Skocz do zawartości
IGNORED

chyba czas na zmiany, czas iść dalej - kolumny w okolicy 10 tys. para

Rekomendowane odpowiedzi

hej.

chyba doszedłem już do takiego momentu, że posiadany sprzęt mi spowszedniał, chciałbym usłyszeć coś lepszego "z wyższej półki". Nie mam sprecyzowanych wymagań, nie jestem audiofilem, jestem otwarty na wszelkie propozycje. Nawet nie umiem porządnie nazwać swoich oczekiwań, chciałbym poczuć taki lekki efekt "wow" i powiedzieć - tak to mi się podoba, ta muza brzmi lepiej od tej, która wydobywa się aktualnie z mojego sprzętu. A posiadam Cambridge Audio CXA81 i MXN10 (ich nie chcę ruszać) i Dali Zensor 7 co do których nie mam praktycznie żadnych zastrzeżeń oprócz "osłuchania się i opatrzenia".

Przejrzałem "internety", testy, recenzje i opinie i na pewno pójdę na odsłuch. Wybrałem kilka pozycji: Dali Opticon 6 mk2 (sądzę, że najbliższy temu co mam), KEF R5 i R7, Bowers i Wilkins 603 S2 AE, Focal Aria 926. Ten ostatni lekko ponad budżet ale pasuje mi najbardziej bo ma bass - reflex z przodu. Bo nie wspomniałem, że nie odsunę kolumn od tylnej ściany na więcej niż 20 cm. Pokój ma 20 m (prostokąt 4x5). Ach, słucham przeważnie rocka, metal, punk, ale jak coś mi wpadnie w ucho to i techno puszczę sobie. Ogólnie muzyka ma być żywa a nie mulące, romantyczne i zawodzące podkołderniki no i w żadnym wypadku nie chcę kupić używek.

Z uwagi na powyższe mam kilka pytań:

1. czy z mojej listy wyrzucilibyście cokolwiek bo to zły kierunek? Czy może byście coś dodali? Będę wdzięczny i rozważę każdą propozycję.

2. czy znacie może jakiś salon w Poznaniu, w którym będę mógł posłuchać i nie czuć się jak petent, który nie wie czego chce i nie ma zielonego pojęcia po co przyszedł.

3. moje Zensory są już po okresie gwarancji ale są dopieszczone, wyglądają jak nówki, stan idealny - czy są sklepy, które biorą np. starszy sprzęt w rozliczeniu? Trochę mi się słabo robi, że mam się bawić sprzedażą na olx, czy innym allegro. Posiadam wszystkie papiery, chyba nawet kartony mi się po piwnicy chowają ale nie wyobrażam sobie wysyłki takich kolubryn (nie wmieszczą się do paczkomatu 🙂

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez Miłosz1
37 minut temu, Miłosz1 napisał:

2. czy znacie może jakiś salon w Poznaniu, w którym będę mógł posłuchać i nie czuć się jak petent, który nie wie czego chce i nie ma zielonego pojęcia po co przyszedł.

10 lat temu Koris fajnie obsługiwał klientów ale jaki tam jest teraz poziom nie wiem - musiałbyś sprawdzić osobiście.

37 minut temu, Miłosz1 napisał:

ale nie wyobrażam sobie wysyłki takich kolubryn (nie wmieszczą się do paczkomatu 🙂

Standardem jest, że kupujący osobiście odbiera sprzęt od sprzedającego. Dużych kolumn z olx się nie wysyła.

Edytowane przez MCHammer2022

Teraz na wyprzedazach są nowki monitor audio gold 100 5g, w okolicach 6 koła można kupić,  do takiego pokoju będą w sam raz, nie masz co sie pchać w podlogowki

To juz klasa nie Opticonow a Rubiconów 

Oczywiście salony wysyłają przez kurierów,  nie ma obawy 

W kolorze ebony wygląd rewelacja

Wzmak bym wymienił w następnej kolejności obowiązkowo bo te   kolumny nie pokażą swoich możliwości 

Dziękuję za tę propozycję monitorów. Raczej brałem pod uwagę tylko podłogowe ale z ciekawości i te posłucham. Ale jak sam piszesz, mogą nie oddać całości przy moim wzmaku. A ja na razie nie chcę go zmieniać, chciałbym dobrać coś właśnie pod niego.

edit: muszę dodać, że nie widziałem chyba jeszcze ładnego stojaka pod kolumny. Kolumny na stojaku przypominają mi karmnik dla ptaków albo domek na kurzej stopce. Względy estetyczne chyba wykluczają standy. Ale proszę, nie kierujmy dyskusji w kierunku stojaków 😉

Edytowane przez Miłosz1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

A R700 będzie lepszą opcją od R600?

