Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego wzmacniacze lampowe wracają do łask?

Rekomendowane odpowiedzi

Z każdym dniem coraz bardziej kocham jazz w związku z czym mocno ciągnie mnie do spróbowania wzmacniacza lampowego zwłaszcza Single Ended. Szkoda mi mojego Naima bo bardzo się do niego przywiązałem i chyba nie chciałbym się go pozbywać dlatego może masz do zarekomendowania jakąś niedrogą lampę SE do 9m². Poglądowe zdjęcia mojego pokoju wrzuciłem w "o mnie" z uwagi że to pokoik w bloku to słucham na umiarkowanych poziomach głośności więc lampa SE wydaje się idealna dla mnie, problemem wydają mi się kolumny które optymalnie byłoby gdyby były łatwe w wysterowaniu. Z pewnością moje obecne do takich nie należą i jeśli już miałbym czegoś szukać to chciałbym aby w muzyce jazzowej i wokalach brzmiały zjawiskowo. Gdybym miał wskazać jakieś typy kolumn to np. Tannoy LGM bardzo mi się podobają, Harbethy 30.1 również mnie przekonują, pytanie tylko czy byłyby odpowiednie w moim przypadku?

Z góry dzięki za wskazówki i pozdrawiam.

ps. fajny ten Twój blog 🙂👍

Edytowane przez Tal

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Po pewnych przemyśleniach moją uwagę kierowałbym jednak w kierunku lamp Push-Pull i od razu spodobał mi się Jadis Orchestra 😃 

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

12 godzin temu, julius-6 napisał:

Dobry wieczór

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20lat temu ten artykuł miałby jakiś sens

Moda na lampy trwa od lat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
9 godzin temu, Tal napisał:

Po pewnych przemyśleniach moją uwagę kierowałbym jednak w kierunku lamp Push-Pull i od razu spodobał mi się Jadis Orchestra 😃 

Przkeręc do mnie w wolnej chwili to pogadamy, numer znajdziesz na olx albo fb.

Temat jest wdzięczny (mozna zrobić wybitnie w relatywnie sensownych pieniądzach)

LGM to hardkor, Harbeth spoko, ale będzie kiepsko po cichu i z lampą w tym metażu będzie raczej buła. 

• Redaktorzy

@Tal mam znajomego, z metrażem właśnie 9m2. I gra z SETa 300B. ZG AudioNote nie pamiętam już czy "J" czy inny model.

P.S. A kiedyś myślałem, że w takim metrażu to tylko słuchawki.

Godzinę temu, frank1 napisał:

20lat temu ten artykuł miałby jakiś sens

Moda na lampy trwa od lat

Wg mnie takie artykuły zawsze będą miały sens, zwłaszcza te pisane przez hobbystów, zapaleńców, poszukiwaczy, perfekcjononistów. Rzecz jasna dobrze mieć tzw. lekkie pióro. Akurat wpisy @julius-6 od zawsze dobrze mi się czyta.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

6 godzin temu, kangie napisał:

P.S. A kiedyś myślałem, że w takim metrażu to tylko słuchawki.

7 godzin temu, frank1 napisał:

Można sie pobawić w takim metrażu słabymi triodami tak że szczęka opada. Motyw japonski - powiekszanie pomieszczenia przestrzenną elektroniką cienkokreskową. 

3 minuty temu, julius-6 napisał:

Motyw japonski - powiekszanie pomieszczenia przestrzenną elektroniką cienkokreskową. 

Nie lubię 😛

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

Godzinę temu, J4Z napisał:

Nie lubię 😛

Z analogowo grającym źródłem i do cichego / średniego  słuchania rewelacyjna opcja. 
Z JBL, które masz, Berylem, czy np Sabrem w źrodle - koszmar. 

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie przeczytałem pierwszego linku bo nie chciałem aby wpłynął na moją opinię zamiast napisze ten post.

