Skocz do zawartości
IGNORED

RELigia - sub

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, xajas napisał:

Juz byscie sobie dali spokoj z tymi ortodoksyjnym, zapartym „szufladkowsniem“

Czytacie juz od lat o mnostwie produktow, a powtarzacie w kolko ciagle te ssme historyjki.

Wstyd

No tak, przecież każdy ma w zasięgu takie suby do Wilsonów 🤣

9 minut temu, spokojnie napisał:

Jedyne czego mi w RELu serii T brakuje to płynnej regulacji fazy.

Braku reszty ficzerów nie odczuwam jako straty. 

Wzmacniacz AB wystarcza z zapasem, nie potrzebuję mieć kilku tysięcy watów w sytuacji kiedy gain mam ustawiony na 8 kliknięć. Jeśli ktoś kupuje suba po to żeby mu napier.... basem w pokoju wielkości sali gimnastycznej to wtedy faktycznie może klasa D i zapas mocy jest na rzeczy. W pokoju 20m 300 W AB jest aż nadto, szczególnie że obecność RELa ma się homogenicznie łączyć z z ZG a nie je zdominować. W codziennym graniu nie słyszę suba, słyszę brak kiedy z ciekawości wyłączę.

Wszystko ok, tylko jeszcze napisz dlaczego wybrales wlasnie REL'a.

Domyslam sie ze jest to T9x.

30 minut temu, Ajothe napisał:

Mówisz, że to słabe suby? 🤔

To co oferuja na tle konkurencji w zadanym budzecie jest slabe.

To marketingowy belkot wznosi te produkty na pulapy cenowe produktow ktore sa warte swojej ceny. Jak kupujesz suba to po to zeby miec moc, i zejscie, bo po to jest subwoofer. Niestety REL w porownaniu z konkurencja w tych samych pieniadzach niczym nie blyszczy. No moze lakierem i nozkami z naklepanym logo z kazdej strony.

Ja wybrałem bo mi pasował sonicznie. 

Potem w kinie miałem dwa 1205. 

Jak będę budował przyszłe kino to uwaga znowu skupi się na nim. Bo mi odpowiadał 🙂

No tak, przecież każdy ma w zasięgu takie suby do Wilsonów

Nie, tu nie chodzi o „zasieg“, tu chodzi o zasade!

To tak, jak byscie sie przejechali Fiacikiem 126p i na tej podstawie twierdzili, ze wszystkie auta z silnikiem z tylu sa do dupy.
Nie, nie wszystkie. Sa tez takie, ktore maja silnik z tylu, a mimo to sa calkiem niezle!

Np. Zaporozec
2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ja wybrałem bo mi pasował sonicznie. 

Potem w kinie miałem dwa 1205. 

Jak będę budował przyszłe kino to uwaga znowu skupi się na nim. Bo mi odpowiadał 🙂

Mozesz wybierac co chcesz. 

Teraz, BlueDot napisał:

Wszystko ok, tylko jeszcze napisz dlaczego wybrales wlasnie REL'a.

Domyslam sie ze jest to T9x.

Tak, T9x.

Dlatego że z trzech marek odsłuchiwanych w salonie REL zrobił na mnie najlepsze wrażenie swoim graniem.

Oczywiście takie odsłuchiwanie w salonie ma się nijak do warunków w jakich gra domowo, no ale jakiś punkt odniesienia zawsze jest. W salonie słuchałem suba, koncentrowałem się na jego basie i to porównałem, oceniłem, a nie jak współpracuje z moimi ZG. To dopiero w domu. Możliwe że w domu udałoby się każdy z odsłuchiwanych podobnie zszyć w całość z ZG, jednak na etapie wyboru moje uszy wskazały na RELa i tak zostało. Nie narzekam.

2 minuty temu, xajas napisał:

To tak, jak byscie sie przejechali Fiacikiem 126p i na tej podstawie stwierdzili, ze wszystkie auta z silnikiem z tylu sa do dupy.
Nie, nie wszystkie. Sa tez takie, ktore maja silnik z tylu, a mimo to sa calkiem niezle!

Np. Zaporozec

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No tak, tylko moim zdaniem REL reprezentuje takie niby auto wyczynowe, przeznaczone do jednego celu, ale jego parametry sa zbyt slabe na tle konkurencji zeby mogl osiagnac jakies zadowalajace wyniki.

Ukryta Zawartość

Teraz, xajas napisał:

Jakie parametry?

