Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich chętnych do rozmowy👋🏻 na wstępie chciałabym przeprosić i prosić o wyrozumiałoś jeśli będę uczestniczyć w dyskusji ze sporadycznym opóźnieniem, które wynika z charakteru wykonywanej pracy. Ale do rzeczy… obecnie posiadam Cambridge AXR 100 i Kolumny podstawkowe Tannoy 607 przy, których chciałbym puki co pozostać. Od dawna chodzi mi po głowie Hegel H 95. Do odsłuchu wykorzystuje Spottyfi, Nie znam skuteczności Kolumien ponieważ nigdzie nie natknąłem się na takie dane, natomiast wiem że są one dość wymagające dla wzmacniacza, stąd narodziła sie wizja co do Hegla, którego konstrukcja mimo nie wygórowanej mocy 60W, podobno wg  opinii ma radzic sobie z wymagającymi głośnikami. Nigdy nie słyszałem Hegla, wszystko co o nim wiem to wiedza internetowa, ta brzmi zachęcająco, ale czy napewno? Jeśli nie Hegel to co? 

https://www.audiostereo.pl/topic/167944-czy-hegel-to-dobry-kierunek/
42 minuty temu, Maniu napisał:

Nigdy nie słyszałem Hegla, wszystko co o nim wiem to wiedza internetowa, ta brzmi zachęcająco, ale czy napewno? Jeśli nie Hegel to co?

Jeśli jesteś zainteresowany Heglem właśnie, to zacznijmy od jego odsłuchu na Twoich kolumnach.

Zapraszamy do naszych salonów na odsłuch właśnie Hegla i... się zobaczy co jeszcze 😉

https://www.tophifi.pl/salony.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć 🙂 Przede wszystkim, jakiej różnicy w brzmieniu oczekujesz względem obecnego AXR100? W tym budżecie jest trochę opcji. Cambridge CXA81 MkII da Ci rozwinięcie tego, co masz obecnie, Audiolab 7000A dorzuci funkcjonalności i zagra cieplejszym dźwiękiem, bardziej muzykalnym. Taki Musical Fidelity M5si, czy Denon PMA-1700NE jeszcze bardziej dociążą granie, ale w stronę też naturalności. Ciekawym rozwiązaniem mogą też być lampy Fezza, w budżecie Hegla jest Silver Luna EVO. Ogółem jest trochę możliwości 😉 W razie czego zapraszam do nas na odsłuch, sprawdzisz wiele opcji na miejscu przy dobrej kawie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To może jeszcze dodam jakiej muzyki słucham… otóż trudno to określić… wydaje mi się, że jestem słuchaczem eklektycznym. Na ogół wygląda to tak… odpalam spottyfi, w wyszukiwarce wklepuję Hi end, audiophile i tym podobne a następnie odsłuchuję co mi tam serwis podsunie. Jeśli utwór zabrzmi tak, że szybciej serducho bije to dodaje do listy odtwarzania i biblioteka rośnie.

Lubie stereofonie, słyszeć scenę, lokalizacje instrumentów i wokalisty, i lubię jak mimo niegłośnego odsłuchu można poczuć wibracje i i rzeczywiste odzwierciedlenie instrumentów. W zależności od nagrania udaje mi sie to osiągnąć nawet przy tak niewielkich głośnikach, choć te jak na monitory do najmniejszych nie należą biorąc pod uwagę 18 m2 pokoju, jak i dość budżetowym wzmacniaczu, o którym słyszałem opinie „ suchar”.

