nową Yamaha go nie namówisz, żeby nawet miał te stare rupiecie wysłać po serwisach całej Europy 😄

Za 3000 PLN możesz w nowych przebierać łopatą i nie wszystko odgarniesz w ciągu roku. 

Wiesz, niektórzy po prostu lubią jak gra po staremu 🙂

Z resztą Yamaha to drugi biegun od Marantz a trzeci biegun od Rotel. Za duży szok by był 😄

Zgadza się. Lubię te starocie. Mam do nich 'łatwy' dostęp gdyż na codzień mieszkam w Szwajcarii. Ten sprzęt  'Vintage' głownie jest niegrzebany i pochodzi z pierwszych rąk. Na nowości przyjdzie jeszcze czas 🙂 To by było za łatwe coś poprostu kupić i już:) 

A ja głupi myślałem, że chodzi o słuchanie, bo już miałem polecić Emotivę Basx TA1,

ale to już w ogóle poza wymaganiami ... nawet design nie teges 😉 

A tak poważnie, to wiele sprzętów powinno przejść recaping, bo jednak spora część

elektrolitów ma ograniczoną "gwarancję" i to niegrzebanie nie musi być zaletą ...

@bodziocool to nie lepiej pójść w prawdziwy vintage a nie tylko stare graty? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładny Pioneer. Myślę o tym. Myślę że to będzie kolejny 'projekt'. Czego się spodziewać po tej Yamaszce? Ja sobie wyobrażam jako ostrą górę i twardy bass. 

@bodziocool mnie wysokie tony Yamaha (inny model) udało się ujarzmić lampowym DAC. Tak, że wszystko zależy od źródła/odtwarzacza. Twardego basu moja Yamaha nie miała. Teraz mam Rotel mający opinię miękkiego, a dziad potrafi dać po uszach graniem takim jak Ty spodziewasz się po Yamaha 😄

@audioburak jest zakochany w marce więc bierz na to poprawkę 😉

W kwocie do 3000 PLN z nowych wzmacniaczy pewnie wybrałbym Cambridge CXA-61. Z tym, że mi nie zależy tak bardzo na mocy wzmacniacza - uczciwe 60W wystarczy. W środku szału nie ma ale wstydu też nie - zwykły wzmacniacz 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Gargan napisał:

Cambridge CXA-61

Myślałem wcześniej o Cambridge CXA81, wybrałem wtedy PM-75. 3 letni Cambridge CXA81 jest teraz do wzięcia za okolo 2k zł. 

CXA81 i CXA61 to ta sama platforma. Różnice w brzmieniu są symboliczne. Jeśli trafia się zadbany 81 za pół ceny to bym brał. 

Ewentualnie trochę drożej używanego Rotel A14 Mk2. Mam tego Rotel'a od 2 lat i w cenie do 10k PLN nie mam na co zmienić, żeby było faktycznie lepiej. Ma lepsze sterowanie głośnością od Cambridge - drabinka rezystorowa zamiast węglowego potencjometru. Ma też więcej mocy. No i jest mniejszy - dla mnie to plus. Za to grzeje się bardziej, więc nic na nim lepiej nie stawiać. Ale cóż... Naleśnik lepiej smakuje na gorąco 😋

Jeszcze parę lat temu też miałem podobną opinię o Yamahach i wzbraniałem

się w ogóle przed dłuższym słuchaniem. Ale trafiłem na taką recenzję taniochy,

czyli RX 797, która powinna być nawet gorsza od wyższych modeli:

Ukryta Zawartość

A zła opinia ? Znajdźcie graty, których nikt nie opluł 😉 i są lepsze w środku.

Był tu na forum zawodnik co lepsze wzmacniacze zmieszał z błotem, ale ostatecznie

przyznał się, że wszystkie "przetestował" na starych Klipschach ...

Też nie wierzyłem w ten dziwny napis "natural sound" ale mi przeszło 😉 

Ale są Hegle, Musicale i inne wynalazki ...

Ukryta Zawartość

Cena Yamaha A-S701 czasem spada tu do 2200zł. To moze protestuje. Cambridge CXA81 ponoć nie ma regulacji barwy tonu wiec odpada. Posiadam już jedną Yamahe. Jak na foto. Oby inne Yamahy nie grały do niej podobnie😉Moj 'familijny' grajek to Marantz M-CR612. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale chyba nie wydałeś tej oceny Pianocrafta po testach na Ergo ?

Które pewnie gdybym nawet dostał za friko, to bym z góry zamawiał do nich

jakąś inną kopułkę wysokotonową 😉 

@bodziocool regulacja tonu to już wymierający gatunek.

Yamaha, Denon, Marantz, Rotel, Accuphase , Luxman mają regulację tonu. 

Angole, włoszczyzna, żaby szczególnie te droższe nie mają regulacji - bierz jak jest i wypad 🤪 Regulacja tonu psuje wizję producenta 😁

Fakt, że image firmy cierpi, ale klient się cieszy ... A jeszcze jak dadzą mu na dokładkę

płynny loudness do cichego słuchania bez stresu 😉 

Różne zdania tu były na forum i chyba lepiej dołożyć zewnętrzny streamer,

bo w razie kłopotów ze wsparciem itp. taniej będzie wymienić jeden element.

A nawet są i takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@bodziocool im większy stopień integracji z siecią tym twoje uzależnienie od usług sieciowych większe. Rozbiłem się już o dwa wzmacniacze sieciowe, różnych producentów i zawsze był ten sam problem. Jeśli coś nie działa z siecią - cokolwiek - to wzmacniacz traci funkcjonalność lub nawet się nie włączy. Problem nr 2 - uzależnienie od usług sieciowych. Bez nich nic nie zrobisz. A co jeśli jakaś firma na końcu świata dojdzie do wniosku, że zamykają kramik? 

W dniu 30.09.2024 o 06:10, bodziocool napisał:

Cambridge CXA81 ponoć nie ma regulacji barwy tonu wiec odpada.

To pomyśl o modelu CXA80, on posiada regulację.

W dniu 30.09.2024 o 08:54, bodziocool napisał:

Ponoć istnieje któraś Yamaha z usługami sieciowymi i też jest hitem. Czy warto się nią interesować? R-N800A?

Jak na nowy sprzęt to jest to dobra opcja, ale szczerze w tych pieniążkach na tą chwilę to możesz mieć PM7000n, traktowany jako póła wyżej. Basowo lepiej zbudowany, cieplejszy, góra trochę łagodniejsza niż w przypadku Yamahy. Ogółem często odbierany jako bardziej uniwersalny przez klientów.

25 minut temu, bodziocool napisał:

Nowy Marantz PM7000N jest tu do wyrwania za 2900 zl. 

Jeśli pytasz, czy jest to okazja, to tak jest to okazja 🙂

Zastanawiam się nad nim od dłuższego czasu. Mam wątpliwości tylko czy on jest na tyle wydajny aby poradzić sobie z tymi dużymi kolumnami. 

• Pokaż nowe odpowiedzi