Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienia equalizera w EverSolo DMP-A6

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś postanowiłem ''pobawić się'' ustawieniami equalizera w EverSolo...

Zapewne są tu zwolennicy ''kręcenia suwakami'' zatem proponuję, aby wrzucili tu swoje krzywe z korektora.

13 godzin temu, pro rider napisał:

Zapewne są tu zwolennicy ''kręcenia suwakami'' zatem proponuję, aby wrzucili tu swoje krzywe z korektora.

wolę muzykę od głupawych chwalipiętów 😆

18 godzin temu, pro rider napisał:

Tu na forum są tacy co uważają kręcenie gałami za złą czynność, w studiu można, w domu nie 😉. Inna sprawa że czasem hobbysta przesadza z tym "kręceniem", drobne korekty są O.K, czasem sporo pomagają pomimo niewielkiego zakresu działania. Kręcić zawsze trzeba z głową 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Na forum sporo osób nie uznaje kręcenia gałkami, a co drugi w zaciszu domowym kręci 😂 ale oficjalnie cisza...

Edytowane przez pro rider

Ja tam kręcę 😁 ...skoro mam klamoty w których jest możliwość kręcenia to też korzystam z tych przywilejów ...a to co uważają inni - szanuję ale przy okazji mam w głębokim poważaniu  😁🤘

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

13 godzin temu, pro rider napisał:

Na forum sporo osób nie uznaje kręcenia gałkami, a co drugi w zaciszu domowym kręci 😂 ale oficjalnie cisza...

I dlatego nie będą wrzucać zdjęć.

Z drugiej strony jest to tak indywidualne podejście że nie bardzo wiem co te poszczególne zdjęcia i nawet wynikające z nich znaczące różnice w ustawieniach mają powiedzieć innym. 

Jeżeli pokrętła są to uważam że można jeśli ktoś ma potrzebę nawet warto korzystać

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jeżeli pokrętła są to uważam że można jeśli ktoś ma potrzebę nawet warto korzystać

Pokrętła są fuj, ale za to wymiana kabla zasilającego na taki audiofilski, to już cacy. 😂

2 godziny temu, NRK napisał:

Pokrętła są fuj, ale za to wymiana kabla zasilającego na taki audiofilski, to już cacy. 😂

Nie wolno zapomnieć o podstawkach pod druty, audiofilskich switch-ach, zaślepkach do terminali zrobionych z "adamantium" ...itd itd ...wiele jest tych "niezbędnych" easter eggs znanych tylko wtajemniczonym 😋🤘

3 godziny temu, NRK napisał:

Skoro tak lubisz. 

Ja tam i jedno i drugie kręcę, wykręcam, zamieniam, testuje.

54 minuty temu, Aprox napisał:

Nie wolno zapomnieć o podstawkach pod druty, audiofilskich switch-ach, zaślepkach do terminali zrobionych z "adamantium" ...itd itd ...wiele jest tych "niezbędnych" easter eggs znanych tylko wtajemniczonym 😋🤘

Aha że teraz lecą szydery?

Ale to nie jest dział hi end tu takich nie ma... Chyba?

W dniu 27.09.2024 o 21:39, pro rider napisał:

Ustawienie korektora to zawsze indywidualna kwestia, przeważnie korygująca jakieś niedostatki ZG lub akustyki, wstawianie tu swoich nastaw do niczego nie prowadzi. U mnie np. jest lekka korekta na samym dole pomiędzy 50 a 100Hz, taka do 3dB na plus, ale na 150Hz jest 2dB na minus. To wynika z wielu pomiarów tych  monitorów robionych w różnych firmach (B2031A) które ten streamer obsługuje w których powtarzały się podobne odchyłki od neutralności na dole pasma.  Akustyka jest w pomieszczeniu w którym system stoi całkiem niezła i nie odczuwałem potrzeby korekty. Użyłem tylko EQ parametrycznego, ale tym stałym też się bawiłem. Trzeba pamiętać że regulacja na plus przy nastawach fabrycznych ma ograniczenie ze względu na możliwość przesterowania, na wyświetlaczu jest oznaczona linią przerywaną, jak trzeba więcej niż jest dopuszczone fabrycznie to trzeba zmienić ustawienie zapasu od przesterowania, fabrycznie jest chyba +5dB a regulacja EQ pozwala na +15dB, oczywiście po zapewnieniu właściwego headroom-u.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Czyli i tak zrobiłeś korektę po analizie częstotliwości. A 99 procent użytkowników którzy będą zmieniać w nim eq zrobi to dla osiągnięcia lepszego dźwięku , dla siebie, na słuch 🙂

