Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Mocy Dla Początkujących

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zmieszczę bo to jest zrobione pod radiator SK85/100/SA czyli 160/100/40 mm podstawa gr 10mm otwory wypadają centralnie na środku pomiędzy żeberkami więc wiercenie i gwintowanie będzie spoko 👌 

Chłopacy ja tak czy siak będę zamawiał płytki ale jeżeli są tu jacyś chętni na pcb to piszcie tu lub w wiadomości prywatnej bo jak się okaże później że mam za mało płytek to będzie cza dugo czekać xd 

Sztukę czy parę? Jedna płytka to jeden kanał 🙂

Sprawdziłem jak to mniej więcej wychodzi z  przesyłką dhl. Przy zamówieniu 20 sztuk płytki będę mógł sprzedać po 40 zł sztuka. Nie chce na tym zarobić ale wtedy jeden moduł będę mógł polutować tak jakby z zysku mniej więcej z 10 zł sztuka (mogę go później komuś oddać za darmo). Wypada najpierw przetestować zanim komuś wyśle płytki 😂. Pewne doświadczenie w projektowaniu takich pcb już mam więc wydaje mi się( sprawdzę sobie jeszcze raz footprinty dla pewności) że zadziała to od kopa ale jakieś testy wypada zrobić. 

Nie pisze tego zlosliwie ani jako krytyke - JAT501 u JohnAudioTech tez jest na tych tranach wyjsciowych i jemu sie prototyp bardzo wzbudzal - musial przeprojektowac sciezki i cos tam dodal, jest to na filmie z uruchamiania prototypu. Moze warto obadac (choc zapewne wiesz o tym).

Dzięki Daniel. Chętnie obejrzę chociaż wydaje mi się że w tej topologii nie powinienem mieć problemów ze wzbudzaniem się. Parę razy coś podobnego robiłem i zawsze było ok. 

Panowie chciałbym coś dopowiedzieć, bo czasem dostaję zaczepne pytania (nie w tym wątku,tutaj raczej spotykam się z pozytywnym feedbackiem). Nie dołączyłem do forum żeby się wymądzać. Po pierwsze nie mam takiej wiedzy a przede wszystkim to nie mój styl. Zakładając wątek "Wzmacniacz Dla Początkujących" nie miałem w planach nikogo uczyć bo nie mam do tego kompetencji po prostu chciałem się podzielić tym co sam się nauczyłem a wierzcie mi nie było to dla mnie takie proste... Mam 28 lat i studiowałem budownictwo elektroniki nie uczyłem się w szkole ale poświęciłem na nią dużo czasu bo jakoś mnie to pochłonęło. Między innymi dlatego prosiłem chłopaków aby dopowiedzieli o zjawiskach które mi umykają. Uczyć to się można od Grzegorza albo Muzga. 

Godzinę temu, AlmostFamous napisał:

Symulacyjnie THD=0.001% dla 4R/1W.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak patrzę i z tradycji to brakuje odsprzęgania zasilania jakimiś 0,1u i elektrolitem może też, rozumiem, że to będzie?

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Cześć.

Tak mi wychodzą prądy:

- w gałęzi pary różnicowej: 1mA

- w wtórniku: 1,6mA 

- w drajwerze: 10mA

- w pierwszym wtórniku końcówki: 20mA

Jak robisz symulacje to sprawdziłbym z innym rozkładem prądów. Teraz na oko wydaje się, że wtórnik za parą różnicową jest zbędny (mało sygnałowo patrząc na pewno się przyda). Z kolei driver ma duży prąd, do tego duże lokalne USZ (rezystor R15). Pokombinowałbym w symulacji i popatrzył. 

Ogólnie jest OK z uwagami Przemka. 

Co zaś do wzbudzania. Manierą jest prowadzić zasilanie + i - po przeciwległych obrzeżach płytki drukowanej i z dala od masy. Widywałem dzwonienia z tym związane. To duże indukcyjności i duże prądy końcówki... Wiem, że zaprojektowanie zasilania dwustronnie to problem. Ale wspominam aby mieć świadomość zjawiska. Ważne w tym kontekście jest również włączenie kondensatorów odsprzęgających.  

Jak się napatrzyłem na te cynowane scieżki (takie bez soldermaski co niektórzy zostawiają do pocynowania) to aż coś mi się działo xd

Odsprzeganie przerzuciłbym na drugą stronę (znaczy przy tranach mocy). Dodatkowo po 100n SMD ceramiczne (są taklie na wyzsze napięcia).

Edytowane przez Grzegorz7
1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Dodatkowo po 100n

O tych myślałem żeby dolutować bezpośrednio do nóżek z drugiej strony

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Odsprzeganie przerzuciłbym na drugą stronę

Jeżeli uważasz że jest to krytyczne to przerzucę ale tam jest placek miedzi od wyjścia więc kombinację:D

Ścieżki zasilania maja 22mm szerokości xd

20 minut temu, Grzegorz7 napisał:

U Ciebie nie jest źle z tym prowadzeniem zasilania; śxieżki są szerokie a całość zwięzła.

To traktuję jako pochwałę mojego projektowania pcb 🙂

Ja bym wprowadzil filtracje napiecia zasilajacego czesc napieciowa: dioda oraz filtr RC powinny pomoc. Dodaj do symulacji (ltspice?) mostek prostowniczy ze zrodlami o skonczonej rezystancji i do tego odpowiednie pojemnosci filtrujace.

Spoko ale z filtracją już sobie odpuszczę bo zaraz dojdziemy do hiendowej konstrukcji. Ale masz rację oczywiście 💪

To teraz ja mam pytanie (czysto teoretyczne). Zakładając że faktycznie w tej topologii można uzyskać około 1/1000 THD. Czy zmiana koncepcji - dołożenie fetów na wejściu, kaskody w pierwszym i drugim stopniu. Dołożenie stabilizatora napięcia np w obudowie to-252 co pozwoliłoby na stabilizację nie tylko pierwszego stopnia ale nawet i drugiego czy faktycznie walory brzmieniowe takiego wzmacniacza przewyższałyby tą konstrukcję? Czy byłoby to zauważalne ?

Z symulacji wynosimy jakieś wskaźniki ilościowe a nie jakościowe. 

Symulacja zakłada np. identyczność tranzystorów w stopniu różnicowym. Identyczność rezystancji jeżeli napiszesz wartość. W praktyce odstępstwo rezystancji o 0,1% może popsuć CMRR i PSRR zdecydowanie. A regulowanie wszelkich niezrównoważeń to właśnie asymetryzowanie wejścia (mówiliśmy o tym wcześniej). 

Jak stopień wejściowy jest symetryczny w rozumieniu o którym wyżej wspomniałem to dodatkowe zabiegi niewiele dadzą. Jak PSRR jest na poziomie 100dB (do osiągnięcia) to tętnienia zasilania tyleż będą pogarszały dynamikę wzmacniacza (dynamika nie będzie powyżej 100dB). To dobry wynik. Jeśli zaś w praktyce nie jest blisko idealnej symetrii to jak najbardziej  wygładzenie czy stabilizacja pomogą. Raczej stosuje się wygładzanie R np =100 (D) i C= 100uF. Zawsze są to straty sprawności. 

Taka podpowiedź: Decyduje o symetrii i PSRR para wejściowa i symetrie rezystorów. W driverze również jest źródło prądowe co przyczynia się do dobrego CMRR i PSRR (ktoś tu wcześniej podał linka do źródeł prądowych i tam można popatrzeć na te parametry w zależności od topologii źródła). 

Dla lepszej symetrii lustra warto dodać dodatkowy tranzystor dla zapewnienia prądu baz. Widziałem to kiedyś u cordella i nawet stosowałem.

Jakby ktoś potrzebował płytkę zasilacza to lata temu zrobiłem takie coś. W prawdzie musiałbym nieco poprawić ale mogę to zrobić jeżeli ktoś chce. Mogę też ją skrócić do 4 kondów bo z 5 lat temu już ta wychodziła drogo xd.

Ukryta Zawartość

Dużo ją mogę skrócić bo wystarczą 2 radiatory na podwójnych diodach.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, AlmostFamous napisał:

Nie dołączyłem do forum żeby się wymądzać.

nie odebrałem tego wątku tak - jak Ci się uda zrobić prosty wzmak który każdy będzie mógł ruszyć od kopa na 2 parach tranów i da się go pewno złożyć w rozsadnej kasie to będzie fajna alternatywa do rozpadających się końcówkek mocy z drugiej a często 23ciej ręki nówka nieśmigana... mocno kibicuję a nie biorę płytki tylko dlatego, że w "szafie" czeka dłuuuga kolejka

Podaj jeszcze jakie napiecia planujesz, jakią moc i rezystancja obciążenia to oszacujemy kiedy wystarczy jedna para komplementarna a od jakiej mocy dwie pary...

O zapomniałem 🙂 Proponuję plus minus 30-35v ja jestem szczęśliwym posiadaczem traf od breve 2x24V 200Va kupione za 1/5 ceny przez błąd na sklepie. Ale pytałem uczciwie czy chcą zwrot traf ale nie chcieli 🙂 100w/4r może się uda. W ltspice dobrałem elementy przy +-30v.

A tak w ogóle to ja dodałem 2 pare tranzystorów wyjściowych z innej przyczyny bo robiłem już wzmacniacze na tym radiatorze. To jest klocek aluminium i ma duża bezwładność termiczną i jak w poprzednim wzmaku dodatkowo zwiększyłem wartości rezystorów emiterowych do 0,47r tak jak tu jest to udało mi się sztywno utrzymywać prąd spoczynkowy. A w momencie sporego nagrzania radiatora przy testach prąd ten zaczyna maleć odrobinę więc spoko że nie rośnie 🙂

Tranzystor od prądu spoczynkowego też nie przypadkowo umieściłem można zobaczyć.

I jeszcze jedna sprawa. Tak na prawdę to ja mogę pcb zamawiać już ale póki co to tylko chyba 2 lub 3 osoby się zadeklarowały na płytki. Więc raczej testów szybko nie będzie bo jak mam zamawiać taką małą ilość to szkoda mi na dhl więc wszystko pewnie za około miesiąc będzie gotowe w takim wypadku.

Jak zrobię testy (mam nadzieję że odpali od kopa nie pomyliłem footprintow itd) to nadal wierzcie mi nie chce na tym zarobić. Udostępnię projekt pcb, każdy będzie sobie mógł zamówić. 

• Pokaż nowe odpowiedzi