13 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Przede wszystkim, jakiej różnicy w brzmieniu oczekujesz względem obecnego AXR100? W tym budżecie jest trochę opcji. Cambridge CXA81 MkII da Ci rozwinięcie tego, co masz obecnie, Audiolab 7000A dorzuci funkcjonalności i zagra cieplejszym dźwiękiem, bardziej muzykalnym. Taki Musical Fidelity M5si, czy Denon PMA-1700NE jeszcze bardziej dociążą granie, ale w stronę też naturalności. Ciekawym rozwiązaniem mogą też być lampy Fezza, w budżecie Hegla jest Silver Luna EVO. Ogółem jest trochę możliwości 😉 W razie czego zapraszam do nas na odsłuch, sprawdzisz wiele opcji na miejscu przy dobrej kawie 🙂 

Z tych wymienionych wyżej wzmacniaczy pod uwagę wziąłbym chyba tylko „MF”. Zastanawiam się jakby wyglądała rywalizacja między nim a Heglem.

3 godziny temu, Maniu napisał:

Z tych wymienionych wyżej wzmacniaczy pod uwagę wziąłbym chyba tylko „MF”. Zastanawiam się jakby wyglądała rywalizacja między nim a Heglem.

Z tych zdecydowanie Musical Fidelity

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

@Maniu Te Tannoy to nie są żadne wymagające kolumny. Dane techniczne poniżej:

Marka

Tannoy

Model

607

Rodzaj

podstawkowe / półkowe

Moc [W]

100

Impedancja [Ohm]

8

Skuteczność [dB]

88

Pasmo przenoszenia

50 Hz – 30 kHz

Waga [kg]

9.0

Wymiary

[mm]

499 x 324 x 228

Edytowane przez Gargan
3 minuty temu, Gargan napisał:

@Maniu Te Tannoy to nie są żadne wymagające kolumny. Dane techniczne poniżej:

Marka

Tannoy

Model

607

Rodzaj

podstawkowe / półkowe

Moc [W]

100

Impedancja [Ohm]

8

Skuteczność [dB]

88

Pasmo przenoszenia

50 Hz – 30 kHz

Waga [kg]

9.0

Wymiary

[mm]

499 x 324 x 228

A to ciekawe… długo szukałem informacji o skuteczności tych 607 i nadaremno. Nie znam źródła tych danych ale jeśli ich skuteczność to faktycznie 88 dB to mniej więcej tego się spodziewałem i jak dla mnie to to jest już pewną trudność dla wzmacniacza i tak właśnie jest to odczuwalne przy Cambridge AXR100

@Maniu Kup sobie któregoś lepszego Rotel, bo może brzydkie, ale bezawaryjne i na pewno lepiej zaprojektowane od jakiegoś tam Hegel-składaka czy po taniości zdiałanego MF 😉

Z angoli to może być dobry Cyrus, może Sugden, może Rega... Ale to już inne pieniądze 🤷

@Maniu 88dB/1W@8Ω to genialnie łatwe kolumny.

Chyba, że są popsute... Albo coś dzieje się innego. 

Czemu uważasz, że wzmacniacz nie daje im rady?

@Maniu Weź pod pachę ten wzmacniacz i przespaceruj się do dobrego salonu audio. Podłącz go do jakiś faktycznie trudnych kolumn i wtedy będziemy mieli pewność czy to wina wzmacniacza. 

Mam przeczucie, że te kolumny mogą już być wyeksploatowane. W końcu rocznik 1991. 

6 minut temu, Gargan napisał:

@Maniu Weź pod pachę ten wzmacniacz i przespaceruj się do dobrego salonu audio. Podłącz go do jakiś faktycznie trudnych kolumn i wtedy będziemy mieli pewność czy to wina wzmacniacza. 

Mam przeczucie, że te kolumny mogą już być wyeksploatowane. W końcu rocznik 1991. 

