Skocz do zawartości
IGNORED

SB Acoustics SB20FRPC30-8 - alternatywa dla wielodrożnych

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Pomyślałem że podzielę się tym, co ze zwykłej ciekawości wynikło. A zaciekawił mnie ten przetwornik. Szukając aplikacji dla niego przypomniałem sobie o Voigt Pipe, pasowało i tak zrobiłem. To gra o ile ktoś nie boi się dźwięku z szerokopasmowca.  A zamiarem moim jest wskazać, że w miarę dobry dźwięk jest dostępny  w dużo mniejszych pieniądzach niż układy wielodrożne.

Jak się to dobrze zrobi, to dźwięk będzie dobrej jakości, szczególnie biorąc pod uwagę cenę głośnika.

Niestety poziomu dobrych systemów wielodroznych taką konstrukcją nie przebijesz.

To oczywiste. Mówię właśnie o relacji kosztów do efektu. Pomyślałem że są początkujący bez kasy a ja na ten sprawdzian wydałem mniej niż 1k a jestem pod wrażeniem tego połączenia

2 godziny temu, pre27 napisał:

To oczywiste. Mówię właśnie o relacji kosztów do efektu. Pomyślałem że są początkujący bez kasy a ja na ten sprawdzian wydałem mniej niż 1k a jestem pod wrażeniem tego połączenia

To może podzielisz się projektem i pokażesz, co wykonałeś?

Nie robiłem pomiarów, bo nie mam sprzętu do tego ale na słuch wygłuszałem (sugerując się materiałem z neta). Co mogę - fotkę wstawię. Od siebie powiem, że dźwięk ma lepszą spójność niż z innych, które słuchałem ale nie pytaj o szczegóły, nie umiem opisywać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20240627_192258.jpg

...szczegóły to brak zwrotnicy np

8 godzin temu, gothi napisał:

Jest też trochę tu:

Ukryta Zawartość

...tak, czytałem cały temat i dużo się dowiedziałem, był przydatny

A szczegółow trochę to sklejka 18mm, wikol, wkręty, potem fornir ale to już tylko wygląd. Jak pisałem myślę, że warto eksperymentować z tymi przetwornikami. Wcześniej na ślepo poszedłem w satori i też się nie zawiodłem. Nie jestem promotorem SBA, raczej zadowolonym klientem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, pre27 napisał:

szczegóły to brak zwrotnicy np

Korekcja pasma jest tutaj bezwzględnie konieczna. Takie głośniki, szczególnie w tak wąskiej obudowie mają bardzo duże nierównomierności pasma, które trzeba skorygować.

10 minut temu, meloV8 napisał:

Korekcja pasma jest tutaj bezwzględnie konieczna. Takie głośniki, szczególnie w tak wąskiej obudowie mają bardzo duże nierównomierności pasma, które trzeba skorygować.

Jestem otwarty na sugestie. Jak można poprawić to trzeba. Jednak myślę, że bez pomiarów się nie obejdzie.

Możesz zasugerować program do pomiarów, bo ja kiedyś zatrzymałem się na speaker workshop, jeżeli dobrze pamiętam. Może dzisiaj są ciekawsze...- w sensie darmowe?

13 minut temu, pre27 napisał:

Jestem otwarty na sugestie. Jak można poprawić to trzeba. Jednak myślę, że bez pomiarów się nie obejdzie.

Dałoby się zaprojektować filtr na podstawie pomiaru producenta, skorygowany o wpływ dyfrakcji obudowy. Będzie poprawa, ale najlepiej by było wykonać realne pomiary.

14 minut temu, pre27 napisał:

Możesz zasugerować program do pomiarów, bo ja kiedyś zatrzymałem się na speaker workshop, jeżeli dobrze pamiętam. Może dzisiaj są ciekawsze...- w sensie darmowe?

Do pomiarów pakiet ARTA lub program REW. Do symulacji zwrotnic i projektowania Vituixcad.

Orientacyjne wartości elementów w  podstawowej zwrotnicy bez korekcji górnego pasma.  Dla frontu przyjąłem szerokość 26 cm.

Wykresy wzięte ze strony producenta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dzięki za wskazówki i raczej pójdę w tą stronę z "czasem".  Nie to miałem na myśli zakładając temat - raczej pokazanie, że można niedrogo ale jak się okazuje potrzeba trochę pracy. Myślę, że będzie pomocne dla początkujących. A tak od siebie - pomiary robię gdzie? Robię u siebie, to nie jest komora bezdechowa, jaki pomiar? Tzn gdybym robił...

4 minuty temu, jurek napisał:

Orientacyjne wartości elementów w  podstawowej zwrotnicy bez korekcji górnego pasma.  Dla frontu przyjąłem szerokość 26 cm.

5 minut temu, jurek napisał:

Niewiele odbiegasz, bo szerokość obudowy to 246mm

fajnie, że wstawiłeś te pomiary

Tyle, że dobudowując zwrotnicę zalety "ekonomiczności" tej propozycji przestają być

już tak oczywiste wobec choćby prostego układu dwudrożnego.

Biorę tu pod uwagę np tani oversize z 8" wooferem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, audioburak napisał:

Tyle, że dobudowując zwrotnicę zalety "ekonomiczności" tej propozycji przestają być

Każdy głośnik szerokopasmowy w docelowej obudowy wymaga korekcji pasma przenoszenia, a więc pewnym sensie zwrotnicy.

3 godziny temu, audioburak napisał:

wobec choćby prostego układu dwudrożnego.

Już na starcie musimy wydać kasę na 4 głośniki, a nie jeden. Następnie zwrotnica, która będzie bardziej skomplikowana, od filtru korygującego głośnik szerokopasmowy. Do tego układy oversize mają ogromne problemy z kierunkowością, jeśli nie są wykonane w sposób prawidłowy. Bez zastosowania odpowiedniego waveguide dla tweetera, układ oversize ma ogromne zniekształcenia pasma przenoszenia poza osia zestawu, zarówno w poziomie jak i pionie. Głośnik szerokopasmowy takich problemów nie posiada, poza tym, że jest zazwyczaj mocno kierunkowy, ale to akurat może być dużą zaletą w pomieszczeniach o słabszej akustyce.

Tytułowe głośniki są tak tanie, że można zaryzykować próbę przerobienia ich na koaksjalne. Np. z tym gwizdkiem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, jurek napisał:

Tytułowe głośniki są tak tanie, że można zaryzykować próbę przerobienia ich na koaksjalne. Np. z tym gwizdkiem:

Ukryta Zawartość

Ale po co?

Skoro ma być prosta konstrukcja, to najlepiej dopracować projekt na jednym głośniku szerokopasmowym.

Ukryta Zawartość

10 minut temu, meloV8 napisał:

Ale po co?

Skoro ma być prosta konstrukcja, to najlepiej dopracować projekt na jednym głośniku szerokopasmowym.

Na wyprostowanie grzebienia powyżej 3kHz sa małe szanse. Myślę, że nawet korekcja aktywna tu też nie pomoże.

Inna sprawa- to jest prawdopodobnie niesłyszalne. A wtedy taki projekt z lekką korekcją można uznać za ostateczny.

Edytowane przez jurek
16 minut temu, jurek napisał:

Na wyprostowanie grzebienia powyżej 3kHz sa małe szanse. Myślę, że nawet korekcja aktywna tu też nie pomoże.

Inna sprawa- to jest prawdopodobnie niesłyszalne. A wtedy taki projekt z lekką korekcją można uznać za ostateczny.

Nie masz żadnej pewności, że aplikacja tweetera w centrum głośnika będzie właściwa. Prawdopodobnie stracisz czas i pieniądze, a efekt będzie przeciętny lub mizerny. Naprawdę nie zawsze trzeba wszystko na siłę komplikować, skoro ma być proste i dobre. 

18 godzin temu, audioburak napisał:

już tak oczywiste wobec choćby prostego układu dwudrożnego.

Ale tracisz wtedy zaletę jakie daje punktowe źródło dźwięku.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

@rafa   Tym bardziej, że może to być jedyna zaleta tego rozwiązania 😉 

Sam już dość dawno zniechęciłem się do szerokopasmowych - jednak Doppler ...

Fakt, że później prób nie ponawiałem i może bym zdanie zmienił, jednak dla mnie

ważniejszymi czynnikami jest barwa czy z drugiej strony melodia i wypełnienie basu.

Efekty przestrzenne czy jak tam zwał są dla mnie trzeciorzędne.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Tym bardziej, że może to być jedyna zaleta tego rozwiązania 😉 

Sam już dość dawno zniechęciłem się do szerokopasmowych

Zgadzam sie. Kolejna ich wada to slaba rozdzielczosc ktora pogarsza sie wraz z poziomem glosnosci.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 21.07.2024 o 10:24, jurek napisał:

Ukryta Zawartość

Już mam swoje lata i słabiej słyszę wysokie ale tu wg mnie nie trzeba dodawać wysokotonowca, ten głośnik nieźle sobie radzi. I bas w tej budzie też niczego sobie - cały czas w sensie niedrogiej konstrukcji. Sam sprawdzę z czasem proste filtry, jak zauważył meloV8. A gdybym miał dokładać to tylko dobrą wstęgę i wysoko ciętą ale to mija się z tematem.

Ukryta Zawartość

E tam, zaraz wstęgę, jak wiele szmacianych tweeterów spokojnie osiąga 30 kHz.

Fakt, że jak ktoś dysponuje poważnym budżetem ...

...no miałem pod ręką  tanie SEAS 27FFC i po podpięciu drugim rzędem nie zauważyłem poprawy, grały ciszej i nie dodawały nic. Te SB wg mnie mają  w miarę płaską ch-kę (a lubię raczej ciężką muzę i mam do czego porównać). Ta konstrukcja nie jest  do ciężkich brzmień ale fajnie odpowiada na instrumenty smyczkowe albo gitary klasyczne.

Bez zwrotnicy powinny grać ciszej, tu nie ma się co rozwodzić, bo jest spora

różnica w skuteczności tego FR - ma przewagę nawet rzędu 10 dB.

A jeszcze sama zwrotnica do Seasa nieco stłumi.

Tak, jak piszą ludzie - tych dziur w pasmie FR'a ucho może nie zauważać,

bo to są zapadłości wąskopasmowe.