Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade z Elac Debut 2.0 b5.2

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim.

Mam wzmacniacz SMSL AO300 i ELAC Debut 2.0 b5.2. Gra to rewelacyjnie. I teraz mam pytanie. Byłem na odsłuchu kilku różnych rzeczy e.g monitor audio bronze 50/100, JBL studio 530, focal theva n1, Polk es20, najtańsze b&w i td. niestety moje uszy mówią że to gra wszytko mniej więcej tak samo i w kilku przypadkach nawet gorzej od elacow, i więc mam pytanie, co uważacie za naprawdę poważny upgrade od tych elaców 5.2 bez wydawania fortuny na to? Wiem że głośniki za 10 tys. Prawdopodobnie będą grać lepiej, ale to nie jest mój budżet (3 tys zł mniej więcej) Dodam że Elac był zakupiony w stanie prawie nowek za 400 zł 🙂 dzielcie się swoimi opiniami 🙂 dziękuję 

https://www.audiostereo.pl/topic/168109-upgrade-z-elac-debut-20-b52/

A co jest źródłem? Bo z powodzeniem można założyć, że do tego wzmacniacza nic nie będzie optymalnym upgradem i on sam będzie ograniczeniem dla lepszych głośników 

Może jeszcze jakiś szczegół - do jakiego stopnia lepiej, niż "rewelacyjnie" 😉 

Zakładam, że aż tak świetnie to nie jest, skoro szukasz upgrade brzmienia.

Czy więcej basu, czy jego innej jakości czy przejrzystość, może szczegóły ...

To pozwoli ukierunkować jakoś porady kolegów. Zarówno wspomniane źródło,

sam wzmacniacz, jak i nawet pogardzane tu i ówdzie kable mogą być wąskim ...

Choć faktem jest, że najwięcej i tak zależy od kolumn.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak Elaci Ci podchodzą to zaraz powinna być dostępna nową linia Debut. Z poprzedniej ja na przykład te bardzo lubię i da się tani dostać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
47 minutes ago, piotrek7 said:

A co jest źródłem? Bo z powodzeniem można założyć, że do tego wzmacniacza nic nie będzie optymalnym upgradem i on sam będzie ograniczeniem dla lepszych głośników 

Porównywałem do Naim Super Nait i jeszcze parę różnych wzmacniaczy za kilka tysięcy USD. Szczerze? Nie ma ŻADNEJ różnicy. A powiedział bym że wysokie tony i rozdzielczość jest nawet lepsza w przypadku SMSL vs Naim Supernait. O kablach możemy wogule nie rozmawiać. Byłem na ślepym demo kabli, i nie ma żadnej różnicy też, absolutnie, dodam że jestem młody i mam dobry słuch w zakresie od 10-15 hz do 22 tys hz. Aktualnie mam miedziane kable melodika jak coś. 

41 minutes ago, audioburak said:

Może jeszcze jakiś szczegół - do jakiego stopnia lepiej, niż "rewelacyjnie" 😉 

Zakładam, że aż tak świetnie to nie jest, skoro szukasz upgrade brzmienia.

Czy więcej basu, czy jego innej jakości czy przejrzystość, może szczegóły ...

To pozwoli ukierunkować jakoś porady kolegów. Zarówno wspomniane źródło,

sam wzmacniacz, jak i nawet pogardzane tu i ówdzie kable mogą być wąskim ...

Choć faktem jest, że najwięcej i tak zależy od kolumn.

Bardzo mi się podoba scena, barwa, ”muzyczność” tych głośników, i separacja, aczkolwiek, chciał bym bardziej głęboki i dynamiczniejszy bas i więcej „powietrza” w tonach wysokich i średnich, bo teraz mam lekkie uczyczie że nie oddycha to trochę. Więcej przestrzeni i więcej tego „room filling sound” 

podoba Ci się brzmienie Elac i chcesz coś w tym stylu, a może dalej Elac, czy chcesz coś zmienić w dźwięku?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, cruserblade napisał:

Porównywałem do Naim Super Nait i jeszcze parę różnych wzmacniaczy za kilka tysięcy USD. Szczerze? Nie ma ŻADNEJ różnicy

😁

Jak masz wystarczający metraż i trochę luzu od ściany posłuchaj R200.

Niedawno na forum zmieniał ktoś niezbyt duże podłogówki właśnie na te Polki

i okazało się, że ma teraz więcej basu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Skoro nie czujesz różnicy w brzmieniu z różnymi kolumnami, to nie wiem, czy jest sens szukać zmiany na siłę 🙂 Znam wiele osób, dla których brzmienie jest takie samo i nawet przy przejściu z TV na porządne stereo nie czują wielkiej różnicy. Ot, więcej basu. 

Jeśli jednak chcesz dalej szukać, to sprawdziłbym KEF Q350, ciemniejsze i spokojniejsze granie, ale z fajną sceną. Polk R200 to żywo brzmiące kolumny, z ociepleniem i dobrą podstawą basową. Fyne F500 to też na pewno ciekawa opcja, podobnie Triangle Borea BR03. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A ja w takim razie nie bardzo rozumiem skąd masz dylemat. 

Posłuchałeś teoretycznie lepszych kolumn i to nie jednych i wyciągnąłeś wnioski że wcale nie grają dla ciebie lepiej. Jesteś zadowolony z obecnego zestawu. 

