Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadzenia z zasilaczami Shunt do DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Używałem Salasów i prościuchów typu źródło napięcia odniesienia Tl431 i dwa trany. Zresztą to prawie to samo jeśli chodzi o efekt. 

Ogólnie granie z nieco poluzowanym basem,atak jest przytępiony, ale nieznacznie. Średnica bardzo dobra. Dźwięk nie jest "szybki", ale ma to coś. Wady niestety występują bo całość się mocno grzeje i w obudowie i trzeba czasu na ułożenie się dźwięku po włączeniu. W przypadku "technicznych" DACów potrafią to granie ucywilizować. Natomiast R2R no niestety za dużo dobroci i robi sie muł .

Czemu akurat shunt? Jakie masz wymagania co do zasilacza? Ogólnie widziałem kiedyś chyba nawet na tym forum jakiegoś salasa to podejrzanie „kiepsko” wyglądała tam topologia. 

Siedzę w pracy i się nudzę to kombinuje 😉

Na diyaudio.com wszelkiej maści shunty są polecane zwłaszcza do DAC

Jako zalety podaje się niskie szumy oraz bardzo niska i linearna w skali impedancje wyjściową

Stad moje pytania- jak to wychodzi w praktyce

Dzięki .

Póki co -się zastanawiam , czytam i chce się czegoś nauczyć

Kupowanie gotowca to opcja ostateczna 😉  W końcu jesteśmy w dziale DIY😄

Na razie LTspice i porównanie szumów SalasaUBIB i mojego zasilacza dyskretnego ( nie shunt)

WIEM-TO TYLKO SYMULATOR

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Scott L.F.

No to skoro nie chcesz gotowca. To może jakiś popularny scalak jako regulator napięcia. A może coś na elementach dyskretnych? Dydaktycznie najlepiej ale czy „parametrowo” można uzyskać coś dobrego? Jak chcesz się nauczyć to może stabilizator ze wzmacniaczem błędu, stabilnym napięciem odniesienia a może nawet z wyjściem komplementarnym(tu tranzystor od wciągania prądu może być o wiele mniejszy od tego który prąd wylewa do obciążenia” aby dobrze reagował na duży pobór prądu i jednocześnie nagle odłączenia obciążenia? 

17 minut temu, AlmostFamous napisał:

A może coś na elementach dyskretnych?

Zasilacz dyskretny już mam - zastosowałem go m.in w mojej wersji ProtoDac ( i w kilku innych konstrukcjach)

Fajna konstrukcja z małym drop-out

Wyżej porównanie szumów mojego zasilacza z szumami Salasa

Chyba nie jest źle.

Kombinuje bo a nuż z Shuntem będzie lepiej ?

26 minut temu, AlmostFamous napisał:

a może nawet z wyjściem komplementarnym

Sugestie mile widziane

53 minuty temu, Scott L.F. napisał:

Sugestie mile widziane

Zacznij je mierzyć a nie tylko symulować. W "realu" naprawdę sporo wychodzi a taki sds800x HD to przecież nie majątek.

14 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Zacznij je mierzyć a nie tylko symulować

Spokojnie - zacznę.....Ale na razie jestem na etapie symulacji

Oscyloskop mam.

A może jakiś forumowy projekt stabilizatora? Koncepcji która miałaby porządne parametry?  Osobiście kiedyś się trochę w to bawiłem. Były plany na ogromny stabilizator do końcówki mocy czyli z jak najmniejszym spadkiem, bez darlingtona, z wydajnymi źródłami prądowymi które sterowały stopniem końcowym. Z układem różnicowym jako wzmacniacz błędu, który sam w sobie był zasilany od wyjścia już stabilizowanym napięciem. Od siebie mogę dodać że z chęcią mogę projektować pcb pod konkretne radiatory ale przydałby się ktoś do wsparcia merytorycznego. I pytanie czy jest sens?

A może jednak coś scalonego - ADM7150 ? 1,6uV RMS od 10Hz do 100kHz ... Lekki szok , tylko w TME są drogie ale stare LT1763 ( około 20uV ) są w tej samej cenie . Na 3,3V i 5V . Ja się chyba szarpnę i całą sekcję cyfrową w nowym dac-u nimi zasilę . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ja Artur porównywałem m.in LT1763 i inne scalone budując m.in ProtoDac

Został dyskretny...

Na diyaudio.com w temacie o dacR2R mira1360 sporo osób wymieniło "stockowy"zasilacz na LT na shunty właśnie i piszą że spora poprawa

Stąd moje pytania

Shunty w przedbiegach odpadają ze współczesnymi monolitycznymi.

0,8uV RMS 10-100kHz PSRR >80dB dla 1MHz !

a razem z jednym ze stabilizatorów z tej samej stajni szumy 1/f< 0,3uVpp

Pokażcie fluktuacje 1/f swoich stabilizatorów 🙂

Raczej wiadome że do układów monolitycznych te dyskretne nie mają podjazdu co do parametrów ale za to co do wartości dydaktycznej to raczej warto je robić.

13 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Shunty w przedbiegach odpadają ze współczesnymi monolitycznymi.

