Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie od rozdzielni

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
10 minut temu, pmcomp napisał:

A moze na tym z Castoramy sinusoida bedzie brzydsza w gniazdku

Za 40 parę złotych ekranowany 3x4 można kupić ale jak wszystko stricte pod audio jest droższe.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Teraz wyobraźcie sobie na jednej linii kilka gniazdek i wpięte w nie lodówki, chłodziarki do wina i inne odbiorniki. Właśnie o tym piszę - o indywidualnej linii do audio, tak samo jak o indywidualnej linii do zasilania linii systemu klimatyzacji albo kompresora AC czy też pieca do ogrzewania. Poza tym, o tym już dawno pisał Madrigal w odniesienie do oddawanej mocy No.33, No.33H, No.334, No.335 I No.336.

Nie widzę lepszego ekranu niż emt conduit. 

Parker's Mood

17 minut temu, patefonik napisał:

Ja, jak pisałem mam zwykły z Ożarowa. Wynikało to wprost z braku środków, były inne priorytety. Nie wchodząc w dyskusję o kablach zasilających, teraz dałbym coś audiofilskiego. Dlaczego? Żeby o tym nie myśleć, mieć świadomość, że zrobiłem ile mogłem i zamknąć temat. Niestety ja w swoim systemie mam większą radość z Oyaide niż z Castoramowego. 

Czyli uzasadnienie techniczne to:

„Bo ja znam tylko jeden … cena a co za tym idzie lepsze samopoczucie im drozszy.”

🙂 

15 minut temu, Chicago napisał:

Teraz wyobraźcie sobie na jednej linii kilka gniazdek i wpięte w nie lodówki, chłodziarki do wina i inne odbiorniki. Właśnie o tym piszę - o indywidualnej linii do audio, tak samo jak o indywidualnej linii do zasilania linii systemu klimatyzacji albo kompresora AC czy też pieca do ogrzewania. Poza tym, o tym już dawno pisał Madrigal w odniesienie do oddawanej mocy No.33, No.33H, No.334, No.335 I No.336.

Nie widzę lepszego ekranu niż emt conduit. 

A gdzie sie zbiegaja te obwody od pralek, lodowek, silnikow, ladowarek laptopow czy telefonow z ta dedykowana linią audio? Łącza sie ze sobą czy nie?

16 minut temu, Seyv napisał:

Za 40 parę złotych ekranowany 3x4 można kupić ale jak wszystko stricte pod audio jest droższe.

Mi w zupelnosci wystarcza 3x2,5 solid core. Tak 25 lat temu pewnie placilem w hurtowni elektrycznej jakoś 1,5 PLN/m. 

Za tanio … nieaudiofilski.

PS. a zeby nie bylo do miejsca gdzie kiedys stal sprzet audio, a teraz tylko kino domowe i TV mam poprowadzone od skrzynki z bezpiecznikami 3 niezalezne linie 16A kazda z innej fazy. A co … takiego mialem kaprysa … mocowego. 10 kVA moge podpiac 🙂 . Tym samym kablem „z Castoramy”.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Moderatorzy
11 minut temu, pmcomp napisał:

gdzie sie zbiegaja te obwody od pralek, lodowek, silnikow, ladowarek laptopow czy telefonow z ta dedykowana linią audio? Łącza sie ze sobą czy nie?

Pomijając kwestie zakłóceń i ich tłumienia w przewodzie w grę wchodzą kwestie bezpieczeństwa. Np. przy instalacji trójfazowej w budynku przy przerwaniu przewodu zerowego (lub jego poluzowaniu w gnieździe co zdarza się częściej) uszkodzeniu mogą ulec odbiorniki jednofazowe. Dlatego pisałem by zabezpieczyć obwód audio jednofazową oddzielną różnicówką. 

20 minut temu, pmcomp napisał:

Bo ja znam tylko jeden … cena a co za tym idzie lepsze samopoczucie im drozszy.”

Nie moje słowa, ale się odniosę. 

Nie, wymieniłem droższe na tańsze, bo w aktualnym systemie bardziej mi się podobają. Zanim to zrobiłem przesłuchałem kilkanaście różnych. Tak, w swoim systemie rozpoznaję kable zasilające , a nawet wtyczki. 

42 minuty temu, pmcomp napisał:

Pytalem o rodzaj kabla. Dlaczego ten Gigawat ma byc lepszy od tego z Castoramy?

A moze na tym z Castoramy sinusoida bedzie brzydsza w gniazdku?

ponieważ marketowe "miedziane" są alu z płaszczem miedzianym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
9 minut temu, Zbi_Rek napisał:

ponieważ marketowe "miedziane" są alu z płaszczem miedzianym

Ukryta Zawartość

Link sie nie otwiera.

Nie trzeba kupowac kabla chinskiego. Mamy znakomitych polskich producentow kabli elektrycznych, ktorzy byli juz wspominania. A ja umownie nazwyam to „kablem z Castoramy”. BTW gdy ja kupowalem „kabel z Castoramy” to nie bylo na rynki kabli chinskich 🙂 .

A teraz elektrycznie … w jakich parametrach ten chiński kabel jest gorszy od naszego polskiego, albo od tego Gigawata? BTW na prawde sadzisz, ze Gigawat sam ciagnie tego druta w swoich hutach ???

😉 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

@pmcomp

A zadam Ci inne pytanie.

Są takie firmy jak Furukawy, czy Mitsubishi. Pomińmy marginalne ich przygody w świecie audio. Produkują tysiące kilometrów różnych kabli miedzianych o różnych parametrach. Kable wykorzystuje przemysł, pomińmy automatykę i super wrażliwą elektronikę. Weźmy budowlankę czy inne maszyny. Cały świat, Kupuje te lepsze kable, a nie są one tanie (sprawdzałem). Wszyscy konstruktorzy to lamusy dające się nabrać na bajanie o czystej miedzi? Uważasz, że skoro czystość miedzi nie ma wpływu na sygnał audio, to ma wpływ na wydajność koparki? 

Bez złośliwości. Jak to sobie w głowie układasz? 

20 minut temu, patefonik napisał:

Nie moje słowa, ale się odniosę. 

Nie, wymieniłem droższe na tańsze, bo w aktualnym systemie bardziej mi się podobają. Zanim to zrobiłem przesłuchałem kilkanaście różnych. Tak, w swoim systemie rozpoznaję kable zasilające , a nawet wtyczki. 

Nie dyskutujemy tu o kablach zasilajacych AC podpinajacych sprzety do „tego samego gniazdka” w scianie czyli zazwyczaj do kondycjonera czy listwy. Bo tam dzialaja elektryczne zjawiska zwiazane z masa sygnalow audio i przewodami PE w tychce kablach AC, o czym malo kto tu dyskutuje bo malo kto tutaj ma o tym pojecie.

Tu dzisiaj dyskutujemy o kablu z gniazda audio do skrzynki bezpiecznikow albo nawet dalej, do skrzynki zbiorczej czy do slupa. I tutaj nie ma zadnych zjawisk elektrycznych ktore by wplywaly na jakosc dzwieku. Istnieja jedynie zjawiska w naszych glowach.

Jedynym przypadkiem pozytywnym moze byc fakt, ze dyedykowana linia audio jest na innnej fazie niz reszta naszych pralek, lokowek, lodowek, zasilaczy do telefonow itp. Czescia wspolna tych linii jest jedynie zyla PE, a po nie zaklocenia w.cz. przenosza sie tak samo ladnie. Ale nawet gdy tak jest po tej naszej dedykowanej fazie do audio moga sieprzeniesc inne zaklocenia w.cz od sasiada, ktory na tej fazie podlaczyl sobie … to co juz wymienialem.

Jak sie dyskutuje o takich zagadnieniach to trzeba miec choc minimum wiedzy jak to dziala. A to jest wiedza dosc prosta, mozna ja sobie nabyc w internecie w kilka godzin. Polecam.

4 minuty temu, patefonik napisał:

@pmcomp

A zadam Ci inne pytanie.

Są takie firmy jak Furukawy, czy Mitsubishi. Pomińmy marginalne ich przygody w świecie audio. Produkują tysiące kilometrów różnych kabli miedzianych o różnych parametrach. Kable wykorzystuje przemysł, pomińmy automatykę i super wrażliwą elektronikę. Weźmy budowlankę czy inne maszyny. Cały świat, Kupuje te lepsze kable, a nie są one tanie (sprawdzałem). Wszyscy konstruktorzy to lamusy dające się nabrać na bajanie o czystej miedzi? Uważasz, że skoro czystość miedzi nie ma wpływu na sygnał audio, to ma wpływ na wydajność koparki? 

Bez złośliwości. Jak to sobie w głowie układasz? 

Czystosc miedzi w kablu zasilajacym AC czy w kablach w naszych domach i mieszkaniach NIE MA ZADNEGO WPLYWU na sygnal audio i jakosc dzwieku !!!

Wbijcie to sobie do glowy raz na zawsze.

A jak to sprawdzic wlasnorecznie? Pisalem na tym forum nie raz. Doswiadczenie jest proste i nie ingeruje ani w kable ani w sprzet. Z tego co wiem nie wykonal go nikt.

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Uważasz, że skoro czystość miedzi nie ma wpływu na sygnał audio, to ma wpływ na wydajność koparki? 

Wydajnosc koparki nie ma nic wspolnego z kablem elektrycznym i czystoscia miedzi tamze.

Dlaczego?

Zastanow sie, to zadanie domowe. Jak dojdziesz do koncowych wnioskow to prosze oswiec nas maluczkich. Powodzenia.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

47 minut temu, pmcomp napisał:

A gdzie sie zbiegaja te obwody

Wszystko idzie do tablicy z bezpiecznikami. W Stanach, do każdego domu idą trzy linie - dwie fazy i przewód zerowy. Trzeba rozróżnić instalacje domowe od linii zewnętrznych, którą to też wymienili mi ok. 17 lat temu. 

Parker's Mood

7 minut temu, pmcomp napisał:

Tu dzisiaj dyskutujemy o kablu z gniazda audio do skrzynki bezpiecznikow

Masz rację, nastąpiła nadinterpretacja z mojej strony. Nie mam doświadczenia w tym temacie bo od z górą 23 lat używam Ożarowa, jak pisałem. I tak jak pisałem nie mam w planach wypruwać go ze ściany. Co nie zmienia faktu, też to wyraźnie napisałem, że teraz dałbym instalacyjny oyaide, dla świętego spokoju, żeby zamknąć temat i nie zastanawiać się, jak teraz, czy jakimś cudem mogło by być lepiej.

Edycja 

Piszę o konkretnej Oyaide nie najdroższej, nie w lawendowe koszulce, ale instalacyjne. Mam, kupiłem, sprawdziłem. W listwie słyszę jej wpływ na dźwięk względem Casto. Uważam też, że w moim systemie, jest lepsza od kilku cukierkowych i zdecydowanie droższych audiofilskich zabawek. 

Edytowane przez patefonik
5 minut temu, patefonik napisał:

Masz rację, nastąpiła nadinterpretacja z mojej strony. Nie mam doświadczenia w tym temacie bo od z górą 23 lat używam Ożarowa, jak pisałem. I tak jak pisałem nie mam w planach wypruwać go ze ściany. Co nie zmienia faktu, też to wyraźnie napisałem, że teraz dałbym instalacyjny oyaide, dla świętego spokoju, żeby zamknąć temat i nie zastanawiać się, jak teraz, czy jakimś cudem mogło by być lepiej. 

Dlatego zeby nie zastanawiac sie ludzie wierza w rozne cuda i daja co niedziele na tace.

Tylko tutaj rzadzi nauka, a nie wiara.

A niestety wiara w audio i rozne rzeczy pisane na tym forum jest przeolbrzymia.

A wystarczy czasem wlaczyc … myslenie. Wszystkim tego zycze.

5 minut temu, Chicago napisał:

Wszystko idzie do tablicy z bezpiecznikami. W Stanach, do każdego domu idą trzy linie - dwie fazy i przewód zerowy. Trzeba rozróżnić instalacje domowe od linii zewnętrznych, którą to też wymienili mi ok. 17 lat temu. 

Super. Tak wlasnie jest.

To zaklocenia w.cz. przeleca z innych linii z pralkami, przez skrzynke bezpiecznikow, do tej superduper dedykowanej linii audio?

Przepraszam, pisze obrazowo zeby wszyscy to sobie mogli wyobrazic.

Edytowane przez pmcomp

6 minut temu, pmcomp napisał:

niestety wiara w audio i rozne rzeczy pisane na tym forum jest przeolbrzymia

Napisałem powyżej. Tu nie ma wiary. Sprawdziłem osobiście. Odrzuciłem droższe i chwalone pozycje. Nikt mi tego kabla nie reklamował. Zaryzykowałem. Kupiłem z Japonii i sprawdziłem. 

33 minuty temu, pmcomp napisał:

Link sie nie otwiera.

Nie trzeba kupowac kabla chinskiego. Mamy znakomitych polskich producentow kabli elektrycznych, ktorzy byli juz wspominania. A ja umownie nazwyam to „kablem z Castoramy”. BTW gdy ja kupowalem „kabel z Castoramy” to nie bylo na rynki kabli chinskich 🙂 .

A teraz elektrycznie … w jakich parametrach ten chiński kabel jest gorszy od naszego polskiego, albo od tego Gigawata? BTW na prawde sadzisz, ze Gigawat sam ciagnie tego druta w swoich hutach ???

😉 .

a gdzieś napisałem, że gigawat ciągnie sam druta ? 🤭

Dlatego nigdy nie kupiłem i nie kupię druta gigawatopodobnego, gdyż podobnie jak Ty zakładam, że jest to np. przewód ze stajni Bitnera lub innego oemowego/przemysłowego drutociąga 😎

Edytowane przez Zbi_Rek
9 minut temu, Zbi_Rek napisał:

a gdzieś napisałem, że gigawat ciągnie sam druta ? 🤭

Dlatego nigdy nie kupiłem i nie kupię druta gigawatopodobnego, gdyż podobnie jak Ty zakładam, że jest to np. przewód ze stajni Bitnera lub innego oemowego drutociąga 😎

Zwracam honor.

Wydaje mi sie jednak, ze autor tego watku moze tak sądzić.

12 minut temu, patefonik napisał:

Napisałem powyżej. Tu nie ma wiary. Sprawdziłem osobiście. Odrzuciłem droższe i chwalone pozycje. Nikt mi tego kabla nie reklamował. Zaryzykowałem. Kupiłem z Japonii i sprawdziłem. 

Piszesz o kablach AC czy o kablu montazowym ciagnietym od gniazdka audio do skrzynki bezpiecznikow albo i dalej?

Doczytalem bo dopisales … W LISTWIE. Zakladam, ze w listwie od gniazdka do kabli AC do poszczegolnych klockow audio?

Ale, powtorze raz jeszcze, o tych kablach tu w tym watku nie dyskutujemy. Bo maja one wplyw ze wzgledu na zamykanie sygnalu audio przez zyly PE kabli zasilajacych, listw i wszelkich innych urzadzen wpietych do … gniazdka audio. Gdybys wiedzial dlaczego tak sie dzieje to moglbys zaoszczedzic troche kasy stosujac ten kabel jedynie na zyle PE w twojej listwie albo w kazdym kablu AC.

PONIEWAZ ZYLA GORACA I NEUTRALNA NIE MAJA ZADNEGO WPLYWU NA DZWIEK SYSTEMU AUDIO, OBOJETNIE GDZIE SA UMIESZCZONE, W SCIANIE, W KABLU AC, W LISTWIE ZASILAJACEJ CZY W KONDYCJONERZE !!!

Dlaczego? Bo za to odpowiada nauka zwana fizyka, gdzie dział o prądzie elektrycznym jest jego czescią.

Powyzsze proponuje wbic sobie na zawsze do glowy.

Edytowane przez pmcomp

Teraz, pmcomp napisał:

Zwracam honor.

Wydaje mi sie jednak, ze autor tego watku moze tak sądzić.

doskonale wiesz, że z "sądzącym" merytoryczna dyskusja jest bezsensowna 😌

7 minut temu, Zbi_Rek napisał:

doskonale wiesz, że z "sądzącym" merytoryczna dyskusja jest bezsensowna 😌

Zazwyczaj ci ONI nie sądzą tylko … wierzą.

Edytowane przez pmcomp

31 minut temu, pmcomp napisał:

Super. Tak wlasnie jest.

To zaklocenia w.cz. przeleca z innych linii z pralkami, przez skrzynke bezpiecznikow, do tej superduper dedykowanej linii audio?

Ale o co chodzi? Nie piszę o żadnych zakłóceniach, tylko o mocy i odpowiednim prądzie dla prądożernych odbiorników audio. Po to się stosuje dedykowane linie. Poza tym, jak już tak sobie to tłumaczysz, to można to obejść i mieć kilka tablic z bezpiecznikami - jedne do oświetlenia, kolejne do gniazdek, następne do AC (air conditioner), inne do audio. Tak się robi instalacje w milionerskich domach. Najlepszy ekran jaki istnieje, to stalowe dedykowane rury w których instaluje się przewody elektryczne (emt conduit). Spróbuj zadzwonić albo odebrać sygnał ze swojego telefonu komorowego będąc zamkniętym w stalowym kontenerze. Życzę powodzenia. 

Parker's Mood

• Moderatorzy
51 minut temu, pmcomp napisał:

Czescia wspolna tych linii jest jedynie zyla PE, a po nie zaklocenia w.cz. przenosza sie tak samo ladnie. Ale nawet gdy tak jest po tej naszej dedykowanej fazie do audio moga sieprzeniesc inne zaklocenia w.cz od sasiada

No właśnie nie. Nie przenoszą się tak samo ładnie. Gdyby tak było nie trzeba było robić "skrętek" do sieci LAN i wymyślać światłowodów.  

21 minut temu, Chicago napisał:

Ale o co chodzi? Nie piszę o żadnych zakłóceniach, tylko o mocy i odpowiednim prądzie dla prądożernych odbiorników audio. Po to się stosuje dedykowane linie. Poza tym, jak już tak sobie to tłumaczysz, to można to obejść i mieć kilka tablic z bezpiecznikami - jedne do oświetlenia, kolejne do gniazdek, następne do AC (air conditioner), inne do audio. Tak się robi instalacje w milionerskich domach. Najlepszy ekran jaki istnieje, to stalowe dedykowane rury w których instaluje się przewody elektryczne (emt conduit). Spróbuj zadzwonić albo odebrać sygnał ze swojego telefonu komorowego będąc zamkniętym w stalowym kontenerze. Życzę powodzenia. 

Oj, na tym forum stosuje sie do poprawienia jakosci audio.

Oj, widze, ze nie wiesz jak buduje sie linie elektryczne w domu i jak laczy z zewnetrzna linia energetyczna. Te kilka skrzynek jak ty to nazywasz to po prostu zwiekszenie liczby obwodow elektrycznych (linii). I tak „wszystkie” przewody sie ze soba laczą w tzw. gwiadę zanim trafią do licznika i do zewnetrznej linii energetycznej. O przypadkach roznych faz juz napisalem gdzie ich przewody gorace sie ze soba nie lacza. Lacza sie przewody PE.

Oj, widzę ze musisz poczytac jak i ktoredy rozchodzą sie zaklocenia w.cz.

PS. zuzywasz na audio wiecej niz 3,7 kVA? To latwo policzyc.

14 minut temu, Seyv napisał:

No właśnie nie. Nie przenoszą się tak samo ładnie. Gdyby tak było nie trzeba było robić "skrętek" do sieci LAN i wymyślać światłowodów.  

W ethernecie miedzianym jest izolacja galwaniczna. Swiatlowod ma naturalna izolacje galwaniczną i nie jest podatny na zklocenia w.cz przez powietrze w porownaniu tradycyjnych kabli metalowych.

Przenosza sie tak samo ladnie jak po pozostalych zylach elektrycznych bo … sie przenoszą. To mialem na mysli to wynika z kontekstu.

Jesli nie wyrazilem sie precyzyjnie to przepraszam.

Dla wszystkich do poduszki … warto: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

16 minut temu, Chicago napisał:

@Chicago to o czym piszesz na Starym Kontynencie robi się już w standardzie deweloperskim od kilkudziesięciu lat 😏

Poza tym, nie jest żadnym milionerskim wyczynem prowadzenie instalacji w peszlach/arotach (ale nie stalowych 😏, jak w Nowym Świecie w domach z osb/gk)

30 minut temu, pmcomp napisał:

Oj, widze, ze nie wiesz jak buduje sie linie elektryczne w domu i jak laczy z zewnetrzna linia energetyczna.

Źle widzisz, ale to nie jest problem. Problemem jest brak zrozumienia słowa pisanego. Mam akurat dużo wspólnego z instalacjami różnego rodzaju w drogich i bardzo drogich, nowo budowanych domach - takich od 3mln w górę. I naprawdę nie muszę nic nikomu udowadniać. 

Parker's Mood

12 minut temu, Chicago napisał:

Źle widzisz, ale to nie jest problem. Problemem jest brak zrozumienia słowa pisanego. Mam akurat dużo wspólnego z instalacjami różnego rodzaju w drogich i bardzo drogich, nowo budowanych domach - takich od 3mln w górę. I naprawdę nie muszę nic nikomu udowadniać. 

To jak, te wszystkie skrzynki i przewody lacza sie jak opisalem? 

A jak sie lacza to przenosza sie tamtedy zaklocenia?

Pytam bo … najwiekszym wrogiem dzwieku w audio sa zaklocenia i petle masy, a nie nietrzymanie parametrow elektrycznych pradu przez kabel, ktory go przewo (napiecie i czestotliwosc).

Bo … autor watku chce zastosowac drozszy kabel Gigawata do dedykowanej linii audio nie z powodu ograniczenia mocowego tylko … z powodu, ze wierzy, ze dzieki niemu bedzie mial lepszy dzwiek ze swojego systemu audio.

Dlaczego? Caly czas probuje sie dowiedziec. Bo na wyjsciu w gniazdku audio otrzyma „lepszy” prad? Albo niepogorszony? Bo jego zastosowanie nie wyeliminuje ew. zaklocen promieńiowanych i przewodzonych (odsylam do cytowanego pdfa), ktore moga sie pojawic w jego wewnetrznej sieci elektrycznej. No to z jakiego powodu ten kabel jest lepszy?

Ktos odpowie?

Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Bo … autor watku chce zastosowac drozszy kabel Gigawata do dedykowanej linii audio nie z powodu ograniczenia mocowego tylko … z powodu, ze wierzy, ze dzieki niemu bedzie mial lepszy dzwiek ze swojego systemu audio.

'Każdy' audiofil musi przez to przejść. Czy sieć ma wpływ, czy nie ma...??? Oto jest pytanie. 😉

Parker's Mood

6 minut temu, Chicago napisał:

'Każdy' audiofil musi przez to przejść. Czy sieć ma wpływ, czy nie ma...??? Oto jest pytanie. 😉

Ja nie musze i nie przechodzę, moja wiedza mi przeszkadza. Ale ... ja już od kilku dobrych lat nie jestem audiofilem.

9 godzin temu, Chicago napisał:

Właśnie o tym piszę - o indywidualnej linii do audio, tak samo jak o indywidualnej linii do zasilania linii systemu klimatyzacji albo kompresora AC czy też pieca do ogrzewania

No, to musiałbyś mieć w domu zasilanie ...hmm dziesięciofazowe?

Tymczasem tylko niektórzy mają co najwyżej trójfazowe (w USA raczej nie jest inaczej). 

Jesli ktoś zrobi sobie dwie, trzy, cztery (jak Ty byś chciał) "oddzielne linie", w tym jedną dla audio, ale z jednej, tej samej fazy zasilającej...to jest daremne, bo te "oddzielne linie" i tak "spotkają" się galwanicznie w jednym punkcie, na bezpieczniku. 

Bo jak podzielić trzy fazy na audio, piec, klimatyzacje, może kuchnię...a gdzie oświetlenie, inne potzebne w domu gniazdka? A przy tym trzeba pamietać o rówwnomiernym obciążeniu poszczególnych faz. 

Takie rojenia są fizycznie i poprawnie elektrycznie niewykonalne. 

Poza tym "oddzielna linia" for audio a szczególnie jej "zbawienny wpływ", to tylko jeden z mitów audio, z którego żyją sobie spokojniaczkiem różne gigawatty i inni podobni, od drutów, bezpieczników instalacyjnych.

"Najważniejsze w audio jest zasilanie"!

Tak! Przy czym zasilanie to modół (najlepiej w osobnej, wydzielonej obudowie) zasilacza, każdego urządzenia.

• Moderatorzy
1 godzinę temu, iro III napisał:

Takie rojenia są fizycznie i poprawnie elektrycznie niewykonalne

Nie wiem ile instalacji wykonałeś ale w wielu przypadkach jest to jak najbardziej możliwe. Rzadko zdarza się by w domu uruchomione były lub musiały być wszystkie urządzenia i przy dobrym planowaniu można wydzielić czasowo czystą fazę pod audio.

1 godzinę temu, iro III napisał:

Poza tym "oddzielna linia" for audio a szczególnie jej "zbawienny wpływ"

Oddzielna linia to też większe bezpieczeństwo. Ludzie wydają dziesiątki czy setki tysięcy złotych na sprzęt audio więc nie wydaje mi się by wydanie dwóch tysięcy złotych na kawałek kabla i dwa bezpieczniki a nawet zabezpieczenie przeciwprzepięciowe było wielkim problemem.

17 minut temu, Seyv napisał:

czasowo czystą fazę pod audio.

Już o tym pisałem, to jest audio mit. Dobry zasilacz "łyknie bez popitki", wszystkie "nieczystości" już na etapie transformatora.

