Skocz do zawartości
IGNORED

RELigia - sub

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Piniu2906 napisał:

Z natury ten REL nie może być wybitny... a dlaczego? Odpowiedź jest prosta koszty produkcji tego suba w UK są duże to raz a dwa gdyby w społeczeństwie coś naprawdę, ale to naprawdę grało wybitnie na tle konkurencji to takowoż konkurencja nie miała by prawa bytu...ot co...

Coś Ty wymyślił 😃 Anglia to potęga w audio. 

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Moje pytanie bylo czysto hipotetyczne. Gdybys teraz nie mial zadnego suba to wybral bys REL T9x czy SVS sb3000?

SVS w kinie jest 3x lepszym wyborem od Rela T9x. Ale w muzyce dla większości może być wart podobnie do T9x. Rel jest mniejszy, zgrabniejszy, nieco ładniejszy. W sumie do T9X można by przyrównać bardziej starego SB2000, bez DSP a mocowo i tak nadal znacznie powyżej T9x. 

Ja bym nie kupił do muzyki żadnego z nich, a na pewno nie Rela T9x czy T7x za 5k. Wolałbym jeśli już kupić 2x taniej prawie nowego T9i / T7i lub używkę T9 / T1 / T7 / T2, które są technicznie takie same. SVS SB3000 do muzyki się nie opłaca bo kosztuje dużo a w muzyce nie odczuje się różnicy na plus w stosunku do Rela (jeśli chodzi o zejście i moc), być może nawet Rel zagra nieco lepiej... Do kina jedynie ta moc SB300 jest dobra, choć nadal dla wielu będzie zbyt słaby. Do kina też jeden Klipsch RP1200 za pół ceny SVS wystarczy aby go prześcignąć. Tak można w nieskończoność podliczać co się bardziej opłaca. Wychodzi na to że nic się nie opłaca poza używkami lub najlepiej DIY ;) 

Jak miales 125W to po co zmieniales na 300?

Moc mocy nie równa i suby mają różne użyte przetworniki, o różnej skuteczności, wychyleniu, różnej wielkości obudowy, różne konstrukcje (zamknięta, BR, MB itd.). Dlatego kompletnie nie ma co patrzeć na moc wzmacniaczy i w ten sposób porównywać. Bo to nie jest porównywalne. 125W z Rel T5 nijak ma się do np 150W w Rel Strata 5 (zamknięty 10", 2x większy od T5) albo 60W z Rel Strata 1/2 z bas refleksem. Te 60W gra 2x głośniej od T5. Tak samo 125W w Rel Stadium nie gra jak 125W w T5.  Ten kloc Stadium waży ze 40kg i ma gabaryty jak z 8-10x Rel T5. Głośnik porządny (Volt) 10" w tak dużej obudowie i z bas refleksem, zasilony tymi 125W zagra dużo niżej i wielokrotnie głośniej od 8" w malutkiej obudowie zamkniętej zasilonych 125W.  Mogę podać masę innych przykładów. 300W w Rel T9 gra porównywalnie albo trochę słabiej od Q200 z 200W wzmacniaczem, mimo że Q200 to zamknięty sub. BK XXLS400 ma 400W i nie gra "tylko" o 1/3 potężniej od T9, a przynajmniej o połowę. Z kolei mój SVS cylindryczny ma 550W i trudno oszacować ile w przeliczeniu musiałby mieć BK aby dorównać temu SVS, chyba  z 1000-1200W, a Rel T9 ze 2000W :)  Także jak widać moc o niczym nie świadczy, to są wszystko nieporównywalne wartości. Wystarczy zasilić wysokoefektywny głośnik 18" w odpowiedniej obudowie wzmacniaczem 300W i mamy trzęsienie ziemi na filmach, dużo większe od tego co dałoby 800W z SVS :)

Edytowane przez don111
Ale nic nie oszczedzasz…

Ja pisze, ze szukam male zgrabne szybkie dwuosobowe auto typu coupe, a ty mi wmawiasz, ze kombi jest lepsze, bo za taka sama cene dostane wiekszy bagaznik i za darmo dodatkowe 3 miejsca.

Nie, ja nie potrzebuje ani wielkiego bagaznika, ani 5 miejsc, bo one mi tylko przeszkadzaja!

I tak, wybierajac mniejszy subwoofer oszczedzam… miejsce.
Poniewaz potrzebuje wiecej subwooferow (DBA), latwiej jest mi rozmiescic 4/8 mniejszych niz 4/8 wiekszych

Edytowane przez Seyv
Godzinę temu, S4Home napisał:

Wybieranie audio tylko na podstawie specyfikacji technicznej to jakiś żart...

