Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny czy subwoofer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Interesuje mnie zakup nowych kolumn, do tej pory był polk audio t531. W tej chwili gra tylko 3.0

Ampli posiadam onkyo 6100 i chciałbym do tego podliczyć cos większego budżet to 5tys zl max to 6 choć wolałbym 5 wydać. Jakie kolumny byście polecili. Salon 32mkw. Więcej oglądam filmów niż muzyki. Ale tez się zdarzy że słucham różnorodnej muzyki. A może lepiej kupić jakiś sub do tych kolumienek?

Myślałem o kolumnach heco 700. Lub jakiś sub svs.

Dobry kierunek??

Pozdrawiam

Edytowane przez Mateos
https://www.audiostereo.pl/topic/167801-nowe-kolumny-czy-subwoofer/
17 minut temu, Mateos napisał:

Witam. Interesuje mnie zakup nowych kolumn, do tej pory był polk audio t531. W tej chwili gra tylko 3.0

Ampli posiadam onkyo 6100 i chciałbym do tego podliczyć cos większego budżet to 5tys zl max to 6 choć wolałbym 5 wydać. Jakie kolumny byście polecili. Salon 32mkw. Więcej oglądam filmów niż muzyki. Ale tez się zdarzy że słucham różnorodnej muzyki. A może lepiej kupić jakiś sub do tych kolumienek?

Myślałem o kolumnach heco 700. Lub jakiś sub svs.

Dobry kierunek??

Pozdrawiam

Co ci niepasuje w obecnym systemie , brak basu ? 

Jak brak zejścia w filmach to tylko sub to naprawi, w budżecie masz fajnego Klipscha RP-1200SW lub jeszcze lepiej dwa RP-1000SW

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

1 godzinę temu, donsalieri napisał:

Jak brak zejścia w filmach to tylko sub to naprawi, w budżecie masz fajnego Klipscha RP-1200SW lub jeszcze lepiej dwa RP-1000SW

Sam pomysl jest dobry , ale proponuje tez poszukac uzywek innych firm , zeby miec perspektywe . Dodatkowo zaczolbym od 1 i testowal czy jeden wystarczy.

Proponuje zobaczyc na korisa , tam jest promocja na velodyne db10 lub na strone Arendala , maja swietny sub na wyprzedazy 1961v.

Cześć 🙂 Zdecydowanie poszedłbym w subwoofer i jakiekolwiek surroundy - np. Cambridge Audio Minx 22

Z subwooferów proponowane Klipsch RP-1000SW i RP-1200SW to bardzo fajne opcje 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To mniejsze tylko w obudowie zamknietej , Rel HT1003 /1205 

SVS SB1000/2000

Generalnie wszystkie w zamknietej obudowie , moze arendal 1723 1s

Edytowane przez Audiolubny
2 godziny temu, Mateos napisał:

Fajne sa te klipshy ale sa za duże na salon niestety. Głębokość jest za duża.

Miałem taki sam problem. Jak padło wyżej - szukaj czegoś w obudowie zamkniętej. Przy Twoim metrażu (mam podobny) celowałbym w SVS SB3000 jeżeli ma być ten efekt ciężaru, masy dźwięku w kinie. Surroundy też się przydadzą tak jak piszę Q21. 

Fajny jest ale za duży niestety. Myślę o jakimś mniejszym a w razie czego kupić 2. Nie wiem czy to dobra opcja.
2 suby to zazwyczaj lepsza opcja jak się wie jak to ustawić. Lepszość polega nie na głośniejszym graniu tylko na lepszej charakterystyce w zakresie niskich tonów. Żeby był jednak efekt kina z takim konkretnym umpf nie mogą to być zbyt małe subwoofery. Szukaj czegoś co potrafi zejsc poniżej 20 Hz.
1 godzinę temu, Mateos napisał:

Fajny jest ale za duży niestety. Myślę o jakimś mniejszym a w razie czego kupić 2. Nie wiem czy to dobra opcja.