Te ktore w subie sa potrzebne do tego aby zapewnic dobre odtwarzanie najnizszych czestotliwosci i ulatwic obsluge.

4 minuty temu, spokojnie napisał:

Dlatego że z trzech marek odsłuchiwanych w salonie REL zrobił na mnie najlepsze wrażenie swoim graniem.

Rozumiem. A mozesz w kilku slowach opisac dokladnie czym sie wyroznil na tle innych?

8 minut temu, xajas napisał:

To tak, jak byscie sie przejechali Fiacikiem 126p i na tej podstawie twierdzili, ze wszystkie auta z silnikiem z tylu sa do dupy.

Np. Zaporozec

Ukryta Zawartość

Dla mnie zasada jest taka, że w małym budżecie lepiej kupić sub zamknięty jak z BR 🙂

Ukryta Zawartość

9 minut temu, xajas napisał:

To tak, jak byscie sie przejechali Fiacikiem 126p i na tej podstawie stwierdzili, ze wszystkie auta z silnikiem z tylu sa do dupy

Mozna miec Lambo z silnikiem Lambo, albo mozna miec bude z Lambo z silnikiem z Malucha. W sumie jeden i drugi beda wygladac zajefajnie.

Ktorego wybierasz i dlaczego?

3 minuty temu, xajas napisał:

To zadna odpowiedz. Konkretnie, ktore sa dla ciebie potrzebne?

Komu jak komu, ale Tobie chyba tego wyjasniac nie musze. Zbudowales kilka subow wiec wiesz o czym mowa.

Teraz, xajas napisał:

Wykrecasz sie i nie odpowiadasz na proste pytanie

To nie wykrecanie sie. Uzyles analogii wiec ja tez postanowilem to zrobic 😉

1 minutę temu, xajas napisał:

Wykrecasz sie i nie odpowiadasz na proste pytanie

Dobra.

Mamy do wyboru w tych samych pieniadzach REL T9x 300W mocy, 10" aktywna i 10" pasywna membrana, regulacja gain, odciecia, i faza 0/180°, waga 20kg i drugi SVS sb3000 800W, 13" aktywna, DSP, aplikacja pozwalajaca regulowac wszystkie parametry z miejsca odsluchu, waga 35kg.

To takie szybkie porownanie Lambo z technologia z Lambo i Lambo z technologia z Malucha.

Co wybierasz?

18 minut temu, BlueDot napisał:

Mozesz wybierac co chcesz. 

Ahhh dziękuję 🙂

Też chciałem zapytać jakie parametry 🙂

Ale widzę że już nie warto? 😛

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Dobra.

Mamy do wyboru w tych samych pieniadzach REL T9x 300W mocy, 10" aktywna i 10" pasywna membrana, regulacja gain, odciecia, i faza 0/180°, waga 20kg i drugi SVS sb3000 800W, 13" aktywna, DSP, aplikacja pozwalajaca regulowac wszystkie parametry z miejsca odsluchu, waga 35kg.

To takie szybkie porownanie Lambo z technologia z Lambo i Lambo z technologia z Malucha.

Co wybierasz?

Gdzie w tych parametrach jest ukryta barwa i jakość reprodukowanego basu?

10 minut temu, BlueDot napisał:

Rozumiem. A mozesz w kilku slowach opisac dokladnie czym sie wyroznil na tle innych?

Wiesz, to było ponad 2 lata temu a pamiętniczka nie prowadzę 🙂

Więc "dokładnie" to ja Ci nie powiem. Tego nie oczekuj. Pamiętam wrażenie. REL grał energetyczniej, lepiej kończył, nie ciągnął ogona, dawał bardziej naturalny bas.

6 minut temu, xajas napisał:

Nie, nie wiem, o czym ty mowisz. Kazdy ma inne kryteria i inne zapotrzebowanie, wiec konkretnie?

Dobrze wiesz ze zeby osiagnac taki sam SPL dajmy na to 70dB z 1m przy 100Hz potrzebna jest jakas moc. Wiadomo ze zeby osiagnac taki sam SPL przy 40Hz dla zachowania rownowagi tonalnej z reszta pasma  bedzie potrzeba tej mocy znacznie wiecej. 

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

W mocy, wielkosci membrany, jakosci obudowy, osiaganego SPL przy niskich czestotliwosciach plus mozliwosci jakie daje DSP.

11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Też chciałem zapytać jakie parametry

Parametry sa ogolnie dostepne, nie sadze zebys mial problem z ich odnalezieniem.