Moim zdaniem dlatego że ludzie mają dość analitycznego, laboratoryjnego, jasnego, dokładnego dźwięku. Po dniu pracy , nawału informacji z każdej strony chcą aby muzyka dawała im ukojenie, mimo że może być to muzyka rozrywkowa. Żeby to była przyjemność a nie kolejny powód do nerwicy 

...a realizacje loudness war z myślą o głośniczkach komórki i bt speakerach, na hifi po prostu męczą, im lepsze hifi tym bardziej. Ten sam powód powrotu czarnej płyty.

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Nie rozumiem o czym tutaj piszesz. 😕

Na winylu nie może byc realizacji loudness war? 

Jak ktoś słucha z głośniczka w telefonie muzyki to chyba prze zajebiste realizację mu nie pomogą nawet. 

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Na winylu nie może byc realizacji loudness war?

Nie. 

Nic nie będzie słychać zasadniczo... 

nagrywamy.com

• Redaktorzy
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem dlatego że ludzie mają dość analitycznego, laboratoryjnego, jasnego, dokładnego dźwięku. Po dniu pracy , nawału informacji z każdej strony chcą aby muzyka dawała im ukojenie, mimo że może być to muzyka rozrywkowa. Żeby to była przyjemność a nie kolejny powód do nerwicy 

Wg mnie do tego wystarcza bdb głośnik BT. Cichuteńkie smyraneczko w pięty, po uprzednim ich wygładzeniu papierami ściernymi różnej gradacji. Szkoda systemów na takie granie. 😉

6 minut temu, kangie napisał:

Wg mnie do tego wystarcza bdb głośnik BT. Cichuteńkie smyraneczko w pięty, po uprzednim ich wygładzeniu papierami ściernymi różnej gradacji. Szkoda systemów na takie granie. 😉

Powiedz, że żartujesz ...

• Redaktorzy
36 minut temu, J4Z napisał:

Będziesz w moim wieku, to inaczej będziesz gadać. 😄

Pewnie zdążę w tym czasie zmienić hobby 3x. 😉

44 minuty temu, kangie napisał:

Pewnie zdążę w tym czasie zmienić hobby 3x. 😉

Eee... tam. Jeszcze gdy ktoś w kółko słucha tych samych "audiofilskich" smutów, to faktycznie może się znudzić, ale w metalu zbyt wiele ciekawego się dzieje.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Cytat: "W ostatnich latach bez wątpienia możemy zaobserwować trend powrotu do korzeni – zarówno w świecie audiofili, jak i melomanów, czyli po prostu koneserów muzyki, którzy lubią posłuchać muzyki na wysokiej jakości sprzęcie. Mowa oczywiście o wzmacniaczach lampowych.".

Pytanie do autora czyli @julius-6: skąd Kolega wie, że jest jakiś trend? Tekst jest tak napisany, że sugeruje trend rosnący. A może trend jest ale malejący i ludzie się odwracają od lampy? Ja zrobiłem research w google i ani nie ma dostępnych informacji o wartości sprzedaży wzmacniaczy lampowych w ostatnich kilkunastu latach ani o sprzedaży wzmacniaczy lampowych w relacji do tranzystorowych.

• Moderatorzy
39 minut temu, StachMuszel napisał:

Panowie, a czy prawdą jest (powołuję się na film), że lampowce są takie bezawaryjne?

Nie.

Lampy się zużywają i jeśli nie są wymieniane na czas grozi to awarią. Same lampy też mają swoje awarie. Prawdą jest, że taki wzmacniacz trudniej uszkodzić przez podłączenie kolumn o zbyt niskiej impedancji lub przez zwarcie wyjąć głośnikowych.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

2 minuty temu, Seyv napisał:

Nie.

Lampy się zużywają i jeśli nie są wymieniane na czas grozi to awarią. Same lampy też mają swoje awarie. Prawdą jest, że taki wzmacniacz trudniej uszkodzić przez podłączenie kolumn o zbyt niskiej impedancji lub przez zwarcie wyjąć głośnikowych.

Ok, to jest jasne. Ale pomijając naturalne zużywanie się lamp, można powiedzieć, że nie ma się co tam psuc?

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Wzmacniacze lampowe zazwyczaj mają znaczenie prostsza budowę. Sam posiadam takie, które mają 5 elementów w torze audio (i to zarówno SE jak push pull). Trochę więcej jest ich w zasilaniu. Więc rzeczywiście odejmując lampy nie ma się co tam zepsuć.

Co do samego powrotu do lamp to raczej obecnie jest odwrotna tendencja. Po paru latach gdzie w co drugim pokoju na Audio Video Show grała lampa lub winyl na ostatnim raczej tranzystor, streaming i to najlepiej w jednym pudełku. Myślę, że to co widać na wystawie najlepiej pokazuje obecne trendy.

Edytowane przez Seyv

Godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

Pytanie do autora czyli @julius-6: skąd Kolega wie, że jest jakiś trend? Tekst jest tak napisany, że sugeruje trend rosnący. A może trend jest ale malejący i ludzie się odwracają od lampy? Ja zrobiłem research w google i ani nie ma dostępnych informacji o wartości sprzedaży wzmacniaczy lampowych w ostatnich kilkunastu latach ani o sprzedaży wzmacniaczy lampowych w relacji do tranzystorowych.

Wiem ile kolega DIYowiec śmiesznymi lampowcami za 2000 DIY wygonił ludziom z domów róznych tranzystorów. 
Wiem ilu ludziom ja podsunąłem lamp - tylko nie byle jakich, a takich, które im pasowały i jakie klocki zamieniły.
No i też obserwuje sobie rożne statystki i widzę. To jak rozwija sie Lampizator, ile tłuką tego Chińczycy, ile jest modeli w sklepach, a ile było 8 lat temu też sporo o tym mówi.

Ostatnio sprzedałem Jolidę JD1000A, stała u mnie ponad pół roku - nikt nie pytał. U mnie właściwie była 5tym wzmacniaczem. Sprzedałem ją chyba za 6000, kupił ją gość co miał parę fajnych klocków, a ostanio ASR Emittera, który jak na tranzystory przyznacie gra całkiem spoko. 

Chyba ze 3 dni mi pisał na whatsappie i nie mógł uwierzyć jak to gra. A tam były 20 letnie lampy Electro Harmonix na dojechaniu. Także dopiero zacznie grać, jak włoży tam lepsze sterujące (probowałem z NOS) i mocy. I masz za 1500zł kolejne 10 lat grania. Tyle co ujowy kabel w sklepie. 

W audio jest tak drogo (i analitycznie) że ludzie muszą zacząć szukać jakości gdzie indziej. No i szukają powoli, nieśmiało w lampach. Na razie mało kto sie na tym w PL zna (z ludzi co się udzielaja), ale bedzie szło to w tą stronę.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

w metalu zbyt wiele ciekawego się dzieje.

O tak! Na nowych płytach, młodych i starych też czasami, dzieje się bardzo wiele ciekawego - najwiecej w pierwszych 30 sekundach utworu, a potem... jeeeedziemy tym samym do usrania, nawiedzony, młody fan i tak się w tym nie połapie 🤣

• Moderatorzy

Z powyższych argumentów można wysnuć wniosek: jedna jaskółka wiosny nie czyni.

Oczywiście wzmacniacze lampowe cieszą się jakąś popularnością ale tendencja raczej nie jest wzrostowa. 

1 minutę temu, Seyv napisał:

Oczywiście wzmacniacze lampowe cieszą się jakąś popularnością ale tendencja raczej nie jest wzrostowa

To akurat ciężko ocenić nawet sprzedawcy, bo nie jest jedynym nie świecie. Ba, nawet producentowi, bo też nie jest jedyny na świecie. Jeżeli są rankikgi prowadzone przez instytucje, które się tym zajmują, im też do końca nie ufałbym. 

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

Tak jeszcze w kwestii awaryjności.

Popatrzcie na FB na posty serwisantów. Ile jest pieprzenia, żeby naprawić Marka Levinsona, Krella, czy nawet Leeme Tucana 2, którą kiedys miałem a ma może z 15lat.

Zapytajcie o koszty takiej naprawy.
Weźcie sobie A klasowego Tresholda i spróbujcie go zaserwisować. 

A potem zadzwońcie np do Mariusza Jaglarza z Sinusa i zapytajcie ile bezie koszował serwis starej lampy w kiepskim stanie... 

• Pokaż nowe odpowiedzi