SVS SB-1000 Pro już wielki nie jest, a też da spoko efekt 🙂 W przyszłości możesz dokupić drugą sztukę. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 suby to zazwyczaj lepsza opcja jak się wie jak to ustawić. Lepszość polega nie na głośniejszym graniu tylko na lepszej charakterystyce w zakresie niskich tonów.

Prosto
Jesli musza stac z przodu, to tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Mateos napisał:

Tylko, ze 2 mniejsze suby nie dadzą nizszego zejscia niz jeden większy. 2 suby dobra sprawa ale nie jest to poprawa "zejscia" tylko raczej jednorodnosci basu w pomieszczeniu. W dodatku polecane suby zamknięte raczej pokazują swoje zalety własnie w muzyce. Do kina lepsze wg mnie otwarte.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

55 minut temu, xajas napisał:

Prosto
Jesli musza stac z przodu, to tak

Chyba, że pomieszczenie jest większe a część kinowa zajmuje tylko jego fragment lub też nie jest prostokątem itp. itd. 

3 godziny temu, Mateos napisał:

Jak nie masz miejsca na SVS SB 3000 to odpuść temat subwoofera. W 32 m2 mniejszy sub a tym bardziej w obudowie zamkniętej to tylko namiastka basu kinowego. Tu tylko i wyłącznie coś pokroju SVS PB-3000. Miałem SB 3000 i nadawał się tylko do stereo w kinie nie robił żadnego efektu. Natomiast PB 3000, który obecnie posiadam to minimum do pomieszczeń powyżej 30 m2.

No wlasnie ja się troche zastanawiam jak w 32m2 moze byc za mało miejsca na subwoofer 🤔😁 to moze wstawic pod krzesło "subwoofer" od zestawu 5.1 Logitecha i pozamiatane 🙃

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Tak to wygląda Panowie. Wiecie jak jest z żonami, trzeba iść na jakieś ustępstwa. 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Mateos napisał:

Tak to wygląda Panowie. Wiecie jak jest z żonami, trzeba iść na jakieś ustępstwa. 🙂

A żona nie pójdzie na żadne ustępstwo? Przenieś jednego kwiatka i po problemie 🙂

Zajączki z dolnej półki na strych , wyciągniesz je na Wielkanoc:)

Amplituner chcesz ugotować ?  Postaw go zamiast zajców i zlikwiduj półkę nad nim 

Dywan , gruby dywan na podłogę . Pomaga . Tak samo jak grube , ciężkie zasłony , poduchy i półki z książkami 

19 minut temu, daniel-de napisał:

A żona nie pójdzie na żadne ustępstwo? Przenieś jednego kwiatka i po problemie 🙂

Ja to bym jeszcze ten telewizor obnizył maksymalnie jak się da. Teraz jest po prostu za wysoko.

2 minuty temu, Mateos napisał:

Jak siedze na kanapie to tv mam na wysokości srodka tv.

No wiadomo, ze srodek tv jest na srodku tv 😆 jak jest ok, to nie ma co kombinować, tak tylko zwrocilem uwagę 😉

25 minut temu, Mateos napisał:

Jak siedze na kanapie to tv mam na wysokości srodka tv.

Kolumny mają ponad 90 cm a dolna rama tv jest nad nimi więc środek tv jest powyżej 120cm. Więc na czym ty siedzisz jeśli  głowę masz na wysokości środka TV? Zwykle pozycja siedząca nie jest wyżej niż 90cm (jak nie siedzisz wyprostowany). Kolega słusznie zauważył, że TV co do zasady jest nieco za wysoko. Ale oczywiście to nie musi przeszkadzać jeśli ktoś się tak przyzwyczaił. Co do meritum to masz miejsce na porządny otwarty subwoofer. Tylko on zrobi ci robotę w kinie.

• Pokaż nowe odpowiedzi