Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z przyjemnością prezentujemy Państwu nowość od Fezz Audio, transformatory step-up EVO Argentum: X10 i X20. Najwyższej jakości materiały zostały poparte wieloletnim doświadczeniu. Nie ma lepszego sposobu na podłączenie wkładek MC do przedwzmacniaczy z wejściami MM. Fani gramofonów będą w siódmym niebie! 

Dlaczego transformatory

Zacznijmy od kilku słów na temat transformatorów step-up. Jest to technologia z długą, siwą brodą. Początki SUT (Step-Up Transformer) sięgają pierwszych wkładek typu MC. W tamtych czasach układy lampowe i wczesne tranzystory nie były w stanie zapewnić odpowiedniego wzmocnienia przy zachowaniu bardzo niskich szumów. Odpowiedzią był transformator podwyższajacy napiecie, z angielska step-up. Producenci oferowali więc wkładki MC z wbudowanymi transformatorami, oraz zestawy wkładka i dopasowane transformatory zewnętrzne. Pierwsza idea szybko straciła zainteresowanie użytkowników ze względu na skomplikowanie konstrukcji wkładki i znaczne zwiększenie jej wagi. Zewnętrzne transformatory stały się podstawą użycia wkładek MC przez melomanów na następne dziesięciolecia. Z czasem, przedwzmacniacze tranzystorowe i te oparte na wzmacniaczach operacyjnych zaczęły wypierać transformatory ze względu na znacznie niższy koszt i zadowalajace parametry. Transformatory step-up, mimo mniejszej popularności zachowały swoje kluczowe zalety: praktycznie zerowe szumy przy dużym wzmocnieniu napieciowym, oraz bardzo korzystny profil zniekształceń harmonicznych. Nadal są one niezbędne przy podłączeniu wkładek MC do przedwzmacniaczy gramofonowych opartych na lampach. Ze względu na swoje zalety, do dziś zostają one wyborem najbardziej wymagajacych melomanów i audiofilów. 

Fezz EVO Argentum X10/X20

Oba modele są w pełni autorską konstrukcją bazującą na ogromnej wiedzy firmy na temat produkcji najwyższej jakości transformatorów audio. Wykorzystano wyjątkowe komponenty: drut z czystego srebra, rdzeń nanokrystaliczny i wysokiej przenikalności, oraz ekranowanie mu-metalem o wysokiej przenikalności, oraz czystą miedzią OFC. Jednak same materiały nie gwarantują spektakularnego efektu. Kluczem jest odpowiednia technologia produkcji. Opracowanie tych transformatorów, bez zbędnej przesady, trwało lata. Upór i talent inżynierów Fezz Audio pozwoliło na stworzenie transformatorów o wyjątkowych parametrach i fantastycznym brzmieniu. Warto zwrócić uwagę na bardzo niskie zniekształcenia, oraz szerokie pasmo przenoszenia serii Argentum. Stawia je to w czołówce transformatorów dostepnych na rynku. Są one tak przezroczyste dla muzyki, jak to tylko możliwe. Argentum X10 oferuje 10-krotne (20dB) wzmocnienie, idealne dla wkładek o impedancji 10Ω do 50Ω. Model Argentum X20 stworzono z myślą  o wkładkach o najmniejszej impedancji 1,5Ω do 9Ω, dając nam wzmocnienie 20-krotne (26dB). Oba transformatory przystosowano do obciążenia 47kΩ, idealnie dopasują się więc one do każdego wejscia gramofonowego MM. Dzięki temu jesteśmy pewni, że każdy znajdzie rozwiązanie idealne dla swojego systemu. Jeżeli szukasz sposobu na wyniesienie swojego systemu gramofonowego MC na nowy poziom, to trudno o lepszą ścieżkę niż transformatory Fezz Audio EVO Argentum X. 

Parametry Argentum X10:

• Typ: transformator step-up dla wkładek MC
  • Kompatybilne wkładki: Audio-Technica AT33EV/AT33SA/AT-OC09XEN, Denon 103/103R, Hana EL/SL/SL Mono, po więcej zapraszamy do instrukcji
  • Drut nawojowy: Srebro o czystości 99,9% 
  • Materiał rdzenia: nanokrystaliczny, anizotropiczny stop o wysokiej przenikalności
  • Ekran magnetyczny: mu-metal o wysokiej przenikalności
  • Ekran elektryczny: taśma z czystej miedzi OFC
  • Wzmocnienie: 1:10 (20 dB) 
  • Rekomendowane obciążenie: 47 kΩ 
  • Rekomendowana impedancja wkładki: 10-50 Ω
  • Zniekształcenia harmoniczne: <0,01% 
  • Pasmo przenoszenia: 8 Hz – 110 kHz (Z = 30 Ω) 
  • Waga: 2,5 kg 
  • Wymiary: 120 mm x 95 mm x 212 mm

Parametry Argentum X20:

• Typ: transformator step-up dla wkładek MC
  • Kompatybilne wkładki: Ortofon Quintet Red/Blue/Bronze/Black, Goldring Eroica/Elite, Hana ML, po więcej zapraszamy do instrukcji
  • Drut nawojowy: Srebro o czystości 99,9% 
  • Materiał rdzenia: nanokrystaliczny, anizotropiczny stop o wysokiej przenikalności
  • Ekran magnetyczny: mu-metal o wysokiej przenikalności
  • Ekran elektryczny: taśma z czystej miedzi OFC
  • Wzmocnienie: 1:20 (26 dB) 
  • Rekomendowane obciążenie: 47 kΩ 
  • Rekomendowana impedancja wkładki: 1,5-9 Ω
  • Zniekształcenia harmoniczne: <0,01% 
  • Pasmo przenoszenia: 10 Hz – 110 kHz (Z = 10 Ω) 
  • Waga: 2,5 kg 
  • Wymiary: 120 mm x 95 mm x 212 mm

Oferta handlowa dostępna jest pod LINKIEM.

Salon audio-video Q21
Pabianice, Reymonta 12
Tel. (42) 213 01 66
www.Q21.pl

fezz_argentum_01.jpg

fezz_argentum_02.jpg

fezz_argentum_03.jpg

fezz_argentum_04.jpg

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

9 godzin temu, Jacchusia napisał:

Cena zwala z nóg. 

Też się uśmiałem do łez 🤣

Edytowane przez Renia239

Dopiero po Waszych uwagach sprawdziłem ofertę bo jakoś wcześniej nie zainteresowało mnie to. Muszą być bardzo pewni swego albo bardzo oderwani od rzeczywistości. Oferta specjalistów od analogu jest na tyle dobrze zakorzeniona na rynku, że będzie im bardzo trudno wejść w ten segment. Wycenili swój wynalazek na poziomie Ortofona ST-80 

W dniu 22.07.2024 o 22:15, piotrek7 napisał:

Dopiero po Waszych uwagach sprawdziłem ofertę bo jakoś wcześniej nie zainteresowało mnie to. Muszą być bardzo pewni swego albo bardzo oderwani od rzeczywistości. Oferta specjalistów od analogu jest na tyle dobrze zakorzeniona na rynku, że będzie im bardzo trudno wejść w ten segment. Wycenili swój wynalazek na poziomie Ortofona ST-80 

Fezz Audio. Za tym przedsięwzięciem stoi jeden Pan, z tego co wiem. W procesie powstawania DAC brał udział Lampizator. Nie stoją za tymi ludźmi żadne wielkie pieniądze, które pozwalałyby na jakieś laboratoria, czyli zaawansowaną myśl inżynierską. Oczywiście zdarzają się wybitne konstrukcje za którymi nie stoi sztab ludzi, ale mnie osobiście się wydaje, ze tutaj cenę reguluje specyficzny rynek audio w Polsce.

Edytowane przez Jacchusia

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

29 minut temu, Jacchusia napisał:

Za tym przedsięwzięciem stoi jeden Pan

To, że jeden - nie stanowi problemu. Rolof Audio to też jeden człowiek.  Aurora Sound też jeden. Typowe manufaktury ale oparte na ogromnym doświadczeniu w branży. W przypadku Fezz to taki typowy przypadek wejścia do salonu w zabłoconych gumofilcach. Mi ta marka kojarzy mi się cały czas z tanimi wzmacniaczami z dużą ilością problemów technicznych i dalece umowną kontrolą jakości w procesie produkcji. Wliczając w to odpadające, tandetne tabliczki z logo marki. Dlatego czy kupiłbym taki transformator z logo Fezz? Raczej nie. I na pewno nie za taką kasę. Aby wejść skutecznie na taki niszowy rynek i się na nim utrzymać trzeba zapracować sobie na miejsce na nim. Ta marka w moim rankingu jest mało wiarygodna. Niech zaczną od DOBREGO transformatora za 1/3 ceny tego i niech w swej klasie będzie wybitny. To będzie sztuka i filar do budowy wiarygodności marki.  

47 minut temu, piotrek7 napisał:

Mi ta marka kojarzy mi się cały czas z tanimi wzmacniaczami z dużą ilością problemów technicznych i dalece umowną kontrolą jakości w procesie produkcji. Wliczając w to odpadające, tandetne tabliczki z logo marki

no więc o tym pisałem mając na mysli "jeden facet" a ceny wiecej niż światowe

Ok niemal pełna zgoda. "Niemal" bo ja bronię idei "jednego faceta". Artysta niemal zawsze tworzy w samotności. Tu problemem jest przyjęta (w mojej ocenie błędna) strategia marketingowa . Niezależnie czy to jeden facet czy sztab ludzi. Nie tędy droga nawet jeśli produkt sam w sobie być może jest dobry. Marka Fezz nie jest tyle warta mimo, że być może sam produkt jest tyle wart  

• Redaktorzy

Pytania:

- Czy wewnątrz "siedzą" Lundahle?

- Czy obudowa z mu-metalu?

- Czy z tymi trafami zestaw gra jak pies spuszczony ze smyczy czy tylko smyra? 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

30 minut temu, kangie napisał:

gra jak pies spuszczony ze smyczy czy tylko

stary leniwy kundel się po jajkach 😇

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

Ok niemal pełna zgoda. "Niemal" bo ja bronię idei "jednego faceta". Artysta niemal zawsze tworzy w samotności. Tu problemem jest przyjęta (w mojej ocenie błędna) strategia marketingowa . Niezależnie czy to jeden facet czy sztab ludzi. Nie tędy droga nawet jeśli produkt sam w sobie być może jest dobry. Marka Fezz nie jest tyle warta mimo, że być może sam produkt jest tyle wart  

Ale produkcja to nie tworzenie dzieł sztuki. Biuro konstrukcyjne to inżynierowie i to od ich zdolności/pomysłowości zależy w dużej mierze powodzenie projektu. 

7 godzin temu, Jacchusia napisał:

Ale produkcja to nie tworzenie dzieł sztuki.

Robert Koda? Nagra? To są dzieła sztuki. Użytkowej ale jednak to są dzieła sztuki. Przykłady dość ekstremalnie odległe od Fezz ale zdecydowanie bronią tą tezę 

7 godzin temu, piotrek7 napisał:

Robert Koda? Nagra? To są dzieła sztuki. Użytkowej ale jednak to są dzieła sztuki. Przykłady dość ekstremalnie odległe od Fezz ale zdecydowanie bronią tą tezę 

🙂 ale to ich jakość, funkcjonalność uczyniły z nich to czym są. Ta jakość z nimi związana, spowodowała że bez tego pewnie ich historia przeszła by bez echa.

Bo urządzenie ma przede wszystkim działać, a potem wyglądać. Jeśli jest odwrotnie to to jest ładny gadżet.

Edytowane przez Jacchusia

• 2 miesiące później...
W dniu 22.07.2024 o 12:04, Jacchusia napisał:

Cena zwala z nóg. 

o kur.a fezz droższy niż lundahl i jak zwykle atrakcyjnie wyceniony 🤣

W dniu 28.07.2024 o 03:34, piotrek7 napisał:

To są dzieła sztuki.

tia , dzieła sztuki zdzierania z frajerów ile się da. 

W dniu 27.07.2024 o 13:35, Jacchusia napisał:

Fezz Audio. Za tym przedsięwzięciem stoi jeden Pan, z tego co wiem. W procesie powstawania DAC brał udział Lampizator. Nie stoją za tymi ludźmi żadne wielkie pieniądze, które pozwalałyby na jakieś laboratoria, czyli zaawansowaną myśl inżynierską. Oczywiście zdarzają się wybitne konstrukcje za którymi nie stoi sztab ludzi, ale mnie osobiście się wydaje, ze tutaj cenę reguluje specyficzny rynek audio w Polsce.

potwierdzam mieszkam w białymstoku firma od zawsze była łakoma na kasę. Laboratorium to oscyloskopy i kilka mierników.

