Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do audio analoque maestro duecento

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.                                                    Mam tego  wzmaka jak w tytule z kolumnami audiovector R3 signature, obecnie źródłem dźwięku jest bluesond node oraz cd Yamaha 1000. Wiem że to za słabe źródła do tego pieca. Czy mógłby ktoś podrzucić jakiś fajny dac powiedzmy tak do 10 tysi? Może być używany. 

Cześć 🙂 jakiego brzmienia oczekujesz od nowego przetwornika? Szukając dużej przyjemności z odsłuchu i fajnej barwy sprawdziłbym na pewno Fezza Equinox Evo, iFi Audio Pro iDSD Studio, a także Ferrum Wandla. Dla większej dokładności i technicznego brzmienia sprawdziłbym NuPrime DAC-10H, czy Musical Fidelity M6x DAC. Dalej to nie jest to bardzo analityczne granie, ale już bardziej zmierza w tym kierunku 😉

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 🙂 Podziałamy. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za odpowiedzi. Wzmacniacz kupiłem kilka tygodni temu i  muszę się przyznać że granie z node całkiem mi odpowiada jest trochę ciepła nie jest może super szczegółowo ale dla mnie fajnie. Właśnie nie chciałbym stracić tego ciepełka. Z kolei z cd yamahy więcej szczegółów bardziej analitycznie ale jakoś tak sucho. Czy zaproponowane dacki to jakiś olbrzymi przeskok względem node ? Spotkałem się jeszcze z informacją że w node można zmienić zasilanie i podobno sporo to daje. Rozumiem że chodzi o większą dynamikę i ilość informacji? 

Do 10 tys to spokojnie kupisz z naszej oferty Nad C658 oparty o system BluOS i mający korekcję Dirac Live (aktualnie cena jest mega), jednak na wybrałbym Rose Audio RS-250A, 😉 pomimo iż wolę apkę BluOS.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 godziny temu, zbigr7 napisał:

Czy zaproponowane dacki to jakiś olbrzymi przeskok względem node ?

Moim zdaniem tak 🙂 Najlepiej jednak będzie odsłuchać i porównać bezpośrednio. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przy moich propozycjach oczywiście BS Node do sprzedania 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Z tytułu okazja jest jeszcze Linn, gdzie wzmacniacz jak sam Linn informuje jest tylko dodatkiem, czyli mamy tutaj odtwarzacz sieciowy z funkcją wzmacniacza: https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/linn-majik-dsm-2020.html

www.tophifi.pl

Dzięki za odpowiedzi. Wzmacniacz kupiłem kilka tygodni temu i  muszę się przyznać że granie z node całkiem mi odpowiada jest trochę ciepła nie jest może super szczegółowo ale dla mnie fajnie. Właśnie nie chciałbym stracić tego ciepełka. Z kolei z cd yamahy więcej szczegółów bardziej analitycznie ale jakoś tak sucho. Czy zaproponowane dacki to jakiś olbrzymi przeskok względem node ? Spotkałem się jeszcze z informacją że w node można zmienić zasilanie i podobno sporo to daje. Rozumiem że chodzi o większą dynamikę i ilość informacji? 

Miałem i nadal mam Node 2i W drugim systemie z liniowym zasilaniem z :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Świetne zasilacze niskoszumowe . Wielu forumowiczów je ma. Zajrzyj do klubu BSN. Tak Zasilacz liniowy daje bardzo dużo w Node szczególnie jeśli używasz go jako całość czyli razem z DAC. Koniecznie obadaj bo może małym kosztem będziesz Happy.

Przesiadlem się z Node 2i na Lumin T2 po odsłuchu innych DAC które często kosztowały 2.5x tyle co Node 2i i nic albo bardzo mało wnosiły. Przesiadka to był wielki postęp w jakości w stosunku do 2i i zaparkowałem już na 3 lata. Jak napisałem znajdziesz używany za 1/2 ceny onegdaj w sklepie.
Uwaga T2 gra inaczej niż nowy T3 - to tak jakby cię kusiło wydać więcej kasy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Przeglądam wpisy Top HiFi i nie to żebym ich "promował" ale tego NAD i Linn co polecają to ja bym od nich pożyczył i obadał. Cena rzeczywiście fajna pytanie czy zastosowane Sabre w NAD ci podejdzie bo różnie bywa. Ja po Cocktail Audio nie chciałem więcej Sabre a tym czasem Lumin T2 udowodnił że gra cały klocek a nie sama kość. T2 uważany jest za najbardziej analogowa aplikacje Sabre.
NIE wiem jak w tym NAD

W dniu 24.09.2024 o 21:24, zbigr7 napisał:

Witam.                                                    Mam tego  wzmaka jak w tytule z kolumnami audiovector R3 signature, obecnie źródłem dźwięku jest bluesond node oraz cd Yamaha 1000. Wiem że to za słabe źródła do tego pieca. Czy mógłby ktoś podrzucić jakiś fajny dac powiedzmy tak do 10 tysi? Może być używany. 

Musi być włoski - jak wzmacniacz. 🙂

1/ Synthesis Roma 69DC - poza budżetem ale szukaj używek

Ukryta Zawartość

2/ Przetworniki od Lector Strumenti - różne modele, nie znam cen

Jeśli nie włoski to

1/ Primaluna EVO100 (ale ma włoską nazwę!) 🙂 - daleko poza budżetem ale ma świetne opinie i możesz kupić w PL na raty

2/ Copland DAC 215 - szanowana firma, DAC ma dobre opinie, genialny design i niemal mieści się w budżecie.

3/ Holo Audio Spring 3 - jest to DAC R2R. Najtańsza wersja mieści się w budżecie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Dzięki za propozycję. Za radą Marcina spróbuję wymienić zasilanie zobaczymy co to da. Jak niewiele to node pójdzie do drugiego zestawu z musicalem

35 minut temu, zbigr7 napisał:

Jak niewiele

Niewiele. Zmiana zasilacza ma sens ale nie jest w stanie wytrzymać porównania z urządzeniem wyższej klasy . Utopisz kasę, nic więcej nie zyskasz 

Tak, zapomniałem jeszcze o jednej z moich ulubionych firm i świetnym przetworniku Copland DAC215 😉

www.tophifi.pl

Gustard R26. W miarę tanio a trudno przebić jego brzmienie. Używki chodzą za 5K. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 29.09.2024 o 11:44, il Dottore napisał:

Musi być włoski - jak wzmacniacz. 🙂

1/ Synthesis Roma 69DC - poza budżetem ale szukaj używek

Ukryta Zawartość

2/ Przetworniki od Lector Strumenti - różne modele, nie znam cen

Jeśli nie włoski to

1/ Primaluna EVO100 (ale ma włoską nazwę!) 🙂 - daleko poza budżetem ale ma świetne opinie i możesz kupić w PL na raty

2/ Copland DAC 215 - szanowana firma, DAC ma dobre opinie, genialny design i niemal mieści się w budżecie.

3/ Holo Audio Spring 3 - jest to DAC R2R. Najtańsza wersja mieści się w budżecie.

Coś jest na rzeczy z tymi Włochami 😉. Synthesis Roma nie znam za to Lectora bdb, mam i mogę śmiało polecieć. Model Digitube S-192 to koszt ok 10 tys. Kiedyś chciałem go wymienić na coś lepszego no i się odbiłem. Nic w cenie do 20 tys co testowałem nie było warte znacznej dopłaty, a wręcz sygnatura dźwiękowa ustępowała lekko analogowemu, przestrzennemu graniu Lectora. Polecam sprawdzić w domu. Gdybyś chciał go rozwijać to jest opcja dokupić dedykowany zasilacz. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez guinness_bis

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

Niewiele. Zmiana zasilacza ma sens ale nie jest w stanie wytrzymać porównania z urządzeniem wyższej klasy . Utopisz kasę, nic więcej nie zyskasz 

Zyska Piotrze ale niewiele jak obaj napisaliśmy. Jak jest kasa na lepiej i drożej to pewnie.
Lumin T2
Denafrips Pontus
Gutek R2R czyli R26 jak powyżej
...

Jednak zainwestuję w ten zasilacz ( sporo osób chwali to rozwiązanie ) i "przemęczę się " kilka miesięcy a następnie zainwestuję w lepszy DAC.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

Koniecznie daj znać jak ci zagrało
Dla forum był kiedyś kod rabatowy w PD Creative ale ... Nie pamiatam co to było .
Może ktoś coś ?

47 minut temu, zbigr7 napisał:

Jednak zainwestuję w ten zasilacz ( sporo osób chwali to rozwiązanie ) i "przemęczę się "

W sumie to mi 5V gdzieś roczny PD Creative w szafce leży od czasu jak kupiłem daca z wbudowanym zasilaczem.. 😉 swoją drogą z daców polecam coś z R2R, ja jestem bardzo zadowolony z Ares 12th, w tej cenie naprawdę świetne granie

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 1.10.2024 o 13:35, zbigr7 napisał:

zainwestuję w lepszy DAC

To który jest ten lepszy? 🙂 I od czego lepszy?

W dniu 1.10.2024 o 14:25, marcinmarcin napisał:

polecam coś z R2R

Ale jeszcze raz... jak masz ten R2R to rozumiem, że pliki 16/44,1 dekoduje natywnie, bez oversamplingu, tak?

Ale jeśli masz pliki Hi-Res to jest druga część urządzenia na normalnych już kościach i wówczas masz już upsampling i pozostałe sztuczki zniekształcające źródłowy plik?

Dobrze to rozumiem?

W dniu 1.10.2024 o 15:25, marcinmarcin napisał:

swoją drogą z daców polecam coś z R2R,

To ma drugorzędne znaczenie (choć sam mam Pontus II). O wiele istotniejsza jest klasa konkretnego przetwornika. A choćby taki Chord i to w zasadzie wszystkie modele, począwszy od najtańszego w ofercie. I czy to będzie R2R, delta sigma czy co innego, mało istotne.  

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

O wiele istotniejsza jest klasa konkretnego przetwornika

Czyli co?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

To ma drugorzędne znaczenie (choć sam mam Pontus II). O wiele istotniejsza jest klasa konkretnego przetwornika. A choćby taki Chord i to w zasadzie wszystkie modele, począwszy od najtańszego w ofercie. I czy to będzie R2R, delta sigma czy co innego, mało istotne.  

Mam jeszcze Qutesta, w sumie też gra bardzo dobrze, ale jednak wole charakter brzmienia R2R. Chord jest gdzieś pomiędzy. DS bym już chyba nie chciał.

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

O wiele istotniejsza jest klasa konkretnego przetwornika

Ale co to jest klasa? Cena? Pytam, bo słuchałem np. Meridiana Signature Reference za 12 tys € i specjalnej klasy nie dostrzegłem. Podobnie stack dCS (ponoć najwyższa klasa, własne rozwiązania i technologie nieznane innym) za 50 tys funtów d*** mi jakoś nie urwał.

Nie dajcie sobie wmówić, że "klasa" gra. Za wuja nie chce grać.

6 godzin temu, il Dottore napisał:

Ale jeszcze raz... jak masz ten R2R to rozumiem, że pliki 16/44,1 dekoduje natywnie, bez oversamplingu, tak?

Ale jeśli masz pliki Hi-Res to jest druga część urządzenia na normalnych już kościach i wówczas masz już upsampling i pozostałe sztuczki zniekształcające źródłowy plik?

Dobrze to rozumiem?

Troche to bardziej skomplikowane. Oversampling jest dla lepszego filtrowania, bez cięcia góry pasma. Ares ma tryb NoS , ale według pomiarów nie jest to prawdziwy Nos, ale symulowany. (spadek góry pasma). Nie zmienia to faktu że brzmi zaskakująco dobrze w tym trybie. 

3 minuty temu, il Dottore napisał:

To takie troche audiofilskie kółka.  Kolega zastąpił Pontusa II Qutestem, ja Qutesta Aresem 12th. Oba zadowoleni...

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Ale co to jest klasa?

Ogólna jakość. Dźwięku, wykonania. 

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Bo Ty chyba to pojęcie postrzegasz przez pryzmat kasy. A ja mówię "klasy". To nie jest to samo

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Mam jeszcze Qutesta, w sumie też gra bardzo dobrze, ale jednak wole charakter brzmienia R2R. Chord jest gdzieś pomiędzy. DS bym już chyba nie chciał.

Gdybym miał zmieniać Pontusa II (a nie zmieniam bo nie odczuwam takiej potrzeby), przetestowałbym Weiss DAC204 lub brałbym Hugo TT 2. Choć prawdę powiedziawszy jakiś czas temu miałem okazję posłuchać Brystona BDA-2 (czyli starszy model) i to był z mojego punktu widzenia dźwięk naprawdę bardzo dobry. Zero wodotrysków i czarowania. Naturalność i wiarygodność brzmienia. Dlatego tak bardzo lubię urządzenia mocno zakorzenione w segmencie pro

8 minut temu, piotrek7 napisał:

przetestowałbym Weiss DAC204 lub brałbym Hugo TT 2.

Weissa kilka osób mi polecało.  Chyba renesans tego daca... świetny jest też podobno Sugden dac4. Na YT jest porównanie Dac4 z Qutest i Chord cieniutko wypada...

Tu fajne porównanie Weiss, Lampizator i Ares 12th. Oba mogą być docelowo fajnym upgradem po Aresie. Charakter podobny, ale też słychać ze lepsze oba.

Edytowane przez marcinmarcin