Skocz do zawartości
IGNORED

Lyngdorf TDAI 1120 + sub Lyngdorf BW-2 + kolumny podłogowe do pomieszczenia 33 m2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam trudne akustycznie pomieszczenie 33 m2 jak na załączonym zdjęciu. Miejsce na kolumny na ścianie w rogu na dole (długość ściany tylko 204 cm). TV, który będzie zawieszony na ścianie ma długość 144 cm. Pozostaje mi 60 cm (po 30 cm na prawą i lewą stronę).

Po kilku odsłuchach i analizie rynku wiem, że przekonany jestem do wzmacniacza z room perfect Lyngdorf TDAI 1120 i jeśli sytuacja będzie wymagała to dobiorę sub Lyngdorf BW-2, który mogę umieścić w szafce RTV z wyciętym otworem w dół. Szukam kolumn do tego pomieszczenia. Z jednej strony rozważam dedykowane rozwiązanie od Lyngdorf czyli 2 głośniki stereo CS-1 zamontowane w szafce (z frontem wykonanym z membrany) lub ustawienie kolumn podłogowych we wnękach max 30 cm (po lewej i prawej stronie od TV). Niestety nie mam zbyt dużo miejsca na szerokie kolumny więc biorę pod uwagę kolumny nie szersze niż 19 cm i koniecznie bas reflex z przodu lub od dołu. 

Szukam propozycji kolumn. Może coś podpowiecie? 

Ważna jest stylistyka, design kolumny. Prostota, minimalizm, bez żadnych przekombinowanych konstrukcji. 

Dziękuję z góry za pomoc!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fyne Audio F500SP + sub

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 minut temu, Piopio napisał:

Fyne Audio F500SP + sub

Odpada. 

fyne audio gabarytowo nie spełnia wymagań. Mają szerokość aż 288 mm.

dodatkowo wygląd kolumn to nie jest to o co mi chodzi… wysoki połysk odpada, te chromowane metaliczne dodatki również 

KEF LSX II + SUB

To są małe kolumny aktywne więc zaoszczędzi się na wzmacniaczu.  

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie chce aktywnych kolumn. Nie zrobią mi takiej korekcji akustyki jak room perfect z Lyngdorf TDAI-1120. Posiadanie tego wzmacniacza to dla mnie jedyne słuszne rozwiązanie. Mam kolumny do wstawienia przy ścianie. Room perfect mi je odpowiednio skalibruje. 

Dodatkowo KEF LSX ma bas refleks z tyłu. 

Audio Physic Tempo 2 lub Tempo 3i. Nie bój się BR z tyłu.

Bój się tego pomysłu:

2 godziny temu, pawwlakke napisał:

jeśli sytuacja będzie wymagała to dobiorę sub Lyngdorf BW-2, który mogę umieścić w szafce RTV z wyciętym otworem w dół.

17 minut temu, pawwlakke napisał:

Nie chce aktywnych kolumn. Nie zrobią mi takiej korekcji akustyki jak room perfect z Lyngdorf TDAI-1120. Posiadanie tego wzmacniacza to dla mnie jedyne słuszne rozwiązanie. Mam kolumny do wstawienia przy ścianie. Room perfect mi je odpowiednio skalibruje. 

Dodatkowo KEF LSX ma bas refleks z tyłu. 

Noji?

Skoro sub, to może jednak coś w stylu Opera Prima, bo po co dublować bas. Łatwe w ustawieniu i kolor do wyboru. Wiem, że chłopaki zwykle przeceniają 😉 rozmiar, ale ... 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Usher S-520

Nie bede sie wypowiadal o glosnikach, ale wroce do Lngdorfa. Jestem duzym zwolennikiem takich systemow korekcji akustyki pomieszczenia i lubie RoomPerfect. Ale w twoim przypadku zastanowil bym sie nad alternatywnym rozwiazaniem, czyli na jakims wzmacniaczem z zabudowanym systemem Dirac.
Dlaczego?
Przy twoim ustawieniu totalna asymetria ustawienia glosnikow moze prowadzic totalnie asymetryczne brzmienie lewego i prawego kanalu, co wymaga indywidualnego dopasowania/korekcji kazdego kanalu L/R. Ale z tego co zrozumialem RoomPerfect nie rozroznia miedzy kanalami. Robi wspony pomiar i korekcje dla obydwu kanalow.
Dirac robi osobna korekcje wyrownujac kanaly.
Porownaj Lyngdorfa z jakims wzmacniaczem uzywajacym Dirac (np. NAD)

Cabasse Rialto

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

3 godziny temu, pawwlakke napisał:

Po kilku odsłuchach i analizie rynku wiem, że przekonany jestem do wzmacniacza z room perfect Lyngdorf TDAI 1120 i jeśli sytuacja będzie wymagała to dobiorę sub Lyngdorf BW-2, który mogę umieścić w szafce RTV z wyciętym otworem w dół. Szukam kolumn do tego pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jeden z lepszych all-in-one w swoim budżecie, w dodatku RoomPerfect może Ci sporo pomóc, a widać na zdjęciu, że sam odsłuch będzie dosyć blisko ściany RTV na której znajdą się kolumny.

