Skocz do zawartości
IGNORED

Hi end-owy kabel XLR

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni koledzy! Proszę o poradę,  szukam na prawdę docelowego interkonektu XLR. Ma połączyć Żrodlo jakim jest otwarzacz SACD ze wzmacniaczem. Nie chciałbym wydawać na niego fortuny, tzn > 10 tys złotych,  raczej w granicach do 6-7 tys. Po cichu liczę że są takie kable, jeden ze sprzedawców polecał mi np. cardas parsec. Że one już robią b. Dużo.  Na pewno w tak szacownym gronie znawców  , ktoś podpowie mi jaki kabel kupić. Nie liczę że kabel coś poprawi rozjaśni poszerzy itp. nawijanie makaronu na uszy pomińmy. Mają nic nie zepsuć i tyle. Zależy mi na przestrzenności,  takim strzałem w 10tke byl zakup  np. interkonektu gramofonowego van del Hul Silver 501 . Liczę na taki sam efekt. Dzięki  .Arek 

https://www.audiostereo.pl/topic/168047-hi-end-owy-kabel-xlr/

Tiglon jak najbardziej warty sprawdzenia, w prawdzie tego konkretnego xlr nie testowałem, ale miałem USB oraz zasilający z tej serii i to są już poważne zabawki. 🙂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

12 godzin temu, Gargan napisał:

Drogi kolego, jeśli faktycznie chcesz mieć super kabelek XLR, to albo zrób, albo zleć komuś zrobienie interconektu z kabla S-Video IXOS z żółtym płaszczem (posrebrzany) i metalowymi wtykami Neutrik. Cena zamknie się w jakiś 600~700 złotych z robocizną. Będzie taki sam dobry jak te Cardasy i inne Van Der H*** 😁

Nie pakuj się w audio voodoo! 👎

Powodzenia 🙂 

Nawet nie musi nic robic albo zlecac. Dostanie gotowe po rozsadnej cenie. Wystarczy popatrzec w sklepach dla profesjonalistow. Wybierasz dla spokoju "najdrozszy" i szafa gra 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

A zaoszczedzona kase wsadzasz w lepsze glosniki 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
Godzinę temu, xajas napisał:

Nawet nie musi nic robic albo zlecac. Dostanie gotowe po rozsadnej cenie. Wystarczy popatrzec w sklepach dla profesjonalistow. Wybierasz dla spokoju "najdrozszy" i szafa gra 🙂

Ukryta Zawartość

A zaoszczedzona kase wsadzasz w lepsze glosniki 🙂

Założysz się, że gość ma wzmacniacz, który nie jest symetryczny i ten XLR zmieni dokładnie nic, albo i pogorszy sprawę zbyt dużym napięciem na wejściu? 😀

Te żółte kable z ogłoszenia - sztos! 🤩

Ukryta Zawartość

Założysz się, że gość ma wzmacniacz, który nie jest symetryczny

O to bym sie nie zalozyl, ale niemalze w ciemno bym sie zalozyl o to, ze jest gotow wydac na te kable niemalze 1/5 ceny wzmacniacza
14 godzin temu, mztv napisał:

i po temacie:

Ukryta Zawartość

Nie po temacie. Mam internet odwiedzam liczne strony umiem znaleźć oferty. Zależy mi na poleceniu konkretnego kabla , który ktoś ma, sprawdzał itp.   i może polecić. Pozdr

13 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Tiglon jak najbardziej warty sprawdzenia, w prawdzie tego konkretnego xlr nie testowałem, ale miałem USB oraz zasilający z tej serii i to są już poważne zabawki. 🙂

Tiglona nie widzę w sprzedaży na polskich stronach. Może  żle szukałem 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez admiral
3 minuty temu, admiral napisał:

Tiglona nie widzę w sprzedaży ba polskich stronach. Może  żle szukałem 

Szukaj na OLX. Dystrybutorem Tiglona w Polsce jest firma Lector Audio. Znajdziesz bez problemu.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Godzinę temu, Gargan napisał:

Tylko 1/5? Zaraz go przekonają, że trzeba wydać 2x tyle co kosztuje sam wzmacniacz.

XLR teoretycznie pozwala przesłać sygnał bez znaczących zniekształceń na odległość 1000 stóp. 100 stóp jest uznawane za standard praktyczny. Tutaj masz pewnie ze 3 stopy odległości i wielkie halo jakbyś ciągnął kable na Księżyc i to przy sygnale 4V, gdzie ludzie nie mają problemów na zwykłym niesymetrycznym RCA-RCA na 2V. 

Zmienić trzeba powietrze w oponach na wyścigowe to auto pojedzie szybciej 🤷

Ty jestes jakims kolejnym wcieleniem buma? Wpadasz watek po watku i go rozwalasz. Po kiego sie wypowiadasz w temacie w ktorym kompletnie nie masz nic do powiedzenia?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Polecam przyjrzec się bliżej  XLR Shunyata 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmienić trzeba powietrze w oponach na wyścigowe to auto pojedzie szybciej

Sa rozne filozofie

Jesli mam budzet 50.000 i jezdzic autem, ktore ma 300kM, to mam dwie mozliwosci:

1. kupje auto, ktore ma 300kM za 50.000

2. kupuje auto, ktore ma 200kM za 30.000 a nastepne 20.000 wsadzam w ChipTuning, wydech i spoiler. I wydaje mi sie ze jezdze autem majacym 300kM

Ja wole to pierwsze
Ty jestes jakims kolejnym wcieleniem buma? Wpadasz watek po watku i go rozwalasz. Po kiego sie wypowiadasz w temacie w ktorym kompletnie nie masz nic do powiedzenia?

