Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Posiadam wkładkę Nagaoka MP-110h (na ori headshellu Nagaoka). Brzmienie tej wkładki bardzo mi odpowiada, zwłaszcza przy szeroko pojętej muzyce elektronicznej. Myślę jednak o kilku krokach na drabince i update wkładki do Nagaoka MP-200.

Będę wdzięczny za opinie kolegów, którzy mają/mieli okazję porównać brzmienie obu wkładek tj. Nagaoka MP-110 vs MP-200 i podzielą się swoimi doświadczeniami 🙂 Mam za sobą ogólny marketingowy risercz w necie, jednak uważam, że najcenniejszy merytoryczny wsad otrzymam od samych melomanów 😎

Skupiamy się tylko na tych wkładkach, dopuszczamy porównanie MP-150.

Z góry bardzo dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez vinylfreak

trochę może z innej strony , pomyśl czy warto pchać się w mp200 przy tak niskich przebiegach deklatowanych przez producenta.

18 minut temu, bolo_senor napisał:

trochę może z innej strony , pomyśl czy warto pchać się w mp200 przy tak niskich przebiegach deklatowanych przez producenta.

Mówią, że to "fabryczny zero-jedynkowy" pedantyzm Japończyków z tymi deklaracjami przebiegów 🤔 Nie wiem ile w tym prawdy.

1 minutę temu, vinylfreak napisał:

Mówią, że to "fabryczny zero-jedynkowy" pedantyzm Japończyków z tymi deklaracjami przebiegów 🤔 Nie wiem ile w tym prawdy.

Raczej to nie pedantyzm , a materiał tipu igły. Nagoka chyba jako jedyna stosuje ten swój zlepieniec. 

1 minutę temu, bolo_senor napisał:

Raczej to nie pedantyzm , a materiał tipu igły. Nagoka chyba jako jedyna stosuje ten swój zlepieniec. 

Znasz kogoś kto zajechał mp200 w 150h?

Teraz, vinylfreak napisał:

Miałem nagokę tą słabszą z eliptykiem za dzieciaka , odpowiednik 110 -tki , jak jeszcze inaczej się nazywała , na mocjo kiepskim gramofonie.

Grała super , ale pamiętam bardzo szybko zmieniała granie i zaczynała trzeszczeć , około pół roku i następna igła. 

Myślę , że łatwo można to sprawdzić na mikroskopie.

W dniu 30.09.2024 o 20:37, vinylfreak napisał:

Ja mam 110 - ok. 250 h., igła żyje i ma się doskonale 😉

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

13 godzin temu, xniwax napisał:

a kiedy ją ostatnio oglądałeś 🧐?

Daj zdjęcie , to będzie wiadomo co warty jest ten ich konglomerat , każdy pisze że są ok po 200h grania , ale jakoś nikt tą igłą nie chce się pochwalić po takim przebiegu. 

Edytowane przez bolo_senor
5 godzin temu, bolo_senor napisał:

a kiedy ją ostatnio oglądałeś 🧐?

Wczoraj gołym okiem.
Gra jak grała na początku.
Nie należę do "ortodoksów" badających igłę pod lupą.
Jak zacznie grać gorzej - po prostu zmienię igłę albo wkładkę.

😉🙃

28 minut temu, xniwax napisał:

Nie należę do "ortodoksów" badających igłę pod lupą.

czyli nie wiesz , ale 

20 godzin temu, xniwax napisał:

ale jest ok. 😄

13 minut temu, bolo_senor napisał:

czyli nie wiesz , ale 

...że jest ok - dla mnie jest ok.
Bo ona jest moja i gra dla mnie.

Niektórym producentom to by się przydało.
To tak poza tematem.

...a w temacie, ja zdecyduję kiedy wkładkę zmienię, a ona mi tylko podpowie podupadająca kondycją.
Póki co objawów nie stwierdziłem i tego się trzymam.
Jak stwierdzę takie objawy nie omieszkam ciebie powiadomić 😉
Tymczasem doszły kolejne 2 godziny.

14 minut temu, xniwax napisał:

Jak stwierdzę takie objawy nie omieszkam ciebie powiadomić 😉

jasne zetrzyj jak klocki hamulcowe , do gołej blachy 😄  👍

36 minut temu, tymek napisał:

Nagaoka ma diamenty z UE, takie ekologiczne,samodegradowalne

Skąd ta wiedza "z UE" i skąd ta "eko-degradowalna" ironia?

11 godzin temu, vinylfreak napisał:

Skąd ta wiedza "z UE" i skąd ta "eko-degradowalna" ironia?

Tak, ironia. Mam Mp-150 i faktycznie straciła trochę blasku i stała się bardziej ciepłą i basową wkładką, ale nie wiem po jakim czasie. 

21 minut temu, tymek napisał:

Tak, ironia. Mam Mp-150 i faktycznie straciła trochę blasku i stała się bardziej ciepłą i basową wkładką, ale nie wiem po jakim czasie. 

Hm, a może po prostu się "wygrzała/ułożyła" po swojemu? Podobno ten proces również występuje w przypadku grotów vs dźwięk...

A miałeś okazję posłuchać 110 również? Jeśli tak - jak przy niej wypada 150 Twoim zdaniem?
Ewentualnie ktoś inny porównywał 110 ze 150?

5 minut temu, tymek napisał:

Mam Audio technice chyba at150 to jak dla mnie zdecydowanie lepsza w kazdym aspekcie.

AT150MLX?

No ale w tym temacie dyskusja dotyczy wkładek NAGAOKA tj. porównania modeli 110 vs 200 z dopuszczeniem modelu 150...

12 godzin temu, vinylfreak napisał:

Hm, a może po prostu się "wygrzała/ułożyła" po swojemu? Podobno ten proces również występuje w przypadku grotów vs dźwięk...

ona układa się tydzień dwa.

nagoka ma górkę na wysokich i jest ona wyraźnie słyszalna , zużyta prawie wcale nie ma góry .