Żartem jest wybieranie audio WBREW specyfikacji technicznej.

20 minut temu, xajas napisał:

Poniewaz potrzebuje wiecej subwooferow

To za jednego REL kupisz więcej innych, które mają lepsze parametry, bogatsze wyposażenie, i są równie dobrze oceniane przez użytkowników.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

13 minut temu, szymon1977 napisał:

To za jednego REL kupisz więcej innych, które mają lepsze parametry, bogatsze wyposażenie, i są równie dobrze oceniane przez użytkowników.

Parametry nie grają, zwłaszcza te które podają producenci są często odklejone od rzeczywistości. No i nie świadczą o jakości dźwięku, bo tego się nie da zmierzyć. A opinie użytkowników są w zdecydowanej większości mało wiarygodne, nie dlatego że ściemniają lub chwalą swoje, tylko dlatego że najczęściej słuchali tylko tego jednego sprzętu u siebie, jak już kupili i nie mają porównania. Ewentualnie krótkie porównanie w salonie, czyli szybkie i niedokładne ustawienia. 

Jeszcze dodałbym że Rel wcale nie ma jakichś strasznie wygórowanych cen (teraz wszystko jest drogie) jak za tak dobrze wykonane i solidnie zbudowane suby biorąc pod uwagę suby do muzyki. Ich przetworniki są naprawdę dobre i widać że są odpowiednio zestrojone. Grają na wysokim poziomie i to nie tak łatwo zrobić suba który zagra lepiej, potężniej tak i to bez problemu, ale niekoniecznie lepiej. 

Edytowane przez don111

Tak tak, wiemy, powinienem kupic 8 twoich B&W, bo na nich sie swiat Subwooferow konczy
3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Żartem jest wybieranie audio WBREW specyfikacji technicznej.

Podkreślam jeszcze raz, że na podstawie tylko i wyłącznie specyfikacji technicznej nie wybiera się sprzętu bo to nie mówi nam o tym jaką barwą i jaką jakością dany produkt się legitymuje. Wcześniej napisałem " tylko na podstawie specyfikacji technicznej" a to wiele zmienia, bo można brać ją oczywiście pod uwagę, ale trzeba mieć na uwadze, że miejsca w których są robione pomiary mocno różnią się od tych które mamy w domu, a w tym przypadku dźwięk jest inaczej definiowany. Reszta to już tylko pytanie jak bardzo producent naciągnął prawdę lub jak wiernie ją zapisał.

Naiwnością jest sądzić jakoby specyfikacja techniczna była w stanie realnie powiedzieć nam coś na temat projektu samego urządzenia.

1 godzinę temu, S4Home napisał:

No ale tu dalej nie ma mowy o barwie i jakość dźwięku... Wybieranie audio tylko na podstawie specyfikacji technicznej to jakiś żart...

Ty masz bardziej problem w zrozumieniu, że każdy ma indywidualne potrzeby. Są zwolennicy DSP i są przeciwnicy. 

Odpowiadając na pytanie w kwestii popularności REL'a wywodzi się ona z same jakości jaką klient dostawał i dostaje za w miarę rozsądną kwotę. Konstrukcje zamknięte oraz z membraną bierną charakteryzują się szybkością oraz precyzją, a tego większość klientów oczekuje od suba w stereo. Nie lubią jak zalewa ich basem, aczkolwiek wiadomo zdarzają się wyjątki.

Ja mam problem ze zrozumieniem? Ja doskonale rozumiem co daje mi REL a co daja inni producenci w tych samych pieniadzach. Nie dam sobie wyprac muzgu pitoleniem o szybkosci, speakonie i innych pierdach ktore mam wrazenie w ostatnim czasie sa juz wymyslane na sile. Jezeli kogos zalewa bas z suba wyposazonego w 800W wzmacniacz, 13" membrane i DSP to albo nie ma pojecia o prawidlowym ustawieniu tego suba, albo uwierzyl w to ze REL jest najlepszy na podstawie gadki na forum badz filmikow na YT. 

A mowienie o atrakcyjnosci suba w stosunku do ceny jaka trzeba za niego zaplacic, to REL plasuje sie gdzies w okolicach konca stawki. 

Godzinę temu, Piniu2906 napisał:

Odpowiedź jest prosta koszty produkcji tego suba w UK są duże

Jezeli inni producenci sobie z tym poradzili to i REL powinien dac rade. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Coś Ty wymyślił 😃 Anglia to potęga w audio. 

