Skocz do zawartości
IGNORED

Wygłuszenie drewnianego stropu. Jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Przygotowuję sobie pomieszczenie do odsłuchu w starym budynku. Strop jest drewniany i nie ma możliwości ingerencji od góry.  Chciałem strop  maksymalnie wygłuszyć. Oczywiście planuję obniżyć sufit, ale myślałem jeszcze by w "próżnię" pomiędzy sufitem a podłogą wcisnąć ile wejdzie pianki poliuretanowej. Pytanie, czy cokolwiek to da? W tej chwili jest tam mieszanka suchej gliny, piasku i trocin. 

Główny cel, to  by wyżej było jak najmniej słychać muzykę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wiesz, to jest budynek wielorodzinny i jak byś nie wygłuszył to jeśli jakaś menda mieszka wyżej to i tak się będzie przywalać choćbyś i słuchał cicho.

Ja bym nie inwestował .w starą budę. Masz zatem 2 wyjścia:

1/ Droższe - kupić domek

2/ Tańsze - zainwestować w Staxy. 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zrób stelaż i upchaj na maksa wełny.  Jaka tam jest teraz wysokość?

Masz na myśli taką pianę do dociepleń?

Jak coś to są płyty g-k akustyczne, wełna akustyczna, jakieś pianki itp.

Edytowane przez pawcio

Może korek ekspandowany? Dostępne są płyty o różnej grubości

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no chyba nie bardzo... po za tym pomieszczenie nie jest za duże problem z basem gwarantowany, zwłaszcza gdy sprzęt wyląduje na ścianie z gniazdkami

Edytowane przez fetek

ja bym był ostrożny z tą wymianą. Piszę to też z doświadczenia, nie tylko teoretycznie.

Mieszkam w starym budownictwie na ostatniej kondygnacji, pod strychem. Ze względu na izolację termiczną wymieniłem polepę na wełnę. Jest cieplej, ale nie ciszej. Wiadomo, po strychu rzadko ktoś chodzi, ale kroki są wyraźniejsze aniżeli wcześniej. Polepa jest ciężka, a głównym ośrodkiem ograniczającym przenoszenie niskich częstotliwości jest masa. Miękkie materiały ograniczają wyższe częstotliwości. Zgodę na wymianę dostałem tylko dlatego, że jest to ostatnia kondygnacja. Stare budynki były tak projektowane, że masa stropu stabilizowała budynek i nie jest zalecana wymiana wypełnienia stropu.

Zwróć uwagę, że dobre materiały do wygłuszenia dźwięków sąsiednich pomieszczeń są ciężkie i mają dużą gęstość (masę). Płyty G-K akustyczne są kilkukrotnie cięższe od zwykłych.

Wypełnienie stropu miękkim materiałem może dać efekt bębna.

Taki cytat z forum budowlanego:

Polepa pełni bardzo ważne FUNKCJE w tym stropie!

Znasz już te funkcje? Wszystkie?

Powinny wszystkie być spełniane nadal, lub nawet niektóre powinno się zintensyfikować!

WATĄ? (mineralną).

Strop, będący jednocześnie podłogą następnej kondygnacji, robiony z drewna zachowuje się jak bębenek, bo takie są właściwości drewna. Sprężynuje, drga...

Aby usunąć tę niedogodność zwykle obliczało się go z dużym zapasem nośności i wstępnie obciążało tą masą polepy. Robiła za amortyzator, tłumik. Dobrze to robiła!

Inna sprawa - to wilgoć, którą produkujemy w domach w wielkiej obfitości przez samo w nich przebywanie. Polepa to magazyn olbrzymich ilości tej wilgoci i to taki, że długo może ją wchłaniać, a także długo oddawać tę, którą już ma. Uśrednia wilgotność względną powietrza wnętrz.

Nie istnieje możliwość zbudowania z desek szczelnej przegrody typu strop!!!!

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

• 4 tygodnie później...

Dziękuję za porady. Wygluszylem jak się dało i na ile fachowców się chciało. 

Co z tego wyszło? 

Podczas głośnego odsłuchu, piętro wyżej słychać dość głośno.

Za to piętro wyżej w sąsiednim pokoju już jest w miarę cicho. Dałem 15 cm wełny, sufit wisi na elastycznych wieszakach. 

Nad akustyką jeszcze muszę popracować, choć nie jest źle. Dziękuję za porady. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_20240929_155054.thumb.jpg.6bb2af2bddb677cc21dc15b05c8e7192.jpgIMG_20240929_155018.thumb.jpg.f60ab157f15208747b50b64d3b58f670.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

super że masz takie pomieszzczenie

dywan - 10 razy grubszy i na całą podłogę 🙂

i po rusku dałbym kolejne 3 dywany na ścianę 🙂

- ale można ładne panele-obrazy - takie w ramkach grubości 5 cm

wypełnione wełną naturalną lub płytą wełny mineralnej

- no i czarno-czekoladowa farba na cały pokój...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.