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli i tak zrobiłeś korektę po analizie częstotliwości. A 99 procent użytkowników którzy będą zmieniać w nim eq zrobi to dla osiągnięcia lepszego dźwięku , dla siebie, na słuch 🙂

Też tak można, nie widzę problemu w końcu to zabawa. W moim przypadku staram się zawsze wszystko wyjaśnić w domenie technicznej i od tego zaczynam. Potem można stosować inne ustawienia o ile będą niezbędne, nawet takie "na ucho".

Czyli i tak zrobiłeś korektę po analizie częstotliwości. A 99 procent użytkowników którzy będą zmieniać w nim eq zrobi to dla osiągnięcia lepszego dźwięku , dla siebie, na słuch

Tak, jeden dla osiagniecia lepszego dzwieku dobiera korekte EQ w oparciu o sensowna analize, a inny robi to na pale krecac suwakami bez skladu i ladu.

Dlatego wiekszosc takich akcji konczy sie katastrofa!
Wystarczy przesledzic ta nieskonczona ilosc watkow i wypowiedzi takich ekspertow od „krecenia suwakami“ typu:

„bawilem sie z DSP, i wole brzmienie bez korekcji, bo efekt jest bezduszny…“

„przerabialem DSP i stwierdzilem ze DSP psuje dzwiek…“

Maja racje, bo przy takim podejsciu wcale sie nie dziwie, ze przez takie „krecenie suwakami“ dzwiek byl zepsuty i bezduszny

Jak mi sie auto zepsuje i chce je naprawic, to tez nie krece na pale wszystkimi dostepnymi srobkami w nadzieji ze trafie na wlasciwa, tylko zastanawiam sie najpierw, co jest przyczyna i co trzeba skorygowac

PS

Jak tylko widze dwa zwroty: „przerabialem“ i „bawilem sie“, to od razu wiem co jest grane, i na ile powaznie mozna traktowac dalsze komentarze i wnioski
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Skoro tak lubisz. 

Ja tam i jedno i drugie kręcę, wykręcam, zamieniam, testuje.

Aha że teraz lecą szydery?

Ale to nie jest dział hi end tu takich nie ma... Chyba?

To nie szydera Piotrze ...nic z tych rzeczy - a jedynie taki mały żarcik 😁. Zwyczajnie moim skromnym zdaniem niech każdy robi co chce i stosuje to na co ma ochotę w swoim zestawie klamotów i drutów, a inni niech to uszanują.

12 godzin temu, Lech36 napisał:

Też tak można, nie widzę problemu w końcu to zabawa. W moim przypadku staram się zawsze wszystko wyjaśnić w domenie technicznej i od tego zaczynam. Potem można stosować inne ustawienia o ile będą niezbędne, nawet takie "na ucho".

Rozumiem.

Forum hobbystycznie? 

12 godzin temu, xajas napisał:

Tak, jeden dla osiagniecia lepszego dzwieku dobiera korekte EQ w oparciu o sensowna analize, a inny robi to na pale krecac suwakami bez skladu i ladu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I obydwoje mają taką samą frajdę.

A o to w tym chodzi.

12 godzin temu, xajas napisał:

przerabialem DSP i stwierdzilem ze DSP psuje dzwiek…

Tylko gargan tak twierdzi.

Innych wątków nie widziałem.

12 godzin temu, Aprox napisał:

To nie szydera Piotrze ...nic z tych rzeczy - a jedynie taki mały żarcik 😁. Zwyczajnie moim skromnym zdaniem niech każdy robi co chce i stosuje to na co ma ochotę w swoim zestawie klamotów i drutów, a inni niech to uszanują.

Z tym szanowaniem to wiesz jak jest na tym forum 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )