Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego wzmacniacze lampowe wracają do łask?

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
43 minuty temu, Lech36 napisał:

Jakie uśrednianie/wygładzanie charakterystyki jest zastosowane?

Tylko nieznaczne.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

1 minutę temu, Seyv napisał:

Tylko nieznaczne.

Ale ile zastosowałeś? 1/? oktawy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Moderatorzy
Teraz, Lech36 napisał:

Ale ile zastosowałeś? 1/? oktawy.

1/48 

Teraz, Seyv napisał:

1/48 

To rzeczywiście mało i tak równo Tobie wyszło? Dziwne, ale niech będzie. 

P.S. Chyba że pomiar był robiony w warunkach "bezechowych" np. na na wolnej przestrzeni.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Lech36 napisał:

To rzeczywiście mało i tak równo Tobie wyszło?

Mam zrobioną adaptację akustyczną pomieszczenia w którym mierzę. Kolumna też strojona przeze mnie (prawie aktywna bo cała zwrotnica to tylko jedna cewka i jeden kondensator).

Edytowane przez Seyv

1 minutę temu, Seyv napisał:

Mam zrobioną adaptację akustyczną pomieszczenia w którym mierzę. Kolumna też strojona przeze mnie (prawie aktywna bo cała zwrotnica to tylko jedna cewka i jeden kondensator).

Takie pomieszczenie to audiofilskie szczęście 😉.

• Moderatorzy
7 minut temu, Lech36 napisał:

Takie pomieszczenie to audiofilskie szczęście 😉.

Po latach "męczarni" w tak zwanym living roomie gdzie co prawda była jakaś adaptacja akustyczna (na ile pozwalały warunki) w końcu udało mi się zrobić pomieszczenie tylko pod audio ku radości nie tylko mojej ale i żony gdyż jest ono na tyle izolowane akustycznie, że nawet głośne granie jej nie przeszkadza i gdzie mogą się bez zgrzytów odbywać audiofilskie spotkania. Jedyny problem to pewnego rodzaju samo adaptacja, która powstaje poprzez zagracenie pomieszczenia kolejnymi urządzeniami.

2 minuty temu, Seyv napisał:

która powstaje poprzez zagracenie pomieszczenia kolejnymi urządzeniami.

W audio-hobby to niestety nieuniknione. Mam kolegów którzy mają takie graciarnie że trudno znaleźć miejsce do siedzenia, ale cóż hobby nie zna ograniczeń 😉.

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Kiedyś, gdzieś, ktoś zorientowany w temacie obejrzał płytkę i stwierdził, że jedyną funkcją lamp w tym konwerterze USB to SPDIF jest świecenie. Na elektronika się nie znam, ale zrozumienie czym są dane cyfrowe wystarczy by stwierdzić, że w tym przypadku "audiofilizm" zaszedł zbyt daleko.

-----

A wśród miłośników ekstremalnego metalu (nienawidzę tego określenia ale jakoś trzeba się określić) użytkownicy lamp i hybryd nie są wyjątkami. Może lpa łagodzić skrzekliwość starszych płyt i tych słabo nagranych? Nie wiem.

Ja to dokładnie tak odbieram, lampa łagodzi gorzej nagrane płyty i takie właśnie "skrzekliwe".

Sprawia że słucha się ich przyjemniej. Np. Bodycount, Tiamat, Rage Against The Machine to niektóre zespoły może nie jest to ekstremalny metal , ale takie brzmienie z lat 90 które lubię, a lampa podaje to sympatycznie.

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

W dniu 14.07.2024 o 22:07, tgiertuga1 napisał:

Ja to dokładnie tak odbieram, lampa łagodzi gorzej nagrane płyty i takie właśnie "skrzekliwe".

Posłuchaj sobie triody SE... Zmienisz zdanie  : )

• Moderatorzy
6 minut temu, julius-6 napisał:

Posłuchaj sobie triody SE...

Tylko, której? Bo jeśli trafi nie na tę, którą potrzeba to się utwierdzi 😉

Mialem lampe i pre lampowe, ale juz sie pozbylem. Powoli nie ma to sensu. Koncza sie stare dobre lampy, pozostaly szrot kosztuje majątek, a nowe dobre lampy tez kosztuja niemalo. Lepszym wyjsciem jest chyba dobry tranzystor, ktory czesto ma juz lekki odcień ciepełka, czy dac r2r ktory zalatwia temat ostatecznie.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

22 godziny temu, julius-6 napisał:

Posłuchaj sobie triody SE... Zmienisz zdanie  : )

Dzięki za podpowiedź, wiem czego unikać:)

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

• Pokaż nowe odpowiedzi