A teraz jezeli Ci sie chce/masz ochote to porownaj REL'a T9x do SVS sb3000 i zastanow sie co dostajesz od REL'a za te same pieniadze.

Dobra.
Co wybierasz?

Jak pisalem powyzej, mialem 125W i bylo OK, teraz mam 400W i to jest z „nadmiarem“, wiec 800W nie potrzebuje.
Sterowania z aplikacji nie potrzebuje, bo juz mam w playerze (rozne setupy).

DSP tez nie potrzebuje, bo tez juz mam, znacznie lepsze.

To co dla ciebie jest „Lambo“, jest dla mnie zupelnie zbedne!

I co teraz?

Powtorze sie

Kazdy ma inne kryteria i inne zapotrzebowanie
3 minuty temu, xajas napisał:

Jak pisalem powyzej, mialem 125W i bylo OK, teraz mam 400W i to jest z „nadmiarem“, wiec 800W nie potrzebuje.
Sterowania z aplikacji nie potrzebuje, bo juz mam.

DSP tez nie potrzebuje, bo tez juz mam, znacznie lepsze.

To co dla ciebie jest „Lambo“, jest dla mnie zupelnie zbedne!

I co teraz?

Teraz wychodzi na to ze nie potrzebujesz suba i niewiadomo co chcesz udowodnic.

Myslisz ze kazdy juz ma to wszystko co Ty masz?

Jak miales 125W to po co zmieniales na 300? Jak nie miales DSP to po co dokupiles nawet lepsze niz te montowane w SVS?

I co teraz?

Jezeli uwazasz cos za zbedne to dlaczego sam uzywasz?

Potrzebuje, nawet cztery, ale z nonplus ultra DSP, a nie takim jak ma SVS, a jak cztery to mi 300W wystarczy itd. Czyli potrzebuje INNE niz ty

Powtorze sie trzeci raz, moze teraz pokapujesz

Kazdy ma inne kryteria i inne zapotrzebowanie
2 minuty temu, xajas napisał:

Potrzebuje, nawet cztery, ale INNE niz ty

Ukryta Zawartość

Petorze sie trzeci raz, az pokapujesz

Tu juz nawet nie chodzi o zapotrzebowanie, tylko o to co dostajemy za te same pieniadze.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, BlueDot napisał:

Moje pytanie bylo czysto hipotetyczne. Gdybys teraz nie mial zadnego suba to wybral bys REL T9x czy SVS sb3000?

Najpierw bym sprawdził jak gra jeden i drugi w tych samych warunkach 😄

1 minutę temu, xajas napisał:

Dla mojego aktualnego setupu/koncepcji wystarczy REL

Ale nic nie oszczedzasz wybierajac REL. Wrecz tracisz cos co u innego producenta dostajesz za free w tej samej cenie.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Najpierw bym sprawdził jak gra jeden i drugi w tych samych warunkach 😄

Ten ktory ma wieksze mozliwosci. Proste.

2 godziny temu, BlueDot napisał:
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

W mocy, wielkosci membrany, jakosci obudowy, osiaganego SPL przy niskich czestotliwosciach plus mozliwosci jakie daje DSP.

No ale tu dalej nie ma mowy o barwie i jakość dźwięku... Wybieranie audio tylko na podstawie specyfikacji technicznej to jakiś żart...

25 minut temu, BlueDot napisał:
28 minut temu, xajas napisał:

Dla mojego aktualnego setupu/koncepcji wystarczy REL

Ale nic nie oszczedzasz wybierajac REL. Wrecz tracisz cos co u innego producenta dostajesz za free w tej samej cenie.

Ty masz bardziej problem w zrozumieniu, że każdy ma indywidualne potrzeby. Są zwolennicy DSP i są przeciwnicy. 

Odpowiadając na pytanie w kwestii popularności REL'a wywodzi się ona z same jakości jaką klient dostawał i dostaje za w miarę rozsądną kwotę. Konstrukcje zamknięte oraz z membraną bierną charakteryzują się szybkością oraz precyzją, a tego większość klientów oczekuje od suba w stereo. Nie lubią jak zalewa ich basem, aczkolwiek wiadomo zdarzają się wyjątki.

Edytowane przez S4Home

Z natury ten REL nie może być wybitny... a dlaczego? Odpowiedź jest prosta koszty produkcji tego suba w UK są duże to raz a dwa gdyby w społeczeństwie coś naprawdę, ale to naprawdę grało wybitnie na tle konkurencji to takowoż konkurencja nie miała by prawa bytu...ot co...

• Pokaż nowe odpowiedzi