W dniu 27.07.2024 o 14:23, piotrek7 napisał:

Aby wejść skutecznie na taki niszowy rynek

aby wejść na ten rynek trzeba wyrobić markę.

a markę wyrabia się ilością zadowolonych klientów a nie szaloną ceną.

Edytowane przez bolo_senor
W dniu 28.07.2024 o 11:20, Jacchusia napisał:

Bo urządzenie ma przede wszystkim działać, a potem wyglądać. Jeśli jest odwrotnie to to jest ładny gadżet.

jedno i drugie

W dniu 5.10.2024 o 23:45, bolo_senor napisał:

aby wejść na ten rynek trzeba wyrobić markę.

a markę wyrabia się ilością zadowolonych klientów a nie szaloną ceną.

W tej chwili Fezz Audio ma na tyle wrobioną markę, że jest obecna na całym globie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tobie pozostał Białystok i biadolenie przed komputerem

🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2 godziny temu, frank1 napisał:

W tej chwili Fezz Audio ma na tyle wrobioną markę

całkiem możliwe , że ma na tyle - pewnie tam gdzie kończą się plecy , a to że ma jakiś dystrybutorów nie oznacza zaraz , że stał się rozpoznawalną marką , nawet w białymstoku. 

Nawet taki chiński yaqin , czy primaluna jest bardziej rozpoznawalna od fezza co mnie wcale nie cieszy. A i dystrybutorów też pewnie sporo więcej mają.

10000 zł za transformator w obudowie to okazja. Ortofon, Denon mogą zwijać biznes. Mam coraz większy niesmak do wciskanych nam rzeczy. Chyba maja nas za debili.

Edytowane przez tymek
  • 1 miesiąc później...

Ło kurma wać. Ja też sprawdziłem sobie ceny, i no cóż, powodzenia w sprzedaży tego cuda 🙄

3 godziny temu, Łukasz_62438 napisał:

Ja też sprawdziłem sobie ceny

bo rdzeń traf wykuwany jest przez samego prezesa w mordorze z tego samego metalu co pierścienie władzy , zwoje są ze świętego elfiego metalu co świeci ,  i kupy innych drogich materiałów , jak kryptonit  , kamień filozoficzny , czy róg jednorożca.

😄

W dniu 29.11.2024 o 18:57, bolo_senor napisał:

bo rdzeń traf wykuwany jest przez samego prezesa w mordorze z tego samego metalu co pierścienie władzy , zwoje są ze świętego elfiego metalu co świeci ,  i kupy innych drogich materiałów , jak kryptonit  , kamień filozoficzny , czy róg jednorożca.

😄

Czyli stoją za tym wieki nie lata zbierania doświadczeń, eksperymentów, odsłuchów. Kilka pokoleń rdzenie kuło i ciągneło druciki,  idąc tym tropem końcowa cena to okazja wręcz i rozdawnictwo.

A czy ktoś z Szanownych miał okazję posłuchać tego trafa?
Albo nawet porównał to z czymś ogólnie znanym i lubianym (VERTO? ST 80 SE?).

Tak trochę głupio jechać po urządzeniu i producencie nie dotknąwszy nawet przedmiotu 🤥

2 godziny temu, arpeggione napisał:

Tak trochę głupio jechać po urządzeniu i producencie nie dotknąwszy nawet przedmiotu 🤥

A to czemu ?

Każdy ma jakąś sumę pieniędzy , które jest gotów wydać na spełnienie marzenia - a ta ich cena wydaje się na tyle hurra-optymistyczna , że może już bawić 😁. Ile to karnetów do filharmonii by wyszło 🤔 

3 godziny temu, arpeggione napisał:

Albo nawet porównał to z czymś ogólnie znanym i lubianym (VERTO? ST 80 SE?).

oj , chyba nie prędko się taki znajdzie. 

A znając życie , marketing fazza zaraz je przeprowadzi i obwieści wyniki - specjalnie dla ciebie 😉

A to czemu ?
Każdy ma jakąś sumę pieniędzy , które jest gotów wydać na spełnienie marzenia - a ta ich cena wydaje się na tyle hurra-optymistyczna , że może już bawić . Ile to karnetów do filharmonii by wyszło  

Czy Ty czasami czytasz swoje teksty???

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka