Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Ultra - Omówienie + porównanie z konkurencją!

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wrzuciliśmy na kanał nowy materiał, w którym bierzemy na warsztat nowego gracza w świecie streamerów - Wiim Ultra! Dodatkowo porównujemy go z Eversolo DMP-A6 oraz sprawdzamy jego brzmienie względem młodszego brata Wiim Pro Plus. Czy warto dopłacić za lepszy model? Jak wypada na tle konkurencji? Wszystko to i jeszcze więcej w naszym najnowszym filmie!

Zapraszam do oglądania, komentowania i dzielenia się swoją opinią! Co myślicie o Wiim Ultra? Czy to przyszły król odtwarzaczy sieciowych?

Więcej informacji o tym produkcie znajdziecie tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miłego oglądania!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obejrzałem. Bardzo fajny materiał. I mam pytanie dotyczące konkurencji. Posiadam Cambridge Audio MXN10 i zastanawiam się nad podmianką na tego wiima.

Zastanawiam się pod kątem polepszenia dźwięku (choxiaż na mxn nie narzekam) ale też kuszą względy użytkowe - wyprowadziłbym sobie dźwięk z TV poprzez hdmi. 

Niestety mam lekki uraz do wiim, bo pro plus, który miałem zmieniał mi samoczynnie kanały (lewy głośnik grał jako prawy i na odwrót).

Czy Państwa zdaniem jest sens takiej wymiany? Reszta sprzętu to CA cxa81 i Dali Zensor 7.

Z góry dzięki za poradę.

4 minuty temu, Miłosz1 napisał:

Zastanawiam się pod kątem polepszenia dźwięku

Polepszenia nie będzie. Wymiana to skok w bok. Co najwyżej wzrośnie funkcjonalność. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przedmówca wyczerpał temat. Nie będzie to na pewno upgrade jakościowy tylko poprawa funkcjonalności i lekka zmiana brzmienia na inne. Nie gorsze i nie lepsze.

4 godziny temu, Miłosz1 napisał:

Obejrzałem. Bardzo fajny materiał. I mam pytanie dotyczące konkurencji. Posiadam Cambridge Audio MXN10 i zastanawiam się nad podmianką na tego wiima.

Zastanawiam się pod kątem polepszenia dźwięku (choxiaż na mxn nie narzekam) ale też kuszą względy użytkowe - wyprowadziłbym sobie dźwięk z TV poprzez hdmi. 

Niestety mam lekki uraz do wiim, bo pro plus, który miałem zmieniał mi samoczynnie kanały (lewy głośnik grał jako prawy i na odwrót).

Czy Państwa zdaniem jest sens takiej wymiany? Reszta sprzętu to CA cxa81 i Dali Zensor 7.

Z góry dzięki za poradę.

Zyskasz wyświetlacz ale nie poprawę brzmienia.

Chcesz poprawę to cxn albo eversolo ME.

Ewentualnie inny zewnętrzny przetwornik dac

44 minuty temu, ProjectPi napisał:

Ciekawe, że tak chętne do wypowiadania się o walorach brzmieniowych są osoby, które z Ultra nie miały kontaktu.

To prawdopodobnie rodzaj takiej niepisanej forumowej zasady we wszystkich wątkach.
Przypuszczam,że takie zachowanie jest efektem długoletniego słuchania polityków.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 godziny temu, ProjectPi napisał:

Ciekawe, że tak chętne do wypowiadania się o walorach brzmieniowych są osoby, które z Ultra nie miały kontaktu.

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

To prawdopodobnie rodzaj takiej niepisanej forumowej zasady we wszystkich wątkach.
Przypuszczam,że takie zachowanie jest efektem długoletniego słuchania polityków.

Ale nie zgadzacie się z opiniami poprzedników, też nie słyszeliście ultry, czy zgadzacie się z opiniami powyżej i tylko dodajecie wtręt, że ci powyżej nie słyszeli?

Wybaczcie ale nie wiem jak rozumieć wasze wypowiedzi a jestem zainteresowany tym tematem.

Edytowane przez Miłosz1

Nie chodzi o zgadzanie się lub nie, a o pewne zjawisko. Ja, przykładowo, mam Ultre od kilku miesięcy, ale MXN10 nie znam osobiście, więc się tu nie wypowiadam.

3 godziny temu, Miłosz1 napisał:

Ale nie zgadzacie się z opiniami poprzedników, też nie słyszeliście ultry, czy zgadzacie się z opiniami powyżej i tylko dodajecie wtręt, że ci powyżej nie słyszeli?

Wybaczcie ale nie wiem jak rozumieć wasze wypowiedzi a jestem zainteresowany tym tematem.

Ja nie mam Wiima i się nie wypowiadam,bo nic nie wiem na ten temat.

Chodzi o to,aby słuchać tych co wiedzą co mówią,bo mają,a nie tych co piszą-że wiedzą.
I wyciągnąć własne wnioski.
A najlepiej wypożyczyć i samemu ocenić.
1700 zł to kasa,na którą stać każdego.

A pytania można zadawać @ProjectPi,ponieważ ma bardzo dużą wiedzę na ten temat.
Praktyczną,zna bardzo dobrze te urządzenia,bardzo dobrze.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 23.08.2024 o 22:26, Miłosz1 napisał:

Myślałem o Eversolo A6 ale w moim zestawie to raczej byłby przerost formy nad treścią. Zwłaszcza ME.

Dlaczego?

21 godzin temu, chick napisał:

I co na to specjaliści, którzy przekonywali, że za te pieniądze po prostu się nie da....

Da się. 

Kiedy wiim zrobił wersję mini a potem kolejne większe odsłony wiadomo było że się da. Ja myślę że to nie jest ich ostatnie słowo. 

Z tym że nie spodziewał bym się wyższego modelu szybko.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dlaczego?

Da się. 

Kiedy wiim zrobił wersję mini a potem kolejne większe odsłony wiadomo było że się da. Ja myślę że to nie jest ich ostatnie słowo. 

Z tym że nie spodziewał bym się wyższego modelu szybko.

Odpowiadając na pytanie - dlaczego? (nie mogę w telefonie wyciąć reszty wypowiedzi), stwierdzam, że w moim zestawie kosztującym pewnie z 6 tysięcy, kupno streamera za 4 tys.  byłby właśnie przerostem formy nad treścią. 

Zwłaszcza, że streamer nie jest czymś "na lata". 

19 godzin temu, Miłosz1 napisał:

Odpowiadając na pytanie - dlaczego? (nie mogę w telefonie wyciąć reszty wypowiedzi), stwierdzam, że w moim zestawie kosztującym pewnie z 6 tysięcy, kupno streamera za 4 tys.  byłby właśnie przerostem formy nad treścią. 

Tu masz rację To nie jest urządzenie na wieczność aczkolwiek może być urządzeniem na lata. Są takowe przykłady.

Czy przerost formy nad treścią to akurat nie jestem tego zdania bo pomijanie źródła to bardzo często powielany błąd. 

W dniu 26.08.2024 o 14:32, Miłosz1 napisał:

Czemu nie jest czymś na lata? Kupiłem Wiima Ultra i planuje go mieć przez lata. Nie widzę powodu dla którego miałbym się go pozbyć. Ma wszystkie funkcjonalności jakie kiedykolwiek mogą mi być potrzebne. Jeszcze kilka małych problemów z nim jest, ale Wiim Team działa mega sprawnie, i naprawiają wszystko jeden po drugim + dodają rzeczy, o których w planach nawet nie było mowy. Niedługo do RC dojdzie automatyczne wyrównywanie opóźnień między kolumnami a subem. W planach jest dużo więcej

Koledze zapewno chodziło o długie lata. 

Żyjemy w dość niepewnych czasach. 

Mqa potem likwidacja mqa.

O nowych platformach też się mówi już lata. Wprowadzanie connectow itp.

Fakt jest taki że na ten moment to urządzenie jest wyposażone praktycznie w pełni. No poza airplay. Ja nie korzystam 

Ale nigdy nie wiadomo co się stanie za chwilę. Od pewnego czasu jest w miarę stabilność na tym rynku. Ale kto wie co będzie.

W dniu 23.08.2024 o 19:30, Piotr Sonido napisał:

Ewentualnie inny zewnętrzny przetwornik dac

a najlepiej to panie w kolumny zainwestować...taka mała uwaga po wczorajszej wizycie u forumowego kolegi.

Godzinę temu, fan64 napisał:

a najlepiej to panie w kolumny zainwestować...taka mała uwaga po wczorajszej wizycie u forumowego kolegi.

To chyba nie do mnie 🙂

Ja tam u siebie wiem w co inwestować.

Pozdrawiam 

6 godzin temu, renoxd napisał:

Czemu nie jest czymś na lata? Kupiłem Wiima Ultra i planuje go mieć przez lata. Nie widzę powodu dla którego miałbym się go pozbyć. Ma wszystkie funkcjonalności jakie kiedykolwiek mogą mi być potrzebne. Jeszcze kilka małych problemów z nim jest, ale Wiim Team działa mega sprawnie, i naprawiają wszystko jeden po drugim + dodają rzeczy, o których w planach nawet nie było mowy. Niedługo do RC dojdzie automatyczne wyrównywanie opóźnień między kolumnami a subem. W planach jest dużo więcej

Tak, jak kolega powyżej wyjaśnił - streamery to chyba ostatnio najszybciej zmieniające się urządzenia audio. Ceny spadają, wyposażenie coraz większe i lepsze.

Nawet przypadek wiim - ile lat minęło od wprowadzenia mini, pro, pro plus do ultra...? A to jest jeden i ten sam segment rynku - do 250$.

Za chwilę pewnie będzie ultra plus, ultra plus pro a do tego jeszcze jakieś mini wyjdzie 😉

Na dzień dzisiejszy. Jest progres .  Z tv LG 

Juz nie odłączam wtyczki żeby dzialało. W apce jest reboot.

Tak to dźwięk przerywa.

Mam nadzieję że poprawia to w kolejnych aktualizacjach.

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

18 godzin temu, Miłosz1 napisał:

Tak, jak kolega powyżej wyjaśnił - streamery to chyba ostatnio najszybciej zmieniające się urządzenia audio. Ceny spadają, wyposażenie coraz większe i lepsze.

Nawet przypadek wiim - ile lat minęło od wprowadzenia mini, pro, pro plus do ultra...? A to jest jeden i ten sam segment rynku - do 250$.

Za chwilę pewnie będzie ultra plus, ultra plus pro a do tego jeszcze jakieś mini wyjdzie 😉

Ale przeskok pomiędzy Wiim pro a Wiim ultra pod względem funkcjonalności jest ogromny. Dodanie HDMI i Sub Out zmienia wszystko. Jeżeli chodzi o funkcjonalność, to co tam więcej może być potrzebne? Także porównywanie Ultra do tych wersji wstecz VS porównywanie do potencjalnie następnych, nie ma do końca sensu. Co oni tam mogą więcej wrzucić? Mogą co najwyżej wzmacniacz słuchawkowy poprawić, wejście phono. Dodać XLR out dla ludzi co mają wzmaki tylko z XLR. DACa dalej poprawiać nie ma sensu. Masz RC, masz EQ.

Nie mówię tutaj o potencjalnych zmianach, na które Wiim nie ma wpływu. Tutaj rzeczywiście może się coś zadziać nieprzewidzianego. Mogą wprowadzić jakąś technologię nową, której obsługiwać urządzenie nie będzie (kolejne MQA ;))

20 godzin temu, Miłosz1 napisał:

Myślę że teraz zwolnią. Zobaczysz. W wyższym segmencie wybór jest. I też by wypadało mieć coś ekstra 

• 3 tygodnie później...

EverSolo DMP-A6 cenowo spadło o 16% (obecnie 3349pln) czyżby chodziło, o zwiększenie konkurencyjności w stosunku do Wiim Ultra?

• 2 miesiące później...

Porównałem WiiM Pro Plus z Eversolo DMP-A6. Po pierwszych odsłuchach: „wow! Jaka różnica” - w dmp bezpośredniość wokali, dociążenie basu i ta przestrzeń. Na ten moment byłem pewny, że zostaje. Pokusiło mnie jednak by spróbować wyrównać poziom dźwięku na obu urządzeniach (WiiM na max, eversolo -2dB). Po przesłuchaniu kilkunastu utworów w takiej konfiguracji, różnic brak. Brzmią identycznie. Nie uważacie, że cały ten hype z eversolo to dodatkowe 0,6v na wyjściu RCA ?

Oba urządzenia powinieneś mieć ustawione jako playery czyli ze swoją maksymalną głośnością. Tak aby były bit Perfect. 

Później poziom głośności ustawiasz na wzmacniaczu możesz to zrobić poprzez szum oraz miernik nawet w telefonie. 

I wtedy testuj