Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-3000NE

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.08.2024 o 16:35, Gargan napisał:

DENON PMA-3000NE zawiera sporo zmian w porównaniu do PMA-2500NE i PMA-A110.

*Nowy chipset DAC z podwójnym procesorem ES9018K2M i oversampling Ultra AL32

*4 razy grubsze płytki drukowane 

*Wyeliminowane niepotrzebne połączenia kablowe - w zamian miedziane taśmy i sloty jak w PC

*Nowy rozkład wnętrza z zasilaczem pomocniczym z przodu

*Nowa regulacja głośności 

*Nowy pojedynczy obwód przeciwsobny UHC-MOS

*Nowy projekt kondensatorów 

*Nowe nóżki antywibracyjne

*Zmodernizowany przedwzmacniacz gramofonowy 

Z nowym modelem zaprzestano produkcji PMA-SX11 oraz PMA-A110. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlatego czekamy na weryfikację tych informacji 

10 godzin temu, Przyslaw napisał:

Ten opis PMA 3000 baaardzo przypomina opis PMA2500

Sorki za cytaty w tej kolejności ale tak wygodniej na fonie

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

*Nowy chipset DAC z podwójnym procesorem ES9018K2M i oversampling Ultra AL32

Zawsze mnie zastanawia dlaczego wsadzają tak stare chipy do nowego produktu ... Co za problem zastosować 2x ES9039PRO ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

31 minut temu, Piopio napisał:

Zawsze mnie zastanawia dlaczego wsadzają tak stare chipy do nowego produktu ... Co za problem zastosować 2x ES9039PRO ? 

Musisz podać do producenta. 

Może uważają że brzmi lepiej? 

Myślę że ci odpiszą.

7 godzin temu, Piopio napisał:

Może dlatego, że ES9018K2M jest dwukanałowy a ES9039Pro jest ośmiokanałowy.

19 minut temu, costa brava napisał:

Najlepsze chipy są zarezerwowane do najlepszych dacow a nie wzmacniaczy 

Zobacz sobie schemat AL32 Ultra. Tam najlepszym rozwiązaniem jest właśnie para ES9018K2M a nie jakieś 8-kanałowe coś do kina domowego 🙂

Nie ma czegoś takiego jak "najlepsze chipy". To wszystko jest jedna seria o dokładnie takiej samej jakości. 

Godzinę temu, Gargan napisał:

Tam najlepszym rozwiązaniem jest właśnie para ES9018K2M

To dwie generacje temu 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, costa brava napisał:

A co powiesz o ES9038 Q2M ?

Ten jest dwukanałowy topowy?

Pytam bo jest  teacu nt-505x 🙂

I ciekawe jak sie ma do AKM 4497 w nt-505

M są te energooszczędne

1 minutę temu, Piopio napisał:

To dwie generacje temu 😉 

To nie PC, żeby generacja miała jakieś krytyczne znaczenie.

I tak najlepiej grają Burr-Brown'y sprzed 20 lat 🤷

Pcm 69 a później Pcm/Dsd 1795.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Coś mi się wydaje że będzie twój wkrótce?:)

Przeglądam oferty różnych producentów w tym zakresie cenowym i większość wygląda biednie w porównaniu do tego DENON 🤷 

Może Yamaha ma równie dużo złomu w środku, jednak ta marka jakoś mi nie podeszła brzmieniem.

Jeśli mam wydać 16k to dobrze byłoby, żeby jakoś to wyglądało, a nie było jakimiś płaskim, szarym naleśnikiem z buczącym trafo (NAIM) albo designerskim wynalazkiem w klasie D (Primare).

W dniu 3.09.2024 o 20:14, Gargan napisał:

To nie PC, żeby generacja miała jakieś krytyczne znaczenie.

Akurat przy SABRE to ma znaczenie. Obecna generacja wyeliminowała niedociągnięcia poprzednich. 

"Poprzednie generacje DAC Sabre, takie jak ES9018K2M, miały kilka problemów, które zostały poprawione w nowszych modelach:

Implementacja: Wiele wczesnych implementacji ES9018K2M było słabe, co prowadziło do gorszej jakości dźwięku1.

IMD Hump: Znany problem z intermodulacyjnymi zniekształceniami (IMD), który wpływał na jakość dźwięku2.

MQA Decoder: Wprowadzenie dekodera MQA, który nie był szeroko stosowany i nie przynosił znaczących korzyści1.