Wzmacniacz mam od nowości i od początku gra tak samo. Kolumny jak i same głośniki pięknie zachowane bardzo ładnie grają, czysto, piękna góra, z dołem różnie, schodzi kiedy trzeba ale…. No właśnie… żeby zagrało muszę podkolorować pokrętłem od niskich na maksa… stereofonia jest, choć pewnie można by lepiej.  
tak szczerze moje odczucia akurat co do AXR100 są słabe. Może wyższy model zagrałby lepiej, no i przyznam że trochę kierowałem się takim poczuciem że kupując wzmak za 6500 to wchodzę na inny poziom grania niż prezentuje AXR. Do tego same pozytywne opinie o Heglu czy MF M5 SI zrobiły swoje. Ostatecznie z pewnością trafię do salonu na odsłuchy ale puki co chętnie porozmawiam i wysłucham  różnych opinii, nie koniecznie tych oferowanych przez przedstawicieli salonów.

@Maniu Za 4700 kupisz Rotel A14 Mk2 z bardzo mocnym basem i mocą aż za nadto do twoich kolumn. Jeśli z moich Opera Prima 2015 robi mi gruby bas to i te twoje Tannoy rozbuja.

A tak swoją drogą, to te kolumny stoją z dala od ścian i na stojakach jak Ken Ishiwata przykazał - czy też postawiłeś je na szafce i marudzisz, że nie grają? 😄

Tak w ogóle to starsze modele Tannoy nie miały jakiegoś mocnego basu. Ja swoje Tannoy wymieniłem na Wharfedale i dopiero usłyszałem dół pasma 😄 

P.s. Hegel to nie jest dobry kierunek jeśli chodzi o mocny bas. Będzie precyzyjnie i chłodno - bo Hegel ma mocne sprzężenie zwrotne i wysoki DF. Może być nawet gorzej niż teraz 😉 To już lepiej kupić jakąś hybrydę od Synthesis lub Unison 😉

Edytowane przez Gargan
46 minut temu, Gargan napisał:

@Maniu Za 4700 kupisz Rotel A14 Mk2 z bardzo mocnym basem i mocą aż za nadto do twoich kolumn. Jeśli z moich Opera Prima 2015 robi mi gruby bas to i te twoje Tannoy rozbuja.

A tak swoją drogą, to te kolumny stoją z dala od ścian i na stojakach jak Ken Ishiwata przykazał - czy też postawiłeś je na szafce i marudzisz, że nie grają? 😄

Tak w ogóle to starsze modele Tannoy nie miały jakiegoś mocnego basu. Ja swoje Tannoy wymieniłem na Wharfedale i dopiero usłyszałem dół pasma 😄 

P.s. Hegel to nie jest dobry kierunek jeśli chodzi o mocny bas. Będzie precyzyjnie i chłodno - bo Hegel ma mocne sprzężenie zwrotne i wysoki DF. Może być nawet gorzej niż teraz 😉 To już lepiej kupić jakąś hybrydę od Synthesis lub Unison 😉

No to kolega mi tu rozjeżdża koncepcję i kierunki🙂ale też żeby było jasne.. to nie tak z tym basem żeby przykrył resztę pasma. On ma dać i sobie znać ale to środek i góra ma królować bo to one odpowiadają za budowanie sceny „stereofonie” wg mojej skromnej wiedzy. Kolumny w warunkach domowych trudno ustawić. Jest miejsce odsłuchowe w trójkącie, dywan, grube kable równej długości, listwa zasilająca pod audio z jakimiś tam filtrami i kolumny może nie na środku pokoju ale 50 cm od ścian i nie w narożnikach. Jakieś pozory akustyki zachowane.

Biorąc Hegla H95 nic tym wzmacniaczem nie pogrubisz, nie rozjaśnisz, nie spowolnisz, nie powiększysz, nie przybliżysz, nie utwardzisz, nie zmiękczysz, ogólnie nie podbarwisz a "tylko" wzmocnisz to co wychodzi z Twojego źródła.

Ten wzmacniacz wzmacnia a nie poświęca coś kosztem czegoś tworząc w ten sposób swoje własne brzmienie.

Dla jednych ideał a dla innych nuda i męka z lichej jakości realizacjami. Mam H95 i bardzo sobie cenię.