Co do subwoofera myślę że warto spojrzeć jeszcze na kilku czołowych producentów na rynku czyli REL, SVS i JL Audio. W podobnym budżecie do BW-2 znajdziesz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wszystkie trzy konstrukcje świetnie spisują się w stereo.

Pomysł z subwooferem w szafce RTV nie jest do końca idealny, ponieważ mebel będzie pracować. Widziałem juz kilka takich rozwiązań i często razem z subwooferem pracuje cała szafka RTV.

3 godziny temu, pawwlakke napisał:

Z jednej strony rozważam dedykowane rozwiązanie od Lyngdorf czyli 2 głośniki stereo CS-1 zamontowane w szafce (z frontem wykonanym z membrany) lub ustawienie kolumn podłogowych we wnękach max 30 cm (po lewej i prawej stronie od TV). Niestety nie mam zbyt dużo miejsca na szerokie kolumny więc biorę pod uwagę kolumny nie szersze niż 19 cm i koniecznie bas reflex z przodu lub od dołu. 

Na Twoim miejscu poważnie zastanowił bym się nad Elac Carina FS247.4. Co prawda szerokość to 20,4cm, ,ale jest to już blisko akceptowalnej szerokości, może wejdą?

Bass-reflex znajduje się z tyłu oraz od spodu, aczkolwiek nie są to głębokie kolumny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć  Czy jesteś w stanie wrzucić zdjęcie tej szafki i jak ewentualnie miałoby to wszystko wyglądać? Będzie łatwiej coś podziałać i doradzić, bo jeśli masz faktycznie umieszczać sprzęt w szafkach, to będzie to spore wyzwanie i może lepiej będzie pójść w konstrukcje naścienne, takie jak Monitor Audio Gold On-Wall 6G

Co do subwoofera, to nie chowałbym go w szafce, bo cała będzie pracować. Ciekawą opcją będzie mógł być Buchardt Sub10, który możesz dać pod kanapę lub "przykleić" go do ściany. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, postaramy się znaleźć optymalne rozwiązanie  

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, Q21 napisał:

może lepiej będzie pójść w konstrukcje naścienne, takie jak

PMC z serii Ci. 

Ukryta Zawartość

W końcu to zakładka Hi-End

Jeśli dobrze się wszystko rozplanuje, raczej nie będzie problemów ze stereofonią. No i wyglądają jak milion dolarów a są przy tym trochę tańsze 

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, xajas napisał:

Ale z tego co zrozumialem RoomPerfect nie rozroznia miedzy kanalami. Robi wspony pomiar i korekcje dla obydwu kanalow.

Mierzy każdy kanał osobno i wprowadza korekcję dla każdego osobno. Cóż to by był za system korekcji akustyki, który nie korygowałby asymetrii kanałów 🙂

Czy mierzyles juz Lyngdorfa czy zgadujesz?
Czy slyszales, ze najpierw te dwa sygnaly pomiarowe leca z jednego glosnika, a potem z drugiego?

Ja tez mierzylem. Rozne. 3400, 40 2.1, Steinwaye,..

Ale w zadnym nie zauwazylem, by w trakcie pomiaru dla kazdej wybranej pozycji mikrofonu (przewaznie 9-11) sygnaly pomiarowe (dwa osobne dla niskich i wysokich czestotliwosci) lecialy najpierw z jednego, a potem z drugiego glosnika
To ze widziales i slyszales jest niewazne. Wazne jest, czy samemu przeprowadzales ta procedure pomiarowa i zwracales na powyzszy przebieg uwage.

Urządzenie nie jest istotne, soft i jego zasada działania jest taka sama. Mam Lyngdorfy od 2 lat, kalibrację robiłem dziesiątki razy. Wszystko jest również pokazane na filmie od 1:25:

25 minut temu, xajas napisał:

Wazne jest, czy samemu przeprowadzales ta procedure pomiarowa i zwracales na powyzszy przebieg uwage.