Ukryta Zawartość

Rzecz bardziej gustu, niż lepszości 😉 bo jestem zwolennikiem pewnego

dopasowania kolumny do kubatury i ustawienia ich w tym wnętrzu.

Dane techniczne są identyczne dla obu modeli, więc na pewno na imprezy

lepsze będą '700 ale w codziennym słuchaniu wybrał bym raczej mniejsze.

Mam monitory w 15 m2 i mnie wystarcza, ale są też koledzy z subwooferem

w 10 m2, więc co kto lubi ... i czego słucha też 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wszystko zależy jakie monitory, ja mam w 20 m kw i do tego 3 m wysoki pokój,  a więc kubatura taka sama jak przy 25 m kw i standardowej 2,5 m wysokości 

Nie tylko wystarczą monitory ale nawet nie chce za mocno rozwijać im skrzydeł, bo sąsiedzi...zwłaszcza bas sie roznosi,  a basu nie brakuje 

Tylko fakt, firana, zaslony, dywany, kanapy  robią akustykę 

Nie ograniczaj się do podłogówek. Ja przez rok szukałem kolumn przesłuchałem około 15 modeli podłogówek .... a kupiłem monitory. I nie zamieniłbym ich na podłogówki. Mam pokój 22 m. 

Posłuchaj nic nie stracisz

2 minuty temu, Miłosz1 napisał:

Nie ograniczam się ale mam podłogówki i raczej skupiam się na nich.

Popularnym rozwiązaniem jest teraz łącznie monitorów i suba, może dobrej klasy monitory i sub będzie dobrym rozwiązaniem dla Ciebie?

18 godzin temu, Miłosz1 napisał:

hej.

chyba doszedłem już do takiego momentu, że posiadany sprzęt mi spowszedniał, chciałbym usłyszeć coś lepszego "z wyższej półki". Nie mam sprecyzowanych wymagań, nie jestem audiofilem, jestem otwarty na wszelkie propozycje. Nawet nie umiem porządnie nazwać swoich oczekiwań, chciałbym poczuć taki lekki efekt "wow" i powiedzieć - tak to mi się podoba, ta muza brzmi lepiej od tej, która wydobywa się aktualnie z mojego sprzętu. A posiadam Cambridge Audio CXA81 i MXN10 (ich nie chcę ruszać) i Dali Zensor 7 co do których nie mam praktycznie żadnych zastrzeżeń oprócz "osłuchania się i opatrzenia".

Przejrzałem "internety", testy, recenzje i opinie i na pewno pójdę na odsłuch. Wybrałem kilka pozycji: Dali Opticon 6 mk2 (sądzę, że najbliższy temu co mam), KEF R5 i R7, Bowers i Wilkins 603 S2 AE, Focal Aria 926. Ten ostatni lekko ponad budżet ale pasuje mi najbardziej bo ma bass - reflex z przodu. Bo nie wspomniałem, że nie odsunę kolumn od tylnej ściany na więcej niż 20 cm. Pokój ma 20 m (prostokąt 4x5). Ach, słucham przeważnie rocka, metal, punk, ale jak coś mi wpadnie w ucho to i techno puszczę sobie. Ogólnie muzyka ma być żywa a nie mulące, romantyczne i zawodzące podkołderniki no i w żadnym wypadku nie chcę kupić używek.

Z uwagi na powyższe mam kilka pytań:

1. czy z mojej listy wyrzucilibyście cokolwiek bo to zły kierunek? Czy może byście coś dodali? Będę wdzięczny i rozważę każdą propozycję.

3. moje Zensory są już po okresie gwarancji ale są dopieszczone, wyglądają jak nówki, stan idealny - czy są sklepy, które biorą np. starszy sprzęt w rozliczeniu? Trochę mi się słabo robi, że mam się bawić sprzedażą na olx, czy innym allegro. Posiadam wszystkie papiery, chyba nawet kartony mi się po piwnicy chowają ale nie wyobrażam sobie wysyłki takich kolubryn (nie wmieszczą się do paczkomatu 🙂

Z góry dzięki za pomoc.

Odnośnie punktu 3.

Jestem z Poznania i takiego sklepu który by wziął moje stare Dali 505 w rozliczeniu nie znalazłem.

Znalazłem taki sklep we Wrocławiu. Mają też swoje oferty na OLX.

media-max.pl 

W ostatniego Sylwestra kupiłem u nich obecne kolumny. ( zawiozłem stare, wróciłem z nowymi)

Edytowane przez tgiertuga1

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Popularnym rozwiązaniem jest teraz łącznie monitorów i suba, może dobrej klasy monitory i sub będzie dobrym rozwiązaniem dla Ciebie?

dziękuję za propozycje ale jednak chciałbym się skupić na istocie rzeczy - zależy mi na dwóch fajnych kolumnach podłogowych. 