Ale... mam też dwa inne piece, rasowe brytole czarusie więc można powiedzieć jest 2 do 1 na korzyść podbarwiaczy. 🙂

-Salva Mea-

Ma być dużo detali, trochę ocieplenia, możliwość korzystania ze spottyfi. Wiem, że to trudne ale chciałbym poczuć moc instrumentów perkusyjnych, strunowych i dętych. Tak żeby fortepian zabrzmiał jak duży instrument a nie małe dziecięce pianinko. Wiem że można się dobrego zbliżyć nawet na podstawkach. Łatwiej mówić niż próbować opisywać te wrażenia. Takie pisanie i szukanie słów wcale nie ubogaca rozmowy.😉

25 minut temu, Maniu napisał:

Ma być dużo detali, trochę ocieplenia, możliwość korzystania ze spottyfi. Wiem, że to trudne ale chciałbym poczuć moc instrumentów perkusyjnych, strunowych i dętych. Tak żeby fortepian zabrzmiał jak duży instrument a nie małe dziecięce pianinko. Wiem że można się dobrego zbliżyć nawet na podstawkach. Łatwiej mówić niż próbować opisywać te wrażenia. Takie pisanie i szukanie słów wcale nie ubogaca rozmowy.😉

No to chyba chcesz coś podbarwiającego. I ok. Ważne, żeby wiedzieć czego się chce. Rotel tu cały czas wspominany to też kierunek na wierność a nie pogrubienie. Przynajmniej ten, który u mnie grał czyli rocznicowy RA 6000. Niskie modele Rotela może mają coś z ciepła i powiększania źródeł pozornych ale te droższe nie. A już z pewnością wysokie modele Rotela nie dodadzą Ci ciepła w torze. Chyba jednak zacznij od piecy MF i może Regi. Rotela i Hegla bym odpuścił.  

-Salva Mea-

W dniu 28.08.2024 o 12:24, Maniu napisał:

Cambridge AXR 100

Dalej pozostanie jako źródło? Trochę będzie to bezsensu dwa wzmaki żeby słuchać Spotify. Spotify samo w sobie jest podkolorowane w dolnym paśmie i wali basem z byle telefonu.  ogólnie  Spotify jest kiepskiej jakości. Coś Ci psuje akustyka, kable (jakie masz?). Próbowałeś odwrotnie podłączyć wtyczkę zasilania?

5 godzin temu, Gargan napisał:

No ale chyba o to chodzi aby DF był jak najwyższy, zastanawiam się czy ja czasem, choć wiem czego chce to może niewłaściwie pewnie ze względu na niedostateczny zakres wiedzy precyzuje opis brzmienia jakie mnie interesuje. Spróbuję bardzo prosto i ogólnikowo ale jak najbliżej prawdy.

Ma być audiofilski, szczegółowo ale nie męcząco, scena ma pozwolić na lokalizację instrumentów i żeby tak było musi byś dużo średnicy i góry, ale miałaby to być średnica o cieplejszym odczuciu nie takim płaskim bezdusznym i aksamitną górą, w żadnym razie nie metaliczną. Teraz dół pasma, ma zabrzmieć pudło rezonansowe a nie za dudnić, słuchając gitary akustycznej chciałbym usłyszeć, że jej struny przekazują drgania do komory rezonansowej a nie tak jakby te struny umocowano do kija od łopaty. Siedząc w miejscu odsłuchowym chciałbym aby kolumny stały się przezroczyste.

2 minuty temu, Maniu napisał:

No ale chyba o to chodzi aby DF był jak najwyższy, zastanawiam się czy ja czasem, choć wiem czego chce to może niewłaściwie pewnie ze względu na niedostateczny zakres wiedzy precyzuje opis brzmienia jakie mnie interesuje. Spróbuję bardzo prosto i ogólnikowo ale jak najbliżej prawdy.

Ma być audiofilski, szczegółowo ale nie męcząco, scena ma pozwolić na lokalizację instrumentów i żeby tak było musi byś dużo średnicy i góry, ale miałaby to być średnica o cieplejszym odczuciu nie takim płaskim bezdusznym i aksamitną górą, w żadnym razie nie metaliczną. Teraz dół pasma, ma zabrzmieć pudło rezonansowe a nie za dudnić, słuchając gitary akustycznej chciałbym usłyszeć, że jej struny przekazują drgania do komory rezonansowej a nie tak jakby te struny umocowano do kija od łopaty. Siedząc w miejscu odsłuchowym chciałbym aby kolumny stały się przezroczyste.

I dodam, że przy obecnym zestawieniu, trochę w zależności od nagrania już jest. I chciałbym żeby było więcej.  
ps. Nie bardzo rozumiem co znaczy dociążyć brzmienie?

@Maniu Pięknie, ślicznie... Tylko to nie w takich pieniądzach 😄

Wysoki DF to szybszy bas, ale mniejszy. Nie ma dodatkowych rezonansów membran. Wszystko jest zwarte i kolumny grają "sztywno" jak powinny. Wzmacniacze lampowe tak czarują, bo mają znikomy DF i sporo zniekształceń. Dodają harmoniczne parzyste i nie tłumią membran. Dźwięk jest rozlazły ale miękki. Niektórzy to lubią.

Nadal uważam, że twoje kolumny są wyeksploatowane. To jest ponad 3 dekady! Jeśli masz zbyt mało szczegółowy dźwięk to może oznaczać, że wysechł ferrofluid w kopółkach wysokotonowych. Za mało basu to zużyte zawieszenie i zatarte głośniki niskotonowe. Zwrotnice też pewnie się rozjechały po takim czasie. 

Sam wzmacniacz nie pomaga, bo raz to jest Cambridge czyli zero romantyzmu i szczegółów, a dwa - to jest tani Cambridge. 

Wypożycz sobie jakieś kolumny B&W, Triangle albo Focal i sprawdź czy będzie różnica? Nie namawiam na Opera czy Davis, bo to jednak tanie nie jest, a i wzmacniacz do nich musi być konkretny. Bardzo ładną przestrzeń robią DALI. Jeśli masz już swoje lata i przytępiony słuch to polecam Audiovector z serii QR. Na pewno usłyszysz wysokie tony! 😁 Dużo jest na rynku ciekawych konstrukcji. Monitor Audio Silver 100 z tych tańszych a z dużym wooferem. O! Wharfedale Evo 4.2 mogłyby się sprawdzić, bo widzę, że lubisz duże skrzynki. Kolejne 3-drożne są KEF R3 Meta. Z tym, że po tygodniu pojedziesz do sklepu zmienić wzmacniacz, bo zbyt dużo usłyszysz... problemów 😁

A pytanie za 100 punktów:

Jaki masz odtwarzacz? Bo może szukasz błędu nie tu gdzie trzeba? Jeśli grasz muzę z Bluetooth albo bieda-kabelkiem z Realtek HD w laptopie to nic nie zmieniaj. Szkoda pieniędzy 😄

images.png

Edytowane przez Gargan
43 minuty temu, Gargan napisał:

@Maniu Pięknie, ślicznie... Tylko to nie w takich pieniądzach 😄

Wysoki DF to szybszy bas, ale mniejszy. Nie ma dodatkowych rezonansów membran. Wszystko jest zwarte i kolumny grają "sztywno" jak powinny. Wzmacniacze lampowe tak czarują, bo mają znikomy DF i sporo zniekształceń. Dodają harmoniczne parzyste i nie tłumią membran. Dźwięk jest rozlazły ale miękki. Niektórzy to lubią.

Nadal uważam, że twoje kolumny są wyeksploatowane. To jest ponad 3 dekady! Jeśli masz zbyt mało szczegółowy dźwięk to może oznaczać, że wysechł ferrofluid w kopółkach wysokotonowych. Za mało basu to zużyte zawieszenie i zatarte głośniki niskotonowe. Zwrotnice też pewnie się rozjechały po takim czasie. 

Sam wzmacniacz nie pomaga, bo raz to jest Cambridge czyli zero romantyzmu i szczegółów, a dwa - to jest tani Cambridge. 

Wypożycz sobie jakieś kolumny B&W, Triangle albo Focal i sprawdź czy będzie różnica? Nie namawiam na Opera czy Davis, bo to jednak tanie nie jest, a i wzmacniacz do nich musi być konkretny. Bardzo ładną przestrzeń robią DALI. Jeśli masz już swoje lata i przytępiony słuch to polecam Audiovector z serii QR. Na pewno usłyszysz wysokie tony! 😁 Dużo jest na rynku ciekawych konstrukcji. Monitor Audio Silver 100 z tych tańszych a z dużym wooferem. O! Wharfedale Evo 4.2 mogłyby się sprawdzić, bo widzę, że lubisz duże skrzynki. Kolejne 3-drożne są KEF R3 Meta. Z tym, że po tygodniu pojedziesz do sklepu zmienić wzmacniacz, bo zbyt dużo usłyszysz... problemów 😁

A pytanie za 100 punktów:

Jaki masz odtwarzacz? Bo może szukasz błędu nie tu gdzie trzeba? Jeśli grasz muzę z Bluetooth albo bieda-kabelkiem z Realtek HD w laptopie to nic nie zmieniaj. Szkoda pieniędzy 😄

images.png

CD to też Cambridge AXC35 ale mało używany, obecnie używam iPhone Spotify i łączę się przez bluta…. Wtedy dźwięk jest większy nią taki suchy, płaski jak przez CD. Te kolumienki naprawdę ładnie  grają, wcześniej miałem castle knight 2, Arcusy, tańsze heco. I te Tannoy mają coś w sobie. Z moim słuchem też Ok. Lepiej żeby żadna mucha nie latała kiedy słucham bo no wtedy jej czas jest policzony.

@Maniu No to jesteśmy w domu! 😁

Ten brak szczegółów to nie wina wzmacniacza (nie tylko) ale bardziej wina transmisji Bluetooth. Jestem na 100% pewien, że ten BT to nie jest najnowszy AptX tylko stary SBC. SBC właśnie tak gra - mało szczegółów, podbarwianie, jakby wzmacniacz nie miał życia 🙂 No wszystko się zgadza 😄

Zamiast zmieniać wzmacniacz, wypożycz sobie ten najnowszy odtwarzacz sieciowy Cambridge CXN 100. Podłącz ANALOGOWO do wzmacniacza sensownymi kablami (wystarczą ProLink) i wróć się pochwalić jak wyszło 😀

Tylko już żadnego więcej Bluetooth! 😄

image.jpeg

@Maniu Poszukaj sobie materiałów o transmisji Bluetooth. Poniżej dwa wykresy - szum oraz pasmo przenoszenia przykładowe transmisji Bluetooth tu akurat w standardzie AAC/SBC. Porównaj sobie obszar "test file" fioletowa linia na pierwszym obrazku i czerwony obszar na drugim obrazku, z kolorowymi liniami pokazującymi sygnał rzeczywistej transmisji. To pokazuje jak Bluetooth zachowuje się podczas pracy. To są tylko 2 najprostsze do zrozumienia parametry. Pomyśl co tam się dzieje kiedy pogrzebiesz w algorytmach kompresji, opóźnieniach itd.

