Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kabli głośnikowych do Fyne Audio f501 (Marantz pm7000n).

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje dobrać  kable głośnikowe do Fyne Audio f501 (wzmacniacz to Marantz pm7000n) Pomieszczenie ok 20 m2, nieregularne. Odległości kolumn od wzmacniacza ok 1,5- 2m  ale kabel potrzebuje ok 5,5m. Zestaw tylko do muzyki ( różnego rodzaju oprócz klasycznej i operowej) a nie do kina domowego. Może ktoś ma lub miał podobny zestaw więc, proszę podzielcie się Waszą wiedzą. PS nie planuje zmiany sprzętu tego co mam ew może da dam z czasem jakiś subwoofer do innego słuchania bardzo cicho. 

A jakie znaczenie ma wielkość i kształt pomieszczenia? Równie dobrze możesz rozpatrywać to zagadnienie w odniesieniu do koloru ścian. 

Jaki kabel? Dobry bez popadania w absurdy i skrajności. Dobre kable w niższym zakresie cenowym to Chord Clearway, Kimber PR. W większości salonów masz możliwość wypożyczenia drutów za kaucją. Wypożycz 2 - 3 zestawy i sam oceń czy i co dają poszczególne z nich

Nie mam możliwości wypożyczenia bo mieszkam daleko od takich miejsc gdzie można to wypożyczyć więc pytam czy ktoś ma taki zestaw i z jakimi kablami mu to gra. Rozważałem poza tym co napisałeś jeszcze QED XT40i Reference lub AudioQuest Rocket 11. 

Teraz, Bieczaninek napisał:

Nie mam możliwości wypożyczenia bo mieszkam daleko od takich miejsc gdzie można to wypożyczyć więc pytam czy ktoś ma taki zestaw i z jakimi kablami mu to gra. Rozważałem poza tym co napisałeś jeszcze QED XT40i Reference lub AudioQuest Rocket 11. 

Salony audio wypożyczają  na odległość za kaucją.

Nawet jeśli ktoś inny ma ten sam zestaw co Ty i na interesujących Ciebie kablach, to przede wszystkim ma inne warunki akustyczne i może u niego zagrać zupełnie odmiennie niż u Ciebie. A jak do tego pytasz kogoś, kto ma inną elektronikę i kolumny, to tym bardziej.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Przecież nie musisz po kable jechać 

zamawiasz i salon wysyła na odsłuch napisz jakie masz i czego od nowych oczekujesz. 

Chord clearway 

Ale tutaj także nie bał bym się nieco jaśniejszych qed czy nordost. 

Możesz celować początkowo w kable z konfekcją. Te sobie sprawdzisz wtedy w domu. W finalnie kupisz z metra 

• 3 miesiące później...

Ja bym zmienił wzmacniacz a nie kable.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Chcesz wydać 300€ na kable do glośników za 1500€ i wzmacniacz za 600€🤔

Musial bym upaść na głowę

@xajas

Ale nie opisujesz podobnie autorów tej próby w temacie monitorów ?

Dawno, dawno, bardzo dawno temu (1991) slyszalem Mission 751.

Podlaczone do zestawu Accuphase za ponad 50.000 Deutsche Mark.

Niesamowite. 

W przypadku kabli za 300 eurosów mezalians chyba mniejszy 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

20 godzin temu, viorafa napisał:

Witam, jak wrazania od połączenia Pm7000n z f501? 

Też jestem ciekaw, szczególnie jak kolumny się spisują.

5 godzin temu, xajas napisał:

Chcesz wydać 300€ na kable do glośników za 1500€ i wzmacniacz za 600€🤔

Musial bym upaść na głowę

Dokładnie, a jest nawet gorzej, te kolumny w promocji są poniżej 1000 euro obecnie 🙂

[mention=1239]xajas[/mention]
Ale nie opisujesz podobnie autorów tej próby w temacie monitorów ?
Dawno, dawno, bardzo dawno temu (1991) slyszalem Mission 751.

Podlaczone do zestawu Accuphase za ponad 50.000 Deutsche Mark.