Ważne jest czy Ty zwracałeś uwagę na powyższy przebieg uwagę 🙂

Edytowane przez ferszcik

Dzieki, dobre wideo. Gosc wspomina w 1:27 „first on the left speaker, then on the right…“

Sprawdze jeszcze raz. Nie podpadlo mi, ze kazda pozycja mikrofonu jest mierzona 4 sygnalami.

Godzinę temu, xajas napisał:

Nie podpadlo mi, ze kazda pozycja mikrofonu jest mierzona 4 sygnalami.

Niestety dokładna zasada działania algorytmu RP nie jest znana ale w mojej ocenie jeżeli każda pozycja w pomieszczeniu jest obliczana na podstawie każdego kanału z osobna i jeszcze sygnałem nisko i wysokoczęstotliwościowym to dodaje do precyzji i konsekwencji pomiarom. Dodatkowo Lyngdorf opracował swoje sygnały do pomiaru, Diraca nigdy nie używałem ale z tego co mi wiadomo to puszcza on po prostu sweepa częstotliwościowego dla jednego i drugiego kanału. 

W dniu 5.09.2024 o 17:46, Planeta Dźwięku napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jeden z lepszych all-in-one w swoim budżecie, w dodatku RoomPerfect może Ci sporo pomóc, a widać na zdjęciu, że sam odsłuch będzie dosyć blisko ściany RTV na której znajdą się kolumny.

Co do subwoofera myślę że warto spojrzeć jeszcze na kilku czołowych producentów na rynku czyli REL, SVS i JL Audio. W podobnym budżecie do BW-2 znajdziesz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wszystkie trzy konstrukcje świetnie spisują się w stereo.

Jak zaczniesz korygować i cudować to tak odchudzisz ze ......, ja mam BOSE soundbar + SUB w prawie pustym pomieszczeniu 30m², bez korekcji tylko kalibracja, piękny soczysty bas aż nóżka chodzi 🙂 
A w pokoju z "Hi-End" juz nerwy tracę z dostrojeniem akustyki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale w mojej ocenie jeżeli każda pozycja w pomieszczeniu jest obliczana na podstawie każdego kanału z osobna i jeszcze sygnałem nisko i wysokoczęstotliwościowym to dodaje do precyzji i konsekwencji pomiarom.

Tego nie podwazam i jest to oczywiste. Tylko sie zastanawiam jak to jest realizowane, bo umknelo mi to „czterokrotne“ mierzenie zgodnie z opisem „najpierw lewy..“, czyli

1. lewy niski
2. lewy wysoki
3. prawy niski
4. prawy wysoki

Musze to jeszcze raz „zglebic“

Niestety dokładna zasada działania algorytmu RP nie jest znana

Spedzilem wiele czasu na tym, by przez „reverse enginnering“, wypowiedzi goscia z Lyngdorfa w Youtube, porownania z innyminsystemami pojac jak RoomPerfect dziala. I wydaje mi sie, ze „z grubsza pojalem“ o co chodzi. Sztuka/genialne jest dynamiczne wyznaczanie „targetu“ specyficznego dla uzytych glosjikow i pomieszczenia. To jest najwieksza roznica w porownaniu do innych systemow uzywajacych zdefiniowany target (takie jak Dirac, Acourate,..)
Ale tonjuz wieksza historia
Jak zaczniesz korygować i cudować to tak odchudzisz ze ......, ja mam BOSE soundbar + SUB w prawie pustym pomieszczeniu 30m², bez korekcji tylko kalibracja, piękny soczysty bas aż nóżka chodzi  
A w pokoju z "Hi-End" juz nerwy tracę z dostrojeniem akustyki.

A ja juz myslalem, ze ty z tego „odchudzania“ wyrosles.
Czy chcesz porownywac soundbar z podlogowkami+subwoofer?

Jak chcesz sobie „dotluscic“ (zamiast „odchudzic“), to stworz wlasny voicing z LowShelf 100Hz, +6db, Q=2, to zobaczysz jak ci bedzie nozka chodzic

PS.

Czy ty juz slyszales Lyngdorfa / RoomPerfect?
7 godzin temu, xajas napisał:

Sztuka/genialne jest dynamiczne wyznaczanie „targetu“ specyficznego dla uzytych glosjikow i pomieszczenia. To jest najwieksza roznica w porownaniu do innych systemow uzywajacych zdefiniowany target (takie jak Dirac, Acourate,..)