Bluetooth to jest dobry do gadania przez telefon w samochodzie a nie do muzyki 😄

.trashed-1727583877-aac-enhanced-view-fr-768x504.jpg.webp

.trashed-1727583873-AAC-Square-Noise-768x504.jpg

Albo podłącz kablem iphone do wzmacniacza i zobacz jaka jest róznica vs bluetoth

2 godziny temu, Gargan napisał:

Zamiast zmieniać wzmacniacz, wypożycz sobie ten najnowszy odtwarzacz sieciowy Cambridge CXN 100. Podłącz ANALOGOWO do wzmacniacza sensownymi kablami (wystarczą ProLink) i wróć się pochwalić jak wyszło 😀

Tylko już żadnego więcej Bluetooth! 😄

O,to dobra rada!

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

@Pseudodrummer Obawiam się, że iPhone nie ma standardowego gniazda słuchawkowego. 

Polecałem @Maniu Rotel A14 Mk2, bo on ma natywną obsługę audio w iPhone przez dedykowane gniazdo USB. Cambridge nie ma takiego bajeru nawet w Edge 😀

8 minut temu, Gargan napisał:

@Pseudodrummer Obawiam się, że iPhone nie ma standardowego gniazda słuchawkowego. 

Polecałem @Maniu Rotel A14 Mk2, bo on ma natywną obsługę audio w iPhone przez dedykowane gniazdo USB. Cambridge nie ma takiego bajeru nawet w Edge 😀

Dlatego brałem po uwagę Hegla, bo on po podłączeniu do sieci poprzez Ethernet ma mieć dostęp do platformy Spotify, ma wysoki DF i recenzje które mnie przekonują. Te moje kolumny to też nie tak że ja się na nie uparłem, ale póki co w tym roku trudno będzie mi to finansowo zmienić więc narazie zostają. Kolega proponuje Rotela A14, ja znalazłem coś takiego..

IMG_0986.thumb.png.e43ac28a3d0afb36372a5134554b1463.png

Możesz sobie zmieniać wzmacniacze do woli, a i tak nic nie zyskasz, może jakąś niewielką zmianę. Zacznij od zmiany kolumn, ewentualnie dodaniu suba.

Edytowane przez Allmr
12 minut temu, Allmr napisał:

Możesz sobie zmieniać wzmacniacze do woli, a i tak nic nie zyskasz, może jakąś niewielką zmianę. Zacznij od zmiany kolumn, ewentualnie dodaniu suba.

Nie chce żadnego suba, ten kierunek całkowicie odpada…

@Maniu Powiem tak: znam wzmacniacz i jest spoko, kolumn nie znam, ale mają dobrą opinię. Jeśli nie jesteś akurat przy gotówce, to lepiej pójść w taki zestaw i zakończyć sprawę. Tym bardziej, że cena jest dobra. U Hegel za 7000 ciężko sam wzmacniacz kupić i to ten podstawowy H95.

Jeśli chodzi o streaming na Rotel A14 Mk2 to albo wykorzystasz to łącze do iPhone, albo AptX, albo gniazdo USB do laptopa, albo kupujesz najtańszy streamer pod Spotify i lecisz optykiem do wzmacniacza. A14 Mk2 ma tyle opcji, że zawsze coś wybierzesz. 

Jest jeszcze sieciowa wersja tego wzmacniacza, się jej nie znam. Wiem tylko, że jest dedykowana do sprzętów Apple ale nie znam szczegółów. Nazywa się Rotel S14. 

Chociaż ja nadal wolę zwykłe A14 Mk2, bo te sieciowe wynalazki szybko wychodzą z mody 😉

Na zdjęciu Rotel S14

maxresdefault.jpg

@Maniu W magazynie Audio Online są testy zarówno Rotel jak i tych kolumn Indiana Line. Potwierdzam, że odczucia na żywo i z testów są w przypadku publikacji w tym czasopiśmie bardzo zbieżne. Przeczytaj, zdecyduj czy Ci odpowiada 🙂

Wrzuciłem to w załącznik żebyś nie musiał szukać po omacku.

3022-ROTEL CD14 MKII A14 MKII.pdf 3247-Indiana Line DIVA 5.pdf

• Pokaż nowe odpowiedzi