To prawda, potęga.

Ale...

Ze wzgledu na koszty robocizny i technologii ta półka sprzętu, o której teraz mówimy, jest wykonana, za przeproszeniem, z dykty i szmat. To dzięki wiedzy, ta dykta gra tak, ze sie podoba. To wiedza jest źródłem rewolucji technicznych, które czasem sie dokonują.

Sprzęt z UK, w którym mamy duży wkład wiedzy, materiałowy i technologiczny, to półka poza zasięgiem większości tutejszych dyskutantów. DCS-y, Wilson Benesch-y, topowe serie B&W, KEF, czy Linn.

Edytowane przez maxijazz
Godzinę temu, xajas napisał:

Ja pisze, ze szukam male zgrabne szybkie dwuosobowe auto typu coupe, a ty mi wmawiasz, ze kombi jest lepsze, bo za taka sama cene dostane wiekszy bagaznik i za darmo dodatkowe 3 miejsca

Ja ci proponuje zgrabne szybkie auto, tylko ty wolisz zgrabne ale troche wolniejsze/slabsze z niewiadomych przyczyn. Moze byc BMW 3 i moze byc BMW m3. Wielkoscia i wygladem w zasadzie sie nie roznia, ale zaawansowaniem technicznym juz mocno. Gdybym ja mial do wyboru 3 i m3 za te same pieniadze to wybral bym m3.

Ty pewnie 3 z niewiadomych przyczyn.

54 minuty temu, S4Home napisał:

Podkreślam jeszcze raz, że na podstawie tylko i wyłącznie specyfikacji technicznej nie wybiera się sprzętu

Czasem specyfikacja techniczna wystarczy, by sobie odpuścić... tylko trzeba wiedzieć jak własne oczekiwania przedstawić w mierzalnych parametrach.

Ps

Testowałem kilka "legend", które miały lepiej zagrać od swoich parametrów i... szkoda czasu na opisy.

-----

Godzinę temu, don111 napisał:

Parametry nie grają, zwłaszcza te które podają producenci są często odklejone od rzeczywistości. No i nie świadczą o jakości dźwięku, bo tego się nie da zmierzyć. A opinie użytkowników są w zdecydowanej większości mało wiarygodne, nie dlatego że ściemniają lub chwalą swoje, tylko dlatego że najczęściej słuchali tylko tego jednego sprzętu u siebie, jak już kupili i nie mają porównania. Ewentualnie krótkie porównanie w salonie, czyli szybkie i niedokładne ustawienia. 

Jeszcze dodałbym że Rel wcale nie ma jakichś strasznie wygórowanych cen (teraz wszystko jest drogie) jak za tak dobrze wykonane i solidnie zbudowane suby biorąc pod uwagę suby do muzyki. Ich przetworniki są naprawdę dobre i widać że są odpowiednio zestrojone. Grają na wysokim poziomie i to nie tak łatwo zrobić suba który zagra lepiej, potężniej tak i to bez problemu, ale niekoniecznie lepiej

Wychodzi, że audio to magia a nie elektronika.

Edytowane przez szymon1977

Ja ci proponuje zgrabne szybkie auto, tylko ty wolisz zgrabne ale troche wolniejsze/slabsze z niewiadomych przyczyn. Moze byc BMW 3 i moze byc BMW m3. Wielkoscia i wygladem w zasadzie sie nie roznia, ale zaawansowaniem technicznym juz mocno. Gdybym ja mial do wyboru 3 i m3 za te same pieniadze to wybral bym m3.
Ty pewnie 3 z niewiadomych przyczyn.

Kup sobie M3, ja biore Caymana
Godzinę temu, xajas napisał:

Tak tak, wiemy, powinienem kupic 8 twoich B&W, bo na nich sie swiat Subwooferow konczy

Niestety Szymon ma racje. W cenie jego B&W to mozna sobie kupic od REL'a cos co oni nazywaja subwooferem, czyli Tzero.

I ta wypowiedzia zostales znokaltowany.

59 minut temu, S4Home napisał:

Naiwnością jest sądzić jakoby specyfikacja techniczna była w stanie realnie powiedzieć nam coś na temat projektu samego urządzenia.

Niestety ale jest, moze nie o sygnaturze brzmienia ale o mozliwosciach urzadzenia bardzo wiele.

10 minut temu, xajas napisał:

Kup sobie M3, ja biore Caymana

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i git 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
34 minuty temu, BlueDot napisał:

Niestety Szymon ma racje. W cenie jego B&W to mozna sobie kupic od REL'a cos co oni nazywaja subwooferem, czyli Tzero.

A możesz być zaskoczony bo uważam że Tzero jest najlepszym modelem z serii T, jeśli chodzi o jakość dźwięku. Oczywiście przy założeniu że to sub do normalnego słuchania muzyki i do nagłośnienia jest pokój do max. 25m. Ma nadal fajną miękkość ale lepszą szybkość i kontur od wszystkich innych subów z serii T, także przyzwoite zejście (zaczyna grać od nieco poniżej 30hz). Jego bas najbardziej przypomina bas z dobrych, średniej wielkości podłogówek niż z subwoofera. Idealny zestaw do kolumn podstawkowych to właśnie 2x Rel Tzero   

Edytowane przez don111
48 minut temu, BlueDot napisał:

I ta wypowiedzia zostales znokaltowany.

Porównywałeś brzmienie BW asw 610 z Rel T5? 

Bo dizajnem i jakością wykonania Rel wygrywa. 

Poza tym oba suby można kupić w tej samej cenie, no chyba że mowa o Bw 608. 

608 to odpowiednik T5, głośnik 8", obudowa zamknięta, kosztował podobnie do Rel T5 i T5i, teraz dopiero T5x jest droższy. ASW 610 to już 10 cali w obudowie zamkniętej, nie ma odpowiednika w Rel. Rel jest lepiej wykonany, cięższy i ładniejszy.  Dźwiękowo w okolicy remisu, oba grają jakościowo bardzo dobrze, trochę inaczej. Rel ma więcej konturu na wyższym basie, B&W niższe zejście. 

3 minuty temu, BlueDot napisał:

To bardzo rozwazny facet.

😂😂😂😂

Dodam tylko do wątku ciekawostke , porownywalem rela t7i z svs sb2000 i tego drugiego poprostu nie bylo slychac , bas byl nikly , pusty a w relu byl obszerny , miekki i wypelniony po brzegi. Podejrzewam ze mimo przewagi w mocy na korzysc sb2000 itd to one poprostu inaczej sa zestrojone i pod inne gusta. Parametry nie graja , to w audio akurat zasada nierozłączna.

24 minuty temu, don111 napisał:

608 to odpowiednik T5, głośnik 8", obudowa zamknięta, kosztował podobnie do Rel T5 i T5i, teraz dopiero T5x jest droższy. ASW 610 to już 10 cali w obudowie zamkniętej, nie ma odpowiednika w Rel. Rel jest lepiej wykonany, cięższy i ładniejszy.  Dźwiękowo w okolicy remisu, oba grają jakościowo bardzo dobrze, trochę inaczej. Rel ma więcej konturu na wyższym basie, B&W niższe zejście. 

Zgadzam sie z opinia o wygladzie, tylko ze B&W zagra glosniej i bardziej zwartym basem. Sluchalem w sklepie nie w u siebie. 

Sprawdziłem u Ryśka:

ASW608 - 449

TZero - 449

ASW610 - 499

sb1000pro - 569

HT1003 - 699

T5x - 699

pb1000pro - 799

3000micro - 899

HT1205 - 849

Sb2000pro - 899

T7x -999

Pb2000pro - 1169

Sb3000 - 1199

T9x - 1399

Być może REL ma najlepiej grający sub w stawce, ale trudno żeby nie miał przy takiej różnicy w cenie. To niby jak porównywać Porsche Macan do Dacii Duster, a jednak porównania są dokonywane, a nie skwitowane swojskim "Dacia? No chyba Cię k..a p..o!"

-----

1 godzinę temu, xajas napisał:

Szymon zawsze ma racje

A Xajas zawsze chciałby mieć.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Rel T5i - 2800zł 

Celowo podałem ceny aktualnych modeli bez promocji, ale możemy się bawić:

ASW608 - £349 w tym bon £100 na zakup słuchawek.

Legenda REL działa na korzyść klienta: za cenę Quake2 w idealnym stanie, kupiłem nowy ASW608 + słuchawki BT AKG(ileśtam).

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Takie cuda tylko  w Anglii 😋

To był cud mikołajkowy, zdarzył się akurat wtedy, gdy wpadłem na pomysł by kupić SUB, a ASW608 okazał się mieścić na kilka mm 🙂

Proponuję pozostać przy cenach regularnych za aktualne modele.

• Pokaż nowe odpowiedzi