Niesamowite. 
W przypadku kabli za 300 eurosów mezalians chyba mniejszy  

Psinco prawda. Opisalem znakomite brzmienie malych monitorkow, ale w zyciu bym nie wpladl na pomysl rozpatrywac czy zalecac zakup takiego „mezaliansu“, bo to totalna glupizna!
Tak samo jak te kable powyzej

Autor już pewnie dawno kupił kable i wogle nie zagląda na forum, bo ostatni raz był widziany 4 sierpnia. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

2 godziny temu, luczim2439 napisał:

Dokładnie, a jest nawet gorzej, te kolumny w promocji są poniżej 1000 euro obecnie 🙂

To jeszcze popatrz nie przez pryzmat ceny promocyjnej tylko jakości głośników. Być może zrozumiesz, o co chodzi. Równie dobrze możesz kupić zestaw ogumienia do samochodu sportowego i wsadzić je do Fiata 126p. Pomijając możliwości techniczne założenia ich, jest to podobny poziom absurdu. Ale twoja kasa i zrobisz sobie co będziesz chciał ale to nie zmienia faktu, że wydatek całkowicie pozbawiony sensu 

W dniu 9.07.2024 o 16:21, Bieczaninek napisał:

Potrzebuje dobrać  kable głośnikowe do Fyne Audio f501 (wzmacniacz to Marantz pm7000n) Pomieszczenie ok 20 m2, nieregularne. Odległości kolumn od wzmacniacza ok 1,5- 2m  ale kabel potrzebuje ok 5,5m. Zestaw tylko do muzyki ( różnego rodzaju oprócz klasycznej i operowej) a nie do kina domowego. Może ktoś ma lub miał podobny zestaw więc, proszę podzielcie się Waszą wiedzą. PS nie planuje zmiany sprzętu tego co mam ew może da dam z czasem jakiś subwoofer do innego słuchania bardzo cicho. 

Mam f502 i uzywam Vandamme Blue Line 2x6mm2.

Solidny kabel za nieduze pieniadze.

Polecam wymienic fabryczne zworki na kawalki jakiegos kabla OFC.

W dniu 10.07.2024 o 06:22, Piotr Sonido napisał:

Ale tutaj także nie bał bym się nieco jaśniejszych qed czy nordost. 

Porownywalem na f502 Qed Rubby Arniwersary z Vandamme Blue Line 2x6mm2. Zero roznicy a Vandamme wygodniejszy bo bardziej elastyczny. Qed jest tak sztywny ze ciezko go ulozyc jak nie ma miejsca.

W dniu 12.10.2024 o 17:44, treinerek napisał:

Autor już pewnie dawno kupił kable i wogle nie zagląda na forum, bo ostatni raz był widziany 4 sierpnia. 

To nic. Sa inni uzytkownicy ktorzy tez moga posiadac podobne ZG i beda szukac odpowiedzi na podobne pytanie, nie beda musieli zakladac nowych tematow jezeli w tym znajda odpowiedz.

Że zamiana jednych kabli na drugie - identyczne do niczego nie prowadzi, choćby

nie wiem ile kosztowały i miały wyjątkowo poetyckie rekomendacje 😉 

No, może kolor koszulek bardziej designerski i lepiej konweniuje z wnętrzem ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kolumny 4Ω na odległość 5,5m na stronę to będzie wymagało miedzianego kabla AWG16 (1,3mm²) 🤔 

Spoko, nie będzie drogo 🙂

7 minut temu, audioburak napisał:

Że zamiana jednych kabli na drugie - identyczne do niczego nie prowadzi, choćby

nie wiem ile kosztowały i miały wyjątkowo poetyckie rekomendacje 😉 

No, może kolor koszulek bardziej designerski i lepiej konweniuje z wnętrzem ...

Kolor koszulki kabla to jest podstawa! Np. ja lubię ciemniejsze brzmienie, więc wybrałem czarny oplot. Wcześniej miałem białe i niebieskie przewody, ale pierwsze robiły lodowate wysokie tony, a drugie wycofywały średnicę. Niby scena z tymi jaśniejszymi przewodami jest szersza, ale męczą na dłuższą metę. Obecne moje kable głośnikowe są czarne (w sam raz do jazzu i muzyki klubowej) ale też mają złote nitki w oplocie. To daje takie ożywcze podkreślenie najwyższych tonów, żeby tamburyn czy trójkąt nie ginęły w miksie. Jestem bardzo zadowolony 😀

12 godzin temu, BlueDot napisał:

Porownywalem na f502 Qed Rubby Arniwersary z Vandamme Blue Line 2x6mm2. Zero roznicy a Vandamme wygodniejszy bo bardziej elastyczny. Qed jest tak sztywny ze ciezko go ulozyc jak nie ma miejsca.

Zgadzam się to kable dość sztywne akurat w moim przypadku to nie przeszkadzało. 

I nie porównywałem ich akurat do van damme które też uważam za całkiem solidne kabelki. W tym wątku.

Swoją drogą to ostatnio trochę poszło do góry. 

O fyne już wszystko powiedziane a wątek ponownie odrodzony zupełnie bez potrzeby bo auto już dawno kable ma i sobie słucha i do forum nie zagląda