Skocz do zawartości
IGNORED

Przygotowanie pokoju pod projektor

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pokój około 12 metrów2 który przygotowuję pod odsłuchy i oglądanie filmów. Padło na projektor. Okna od północy i będą rolety. Ściany mam obecnie bez tynków, sufit do zrobienia.  Czy do projektora wystarczy ścianka z regipsu? Jakie kable warto zamontować profilaktycznie w ścianie zanim położę tynk?? Oczywiście prócz sieciowych. Czym sufit wypełnić? Strop mam drewniany. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/168015-przygotowanie-pokoju-pod-projektor/

lepiej zacznij od akustyki bo  prawdopodobnie wybrałeś najgorsze możliwe miejsce na "sprzęt". Jakie masz dokładne wymiary ?

w kinie sobie poradzisz stosując np 4 subwoofery ale stereo będzie problemem.

Edytowane przez fetek

arturross, czy temat jest nadal aktualny? 

Jeśli coś mamy doradzić, podaj więcej informacji na temat budżetu i oczekiwań. 

Możesz pomalować na biało ścianę, kupić budżetowy projektor i być zadowolonym. Możesz też zbudować akustycznie i wizualnie dopieszczone kino marzeń.

2 godziny temu, paprykarz18 napisał:

arturross, czy temat jest nadal aktualny?

Moim zdaniem nie ma sensu angazować sie na siłę w pomoc. 

Jeszcze w dniu załozenia tematu czyli tydzień temu @fetek zapytał

W dniu 5.09.2024 o 23:54, fetek napisał:

Jakie masz dokładne wymiary ?

...i nie dostał odpowiedzi. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

6 godzin temu, brewka87 napisał:

Jakie masz dokładne wymiary ?

Co miał odpowiedzieć , ile ma wzrostu , waga i długość w zwisie ?🙂

KALIBER vel rydz .

9 minut temu, KALIBER napisał:

wszyscy dokladnie wiemy o jakie wymiary chodzilo 

Sony 85 XH 9505.JVC DLA-X5000.Anthem MRX-1140. Sony UBP-X800M2 .Klipsch RF-7.Klipsch RC-64II.Klipsch RP-250S.Klipsch R-14S.Klipsch SW-310

12 godzin temu, KALIBER napisał:

No chyba oczywiste jest, ze chodziło o dokładne wymiary pokoju ale rozumiem, ze miało byc smiesznie 🤣

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 5.09.2024 o 18:59, arturross napisał:

Mam pokój około 12 metrów2 który przygotowuję pod odsłuchy i oglądanie filmów. Padło na projektor. Okna od północy i będą rolety. Ściany mam obecnie bez tynków, sufit do zrobienia.  Czy do projektora wystarczy ścianka z regipsu? Jakie kable warto zamontować profilaktycznie w ścianie zanim położę tynk?? Oczywiście prócz sieciowych. Czym sufit wypełnić? Strop mam drewniany. 

By powiedzieć coś więcej na ten temat, musiałbyś podać wymiary pomieszczenia. Jeśli ekran ma być na krótszej ścianie, to trzeba przeanalizować czy ogółem jest sens wrzucać ekran i projektor. Jeśli ściana ma około 2.5m, to polecam pomyśleć nad TV przykładowo Hisense 100 cali. 110" ekranu wyjdzie już z około 260cm. powierzchni aktywnej, do tego, jeśli kolumny miałyby być za ekranem, to zapłacisz sporo więcej za powierzchnię perforowaną. Podeślij wymiary pomieszczenia.

W kwestii kabli, na pewno HDMI, LAN, przewody głośnikowe, subwooferowy no i pytanie, jak będziesz chciał tym sterować?

w kinie sobie poradzisz stosując np 4 subwoofery ale stereo będzie problemem.

4 suby na 12 metrach? To gdzie gospodarz usiądzie?

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

23 godziny temu, piramidon napisał:

4 suby na 12 metrach? To gdzie gospodarz usiądzie?

a jak inaczej chcesz ogarnąć bas w tak małym i twardym pomieszczeniu ? zwłaszcza że proponowane miejsce odsłuchu prawdopodobnie wyjdzie w węźle i totalnie mu wytnie najważniejszą część basu.

4 małe suby to najłatwiejsze rozwiązanie.

A więc dziękuję za wskazówki. Pokój około 13m2. 290cm szerokość, 4,5 długi. Wejście w miejscu skąd zrobione jest zdjęcie.

Mam już zakupiony projektor sony hw65es. Puki co to do projektora puściłem 2 kable hdmi, rj45, optyczny i gniazdo zasilania.  Głośnikowe będą pod listwą. 

Na tą chwilę budżet jest ograniczony. Remontuję całe piętro i pieniądze znikają w oczach. 

Na podłodze z przyczyn technicznych płytka.

Na początek planuję wstawić do pokoju stereo. Taf830es z kolumnami jbl e80. Filmy puszczane będą z konsoli. 

Dół wyświetlanego obrazu w moim przypadku, powinien być na jakiej wysokości?

W dniu 12.09.2024 o 12:32, brewka87 napisał:

Moim zdaniem nie ma sensu angazować sie na siłę w pomoc. 

Jeszcze w dniu załozenia tematu czyli tydzień temu @fetek zapytał

Bo pytanie było o kable w ścianę, a nie ile metrów kabla kupić.  Spodziewałem się odpowiedzi szybkiej. Po 3 dniach od założenia tematu już miałem tynk na ścianie więc tamto pytanie w sumie już nie aktualne. 

8 godzin temu, arturross napisał:

Bo pytanie było o kable w ścianę, a nie ile metrów kabla kupić. 

Aha 😂

Tytuł wątku to "Przygotowanie pokoju pod projektor", a z tego co widzę pytań było kilka

W dniu 5.09.2024 o 20:59, arturross napisał:

Czy do projektora wystarczy ścianka z regipsu?

Jakie kable warto zamontować

Czym sufit wypełnić?

Więc nie rozumiem skąd taka arogancka odpowiedz. Łaskę zrobiłes, ze raczyłes odpowiedzieć po ponad 2 tygodniach i jeszcze marudzisz 

Spodziewałem się odpowiedzi szybkiej.

To zamiast na forum było napisać do jakiejs firmy zajmującej się instalacjami av. 

Po 3 dniach od założenia tematu już miałem tynk na ścianie więc tamto pytanie w sumie już nie aktualne

Czyli mozna olać innych uzytkowników, niech się produkują 😂

No nie do końca masz rację acz troszkę masz. Jak uraziłem to wybacz. Pokój był pierwotnie szykowany pod zupełnie inne pomieszczenie. Jako kino w ogóle nie był brany pod uwagę. Decyzja o zrobienie z pokoju kina zapadła dzień przed napisaniem tematu. Po napisaniu wątku został uszkodzony kabelek od światłowodu i kontakt ze światem się skończył. Także tego. Pokój został przygotowany na tyle na ile mi wpadło pomysłów . Obecnie jest malowany, jutro płytki i można się wprowadzić. 

1 minutę temu, arturross napisał:

Jak uraziłem to wybacz.

Wybaczam ☺ po prostu zirytowało mnie jak napisałes ze liczyłes na szybką odpowiedz, a sam nie udzielałes sie w temacie ponad 2 tygodnie. No nie ma co juz roztrząsać, skoro kable połozone.

Faktycznie płytki nie są dobrym wyborem pod względem akustyki.

Tak. Będzie gruby dywan.

W dniu 22.09.2024 o 22:37, brewka87 napisał:

Inaczej się jednak nie da. Jednak w planie są odpowiednie zasłony i inne panele akustyczne. Na wszystko mam czas.

W dniu 22.09.2024 o 22:37, brewka87 napisał:

tu bym się ostro sprzeczał, zwłaszcza jeśli strop drewniany.

W dniu 23.09.2024 o 22:52, arturross napisał:

Inaczej się jednak nie da. Jednak w planie są odpowiednie zasłony i inne panele akustyczne. Na wszystko mam czas.

czyli zamiast odpowiednio przygotować ściany gdy mogłeś to zrobić będziesz potem marnował kasę na ustroje w ciasnym pomieszczeniu.

Miejsce odsłuchu na dłuższej ścianie to dla Ciebie mniejsze problemy i lepszy efekt ale kto co lubi... będziesz się męczył z potężnymi spadkami w najważniejszych rejonach basu. Zakresu 30-50hz nie "naprawisz ustrojami".

W dniu 23.09.2024 o 22:52, arturross napisał:

Inaczej się jednak nie da

W dzisiejszych czasach wszystko się da, ale tym bym się nie martwił.

• 2 miesiące później...

Na pierwszym foto tego tematu przed audio-rewolucjami. Obecnie już prawie na finiszu. Jeszcze tylko zmiana dywanu i kilka ustrojów i będzie super. Na tą chwilę już jest dobrze. Wbrew obawom, basu nie brakuje. 

