Skocz do zawartości
IGNORED

Dodatkowe kolumny frontowe zamiast centralnego?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam Focale Aria 926 z Focal Dome 5.1 w konfiguracji Dolby Atmos 5.1.2. Napędzane Denonem 4700 i Roksanem Kandy K3.  Chciałbym dokupić głośnik Focal Aria CC 900 (centralny), ale widzę, że w tej samej cenie mogę kupić kolumny frontowe Focal Aria 906. 

Zastanawiam się czy kupienie dwóch 906 w cenie jednego centralnego i podłączenie ich dwóch lub jednego z nich jako centralny nie będzie lepszym pomysłem. Co uważacie?

Swoją drogą czy jest sens interesować się czymś innym niż Focalami w tym zestawie? 

Przy instalacjach z projektorem i ekranem transparentnym akustycznie zastosowanie identycznych kolumn LCR jest dosyc popularne na zachodzie. Kolumna centralna taka sama co frontowe to idealne rozwiązanie pod względem akustycznym. U nas dosc mało rozpowszechnione rozwiązanie ze względu na to, ze taka pionowa centralka wchodzi w ekran. To rozwiązanie niejako wymaga projektora i ekranu AT.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Cześć, mam Focale Aria 926 z Focal Dome 5.1 w konfiguracji Dolby Atmos 5.1.2. Napędzane Denonem 4700 i Roksanem Kandy K3.  Chciałbym dokupić głośnik Focal Aria CC 900 (centralny), ale widzę, że w tej samej cenie mogę kupić kolumny frontowe Focal Aria 906. 
Zastanawiam się czy kupienie dwóch 906 w cenie jednego centralnego i podłączenie ich dwóch lub jednego z nich jako centralny nie będzie lepszym pomysłem. Co uważacie?

Swoją drogą czy jest sens interesować się czymś innym niż Focalami w tym zestawie? 

Jesli uzyjesz tylko jednego z nich, to moze to dzialac, ale uzycie obydwu rownoczesnie sprawi klopoty, szczegolnie dla osob nie siedzacych idealnie w srodku
1 minutę temu, xajas napisał:

Jesli uzyjesz tylko jednego z nich, to moze to dzialC, ale uzycie obydwu rownoczesnie sprawi klopoty, szczegolnie dla osob nie siedzacych idealnie w srodku

Zastosowanie dwoch sprawi dokładnie takie same kłopoty, jak całkowite wyłączenie centralnego w ustawieniach amplitunera i wmiksowanie go do kolumn frontowych (phantom). Chodzi o tzw filtr grzebieniowy, ktory powstaje na skutek roznych odległosci od sluchacza zrodeł tego samego dzwięku. Dzwięki z dwoch zródeł interferują ze sobą powodując podbicie i wytłumienie pewnych częstotliwosci. W teorii brzmi to bardzo powaznie ale osobiscie korzystam z dwoch głosników centralnych i nie uwazam, zeby bylo to bardzo destrukcyjne dla reprodukcji dialogów. Filtr grzebieniowy powstaje nawet (a wlasciwie glownie) poprzez nalozenie fali dzwiękowej odbitej od sciany na falę bezposrednią z kolumny.  Uwazam, ze mimo, ze zjawisko występuje, to nie ma co się az tak nim przejmowac. U siebie mam 2 mniejsze satelity jako centralny ale jesli są warunki na postawienie jednej duzej kolumny poszedłbym tą drogą.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Tyle, że jeden położony monitor 906 nie tylko powinien spełnić zadania centrala,

ale nie wywoła żadnych problemów. A mogły by one wystąpić przy próbie

instalowania w systemie obu tych monitorów. Nawet co do impedancji ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Zastosowanie dwoch sprawi dokładnie takie same kłopoty, jak całkowite wyłączenie centralnego w ustawieniach amplitunera i wmiksowanie go do kolumn frontowych (phantom). Chodzi o tzw filtr grzebieniowy, ktory powstaje na skutek roznych odległosci od sluchacza zrodeł tego samego dzwięku. Dzwięki z dwoch zródeł interferują ze sobą powodując podbicie i wytłumienie pewnych częstotliwosci. W teorii brzmi to bardzo powaznie ale osobiscie korzystam z dwoch głosników centralnych i nie uwazam, zeby bylo to bardzo destrukcyjne dla reprodukcji dialogów. Filtr grzebieniowy powstaje nawet (a wlasciwie glownie) poprzez nalozenie fali dzwiękowej odbitej od sciany na falę bezposrednią z kolumny.  Uwazam, ze mimo, ze zjawisko występuje, to nie ma co się az tak nim przejmowac. U siebie mam 2 mniejsze satelity jako centralny ale jesli są warunki na postawienie jednej duzej kolumny poszedłbym tą drogą.

Możesz narysować jak połaczyłeś dwa monitory jako centralny ?

Co z impedancją ? 2 x 8 ohm ?

1 godzinę temu, max720 napisał:

Możesz narysować jak połaczyłeś dwa monitory jako centralny ?

Co z impedancją ? 2 x 8 ohm ?

Po prostu polączyłem je szeregowo. Przy takim połączeniu grają po prostu ciszej co wynika z prawa Ohma ale podbiłem odpowiednio głosnosc w amplitunerze i wszystko gra równo. Docelowo chciałem podłączyć 4 identyczne satelity. Po dwa równolegle i dwie takie pary szeregowo, co sprawiłoby ze impedancja podostałaby taka sama jak pojedynczego głosnika. W tej chcwili mam dwie sztuki pod ekranem i chciałem zamontowac dwie sztuki nad ekranem, zeby tworzyły razem prostokąt. Wypadkowo dzwięk słyszany byłby ze srodka ekranu (tak zakładam). Głosników nad ekranem jednak nie zamontowałem z obawy o odbicia swiatła, ktore powracałoby na ekran.

I , końcówka mocy się nie gotuje ?

Tak , to wygląda ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie, to powyzej, to polaczenie rownolegle a nie szeregowo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Racja 🙂

A , co z gotowaniem końcówki ?

Ma to jakiś istotny wpływ na skracanie żywotność tej końcówki ?

Jaką wybrać impedancję w Amp , gdy mamy 12 głośników - 8 ohm + 2 monitory 8 ohm pod jedną końcówkę ( centralny )  ?

Podłączone są jak na rysunku, ktory zamiescił Xajas. Nie ma co się grzać. Przy większej impedancji koncowka mocy musi byc bardziej wysterowana zeby oddac do obciązenia taką samą moc. Problemem mogłaby byc praca przy duzych poziomach głosnosci, bo ze względu na większą impedancję zmniejsza się maksymalna moc oddawana do obciązenia bez zniekształcen.

2 minuty temu, max720 napisał:

co z gotowaniem końcówki ?

Nic się nie gotuje 😉 teoretycznie przy większej impedancji, to koncowka ma łatwiejszą "pracę". Gdybym podłączył rownolegle głosniki to wtedy mogłbym przeciązyc stopien koncowy (dlatego dałem szeregowo).

Bobrze ? 

Trzeba robić ponowną kalibrację ? 😞

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez max720
49 minut temu, max720 napisał:

Trzeba robić ponowną kalibrację ?

Napewno trzeba skorygowac glosnosc centralnego. Teraz po podłączeniu szeregowo dwóch będzie za cicho i trzeba skompensowac to w ustawieniach amplitunera. 

9 godzin temu, audioburak napisał:

Tyle, że jeden położony monitor 906 nie tylko powinien spełnić zadania centrala,

ale nie wywoła żadnych problemów. A mogły by one wystąpić przy próbie

pomijam już wszystkie brednie na temat rozchodzenia się fali, zgrania fazowego oraz innych czynników i ujmę to prostymi słowami. Jak producent zaprojektował kolumnę w pionie to ma ona grać w pianie nie poziomie.

5 godzin temu, max720 napisał:

Zaraz wezmę się za swoje maluchy ( Tannoy Hts 101 xp , zrobię jak kolega )

a co chcesz zyskać ? w jakim celu taki manewr

Charakter dzwięku się nie zmieni, bo to przeciez dalej te same głosniki. "Powiększenie" jak najbardziej moze przyniesc ciekawe rezultaty. U mnie dwie satelity stoją po bokach amplitunera, więc są rozsunięte na 43cm. Brzmi to lepiej niz z pojedynczego głosnika pewnie dlatego, ze mam u siebie duzy obraz ponad 160" i taki punktowy dzwięk z jednego głosnika jest nienaturalny. Podłączenie 2 sztuk rozsuniętych na pewną odległosc sprawiło, ze dialogi nie są słyszane z jednego punktu. I niebardzo przejmuje się tym, ze to niekoszerne podłączenie, skoro mi bardziej odpowiada ☺ nadal mnie korci zeby zamontowac jeszcze 2 głosniki nad ekranem i sprawdzic czy uzyskam w ten sposob efekt wydobywania się dzwięku ze srodka ekranu ale nie chcę wiercic w suficie tylko w ramach testu.

Miałem 2 centralne, jeden większy pod i mniejszy, nad telewizorem. Oba z tej samej serii. Efekt całkiem fajny.
Jeden był zasilany z końcówki przez pre out, drugi bezpośrednio z amplitunera, kiedy miałem Sr 7010.

56 minut temu, RAF77 napisał:

Miałem 2 centralne, jeden większy pod i mniejszy, nad telewizorem. Oba z tej samej serii. Efekt całkiem fajny.
Jeden był zasilany z końcówki przez pre out, drugi bezpośrednio z amplitunera, kiedy miałem Sr 7010.

Dobrze wiedziec, ze inni tez eksperymentują ☺ dwa centralne pod i nad ekranem dawały złudzenie dzwięku wydobywającego się ze srodka ekranu? 

15 godzin temu, max720 napisał:

Bobrze ? 

Trzeba robić ponowną kalibrację ? 😞

Ukryta Zawartość

Jeśli głośniki leżą na boku, spodem do siebie, to tak. 

Mam jeszcze jedną propozycję - tyły dipolowe. Też można łączyć z dwóch głośników, ale w przeciwfazie. Utrudni lokalizację głośnika, pozostawiając pole dźwięku. Bawiłem się tak mając kino domowe- z całkiem fajnym skutkiem.

9 godzin temu, brewka87 napisał:

Dobrze wiedziec, ze inni tez eksperymentują ☺ dwa centralne pod i nad ekranem dawały złudzenie dzwięku wydobywającego się ze srodka ekranu? 

Centralny to tylko w układzie koncentrycznym- tworzy źródło punktowe, co bardzo dobrze wpływa na jednakowe brzmienie bez względu na kat słuchania. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick

Miałem głośnik centralny na przetworniku Magnat 6,5', z dawnego, chyba dość wysokiego modelu zestawu kina domowego.

Niestety, w telefonie nie mam jego zdjęcia, ale jak znajdę, to mogę wstawić.

Dobrze wiedziec, ze inni tez eksperymentują dwa centralne pod i nad ekranem dawały złudzenie dzwięku wydobywającego się ze srodka ekranu? 
Poniekąd, tak ale nie była to jakoś bardzo słyszalna różnica.