Masz rację.

Tylko czemu np tak polecany mvaudiolab używa shunta?

Ludzie różne rzeczy polecają.

Jak to jest w zwyczaju mówić w przypadku braku argumentow; bo "gra".

Parametry wspólłczesnych kości i innych podzespołow przekraczają jakością możliwości percepcji człowieka jeżeli są dobrze zaaplikowane. "Gra" to co jest do dupy albo to nad czym trzeba popracować aby doprowadzić to do neutralności. 

Są i dobre układy ale celowo psute (modowane) aby zaczęły "grać". 

16 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Ludzie różne rzeczy polecają.

Jak to jest w zwyczaju mówić w przypadku braku argumentow; bo "gra".

Thorsten Loesh pisze tak :
Shunt regulators are "deep class A", they must have a standing current that is greater than the worst case maximum signal circuit quiescent + signal current. A graphic and extreme illustration of this principle (source Sound Practices Summer 1993):

This is a "Single Ended" Tube amplifier with 211 output tubes, operating at 1250V/60mA for the output tube.

A second 211 Tube is used to act as shunt regulator for the output tube, a 120mA current source from a 1,400V Supply (scary stuff if you ask me, extremely scary) supplies the circuit.

The 120mA from the CCS can go either into the "signal" tube or the "ballast" tube, the current flow from 1,400V is always 120mA, it never varies.
Essentially we always know exactly where every current flows. Because we have so much current in our shunt element, we can usually make a very "fast" (wideband) circuit with low impedance by the inherently necessary "brute force".

The difference's with a series type regulator should be obvious.

Thor

Ale wczytaj się w ten tekst. Tam nie ma żadnych konkretów. 

I o co chodzi z tymi lampami?

Jest wąska grupa zastosowań w których zasilanie równoległe ma ważną pozytywną cechę; to gdy musi stabilizować punkt do którego również wpływają prądy. Takie zastosowanie to np. źródła odniesienia i tłumik wejść cyfrowych w 1541 😉 kręcąc się przy tematach DAC`y...

Niezłe napięcia 🙂

I moce wydzielane...

Wspomagam braci krótkofalarskich. Kiedyś w czasach lampy nawet bywalem w jakimś klubie. Tam demobilowe ruskie wzmacniacze KF. Walka o zasięgi... i oczywiście podkręcanie napięć, prądów... 

Lampy świeciły na niebiesko i miewały poświaty. Zupełnie jak w reaktorze jądrowym... Ile dawek promieniowania X przyjęliśmy...? nie wiem...

😉

Szkoda czasu i pracy na shunt. 

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

W dniu 25.08.2024 o 19:30, arturp napisał:

A może jednak coś scalonego - ADM7150 ? 1,6uV RMS od 10Hz do 100kHz ... Lekki szok , tylko w TME są drogie ale stare LT1763 ( około 20uV ) są w tej samej cenie . Na 3,3V i 5V . Ja się chyba szarpnę i całą sekcję cyfrową w nowym dac-u nimi zasilę

LT3045 i LT3094 ok 20pln/szt. Rozwalają wszystko co można w domu zbudować na elementach dyskretnych. Skoda czasu i energii na jakiekolwiek stabilizatory dyskretne.

image.png.bce5fd8d51d4de09638ec6175a2123d3.png

Tym bardziej że jakoś tak się porobiło że strasznie ciężko znaleźć wyniki pomiarów tych dyskretnych za to masa kwiecistych opisów ja to się poprawiło granie.

dodatkowa zaleta wspomnianych układów jest bardzo mały spadek napięcia wg. katalogu 0,26V. Połączenie takiego stabilizatora  z pre stabilizacją impulsową jest mega ciekawą propozycją bo można zrobić jeden zasilacz który będzie ustawialny w szerokim zakresie przy optymalizacji strat cieplnych.

No tak, to paradoks. Już kiedyś wspominałem, że Kaneda w pomiarach szumu wyszedł mi 4x gorzej od LT317/337, ale zasilając wzmacniacze operacyjne w przedwzmacniaczu i DAC odsłuchowo wypadł lepiej. 

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

W dniu 29.08.2024 o 20:29, wojkubi napisał:

Ostatnio czytałem o przedwzmacniaczu za kupkę zielonych w którym gościu w ogóle zrezygnował ze stabilizatorów napięcia.

Jakby się tak zastanowić, to w życiu z wielu rzeczy da się zrezygnować. 😏

Nie da się poznać smaku z  opisu ...

Mimo Waszych negatywnych opinii- jako niedowiarek- postanowiłem spróbować.

Jest to shunt  inspirowany Salasem Ubib .Dlaczego ten? Dobrze opisany , sprawdzony , pomierzony i zbierający dobre opinie .

Mój plan jest taki:

Czekam na selektor wyjść I2S do kol.Gavrona

Lutuje się właśnie drugi egzemplarz  mojej wersji ProtoDac ( będą  te same elementy , to samo zródlo)

Jeden zasilany będzie shuntem , drugi -zgodnie z pierwszym moim projektem

Posłuchamy , zobaczymy ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi