Skocz do zawartości
IGNORED

decymator -czy to odmieni nasze zestawy?

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

W najnowszym Hi-Fi przeczytać można ciekawy wywiad z Antonim Grzymałą, młodym reżyserem dźwięku. To co mnie zaciekawiło najbardziej to końcówka rozmowy, którą pozwolę sobie przytoczyć. Mam nadzieję, że redakcja nie ma nic przeciwko a zależało mi żeby nie przekręcić sensu wypowiedzi:

[…] Jeśli już mogę mówić o zainteresowaniu najnowszymi wynalazkami, to z zainteresowaniem obserwuję badania Piotra Nykiela, który na Politechnice War wynalazł urządzenie zwane decymatorem. Wprowadza ono regulowane opóźnienia liczone w bardzo niewielkich wartościach czasowych, pomiędzy odtwarzaczem CD a głośnikami, co ma spowodować zestrojenie wszystkich elementów toru akustycznego, ze szczególnym uwzględnieniem kabli. Tym sposobem udowadnia np., że ustawienie głośników w przestrzeni pokoju pod odpowiednim kątem do słuchacza nie ma znaczenia. Byłem świadkiem takich prób, kiedy głośnik grający zupełnie w bok, dawał brzmienie podobne do ustawionego zgodnie z obowiązującymi tradycyjnie zasadami. Idealne zestrojenie wszystkich urządzeń jest z tej perspektywy ważniejsze niż cena, którą się zapłaciło za poszczególne elementy zestawu.

Czy ktoś z redakcji bądź inni forumowicze mogę przybliżyć temat opisany powyżej ?

Czy to rzeczywiście wynalazek zmieniający sposób postrzegania zestawu hi-fi ?

Chętnie powitam jakąś znaczącą nowinkę pozwalającą obniżyć wymagania finansowe nieodzowne póki co przy tworzeniu zestawu wysokiej klasy.

Pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/16788-decymator-czy-to-odmieni-nasze-zestawy/

no nie wytrzymam! wynalazl decymator? no bo padne ze smiechu. cynamon, zenada. wiesz co to jest decymator?

i decymacja? poczytaj moze kilku ksiazek o cyfrowym przetwarzaniu sygnalow to bedziesz wiedzial do czego słuzy i gdzie sie stosuje. ja nie bede tego wyjasnial bo mi rece opadaja...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kazde dziecko wie ze wiedze mozna samemu zdobywac... a ja musze nawet linki wam słac..

Ukryta Zawartość

że decymator jako taki to nic nowego, oczywiście wiadomo. może jednak tylko nazwa urządzenia niefortunnie dobrana? ja niezależnie słyszałem o dokonaniach Nykiela i podobno bardzo pozytywnych efektach odsłuchowych.

"głośnik grający zupełnie w bok, dawał brzmienie podobne do ustawionego zgodnie z obowiązującymi tradycyjnie zasadami" - efekt tego podono jest taki, że sweet spot robi się wielki. Niestety wszystko wiem z drugiej ręki oraz drugiej pary uszu.

mysle, ze taki decymator (tutaj zwane cufrowa projekcja dzwieku, czyli po prostu procek DSP) stosuje np. Yamaha w swoim rewolucyjnym jednoglosnikowym systemie 5.1 do kina domowego YSP-1 LOL

jesli radzi sobie z systemem 5.1 to co tam stereło

Przecież to jakiś pseudo-naukowy bełkot niedouczonego redaktorzyny!

>Wprowadza ono regulowane opóźnienia

czyli jest to zwykly delay

>liczone w bardzo niewielkich wartościach czasowych,

a dokładniej mówiac przesunięcie fazowe

>pomiędzy odtwarzaczem CD a głośnikami, co ma spowodować zestrojenie wszystkich elementów toru akustycznego,

hm stroic można miny albo instrumenty. a jak podłaczę radio?

>ze szczególnym uwzględnieniem kabli.

o tak o to chodziło. może jeszcze uwzględnimy kolor skarpetek słuchacza?

> Tym sposobem udowadnia np., że ustawienie głośników w przestrzeni pokoju pod odpowiednim kątem do słuchacza nie ma znaczenia.

Jak nie ma znaczenia? To co ma znaczenie? decymacja? Ustaw glośniki przodem do ściany będzuie super!

> Byłem świadkiem takich prób, kiedy głośnik grający zupełnie w bok,

Swiadkowie Decymacji? Nowa sekta! A jakby grał niezupelnie w bok? I czyj bok - mój czy jego?

>dawał brzmienie podobne do ustawionego zgodnie z obowiązującymi tradycyjnie zasadami.

czyli nie takie samo. Więc jednak gorsze? Bo nie jest napisane że lepsze. I po co ta zabawa?

Akademickie dyskusje...

>Idealne zestrojenie wszystkich urządzeń jest z tej perspektywy

>ważniejsze niż cena, którą się zapłaciło za poszczególne elementy zestawu.

Opinia własna niczym nie poparta i nie udowodniona. Prorok jaki czy co? I co to zdanie właściwe znaczy?

Na koniec zacytuję tylko Alberta Einsteina, który powiedzaił: "Wszystko należy robić tak prosto jak to jest możliwe, ale nie prościej."

Kaczka dziennikarska i zapychacz treści, darmowa reklama i poszukiwańei sponsora dalszych badań (bo znajdzie się ktoś kto będzie chcial na tym zarobić i wyciągnąć potem od nas kasę).

apropo decyamcji, to wyjasniam w skrocie co poniektorymco nie kumaja podstaw (chyba nie maja CD ani kompa skoro o nie slyszeli o tym...)

Wiec decymacja to inaczej przerzedzenie. odwrotnosc interpolacji. jesli chcemy zrobic przmiane sygnalu cyfrowego 3Hz na 2Hz to najpierw interpolujemy 3Hz x2 czyli na 6Hz a potem decymujemy 6Hz na 2Hz trzyktotnie przerzedzajac sygnal. Tak jak w przypadku zamiany 48kHz na 44.1kHz, 32kHz na 8kHz itp. Inne sa wspolczynniki i metody, bo ciezko mnozyc cos 27342756 razy i dzielic potem pzrez 7549375. Wymagalo by to zegara o fclock=GHz-e i nakladow obliczeniowych 100 komputerow klasy PC pracujacych pzrez rok (przyklad, przejaskrawiony ale oddajacy istote)

mnozyc, dzielic gigahertzami, niewazne. Wazne, ze odtad kazdy, malomiasteczkowy ziomal w dzyndzlastych adidasach i lampasiastym dresie bnedzie mogl w swoim rozklekotanym maluchu zamontowac glosnik z radyjka w komorze silnika, tylem do kierunku jazdy by w fotelu kierowcy delektowac sie zdecymalizowanym dzwiekiem jak z triodowego seta i elektrostatow.

Nie wiem, czy to, o czym piszecie to jest coś nowego, ale urządzonko takie pan Nykiel skonstruował kilka lat temu i można je było kupić np. u "Młodego Daniela" w Audiopunkcie. Było także prezentowane na którymś Audioszole oraz opisane w AudioVideo. Takie małe pudełeczko z pokrętełkami pod śrubokręt, ze skalą. Gniazda RCA na przeciwległych ściankach. Można było tym czymś zmieniać opóźnienia w każdym kanale niezależnie.

To chyba to samo, o czym piszecie. Ale chyba nie znalazło wielkiego uznania, bo jakoś o tym potem nigdzie nie słyszałem, a i w powszechnym użyciu także nie jest.

Choć widziałem to urządzenie w użyciu u kogoś w systemie na ostatnim AS.

Bardzo mozliwe ze chodzi o kompensator nie decymator ale jak zwał tak zwał

Ukryta Zawartość

na zachodzi nazywa sie to np.: Triphazer

Ukryta Zawartość

zreszta bylo o tym kilka razy na forum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

decymator - odmieni nasze zestawy jak Kino Domowe (na szczęście nie wszystkim!)

kto będzie chciał, będzie korzystał

nawet se z komóry hi-endu na przystanku posłuchacie :)

pozdr

• Redaktorzy

Nie ma co się podniecać. To tylko wypowiedź p. Antoniego Grzymały (nie "niedouczonego redaktorzyny", Molibden. Po co ta obelga?). Podniecać się będzie można jak ktoś urządzonko pożyczy, posłucha i na forum opisze.

jozwa - redaktor może nie niedouczony, ale nie ma wystarczającej wiedzy o technice (chyba nie jest inż. od prundu) i puszcza taki tekst, dobry może dla laików ale na pewno nie dla inżynierów (ja nie jestem) czy chociażby nieco zaawansowanych amatorów i na poziomie nawet nie popularno-naukowym, ale takiej ciekawostki dla gospodyń domowych.

Strona Triphasera jest żałosna. Same "och" i "ach" ile to daje. Zwłaszcza to jet świetne: SO MUCH TO GAIN........This chart shows approximate breakin time. i wykres na dole w

Ukryta Zawartość

Prawda o Triphaserze jest tu:

The Triphazer

Ukryta Zawartość

Pan Nykiel też nie do końca zajmuje się tym co jest napisane w artykuje. Zajmuje się natomiest DSP i 1-biotwymi przetwornikami (w każdym razie delta-sigma). Z tego, co można się domyślić z zacytowanego fragmentu to to, że w przypadku połączenia cyfrowego decymator zmniejsza jitter - co ma sens, a w przypadku analogowego? Chyba nic nie robi. Może działa tylko w domenie cyfrowej. W artykule wyraźnie mowa jest o odtwaraczu CD. Podaję spis publikacji p. P. Nykiela jeśli ktos jest zainteresowany (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ):

Rok 2001

"Implementacja adaptacyjnego, cyfrowego filtru interpolacyjnego na procesorze sygnałowym SHARC do zastosowań fonicznych" Z.Kulka, P.Nykiel

Rok 2001

"Przeprowadzenie nagrań oraz wykorzystanie urządzeń i aparatury do obróbki nagrań w studiu ZEA" Z.Kulka, P.Nykiel, R.Smoliński

Rok 2004

"Ocena słuchowa materiału dźwiękowego odtwarzanego z płyt CD/CD-R" J. Wróblewska, P. Nykiel, Z. Kulka

Rok 2001

"Opracowanie sygnałów testujących i wykonanie płyty testowej CD do badania własciwosci słuchu małych dzieci" A.Leszczyński, P.Nykiel, R.Smoliński, H.Siedlecka

Rok 2002

"Badania symulacyjne i optymalizacja modulatorów delta-sigma z ditherowanymi kwantyzatorami przeznaczonymi do cyfrowych systemów fonicznych" Z.Kulka, P.Nykiel, R.Ulinowicz

Rok 1999

"Jitter w cyfrowych systemach audio - metody pomiaru i redukcji" Z.Kulka, P.Nykiel, R.Zawadzki

Rok 2004

"Badania właściwości czasowych modulatorów delta-sigma - nowe rezultaty" M. Kostrzewa, Z. Kulka, P. Nykiel

Rok 2002

"Projektowanie i badania systemów elektroakustycznych oraz systemów cyfrowego przetwarzania sygnałów fonicznych" Z.Kulka, A.Leszczyński, M.Tajchert, J.Narkiewicz-Jodko, P.Nykiel

Rok 2001

"Projektowanie i badania elektroakustycznych systemów studyjnych i pomiarowych oraz systemów cyfrowego przetwarzania sygnałów fonicznych" Z.Kulka, A.Leszczyński, M.Tajchert, J.Narkiewicz-Jodko, P.Nykiel, G.Kustra

Rok 2001

"Miernik/reduktor jittera przeznaczonego do interfejsu cyfrowego S/PDIF" Z.Kulka, P.Nykiel, R.Zawadzki

Rok 2002

"Badania i optymalizacja jedno- i kilkubitowych ditherowanych modulatorów delta-sigma przeznaczonych do cyfrowych systemów fonicznych " Z. Kulka, P. Nykiel, R. Ulinowicz

Rok 2001

"Studyjny mikrofon pojemnosciowy z wtórnikiem lampowym o dużej dynamice i małych zniekształceniach czasowych" P.Nykiel, A.Aronowski

Rok 2001

"Implementacja adaptacyjnego, cyfrowego filtru interpolacyjnego do zastosowań fonicznych na procesorze sygnałowym SHARC" Z.Kulka, P.Nykiel

Rok 2003

"Badanie właściwości czasowych modulatorów delta-sigma" M. Kostrzewa, Z. Kulka, P. Nykiel

Rok 2000

"Implementacja cyfrowych filtrów interpolacyjnych audio na procesorze sygnałowym SHARC. Ocena subiektywna właściwości zaprojektowanych filtrów" P.Nykiel, Z.Kulka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze trochę bardziej audiofilsko (na samym dole strony):

Ukryta Zawartość

Mogę się skontaktować z Piotrem, może by się zgodził zrobić jakąś prezentację, np. w Klubie Audiofila SAPR.