Tak się pochwalić chciałem. 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, MarcinRejek napisał:

Ten wzmacniacz będzie za niedługo ugotowany... brawo👏 

Znam 830 i 870 oraz 880 i wiem że te wzmaki się grzeją 

A tym bardziej pod prądożernymi kolumnami Infinity

Jak byś miał rację, to by się ugotował już dawno temu. Mam go od ponad 17 lat i wzmacniacz ma się dobrze.

11 godzin temu, arturross napisał:

Tak się pochwalić chciałem.

Ładnie.Przytulnie.Ogólnie ,nie moje klimaty ,ale o gustach się nie dyskutuje...

Kilka pytań...

Czy masz już cały zestaw pod kino ?Czy tylko stereo ?Suba nie widzę?Te kolumny tak na stałe na podłodze?Czy wylądują wyżej?

Pokój ma wiele mebli .Dla akustyki to nawet lepiej.Twierdzisz ,że basu nie brakuje ?To tak na "ucho"?Czy robiłeś jakieś pomiary?Na zdjęciu nie widać sufitu.Coś się na nim dzieje?

Pozdrawiam i gratuluję "zamknięcia tematu". Należysz naprawdę do niewielu,którzy zakładają temat i go kończą😉

Brawo Ty👏

Też uważam, że docelowo kolumny powinny być podniesione chociaż o te 30cm.

Co do gotującego wzmacniacza to myślę, że Marcin miał ogólnie rację zwracając uwagę na to, że sprzęt w tej szafce nie oddycha. Nawet jeśli się nie popsuł przez 17 lat, nie oznacza to od razu, że jest to prawidłowy sposób umiejscowienia komponentów audio. W każdej instrukcji obsługi tego typu urządzeń podawane są minimalne odległości od sąsiadujących powierzchni i uważam, że na zdjęciu w tej ciasnej szafce żaden warunek nie jest spełniony. 

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, arturross napisał:

Jak byś miał rację

Spytaj się forumowego kolegi @Bumpalump, Kilkanaście lat temu sprzedałem mu TA-F830ES w dziewiczym stanie nie grzebanym nawet sam mu go przywoziłem prosto do domu, wtedy na YT dopiero raczkował z naprawami i nie wiem czy przypadkiem jego pierwsze filmy nie są właśnie z tym wzmacniaczem... 

Pokoju kinowego nie planowałem. Pomysł wyszedł spontanicznie podczas dużego remontu domu, także całość projektu z różnych względów się przeciąga.

Na tą chwilę jest stereo, i chyba tak puki co zostanie. czas pokaże. Suba nie ma, basu nie brakuje, choć mogło by zejść niżej, ale to być może naprawi dywan i inne ustroje. Jeszcze nie wiem co z głośnikami. Jak zostaną infinity to pospawam im standy, jak nie, to wlecą z powrotem te kolumny co stoją po lewej stronie za komodą.

Pomiarów nie robiłem. Po prostu albo mi się podoba, albo nie. Zanim powiesiłem zasłony to grało to kiepsko. Odbicia były spore nawet podczas rozmowy. Obecnie o wiele lepiej. Sufit na tą chwilę gładki. 

Dziękuję za słowa uznania. 

10 minut temu, brewka87 napisał:

Też uważam, że docelowo kolumny powinny być podniesione chociaż o te 30cm.

Co do gotującego wzmacniacza to myślę, że Marcin miał ogólnie rację zwracając uwagę na to, że sprzęt w tej szafce nie oddycha. Nawet jeśli się nie popsuł przez 17 lat, nie oznacza to od razu, że jest to prawidłowy sposób umiejscowienia komponentów audio. W każdej instrukcji obsługi tego typu urządzeń podawane są minimalne odległości od sąsiadujących powierzchni i uważam, że na zdjęciu w tej ciasnej szafce żaden warunek nie jest spełniony. 

Jak kolumny zostaną to podniesione będą. 

Jakieś 17 lat temu nawet wklejałem gdzieś tu na forum zdjęcia z czujnikiem temperatury, i niezależnie czy wzmacniacz był "wolnostojący" czy w szafce, to temp. była bardzo zbliżona. Zresztą za wzmacniaczem, w szafce nie ma płyty, więc jakaś tam cyrkulacja powietrza się odbywa.

Coś bym napisał ale znowu wyjdzie że się p... jak połowa ludzi w temacie 😅

Jak się podoba i gra to nie ma o czym dyskutować bo to jest najważniejsze. Nie sztuka wydać kasę, męczyć się kilka lat i ciągle szukać bo ciągle nie gra...