Skocz do zawartości
IGNORED

Rega brio - jakie monitory: Usher 520, dynaudio emit10, dali spektor 2

Monitory do Regi  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Rega brio r 50/72W najepiej zgra się z monitorami:

• Usher 520
    • Dynaudio Emit 10
      0
    • Dali Spektor 2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam od nowości regę brio r, której nie używałem od bardzo dawna. Postanowiłem dokupić do mniej tańsze monitory, które fajnie by się z nią zgrały. Wybrałem trzy modele:

Usher 520

Dynaudio EMIT 20

Dali Spektor 2

Dane wzmacniacza:

Jak wiecie rega to mały dobrze grający wzmacniacz o lekko ciepłym charakterze.

50 8 OHM

72 4 OHM

Jak myślicie, która z tych pozycji jest najciekawsza i najlepiej zgra się z moją regą brio r. Zaznaczam, że istotna jest zgodność mocy, ponieważ audio monitor rx 2 był przez nią kiepsko napędzany, ale już pylon topaz bardzo fajnie.

Dodam jeszcze, że fajnie gdyby monitory miały bardzo świetną średnicę i trochę kontrolowanego i nawet nieźle jak na ograniczenia gabarytu skrzynki schodzący bas ponieważ chciałbym je jesień zima podłączać pod nada 200/300 W, który napędza teraz Harbeth, które różnie radzą sobie z pop/rock/electro ale są niesamowite do jazz/blues/klasyka.

Może osoby mające regę i/albo ww. monitory napisałyby coś na temat swoich doświadczeń.

Dzięki.

Edytowane przez mercandede

Co prawda nie miałem a tym bardziej nie słyszałem Regi Brio ale za to miałem monitory Usher S-520 i jeśli planujesz słuchać na nich więcej jazzu i klasyki to moim zdaniem Usher z tej trójki najlepiej wypada pod tym względem. Natomiast jeśli będziesz więcej słuchał pop/rock/electro to w takim razie rekomenduję Dynaudio które to są bardziej efektowne więc i bardziej odpowiednie pod szeroko pojętą muzykę popularno-rozrywkową. Co prawda jak to u Dynaudio, zapotrzebowanie na Waty jest spore to jednak do średnich i umiarkowanych poziomów głośności ta Rega powinna dać radę. 

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Cześć 🙂 Zależnie od Twojego gustu, to mogą zgrać się ze wszystkimi trzema. Z Dynaudio może jednak być dość ciepło, a Ushery jak napisał Tal - do spokojnego grania będzie przyjemnie. Na Spektory bym nawet nie patrzył, to całkiem inna półka i kategoria jakościowa. Warto jednak posłuchać też MA Silver 100, czy Polki R200 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

4 godziny temu, mercandede napisał:

Jak myślicie, która z tych pozycji jest najciekawsza

Szukając dla siebie szukałbym na rynku wtórnym Gradient 5.1 lub LS 3/5a

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

LS 3/5a

kef i rega , niebardzo się lubią.

szukałbym jednak kolumn regi do regi , fajnie kiedyś u mnie rega grała z royd audio , to i z regami na roydowskich głośnikach powinna też grać dobrze.

Edytowane przez bolo_senor
7 godzin temu, bolo_senor napisał:

kef i rega ,

Jest jeszcze Spendor. Pojawia się na rynku wtórnym w bardzo przyzwoitych cenach. Nawet jeśli Rega nie pokaże całego potencjału tych głośników to i tak będzie to granie co najmniej dobre 

11 godzin temu, bolo_senor napisał:

kef i rega , niebardzo się lubią.

Też bym nie przesadzał 🙂 Przykład całkiem inny, z innej epoki i budzetu, ale Elicita z KEFami R Meta całkiem lubię 😉 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 31.07.2024 o 11:17, Q21 napisał:

Też bym nie przesadzał 🙂 Przykład całkiem inny, z innej epoki i budzetu, ale Elicita z KEFami R Meta całkiem lubię 😉 

Mam w gabinecie Brio (aktualny model) podłączoną do LS50 i bardzo "się lubią" 😉

W dniu 31.07.2024 o 11:17, Q21 napisał:

Też bym nie przesadzał 🙂

stare kefy grają wolniej niż kolumny regi z regą , temu uważam , że niebardzo do niej pasują , do tego LS 3/5a kuleją na basie.

Przy starszych KEFach fakt, takie brzmienie już trzeba po prostu lubić. 

przepraszam, ale nie słucham porad ,,firmy", której pracownik stwierdził, że NAD to jest dyskotekowy wzmacniacz. No i nie ma prawa dobrze zgrać się z droższymi (podejrzewam, że chodziło w domyśle ,,lepszymi") od niego głośnikami. Na razie będę testował sobie dali s2. Na działkę mi wystarczy 😉Dzięki za ankietę, wygrał usher (może kiedyś). Szukając małych monitorów bardzo dużo było sprzętu ,,ratowanymi" kopułkami.

Edytowane przez mercandede
5 godzin temu, mercandede napisał:

przepraszam, ale nie słucham porad ,,firmy", której pracownik stwierdził, że NAD to jest dyskotekowy wzmacniacz.

Nie mam pomysłu, kto to był, ale u nas znajdziesz naprawdę sporo osób, a odczucia wszyscy mamy inne 🙂 Gdybyś zmienił zdanie w przyszłości, to zapraszamy 🙂 

16 godzin temu, mercandede napisał:

że NAD to jest dyskotekowy wzmacniacz. No i nie ma prawa dobrze zgrać się

Dyskotekowy to może nie, ale to drugie to fakt. 

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Głos oddałem na usher z tej trójki Ale osobiście także dopisałbym do listy Monitor Audio Silver 100. 

Hej. Po prawie dwóch latach przebywania w szafie moja Rego Brio 2017 znów gra. Mała awaria/usterka mojego ROKSAN Attessa Streaming Amplifier "zmusiła" mnie stworzenia tymczasowego zestawu grającego Chromecast Audio/Sony UBP-X800M2 (transport dla CD/SACD) --> SMSL SK6 Sanskrit 6 --> Rego Brio 2017 --> Monitor Audio Silver 100 7G. Zapamiętałem Regę z grania w zestawieniu "streamer"/DAC jw., ale z głośnikami Klipsch RB-61 II - nie było to dobre/przyjemne granie. Jednak teraz z głośnikami MA Silver 100 7G ww. wzmacniacz gra bardzo dobrze. Moim zadaniem MA Silver 100 7G są warte wypożyczenia i posłuchanie w domu.

10 godzin temu, jawor napisał:

Hej. Po prawie dwóch latach przebywania w szafie moja Rego Brio 2017 znów gra. Mała awaria/usterka mojego ROKSAN Attessa Streaming Amplifier "zmusiła" mnie stworzenia tymczasowego zestawu grającego Chromecast Audio/Sony UBP-X800M2 (transport dla CD/SACD) --> SMSL SK6 Sanskrit 6 --> Rego Brio 2017 --> Monitor Audio Silver 100 7G. Zapamiętałem Regę z grania w zestawieniu "streamer"/DAC jw., ale z głośnikami Klipsch RB-61 II - nie było to dobre/przyjemne granie. Jednak teraz z głośnikami MA Silver 100 7G ww. wzmacniacz gra bardzo dobrze. Moim zadaniem MA Silver 100 7G są warte wypożyczenia i posłuchanie w domu.

No bo to jest udane połączenie.

A tak z ciekawości co się stało z attessa?

Też uważam, że Silvery bdb łączą się z Brio 🙂 Ogółem Monitor Audio z Regą 😉 

W dniu 9.08.2024 o 06:25, Piotr Sonido napisał:

No bo to jest udane połączenie.

A tak z ciekawości co się stało z attessa?

Hej,

Przestał "świecić" wyłącznik, panel obok oraz wyświetlacz poziomu głośności. Świecił natomiast wyświetlacz odpowiedzialny za rodzaj źródła i komunikaty/dane menu. We wtorek po zawiezieniu do sklepu okazało się, że wszystko działa ... Właściciel salonu zdecydował jednak, że go poobserwuje. W piątek go odebrałem - wszystko działa jak trzeba. Tylko teraz sam sobie zadaję pytanie czy wrócić do Roksana, czy zostać przy Brio i właśnie testowanym EverSolo DMP-A6.... Ale to nie miejsce na takie rozważanie, bo to jest post mercandede :-)

W dniu 10.08.2024 o 12:02, jawor napisał:

Hej,

Przestał "świecić" wyłącznik, panel obok oraz wyświetlacz poziomu głośności. Świecił natomiast wyświetlacz odpowiedzialny za rodzaj źródła i komunikaty/dane menu. We wtorek po zawiezieniu do sklepu okazało się, że wszystko działa ... Właściciel salonu zdecydował jednak, że go poobserwuje. W piątek go odebrałem - wszystko działa jak trzeba. Tylko teraz sam sobie zadaję pytanie czy wrócić do Roksana, czy zostać przy Brio i właśnie testowanym EverSolo DMP-A6.... Ale to nie miejsce na takie rozważanie, bo to jest post mercandede 🙂

Może się chwilowo zawiesił albo przegrzał? 

No a który dla Ciebie gra lepiej? 

Zostaw oba nie jesteś pierwszą osobą która rotuje wzmacniaczami przy codziennym użytkowaniu

W dniu 12.08.2024 o 06:29, Piotr Sonido napisał:

Może się chwilowo zawiesił albo przegrzał? 

No a który dla Ciebie gra lepiej? 

Zostaw oba nie jesteś pierwszą osobą która rotuje wzmacniaczami przy codziennym użytkowaniu

Szczerze mówiąc, to EverSolo DMP-A6 jako streamer i DAC (dla Sony UBP-X800M2), w połączeniu z Regą i MA Silver 100 7G jest lepszym zestawieniem, niż Roksan + MA Silver 100 7G. Nie stać mnie na luksus posiadania dwóch wzmacniaczy.

2 godziny temu, jawor napisał:

Szczerze mówiąc, to EverSolo DMP-A6 jako streamer i DAC (dla Sony UBP-X800M2), w połączeniu z Regą i MA Silver 100 7G jest lepszym zestawieniem, niż Roksan + MA Silver 100 7G. Nie stać mnie na luksus posiadania dwóch wzmacniaczy.

No to sprzedaj Roksana.

Wybieraj to zestawienie które dla ciebie jest bardziej odpowiednie.