17 minut temu, Seyv napisał:

Oddzielna linia to też większe bezpieczeństwo.

Urządzenia audio są bezpieczne.

Pod warunkiem, że nie "modyfikowane", lub z "garażowej" produkcji.

Edytowane przez iro III
36 minut temu, Seyv napisał:

Nie wiem ile instalacji wykonałeś ale w wielu przypadkach jest to jak najbardziej możliwe. Rzadko zdarza się by w domu uruchomione były lub musiały być wszystkie urządzenia i przy dobrym planowaniu można wydzielić czasowo czystą fazę pod audio.

Sorry, jaka czysta faza?

A co jak pod ta twoja czysta faze twoj sasiad podlaczy silniki, wiertarki LEDowe oswietlenie na najgorszych impulsowkach???

36 minut temu, Seyv napisał:

Oddzielna linia to też większe bezpieczeństwo. Ludzie wydają dziesiątki czy setki tysięcy złotych na sprzęt audio więc nie wydaje mi się by wydanie dwóch tysięcy złotych na kawałek kabla i dwa bezpieczniki a nawet zabezpieczenie przeciwprzepięciowe było wielkim problemem.

A jak to wieksze bezpieczenstwo sie niby przyjawia ???

A czy linia niededykowana do ktorej podlaczas system audio nie jest zabezpieczona bezpiecznikiem?

Zabezpieczenie przeciwnapieciowe nie ma tu nic do rzeczy. W mojej instalacji mam podwojne zabezpieczenie przeciwnapieciowe ale … na kazdej fazie wejsciowej do budynku, a nie na obwodach wewnetrznych. Tak chronie wszystkie urzadzenia, a nie tylko audio.

@Seyv, cenie sobie twoje posty i wiedze w audio ale widze, ze w elektryce ktos ci makaronu na uszy nawinał.

W dalszym ciagu nikt mi nie odpowiedzial na pyatnie dlaczego ten superduper kabel Gigawata jest lepszy do audio od polskiego kabla z Ożarowa. Somyslam sie dlaczego. Bo jesli audiofile slysza wplyw na dzwiek kabli AC to trzeba im wmowic, ze dalsze kable za gniazdkiem audio też. Napisalem, tam wplyw na dzwiek maja inne mechanizmy i to też wylacznie na zyle PE. Zyla goraca i neutralna kabla zasilajacego AC moze byc takze z kabla z Ożarowa bo zadnego wplywu na dzwiek nie ma.

Czekam …

Edytowane przez pmcomp

• Moderatorzy
34 minuty temu, iro III napisał:

Urządzenia audio są bezpieczne.

Przepraszam, ale dziad o gruszce baba o pietruszce. 

25 minut temu, pmcomp napisał:

A co jak pod ta twoja czysta faze twoj sasiad podlaczy silniki, wiertarki LEDowe oswietlenie na najgorszych impulsowkach???

Wiele z nich zostanie wytłumionych przez samą długość linii. Im dłuższy przewód tym silniej tłumi sygnały (zwłaszcza wysokiej częstotliwości). 

27 minut temu, pmcomp napisał:

A jak to wieksze bezpieczenstwo sie niby przyjawia ???

Tym, że np w przypadku braku zera na urządzeniach audio nie pojawi się napięcie międzyfazowe.

29 minut temu, pmcomp napisał:

elektryce ktos ci makaronu na uszy nawinał.

Kilka instalacji w życiu wykonałem i pospinałem, dziś planuje łączyć kolejną więc coś tam wiem.

33 minuty temu, pmcomp napisał:

W mojej instalacji mam podwojne zabezpieczenie przeciwnapieciowe ale … na kazdej fazie wejsciowej do budynku, a nie na obwodach wewnetrznych.

Ogólnie zaleca się trzystopniową ochronę przeciwprzepięciową. Poza tym nie zawsze przepięcia przychodzą z zewnątrz, czasem mogą być wygenerowane wewnątrz. Dlatego np. odpowiednio łączy się panele PV by nie było pętli indukcyjnej. 

36 minut temu, pmcomp napisał:

dalszym ciagu nikt mi nie odpowiedzial na pyatnie dlaczego ten superduper kabel Gigawata jest lepszy do audio od polskiego kabla z Ożarowa

Osobiście nie twierdzę, że akurat ten jest lepszy. Inny z ekranem mógłby być równie dobry.

• Pokaż nowe odpowiedzi