33 minuty temu, Miłosz1 napisał:

dziękuję za propozycje ale jednak chciałbym się skupić na istocie rzeczy - zależy mi na dwóch fajnych kolumnach podłogowych. 

Ok. Jeżeli Kambodża musi zostać to pozostał bym również przy firmie Dali, tylko jakimś wyższym modelu. 

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Popularnym rozwiązaniem jest teraz łącznie monitorów i suba,

Jak ktoś kupuje tor z deficytami dźwiękowymi to dokupuje suba.

27 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Zawsze znajdzie się ktoś dla którego nawet najlepszy czy najdroższy system będzie miał jakieś deficyty ...

53 minuty temu, szpakowski napisał:

Ok. Jeżeli Kambodża musi zostać to pozostał bym również przy firmie Dali, tylko jakimś wyższym modelu. 

No właśnie w swoich propozycjach podałem Dali Opticon 6 mk2. Tak de facto nikt się nie odniósł do tego na co sam zwróciłem uwagę...

Edytowane przez Miłosz1
Godzinę temu, szpakowski napisał:

Zawsze znajdzie się ktoś dla którego nawet najlepszy czy najdroższy system będzie miał jakieś deficyty ...

Ale to jest raczej mniejszość a nie "popularne rozwiązanie" jak sugerujesz.

3 godziny temu, szpakowski napisał:

Popularnym rozwiązaniem

Popieram wybór  Dali Opticon 6 mk2 -zrobiły na mnie wrażenie, ale nie było to "pierwsze wrażenie" to było coś czego można było słuchać długo bez zmęczenia , grały z Marantzem.

34 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Ale to jest raczej mniejszość a nie "popularne rozwiązanie" jak sugerujesz.

Kryterium "popularne rozwiązanie" nie precyzuje czy ma z niego korzystać mniejszość czy większość użytkowników ...

Ukryta Zawartość

... poczytaj sobie forum, coraz więcej ludzi decyduje się na takie rozwiązanie ...

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, szpakowski napisał:

Kryterium "popularne rozwiązanie" nie precyzuje czy ma z niego korzystać mniejszość czy większość użytkowników ...

Owszem, precyzuje. Słowo "popularny" oznacza ogół społeczności. A subwoofery nie są używane przez ogół audiofili tylko przez mniejszość.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, szpakowski napisał:

poczytaj sobie forum, coraz więcej ludzi decyduje się na takie rozwiązanie ...

W 99% wątków, które tu czytam nikt nie wspomina o zakupie subwoofera.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

Błędna opinia i zakup subwoofera wcale nie musi być podyktowany tym, że nasz system ma jakieś deficyty.

Raczej jest wyborem, aby system był pełnopasmowy przy zachowaniu osobliwych i unikatowych cech monitora. Jednakże nagminnie i ustawicznie zobaczyć można subwoofer a nawet dwa w bezkompromisowych systemach bogatych ludzi.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Słuch każdy ma jaki ma, a subwoofer w systemie wcale nie jest kompromitacją czy szkodą jak niektórzy sądzą wręcz przeciwnie, rozciąga zasięg basu nadając muzyce wiarygodności i autentyczności.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

42 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

W 99% wątków, które tu czytam nikt nie wspomina o zakupie subwoofera.

Z resztą ... jeżeli masz jakieś obiekcje pogadaj z @szymon1977 

19 minut temu, szpakowski napisał:

Z resztą ... jeżeli masz jakieś obiekcje pogadaj z @szymon1977 

Szymon1977 ma wypaczony słuch - nie słyszy kabli. He he

Ps. Zapomniałeś wkleić linki do tematów bez subwooferów. Subwoofer to jeden temat na 20. 😀

2 godziny temu, Tal napisał:

Błędna opinia i zakup subwoofera wcale nie musi być podyktowany tym, że nasz system ma jakieś deficyty.

Raczej jest wyborem, aby system był pełnopasmowy przy zachowaniu osobliwych i unikatowych cech monitora. Jednakże nagminnie i ustawicznie zobaczyć można subwoofer a nawet dwa w bezkompromisowych systemach bogatych ludzi.

Czyli ma deficyty, skoro bez subwoofera nie był pelnopasmowy. 

Proponuję Autorowi posłuchać jakiś dynaudio. Może coś z serii excite? x34?

• Pokaż nowe odpowiedzi