W takim razie po co zmiana? 

A może to już ograniczenie smsl że wszystkie brzmią w bardzo podobny sposób? Brałeś to pod uwagę?

8 minutes ago, Piotr Sonido said:

A ja w takim razie nie bardzo rozumiem skąd masz dylemat. 

Posłuchałeś teoretycznie lepszych kolumn i to nie jednych i wyciągnąłeś wnioski że wcale nie grają dla ciebie lepiej. Jesteś zadowolony z obecnego zestawu. 

W takim razie po co zmiana? 

A może to już ograniczenie smsl że wszystkie brzmią w bardzo podobny sposób? Brałeś to pod uwagę?

Czysty prąd to jest czysty prąd, do tego mam dobry DAC jaki podłączany do komputera. Więc ograniczenie wzmaka odpada, ja mam jesze kilka wzmacniaczy, od chińskich do porządnych, mniej więcej jest to samo. A z obecnego zestawu jestem zadowolony, aczkolwiek to jest po prostu zmiana bo znudzili mi się za miesiąc już obecne Elac. ADHD to taka rzecz))) kupuję bo chce coś kupić 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

A może to już ograniczenie smsl że wszystkie brzmią w bardzo podobny sposób?

o to to to 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

54 minutes ago, Top Hi-Fi & Video Design said:

o to to to 😉

Mogę go przynieść do dowolnego salonu top hi-fi w Warszawie, posłuchamy tego SMSL’a razem, państwo będzie bardzo zdziwieni. A możemy nawet blind test zrobić z jakimś wzmakiem za 5-10 tys. Był taki gość w stanach który oferował 10 tys dolarów dowolnej osobie która rozróżni wzmacniacze w blind testach. Został przy swoich 10 tys 🙂 

ELAC Debut Reference 62 porównywałem Debut 2.0 B6.2. Porównanie było na Yamaszce RX-V4A i nawet na niej było słychać wyższość Reference: ma lepszej jakości bas, precyzja góry, przestrzeń. Twojego wzmaka nie znam i nie wiem czy nie będzie ograniczał potencjału kolumn, najlepiej wypożycz do domu i jak nie będzie różnicy, to trzeba pomyśleć o lepszym wzmocnieniu.

Mam/miałem, bo stoją i się kurzą, bo jeszcze nie wystawiłem ELAC DBR62. Zachwycony byłem tymi kolumnami, pojechałem kupić B&W, wróciłem z nimi. Po jakimś czasie jednak zaczęło mi brakować wysokich tonów - żeby była jasność ani razu, nie żałowałem, że nie wziąłem podstawkowych B&W serii 600 S2. ELAC DBR62 mają w sobie fajne ciepełko i to coś, można je słuchać godzinami. Zostały zastąpione przez Opera Prima i powrotu już nie ma, także ten kierunek polecam. 🙂

Edytowane przez MagneticFields
22 godziny temu, cruserblade napisał:

Czysty prąd to jest czysty prąd, do tego mam dobry DAC jaki podłączany do komputera. Więc ograniczenie wzmaka odpada, ja mam jesze kilka wzmacniaczy, od chińskich do porządnych, mniej więcej jest to samo. A z obecnego zestawu jestem zadowolony, aczkolwiek to jest po prostu zmiana bo znudzili mi się za miesiąc już obecne Elac. ADHD to taka rzecz))) kupuję bo chce coś kupić 

Ja akurat nie jestem wyznacznikiem tego że każdy wzmacniacz gra tak samo. Bo wygląda na to że one jednak nie dają czystego prądu. No ale właśnie skoro po prostu ci się znudziły no to może dla czystej ciekawości sprawdź kolumny o kompletnej innej charakterystyce. 

Z drugiej strony takie też sprawdzałeś i grały podobnie...

20 godzin temu, cruserblade napisał:

Mogę go przynieść do dowolnego salonu top hi-fi w Warszawie, posłuchamy tego SMSL’a razem, państwo będzie bardzo zdziwieni. A możemy nawet blind test zrobić z jakimś wzmakiem za 5-10 tys. Był taki gość w stanach który oferował 10 tys dolarów dowolnej osobie która rozróżni wzmacniacze w blind testach. Został przy swoich 10 tys 🙂 

Poznał bym tego smsl do na przykład rotela którego ma top. 

Inna sprawa że musiałbym dokładnie poznać akustykę tego pomieszczenia bo uważam że akustyka wnosi więcej niż wzmacniacz do systemu. 

41 minut temu, Piotr Sonido napisał:

akustyka wnosi więcej niż wzmacniacz do systemu. 

dlatego po wstępnym wyborze u nas, warto dogadać się i wypożyczyć sprzęt na test ostateczny w warunkach domowych 😉

www.tophifi.pl

W dniu 27.09.2024 o 14:10, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

dlatego po wstępnym wyborze u nas, warto dogadać się i wypożyczyć sprzęt na test ostateczny w warunkach domowych 😉

No i wy macie dobre podejście. Wasz krakowski oddział często kręcił e tej kwestii. Jak jest teraz? Od razu zaznaczę nie wiem. Jeżdżę do innych oddziałów.

Jak idą odsłuchy?

www.tophifi.pl