Tak, Lyngdorf tłumaczy to jako usunięcie pomieszczenia z równania. Generalnie celem jest wydobycie brzmienia kolumn z usunięciem wpływu pomieszczenia. A jak oni to robią to jasne nie jest. Algorytm na pewno działa inaczej niż Dirac, który w zasadzie działa trochę jak połączenie REW i APO gdzie problemy akustyczne naprawiamy poprzez naginanie krzywej do wzorowej. Co też ma swoje plusy. Jednak w RP główna korekcja a modyfikacje krzywej są rozdzielone. Na sygnał po korekcji dopiero nakładamy sobie Voicingi, które są właśnie takim dodatkowym EQ.

Dla mnie w każdym razie zawsze RP będzie ponad Diraciem pod względem wyrafinowania i skuteczności - jeżeli chodzi oczywiście o system dwu kanałowy. Dirac w kinie i systemach wielokanałowych sprawdza się świetnie.

Jeszcze nie udalo mi sie (ale kiedys sie uda) postawic dwa ustrojstwa (jedno z Dirac, jedno z RoomPerfect) obok siebie i posluchac, co w danych warunkach brzmi ciekawiej.

RP ma ciekawa koncepcje na wyznaczanie target curve, ale nie koryguje fazy, tak jak Dirac, czyli kazdy ma pewne pros & cons

A ja juz myslalem, ze ty z tego „odchudzania“ wyrosles.
Czy chcesz porownywac soundbar z podlogowkami+subwoofer?

Jak chcesz sobie „dotluscic“ (zamiast „odchudzic“), to stworz wlasny voicing z LowShelf 100Hz, +6db, Q=2, to zobaczysz jak ci bedzie nozka chodzic

Ukryta Zawartość

Problem w tym, ze odchudzanie czy zagęszczanie to jak efekt domino, na wykresie zbijesz to co chcesz, ale dla całości to już inny przekaz, przesuniecie sceny, wyrazistość na średnicy itd.

Lyngdorfa / RoomPerfect

U siebie nie, nie mam ochoty wszystkiego testować

Ukryta Zawartość

Nie, problem jest przede wszystkim w tym, ze najpierw trzeba cos takiego posluchac, by moc to ocenic.

I to prawda, zbijasz nie tylko „wykres“. Przesuwasz takze scene, wyrazistosc i inne „parametry“ brzmienia. Ale przesuwasz je tam gdzie trzeba, tam gdzie powinny byc!

A jak to dziala, nie musisz testowac u siebie

Przyjedziesz tutaj, posluchasz, to sie dowiesz

Ukryta Zawartość

IMG_4835.thumb.jpg.da9e587646d72992129883f9c353eae6.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja sobie mogę słuchać tutaj

Ukryta Zawartość

26 minut temu, xajas napisał:

I to prawda, zbijasz nie tylko „wykres“. Przesuwasz takze scene, wyrazistosc i inne „parametry“ brzmienia. Ale przesuwasz je tam gdzie trzeba, tam gdzie powinny byc!

To wystarczy Hi-Fi za 1000k€ i tez będzie jak powinno być

Te zabawki nadają sie do korekcji moniitorkow, nagłaśniania sal, one psuja dźwięk ze w klasie Hi-End to się nie sprawdza

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, xajas napisał:

Jeszcze nie udalo mi sie (ale kiedys sie uda) postawic dwa ustrojstwa (jedno z Dirac, jedno z RoomPerfect) obok siebie i posluchac, co w danych warunkach brzmi ciekawiej.

Żeby to miało większy sens musiałbyś użyć wyłącznie procesora w tych urządzeniach. W Lyngdorfie można skorzystać z wyjścia cyfrowego na zewnętrzny DAC a potem na wzmacniacz. Można w jakimś innym urządzeniu wyjść cyfrowo po korekcji? Ewentualnie jakieś miniDSP albo z PC.

4 godziny temu, xajas napisał:

RP ma ciekawa koncepcje na wyznaczanie target curve, ale nie koryguje fazy, tak jak Dirac, czyli kazdy ma pewne pros & cons

Lyngdorf wychodzi z założenia, że jeżeli przetworniki w kolumnach są źle zsynchronizowane fazowo to są to po prostu złe kolumny. 🙂 Korekcja fazy w RP jest opcją dopiero przy podłączeniu suba lub ewentualnie przy systemach wielokanałowych do procesorów kina Lyngdorf MP.

Według nich różnice czasowe nie są już problemem po skorygowaniu i zmapowaniu pomieszczenia. RoomKnowledge zdobywamy tak na prawdę mapując całe pomieszczenie a nie tylko to co się dzieje przy słuchaczu.

• Pokaż nowe odpowiedzi