Nowsze modele, takie jak ES9038Q2M i ES9039PRO, poprawiły te kwestie, oferując lepszą wydajność i niższe zużycie energii"

Nawet AI wie 😉

Edytowane przez Piopio

Jeśli mam wydać 16k to dobrze byłoby, żeby jakoś to wyglądało, a nie było jakimiś płaskim, szarym naleśnikiem z buczącym trafo (NAIM) albo designerskim wynalazkiem w klasie D (Primare).

Może jestem zacofany. Ale gdy widzę wzmacniacz mniejszy niż mój pierwszy odtwarzacz CD z początku lat 90( Technics) to nie budzi to jakoś mojego entuzjazmu.

W dniu 3.09.2024 o 18:57, Gargan napisał:

Zobacz sobie schemat AL32 Ultra. Tam najlepszym rozwiązaniem jest właśnie para ES9018K2M a nie jakieś 8-kanałowe coś do kina domowego

Z tego co mi wiadomo wielokanałowe DAC wykorzystywane są w celu uśrednienia wyniku przetwarzania (ewentualnie odrzucenia skrajnych/odbiegających od reszty wyników) i tym samym polepszenia np. współczynnika odstępu sygnału od szumu. Analiza specyfikacji chipów „na chłopski rozum” nie zawsze się sprawdza.

3 godziny temu, Gargan napisał:

Przeglądam oferty różnych producentów w tym zakresie cenowym i większość wygląda biednie w porównaniu do tego DENON 🤷 

Może Yamaha ma równie dużo złomu w środku, jednak ta marka jakoś mi nie podeszła brzmieniem.

Jeśli mam wydać 16k to dobrze byłoby, żeby jakoś to wyglądało, a nie było jakimiś płaskim, szarym naleśnikiem z buczącym trafo (NAIM) albo designerskim wynalazkiem w klasie D (Primare).

Myślałem że na wagę to się kupuje warzywa czy tam inne rzeczy. 

?👈

2 minuty temu, rafal735r napisał:

Ostatnio można kupić karty graficzne 😉 

22 minuty temu, rafal735r napisał:

Kryterium wagi zwykle się sprawdza. Tym bardziej we wzmacniaczu klasy AB.

W dniu 29.08.2024 o 11:41, rafal735r napisał:

Mmm. Powiało świeżością jak kapcie sprzed 30 lat 😀

Ukryta Zawartość

A gra dalej lepiej od porownywalnych cenowo nowych wynalazców;)

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Gargan napisał:

No to avm, leema, accuphase, luxman, moon, karan

Część używana. 🙂 może warto?

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No to avm, leema, accuphase, luxman, moon, karan

Część używana. 🙂 może warto?

Moon miałem - jakość dyskusyjna. 

Reszta wykracza poza założony budżet.

Nigdy więcej używanych gratów.

3 minuty temu, Gargan napisał:

Moon miałem - jakość dyskusyjna. 

Reszta wykracza poza założony budżet.

Nigdy więcej używanych gratów.

A, ok. Leśne dostaniesz nowa.

Avm jest szansa

Atoll?

13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A, ok. Leśne dostaniesz nowa.

Avm jest szansa

Atoll?

Atoll podobno nie ma miękkiego startu? To dyskwalifikacja 😄

Dla mnie Atoll jest kamieniem ciosany. To już wolę Exposure... Tylko na dzień dobry trzeba terminale wymienić. Co za angielski id**ta wymyślił te dziwne wtyczki? 🤦 To chyba tak po złości zrobione...

AVM to D klasa - nie no, szanujmy się 😄

6 godzin temu, Gargan napisał:

Widzę zainteresowanie z Twojej strony owym modele, jeśli potrzebujesz posłuchać tego Denona PMA-3000NE to daj znać, pomyślimy. Z Leemą, Moon'em i Atollem również możemy pomóc w kwestii odsłuchu.

4 minuty temu, Planeta Dźwięku napisał:

Widzę zainteresowanie z Twojej strony owym modele, jeśli potrzebujesz posłuchać tego Denona PMA-3000NE to daj znać, pomyślimy. Z Leemą, Moon'em i Atollem również możemy pomóc w kwestii odsłuchu.

Będę pamiętać, dzięki za propozycję.

Już macie je na stanie?

14 minut temu, Gargan napisał:

Będę pamiętać, dzięki za propozycję.

Już macie je na stanie?

Pierwsza dostawa do PL połowa października, niestety trzeba czekać, ale wyczekiwane ponoć lepiej smakuje :)

• Pokaż nowe odpowiedzi