Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR-S970H i brak Dolby Digital?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dawno mnie nie było na forum. Postanowiłem wymienić swojego Denona AVR-X2400H na nowszy model i padło na AVR-S970H ponieważ w sumie tylko Denony mi się mieszczą we wnęce półki RTV. Mój zestaw to TV LG OLED65A13LA Głośniki Jamo S626 HCS3 + Jamo sub 210 + 2xGłośniki sufitowe Magnat Interior IC82. Skonfigurowałem nowego Denona i uruchomiłem jakiś film z Dolby Atmos idzie wszystko ładnie potem odpaliłem PS4 Pro i się zaczęły schody. Na początku myślałem, że coś jest nie tak z wejściem HDMI eARC, ale nie możliwe żebym miał coś źle ustawione ponieważ na Denonie AVR-X2400H wszystko ładnie szło. Zacząłem kopać w internecie i okazało się, że ten Denon AVR-S970H nie ma dekodera Dolby Digital, tylko Dolby Atmos i DTS X oraz Dolby Surround... Mało tego patrzyłem nawet na wyższy model Denon AVR-X2800H on również nie ma dekodera Dolby Digital i Yamaha RX-V6A również nie ma. Wychodzi na to, że większość nowych amplitunerów nie ma już dekodera Dolby Digital co jest dla mnie bardzo dziwne ponieważ nadal duża część filmów oraz seriali jest w takim systemie dźwiękowym. Plus taki, że sprawdziłem jak grają gry na PS4 Pro w Dolby Surround i gra to bardzo podobnie jak w Dolby Digital czyli pozycjonowanie dźwięku jest praktycznie takie samo, no ale jakoś dziwnie się czuje, że jednak nie ma tego Dolby Digital... Poniżej link z dostępnymi formatami dźwiękowymi w AVR-S970H.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Milo
https://www.audiostereo.pl/topic/168120-denon-avr-s970h-i-brak-dolby-digital/

Nie chcę mi się wierzyć, żeby nowy sprzęt nie miał Dolby Digital - to jest podstawa podstaw. Jak może obsługiwać wyższe formaty, bez DD? Przecież to nie ma sensu. A ta tabelka jest chyba dla kumatych inaczej, bo ja na pierwszy rzut oka nie wiem o co w niej chodzi, a wczytywać mi się jakoś nie chce.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

W dniu 28.09.2024 o 16:25, qbakos napisał:

Nie chcę mi się wierzyć, żeby nowy sprzęt nie miał Dolby Digital - to jest podstawa podstaw. Jak może obsługiwać wyższe formaty, bez DD? Przecież to nie ma sensu. A ta tabelka jest chyba dla kumatych inaczej, bo ja na pierwszy rzut oka nie wiem o co w niej chodzi, a wczytywać mi się jakoś nie chce.

Przysiadłem dzisiaj jeszcze pokombinowałem z ustawieniami i w końcu udało mi się jednak włączyć Dolby Digital i działa, ale po wyłączeniu w TV wyjścia eARC co jest dziwne bo ma to wyjście/wejście zarówno TV jak i amplituner. No ale nic na zwykłym ARC działa Dolby Digital+Dolby Surround chociaż szczerze mówiąc dźwięk jest bardzo podobny do tego jaki był na eARC na samym Dolby Surround, tak że nie wiem czy coś jest nie tak z TV czy z amplitunerem, że robią się takie klocki🤔

Edytowane przez Milo

Nie rozróżniasz dwóch różnych rzeczy Dolby Digital to format dźwięku, Dolby Surr to upmix inaczej tryb odtwarzania danego formatu. Mogą to być formaty dźwięku jak PCM, Dolby, LPCM z których to amplituner zrobi upmix do Dolby Surr.