Ukryta Zawartość

>pal55

Byłem na tej "legendarnej" prezentacji Piotrka Nykiela na Audio Show - to było chyba w 2000 albo w 2001 roku. Odwracał jedną z kolumn swojej konstrukcji w bok, w tył, zasłaniał, a scena stereo ani drgnęła.

I ja byłem na tej prezentacji i to aż 3 x ;) Była z wykładem p. Piotra Nykiela

To urzadzenie kosztowało kilka lat temo ok. 2,5kzł. Dawało efekt, jak pisze Zbig i nazywano toto tzw. "kompensatorem opóźnień międzykanałowych". (Ładnie ? ;)

Żałujcie, kto nie był. Bodajże AS'01(?)r.

Powiniemn co nieco wiedzieć wiecej o nim pawiowy, bo się interesował. (Ojej, wkopałem Kolegę - sorki :-)

Jak się uprę, a poszukam, tio znajdę na jego temat jakaś kartkę z AS.

Pozdr.

PS. Osobiście nie mam o nim jasno sprecyzowanego zdania. Dawało ono ponoć przesunięcia miedzy kanałami rzędu nanosekund. Sorry, że tak mało zapamiętałem :-(

Zbig

Z Twojego wpisu wynika że masz bliższe kontakty z P. Nykielem. Orientujesz sie może czy nadal działa on na rynku audiofilskim i czy obecnie dostępne są jakieś jego konstrukcje i gdzie ?

>piter

Znamy się z czasów studenckich, natomiast widujemy się rzadko, ostatnio zdaje się na poprzednim Audio Show. Piotr chyba nie jest ostatnio zbyt aktywny na rynku amatorskiego audio, proponuję zapytać w Audiopunkcie na Batorego, bo tam stały jeszcze nie tak dawno kolumny jego konstrukcji. O ile wiem, to koncentruje się na badaniach naukowych i konstrukcjach do zastosowań pofesjonalnych, takich jak mikrofon z lampowym wzmacniaczem.

Niestety wiekszosc przedmowcow nie wie o co chodzi, a juz naplodzila 30 wpisow o niczym. Eksperci...

inzynier, Zbig, andrea29->

dzieki za merytoryczne wpisy.

Rzeczywiscie byla na ktoryms AS prowadzona prezentacja urzedzen P. Nykiela. Tak sie sklada, ze tego roku byla ona najlepiej prowadzona merytorycznie i muzycznie. Z przyjemnoscia uczestniczylem w niej dwa razy.

Pierwsza czesc prezentacji dotyczyla kabla z regulowana linia opozniajaca. W skrocie: interkonektem dobieralo sie opoznienie kanalu L wzgledem P tak, zeby uzyskac najlepsze efekty odsluchowe. W poblizu pewnego niezerowego polozenia regulatora rzeczywiscie bardzo wyraznie poprawiala sie spojnosc przekazu i scena. Slynne odwracanie jednej z kolumn rzeczywiscie bardzo niewiele zmienialo scene dzwiekowa, slyszalnie oczywiscie zmieniala sie propagacja wysokich tonow-cudow nie ma (kierunkowosc).

Teoria byla nastepujaca (sluszna/niesluszna, ale slychac bylo): opoznienia kanalu L i P toru CD-wzmacniacz-kolumna sa niejednakowe i sztucznie opozniajac jeden kanal wyrownuje sie wspomniana roznice.

Druga czesc prezentacji dotyczyla lagodniejszego filtrowania cyfrowego w odtwarzaczu CD, co jak wiadomo prowadzi do mniejszych problemow z faza, czyli lepszych wlasciowsci sonicznych.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.