Jak na razie mial cos do powiedzenia, i to konkretnego.
A co ty miales konkretnego do powiedzenia (oprocz pokazywania palcem na innych)?
2 godziny temu, admiral napisał:

Zależy mi na poleceniu konkretnego kabla , który ktoś ma, sprawdzał itp.   i może polecić. Pozdr

no i bardzo dobrze.....mam, polecam bardzo neutralny kabelek....u mnie łączy cd ze wzmakiem....polecam bo warto

Edytowane przez mztv

Spojrzałem na giełdę hi-fi ,dział XLR.

Do wyboru,do koloru:

Shunyata,Transparent,Acrolink,Albedo,Nordost,Stealth,Cardas,itd.

Każdy z nich może być docelowym.

Cześć 🙂 Bardzo wstępnie warto sprawdzić Nordosty Freya II, Tellurium Q Ultra Silver II, czy Albedo Solid MKII 🙂 Z przestrzennością moim zdaniem najlepiej sprawdzi się Tellurium, ale zapraszam do kontaktu i na odsłuch 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

10 godzin temu, xajas napisał:

A zaoszczedzona kase wsadzasz w lepsze glosnik

Nie muszę aż tak oszczędzać 

6 godzin temu, Bartollini napisał:

Każdy z nich może być docelowym.

Wiem że jest tysiące kabli, liczę na polecenie konkretnego od kogoś kto taki kabel ma, najlepiej jak jest to kolejny wybór i efekt poszukiwań. Sprawdzony w praktyce. W linii gamofonowej mam melodikę Brown sugar i zostałem wyśmiany. Opinie że to jest cienki kabel nie "przystający" do hi endu. Dlatego na linię cyfrową chciałbym coś faktycznie Ok. Nikt nie ma XLRow w systemie??

Edytowane przez admiral
W linii gamofonowej mam melodikę Brown sugar i zostałem wyśmiany. Opinie że to jest cienki kabel nie "przystający" do hi endu.

Wysmiany przez kogo? Przez tych, ktorzy oceniaja jakosc kabla po jego grubosci?
I ty traktujesz takich gosci powaznie?
Godzinę temu, admiral napisał:

na linię cyfrową chciałbym coś faktycznie Ok. Nikt nie ma XLRow w systemie??

dostałeś sporo propozycji kabelków xlr....jak napisał Bartollini:

"Do wyboru,do koloru:

Shunyata,Transparent,Acrolink,Albedo,Nordost,Stealth,Cardas,itd.

Każdy z nich może być docelowym"

czego jeszcze oczekujesz...bo nie do końca to takie oczywiste.....u mnie sprawdza się albedo u kogoś innego inny kabelek w zależności kto czego oczekuje 🙂

21 godzin temu, xajas napisał:

Czy moge zapytac jaki to odtwarzacz, jaki wzmacniacz i glosniki?

no i rzecz oczywista 🙂

Edytowane przez mztv
Godzinę temu, admiral napisał:

. Nikt nie ma XLRow w systemie??

Ja mam, a takie "podobają" się?

Po lewej xlr, po prawej rca. Czyste srebro, dźwięk genialny, o ile system potrafi go oddać.. 

W dniu 11.09.2024 o 19:36, admiral napisał:

szukam na prawdę docelowego interkonektu XLR.

Hm, u mnie harmonixy (101 gp oraz 101 improved s) też mialy być docelowe. Po zmianie pokoju odsłuchowego, czyli warunków akustycznych oraz elektroniki (pre + końcówka mocy) okablowanie docelowe, stało się historią.. I tak to jest z "docelowymi rzeczami..", dopóki czegoś nie zmienimy😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

Sprawdzony w praktyce. W linii gamofonowej mam melodikę Brown sugar i zostałem wyśmiany. Opinie że to jest cienki kabel nie "przystający" do hi endu. Dlatego na linię cyfrową chciałbym coś faktycznie Ok. Nikt nie ma XLRow w systemie??

My mamy XLRy. W wiekszosci systemow takie jak ponizej. Sprawdzone w praktyce, grube i „przystajace“ do hi endu. Spelniaja wszystkie twoje wymagania.

Ukryta Zawartość

I nawet nie musisz oszczedzac

IMG_4327.thumb.jpg.5f81bcc257d9c23a68b37de74054cfcc.jpg

Jak je pokazesz tym kolesiom, to juz cie na pewno nie wysmieja.

Malo tego, jak jeszcze uzupelnisz ta linie gramofonowa o ten przycisk i ta mate, to im szczeka opadnie

IMG_5736.thumb.jpg.681849e48b8ea81964b019617e1529d3.jpg

IMG_5738.thumb.jpg.4f3bb72c4aa14a33b7f98241dc282d73.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, xajas napisał:

Cienki znaczy słaby...:-)

Mam xlra PADa Neptune. Swietny kabel, polecam znalesc uzywke. U mnie game over.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, xajas napisał:

a Ty traktujesz melodika poważnie ?

Ja nawet takie traktuje powaznie

Ukryta Zawartość

I mam ich niemalze 200m!

IMG_9984.thumb.jpg.3295f929d84d39f40d436b6fe341cc66.jpg

A XLRow i sieciowek nawet nie wspominam

Dlatego jestem tutaj najwiekszym kablarzem na tym forum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
W dniu 11.09.2024 o 19:36, admiral napisał:

Nie chciałbym wydawać na niego fortuny, tzn > 10 tys złotych,  raczej w granicach do 6-7 tys.

PAD NEPTUNE

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Pokaż nowe odpowiedzi