W dniu 27.09.2024 o 03:02, Milo napisał:

e większość nowych amplitunerów nie ma już dekodera Dolby Digital

To jest nieprawda i nie jest możliwe aby coś odtwarzało jak napisałeś TrueHD, Atmos a nie obsługiwało DD, DD to dźwięk zaszyty w każdym pliki truehd, atmos jest to zdzeń po co dlaczego? a po to żeby odtwarzać go gdy nasze urządzenie dekodujące nie potrafi zdekodować truehd/atmos.

Edytowane przez bl4ck
9 godzin temu, Milo napisał:

No ale nic na zwykłym ARC działa Dolby Digital+Dolby Surround

To by znaczyło, że masz dźwięk stereo z TV i amplituner robi upmix. Zmień w TV, że ma wypuszczać 5.1 zamiast stereo - to powinno pomóc. No chyba, że masz tylko kanały stereo, to już nic nie pomoże.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

W dniu 3.10.2024 o 09:20, bl4ck napisał:

Nie rozróżniasz dwóch różnych rzeczy Dolby Digital to format dźwięku, Dolby Surr to upmix inaczej tryb odtwarzania danego formatu. Mogą to być formaty dźwięku jak PCM, Dolby, LPCM z których to amplituner zrobi upmix do Dolby Surr.

To jest nieprawda i nie jest możliwe aby coś odtwarzało jak napisałeś TrueHD, Atmos a nie obsługiwało DD, DD to dźwięk zaszyty w każdym pliki truehd, atmos jest to zdzeń po co dlaczego? a po to żeby odtwarzać go gdy nasze urządzenie dekodujące nie potrafi zdekodować truehd/atmos.

Ja wiem, że Dolby Digital to format dźwięku. Tutaj chodzi bardziej o to dlaczego mój TV nie przesyła prawidłowo zakodowanego sygnału do amplitunera. Ściągnąłem sobie parę demówek w formacie True HD i niestety TV ich nie obsługuje i nie przesyła do Amplitunera jest po prostu cisza😐

W dniu 3.10.2024 o 10:24, qbakos napisał:

To by znaczyło, że masz dźwięk stereo z TV i amplituner robi upmix. Zmień w TV, że ma wypuszczać 5.1 zamiast stereo - to powinno pomóc. No chyba, że masz tylko kanały stereo, to już nic nie pomoże.

Nie no teraz jest niby prawidłowo jest Dolby Digital 5.1 + upmix Dolby Surround do górnych głośników surround, ale niestety nie działa True HD chociaż obydwa urządzenia mają eARC

Nie no teraz jest niby prawidłowo jest Dolby Digital 5.1 + upmix Dolby Surround do górnych głośników surround, ale niestety nie działa True HD chociaż obydwa urządzenia mają eARC
Za dużo wymagasz od telewizora .
Kup sobie odtwarzacz do plików.
W dniu 5.10.2024 o 08:40, bl4ck napisał:

No ale ty piszesz teraz o demach plików mkv odtwarzanych na tv? Nie widzę w tym nic dziwnego że nie odtwarza ich poprawnie:)

Dlaczego?

W dniu 5.10.2024 o 09:58, RAF77 napisał:

Za dużo wymagasz od telewizora

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .
Kup sobie odtwarzacz do plików.

W takim razie po co telewizor ma złącze eARC?

Ukryta Zawartość

Po to, żeby ludzi zbajerować na zakup nowego telewizora .

A poważnie, głównie, żeby przepuszczać dźwięk wysokiej jakości, "przez telewizor", czyli z innego urządzenia odtwarzającego, np z konsoli do gry (co ma sens) albo z zewnętrznego odtwarzacza (co nie ma sensu).

7 godzin temu, Milo napisał:

Dlaczego?

Bo dlaczego miało by zależeć producentom na wspieraniu piractwa? i pomagać odtwarzacz pliki w najwyższy jakości? Owszem czasem TV obsługą większość ale nie jest to tak oczywiste jakby się wydawało.

Edytowane przez bl4ck
7 godzin temu, Milo napisał:

W takim razie po co telewizor ma złącze eARC?

eARC to skrót od Enhanced Audio Return Channel (zwrotny kanał audio)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Chloru napisał:

Po to abyś mógł w razie czego podłączyć do tv konsole albo odtwarzacz i przesyłać do amplitunera bezstratne formaty dźwięku przestrzennego.

To dlaczego to nie działa co napisałem wyżej

3 godziny temu, RAF77 napisał:

Po to, żeby ludzi zbajerować na zakup nowego telewizora

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

A poważnie, głównie, żeby przepuszczać dźwięk wysokiej jakości, "przez telewizor", czyli z innego urządzenia odtwarzającego, np z konsoli do gry (co ma sens) albo z zewnętrznego odtwarzacza (co nie ma sensu).

Tak samo napiszę jak wyżej to nie działa

3 godziny temu, bl4ck napisał:

Bo dlaczego miało by zależeć producentom na wspieraniu piractwa? i pomagać odtwarzacz pliki w najwyższy jakości? Owszem czasem TV obsługą większość ale nie jest to tak oczywiste jakby się wydawało.

No właśnie nie jest i nie zawsze to trzeba używać do piractwa bo nie raz człowiek chce sobie po prostu demówki odtworzyć żeby sprawdzić ten nowy system dźwięku a tutaj nie działa...

3 godziny temu, bl4ck napisał:

image.thumb.png.cb7807dd89bb96581516b2459336a613.png

Ja wiem od czego to jest skrót i wiem jak powinien działać, ale właśnie nie działa...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo producenci TV chcą zapłacić za licencje jak najmniej. Dodatkowo mały procent użytkowników zauważy różnice między formatami z kompresja stratna i bezstratna. Na wyświetlaczu zapali się Atmos i wystarczy.

1. Czy gdy ps5 jest podłączone do amplitunera bezpośrednio wszystkie formaty są poprawnie wyświetlane w amplitunerze jako dźwięki źródłowe? oczywiście podczas odtwarzania płyt nie plików..

Ja wiem od czego to jest skrót i wiem jak powinien działać, ale właśnie nie działa...
Bo telewizor nie jest odtwarzaczem plików z dźwiękiem wysokiej jakości. Powinien jedynie przepuszczać dźwięk z innego źródła, do amplitunera. Czy to takie trudne do zrozumienia?
27 minut temu, RAF77 napisał:
2 godziny temu, Milo napisał:

Bo telewizor nie jest odtwarzaczem plików z dźwiękiem wysokiej jakości. Powinien jedynie przepuszczać dźwięk z innego źródła, do amplitunera. Czy to takie trudne do zrozumienia?

Dokładnie tak jak koledzy wyzej napisali. To, ze telewizor moze przepuscic dzwięk z jednego urządzenia podpiętego do hdmi w telewizorze, nie oznacza jednoczesnie, ze sam potrafi odtwarzac taki dziwięk z plików mkv.

Telewizory nie są tworzone jako odtwarzacze tresci, tylko jako wyswietlacze ze zródeł zewnętrznych lub wbudowanej głowicy dvb-t/c/s. Odtwarzanie plików i funkcje smart są tak jakby tylko dodatkiem i nikomu jakos specjalnie nie zalezy zeby wbudowany w tv odtwarzacz "łykał" wszystko, bo to sprzęt dla mas.

Osoby, ktore powazniej traktują zabawę w KD kupują dedykowane do tego celu urządzenia i wtedy wszystko działa tak jak nalezy.

Jeszcze odniosę się do tego co napisał @bl4ck 

5 godzin temu, bl4ck napisał:

Dokładnie. Jest to kanał zwrotny dzwięku ale przeciez nie znaczy to jednoczesnie, ze telewizor jako taki musi taki dzwięk odtwarzac. Jedno z drugiego nie wynika.

2 godziny temu, Milo napisał:

No wlasnie wychodzi na to, ze nie wiesz/nie wiedziałeś ale juz wszystko masz wyjasnione w temacie.

Podpięcie konsoli do telewizora i wypuszczenie dzwięku przez eARC ma tą zaletę, ze zmniejsza się tzw input lag w porównaniu do podłączenia tej konsoli poprzez amplituner i dopiero do tv. Przepuszczenie obrazu z konsoli przez amplituner moze wprowadzic opóznienia, ktore podczas grania są cechą niepoządaną. Przy oglądaniu filmów dodatkowe kilkadziesiąt ms nie robi róznicy ale podczas grania w jakies strzelanki moze powodowac pogorszenie rozgrywki. 

Faktycznie podłączanie dedykowanego odtwarzacza plików do telewizora i poprzez earc do ampli nie ma sensu.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• 4 tygodnie później...
W dniu 8.10.2024 o 12:41, bl4ck napisał:

1. Czy gdy ps5 jest podłączone do amplitunera bezpośrednio wszystkie formaty są poprawnie wyświetlane w amplitunerze jako dźwięki źródłowe? oczywiście podczas odtwarzania płyt nie plików..

Nie mam PS5 tylko PS4 Pro

W dniu 8.10.2024 o 14:40, RAF77 napisał:
W dniu 8.10.2024 o 12:36, Milo napisał:

Nie jest trudne do zrozumienia i jak widać przepuszcza, ale nie tak jak powinien

W dniu 8.10.2024 o 15:13, brewka87 napisał:

Dokładnie tak jak koledzy wyzej napisali. To, ze telewizor moze przepuscic dzwięk z jednego urządzenia podpiętego do hdmi w telewizorze, nie oznacza jednoczesnie, ze sam potrafi odtwarzac taki dziwięk z plików mkv.

Telewizory nie są tworzone jako odtwarzacze tresci, tylko jako wyswietlacze ze zródeł zewnętrznych lub wbudowanej głowicy dvb-t/c/s. Odtwarzanie plików i funkcje smart są tak jakby tylko dodatkiem i nikomu jakos specjalnie nie zalezy zeby wbudowany w tv odtwarzacz "łykał" wszystko, bo to sprzęt dla mas.

Osoby, ktore powazniej traktują zabawę w KD kupują dedykowane do tego celu urządzenia i wtedy wszystko działa tak jak nalezy.

Jeszcze odniosę się do tego co napisał @bl4ck 

Dokładnie. Jest to kanał zwrotny dzwięku ale przeciez nie znaczy to jednoczesnie, ze telewizor jako taki musi taki dzwięk odtwarzac. Jedno z drugiego nie wynika.

No wlasnie wychodzi na to, ze nie wiesz/nie wiedziałeś ale juz wszystko masz wyjasnione w temacie.

Podpięcie konsoli do telewizora i wypuszczenie dzwięku przez eARC ma tą zaletę, ze zmniejsza się tzw input lag w porównaniu do podłączenia tej konsoli poprzez amplituner i dopiero do tv. Przepuszczenie obrazu z konsoli przez amplituner moze wprowadzic opóznienia, ktore podczas grania są cechą niepoządaną. Przy oglądaniu filmów dodatkowe kilkadziesiąt ms nie robi róznicy ale podczas grania w jakies strzelanki moze powodowac pogorszenie rozgrywki. 

Faktycznie podłączanie dedykowanego odtwarzacza plików do telewizora i poprzez earc do ampli nie ma sensu.

Sorry, ale to co piszesz jedno przeczy drugiemu. I widziałem i nadal uważam, że TV źle przesyła sygnał, albo coś jest nie tak za amplitunerem i nie może go zdekodować.

25 minut temu, Milo napisał:

Sorry, ale to co piszesz jedno przeczy drugiemu.

W sumie to nie zalezy mi na tym jakie masz na ten temat zdanie ☺ zarzuciłeś mi, ze to co napisałem jedno przeczy drugiemu, a jednak nie napisałeś w ktorym miejscu mojej wypowiedzi popełniłem błąd logiczny. A juz myslalem, ze się czegos nauczę 😄

Skoro sam wszystko wiesz lepiej, to nie wiem w jakim celu zadajesz pytanie na forum. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

22 godziny temu, brewka87 napisał:

W sumie to nie zalezy mi na tym jakie masz na ten temat zdanie ☺ zarzuciłeś mi, ze to co napisałem jedno przeczy drugiemu, a jednak nie napisałeś w ktorym miejscu mojej wypowiedzi popełniłem błąd logiczny. A juz myslalem, ze się czegos nauczę 😄

Skoro sam wszystko wiesz lepiej, to nie wiem w jakim celu zadajesz pytanie na forum. 

Piszesz "Osoby, ktore powazniej traktują zabawę w KD kupują dedykowane do tego celu urządzenia i wtedy wszystko działa tak jak nalezy." po czym na końcu piszesz "Faktycznie podłączanie dedykowanego odtwarzacza plików do telewizora i poprzez earc do ampli nie ma sensu."

12 godzin temu, RAF77 napisał:

Milo, napisz producentom, że źle to zrobili i ty byś to widział inaczej

Ukryta Zawartość

Napisał bym do LG, żeby zrobili jakiś update TV ponieważ ich złącze nie działa prawidłowo skoro jak włączę eARC to nie mam podstawowych dekoderów dźwięku jakim jest Dolby Digital, a jak wyłączę to działa... Poszperałem trochę w sieci i widzę, że nie tylko ja mam z tym problem...

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, bl4ck napisał:

Bez znaczenia.

W sumie racja bez znaczenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Milo napisał:

Piszesz "Osoby, ktore powazniej traktują zabawę w KD kupują dedykowane do tego celu urządzenia i wtedy wszystko działa tak jak nalezy." po czym na końcu piszesz "Faktycznie podłączanie dedykowanego odtwarzacza plików do telewizora i poprzez earc do ampli nie ma sensu."

Jak widać po raz N-ty nie załapałeś co się do Ciebie pisze. RAF77 juz wytłumaczył.

53 minuty temu, RAF77 napisał:

Bo odtwarzacza takowego nie podłącza się do telewizora, tylko do AVR. Chodziło koledze o sam sposób podłączenia , nie o zasadność zakupu.

Dokładnie to miałem na mysli. W powazniejszym systemie KD stosuje się dedykowany odtwarzacz do odtwarzania plików, a nie uzywa się do tego celu telewizora. No i taki odtwarzacz podłącza się do amplitunera lub procesora omijając telewizor. Nie wiem co tu było niezrozumiałe ale pewnie i teraz napisałem cos po chińsku nawet o tym nie wiedząc 😉

19 godzin temu, brewka87 napisał:

Jak widać po raz N-ty nie załapałeś co się do Ciebie pisze. RAF77 juz wytłumaczył.

Dokładnie to miałem na mysli. W powazniejszym systemie KD stosuje się dedykowany odtwarzacz do odtwarzania plików, a nie uzywa się do tego celu telewizora. No i taki odtwarzacz podłącza się do amplitunera lub procesora omijając telewizor. Nie wiem co tu było niezrozumiałe ale pewnie i teraz napisałem cos po chińsku nawet o tym nie wiedząc 😉

Ok, już rozumiem faktycznie źle to zinterpretowałem. No nic w takim razie może kiedyś skuszę się na jakiś odtwarzacz z prawdziwego zdarzenia chociaż prawda jest taka, że większość filmów ogląda się w Dolby Digital lub w Atmosie w zwykłej rozdzielczości. Może jak stremingi to w przyszłości zmienią to się będzie więcej działo w tym temacie, ale wątpię w to😏

Edytowane przez Milo