Skocz do zawartości
IGNORED

Pathos Logos, jakie kolumny podłogowe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem podpowiedzi w klubie Pathosa, ale tam malutko się dzieje.

Mam od jakiegoś czasu hybrydę Pathos Logos, wstawione lampy Philips E88CC SQ / kupione z tym wzmacniaczem /. Chętnie sprawdzę np. Telefunkeny lub Siemensy.

Co ma poza tym : odtwarzacz CD Lector CDP - 603 , gramofon TEAC TN 5BB / z wkładką MC : Denon 301 MK2 /. W torze winylowym mam SUT Audio Techniki oraz preamp Keces Ephono / połaczone XLR ami /. Kolumny Audio Physic Tempo 6.

Kable dobierane po różnych testach , raczej średnia półka, ale mi wystarczają, jak do tej pory : IC Arini Audio Darkstarr, MB Audio , głośnikowe Zavfino Prima MK2. sieciówki Solid Core Audio. 

Pomieszczenie wielkości około 25 m2 , ale niesymetryczne / jadalnia z boku, otwarte na klatkę schodową /. Dobrze wygłuszone , nie słyszę jakiś modów, dudnienia basu. 

Słucham generalnie jazzu, muzyki akustycznej, dużo wokali damskich i męskich, nie unikam także klasyki rockowej.

Co chciałbym udoskonalić ? Może trochę wielobarwośc basu, lesza jakość wysokich tonów. 

Po urlopie, pod koniec roku chętnie posłucham jakieś alternatywne kolumny, dodam, że jestem wielkim fanem AP, ale może nie wykorzystują one potencjału Pathosa Logosa ? Być może zamiana na AP Virgo warta uwagi ?

Skłaniam się iakże do odłuchania Jean Marie Reynaud Cantabile Jubile. Czy miał ktoś okazję posłuchać takiego zestawu ? Warto brać pod uwagę ? 

Dziękuję za nakierowanie na inne opcje , kasa na kolumny - do 25 k pln.

8 minut temu, wig napisał:

ale może nie wykorzystują one potencjału Pathosa Logosa ?

AP z zasady potrzebują elektrowni . Im bardziej neutralnie i rozdzielczo tym lepiej . Tak więc Primare, T+A, Lyngdorf. Pathos? Pewnie to gra ale czy to jest optymalne rozwiązanie? Nie wiem.

14 minut temu, wig napisał:

Skłaniam się iakże do odłuchania Jean Marie Reynaud Cantabile Jubile. Czy miał ktoś okazję posłuchać takiego zestawu ? Warto brać pod uwagę ? 

Posłuchasz, to będziesz wiedział. Połączenie tak egzotyczne jak sałatka z foczego mięsa z bananami. Prawdopodobieństwo trafienia na opinię kogoś, kto słuchał tego połączenia niewielkie. Choć cuda się zdarzają  

15 minut temu, wig napisał:

Słucham generalnie jazzu, muzyki akustycznej, dużo wokali damskich i męskich, nie unikam także klasyki rockowej.

No to dlaczego nie Herbatniki, Sprndory albo Rogers? Przecież one są wręcz stworzone do takich klimatów, łatwe do napędzenia . I w przypadku chęci zmiany, o wiele łatwiej odsprzedawalne niż JMR

4 godziny temu, piotrek7 napisał:

Sprndory albo Rogers

jakoś tego nie widzę z pathosem. Za dużo tego ciepełka 😉

4 godziny temu, wig napisał:

Kolumny Audio Physic Tempo 6.

jak wstawisz telefunkeny lub siemensy będziesz miał ostrzej , może swoje tempo przeprosisz , łatwiej lampy wymienić niż kolumny.

Edytowane przez bolo_senor

Wyższe AP to też dobry trop i w obecnej nowej cenie myślę że warto je odsłuchać i rozważyć. Spendor, jaśniejsze audiovector serii R czy PMC też bym spróbował. 

Fyne Audio F502SP, używane Tannoy DC10T, Pylon Jade 30. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 godzin temu, piotrek7 napisał:

AP z zasady potrzebują elektrowni . Im bardziej neutralnie i rozdzielczo tym lepiej . Tak więc Primare, T+A, Lyngdorf. Pathos?

Pełna zgoda, Pathosowi prądu nie brakuje, podkręcony na 20-25 jednostek / ze 100 na skali potencjometra / w pełni daje radę Tempo 6. 

11 godzin temu, bolo_senor napisał:

jak wstawisz telefunkeny lub siemensy będziesz miał ostrzej , może swoje tempo przeprosisz , łatwiej lampy wymienić niż kolumny.

Od tego bolo_seniorze zacznę , jestem ciekawy efektu. Muszę poszperać za Telefunkenami E88CC. Wymiana lampek w Pathosie jest prosta, bez rozkręcania obudowy, więc kilka minut i gotowe.

Dziękuję wszystkim  za dotychczasowe podpowiedzi, poczytam, jak znajdę czas / teraz urlop przede mna / , oczywiście posłucham.

15 godzin temu, piotrek7 napisał:

No to dlaczego nie Herbatniki, Sprndory albo Rogers?

Piotrek7 , no sam nie wiem. Kiedyś słuchałem Harbethów u kolegi i jakoś mi nie przypadły do gustu, ale nawet nie wiem, jaki to był model / chyba SHL 5 /. Spendorów nie miałem okazji posłuchać, może warto , poprawię się.

Poza tym wolę podłogowe wizualnie, bez obaw, że ktoś je strąci ze standów. Pewnie to niesprawiedliwa argumentacja, ale preferuję niezbyt szerokie podłogówki. 

Kilka lat temu w Sopocie słuchałem Pathosa Classica III z AP Tempo 6 i mnie ten zestaw tak w pamięcii utkwił, że jak nadarzyła się okazja, to kupiłem Logosa. Jestem z niego bardzo zadowolony. 

Edytowane przez wig
błąd

Cześć 🙂 Opcji trochę będzie w takim budżecie 🙂 Sprawdziłbym wspomniane Audiovectory R3 Signature, Spendory D7.2, jako opcja bardziej dodatkowa ATC SCM40. Do Pathosa niektórzy uznają to może za przesadę, ale sprawdziłbym też Focale Aria Evo X N4. Nowe MA Gold 300 6G mogą być tu ciekawą opcją, podobnie Dali Rubikore 6

Jako opcja dodatkowe może Klipsch Forte IV, też w fajnej cenie u nas 😉 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, wig napisał:

Spendorów nie miałem okazji posłuchać, może warto , poprawię się.

Zdecydowanie warto

Pewnie to niesprawiedliwa argumentacja, ale preferuję niezbyt szerokie podłogówki. 

Spendor jak najbardziej wpisuje się w tą estetykę że swoimi podłogówkami 

Pathosowi prądu nie brakuje, podkręcony na 20-25 jednostek / ze 100 na skali potencjometra / w pełni daje radę Tempo 6. 

Wcale nie twierdzę, że Pathos niedomaga. Natomiast może bardziej chodziło mi o taki element twardości i szybkości w brzmieniu, który przekłada się na inny sposób prowadzenia głośników. Taki przypadek gdy "mniej w ogólnym rozrachunku   znaczy więcej". Pod tym względem AP trochę przypominają moje ukochane ATC